Ο Αντώνης Αλχιμάρης του Ολυμπιακού, βέρος… Μυτιληνιός από την Κόρδοβα
Εποχές… Χούντας και το 1972 οι δικτάτορες θέτουν σε εφαρμογή το σχέδιο τόνωσης του ελληνικού εθνικού φρονήματος. Ένα σχέδιο που περιλαμβάνει και μεταγραφές ποδοσφαιριστών από το εξωτερικό στην Ελλάδα αρκεί αυτοί να είναι έστω και λίγο… Έλληνες. Αν δεν ήταν, τους βάφτιζαν.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σαν σήμερα: Γιώργος Οικονομίδης, ο ύμνος του Παναθηναϊκού και της χούντας κι ο Φόντακας του Ολυμπιακού
Κάπως έτσι οι μεγάλες ομάδες της χώρας, αλλά και μικρότερες βρήκαν κελεπούρια από το εξωτερικό που αν και δεν το ήξεραν είχαν παππούδες και γιαγιάδες από την Ελλάδα. Έτσι βρέθηκε στην Ελλάδα και ο Αντόνιο Ζούστο Άλτσιμπαρ, τον οποίο έσπευσαν να δουν σαν σήμερα -26 Απριλίου- το 1972 σχεδόν 35.000 φίλοι του Ολυμπιακού στο Καραϊσκάκη, στο φιλικό 0-0 με τη Μάντσεστερ Σίτι.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σαν σήμερα: Η 21η Απριλίου, το ποδόσφαιρο και τι απέγινε ο Ασλανίδης μετά τη δικτατορία
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γιατί έφυγε από τον Ολυμπιακό ο Νίκος Γουλανδρής
Γεννημένος στην Κόρδοβα της Αργεντινής στις 30 Δεκεμβρίου του 1944, ο Άλτσιμπαρ ήταν 28 χρονών όταν ήρθε στην Ελλάδα. Προφανώς τότε έμαθε ότι είχε καταγωγή από τη Μυτιλήνη. Ίσως τον είχε ενημερώσει ο τότε Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού, Κωνσταντίνος Ασλανίδης. Άλλωστε η συγκεκριμένη μεταγραφή ήταν δικό του δημιούργημα όπως και όλων των «ελλήνων» που έφερνε από το εξωτερικό σε διάφορες ομάδες. Η ΕΠΟ δεν ενέκρινε τη μεταγραφή, αλλά ο Ασλανίδης αποφάσισε και διέταξε ότι είναι έγκυρη. Όχι του Άλτσιμπαρ, αλλά του Αντώνη Αλχιμάρη ή Αλτσιμπάρη από τη Μυτιλήνη. Το ίδιο και το αυτό πρόσωπο ήταν.
Ο Ασλανίδης είχε τη λύση
Νωρίτερα, το ίδιο έτος, ο Ασλανίδης είχε φροντίσει να δημιουργήσει το νομικό καθεστώς για τέτοιες μεταγραφές. Τότε δεν επιτρέπονταν μεταγραφές παικτών από το εξωτερικό. Επίσης δεν γινόταν να πάρει κάποια ομάδα της Α’ Εθνικής, παίκτη άλλης ομάδας που αγωνιζόταν στην κατηγορία. Ο Ασλανίδης είχε όμως λύση για όλα και αποφάσισε να μπορούν να αποκτηθούν παίκτες από το εξωτερικό, αρκεί να είχαν ελληνική καταγωγή. Φρόντιζε να είναι σαφές ότι οι συγκεκριμένοι παίκτες ήταν καλοί διότι κατά βάθος –πολύ βάθος όμως- ήταν Έλληνες.
Ο Αλχιμπάρης ή Αλτσιμπάρης υπέγραψε παρουσία του Ασλανίδη, έμεινε στην Ελλάδα για δύο χρόνια, έπαιξε σε όλους κι όλους οκτώ αγώνες και πέτυχε μόλις δύο γκολ κόντρα στον Παναργειακό για το Κύπελλο. Μετά τον Ολυμπιακό υπήρξαν πληροφορίες ότι πήγε στην Τουρκία ως παίκτης με τουρκική καταγωγή. Δοκιμάστηκε στη Μπεσίκτας αλλά τελικά κατέληξε στην Ισπανική Σαν Αντρές.
Φεύγει ο Γιώργος Κουκουλάκης
2020: Ο παλαίμαχος διεθνής διαιτητής, επί σειρά πρόεδρος συνδέσμου διαιτητών Ηρακλείου και μέλος της επιτροπής διαιτησίας της ΕΠΟ Γιώργος Κουκουλάκης (πατέρας του υπεύθυνου για το VAR στην ΚΕΔ, Μιχάλη Κουκουλάκη) πεθαίνει σε ηλικία 75 ετών.
2019: Πεθαίνει σε ηλικία 54 ετών από καρκίνο στο στομάχι ο Αμερικανός αμυντικός ποδοσφαιριστής Τζίμι Μπάνκς, γεννημένος στο Μιλγουόκι το 1964. Μαζί με την συμπαίκτη του Ντέσμοντ Άρμστρονγκ ήταν οι δύο πρώτοι Αφροαμερικανοί που συμπεριλήφθηκαν στην ομάδα των ΗΠΑ για το Μουντιάλ του 1990.
2015: Η γυναικεία ομάδα πόλο του Ολυμπιακού ανακηρύσσεται πρωταθλήτρια Ευρώπης επικρατώντας στον τελικό του Final Four της Euro League της καταλανικής Sabadell με 10-9 στο Παπαστράτειο Κολυμβητήριο.
Το αντίο του Τάσου Κάκου
2014: Ο 44χρονος Τάσος Κάκος διαιτητεύει τον Τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος ΠΑΟΚ-Παναθηναϊκός 1-4. Πρόκειται για τον αποχαιρετιστήριο αγώνα του Κερκυραίου ρέφερι.
2002: Κυκλοφορεί η αθλητική εφημερίδα “Score Live” με διευθυντή τον Γιάννη Καπαγερίδη, ως εξειδικευμένο έντυπο για το στοίχημα.
1964: Οι Boston Celtics κερδίζουν τον 6ο συνεχόμενο τίτλο στο NBA.
1952: Ο Θέμης Χολέβας του Πανελληνίου σκοράρει 14 πόντους κάνοντας ατομικό ρεκόρ στον αγώνα της εθνικής εναντίον της Ελβετίας στο Μιλάνο.
1941: Οι Chicago Cubs δημιουργούν παράδοση όταν για πρώτη φορά χρησιμοποιούν ένα αρμόνιο στον αγώνα μπέιζμπολ Cubs – St. Louis Cardinals 2-6 στο Wringley Field.
1929: Διεξάγονται στο Παναθηναϊκό Στάδιο διεθνείς αγώνες στίβου που ξεκίνησαν στις 25/4 και θα διαρκέσουν 4 ημέρες, με τη συμμετοχή Ελλάδας, Ελβετίας και Ουγγαρίας. Με την ελληνική ομάδα αγωνίζονται αθλητές του Πανελληνίου, του Εθνικού, του Πανιωνίου, του Πειραϊκού και του Αμαρουσίου, ενώ οι Ούγγροι εκπροσωπούνται από 8 φοιτητές. Η Ελβετία θα καταταχθεί πρώτη με 96 βαθμούς και η Ελλάδα θα ακολουθήσει με 89.
1925: Ο Παναθηναϊκός έρχεται ισόπαλος 1-1 με την Γιουγκοσλαβική ομάδα “Vittoria Zagerb” στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας στο πρώτο του διεθνές φιλικό παιχνίδι.
1902: Η Manchester United βαφτίζεται με το σημερινό της όνομα αντικαθιστώντας το “Νιούτον Χιθ”, δανεισμένο από το όνομα ενός ανατολικού προαστίου του Manchester.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Υπεράνω Όλων: Δεν τρώει όλος ο κόσμος το «σανό» που σερβίρουν!
- Solidarity UEFA: Το ποσό που θα πάρουν οι ελληνικές ομάδες
- Αποκάλυψη για Ρονάλντο: «Ο Μουρίνιο τον κάλεσε για να τον φέρει στην Φενέρμπαχτσε»
- Παναθηναϊκός Παρασκήνιο: Παπαδημητρίου κατά... Τζαβέλλα
- Ρουί Βιτόρια: Αυτό είναι το πλάνο του για τον Τάσο Μπακασέτα