Μέριλιν Μονρόε, αθλητισμός, μια νύχτα με τον Κένεντι και «Happy birthday Μr President»
Σαν σήμερα: Μέριλιν Μονρόε, αθλητισμός, Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι, Happy birthday Μr President, Τζο ντι Μάτζιο, 19 Μαΐου.
Πίσω στο 1962. Στις 19 Μαΐου -σαν σήμερα- η Μέριλιν Μονρόε τραγουδάει αισθησιακά το «Happy Birthday» προς τιμήν του αμερικανού προέδρου, Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι, στο πάρτι γενέθλιων του.
Σύμβολο του σεξ τη δεκαετία του 1950, γεννημένη ως Νόρμα Τζιν Μόρτενσον καθώς έτσι τη δήλωσε η μητέρα της στο ληξιαρχείο από το όνομα ενός περιστασιακού συντρόφου της, ο οποίος είχε σκοτωθεί σε δυστύχημα ήταν το νόθο παιδί της Γκλάντις Περλ Μπέικερ και άγνωστου πατέρα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σαν σήμερα: Κάθριν Χέπμπορν – Το άθλημα της ντίβας και γιατί δήλωνε… λάθος γενέθλια
Πέρασε άσχημη παιδική ηλικία. Η μητέρα της νοσηλεύτηκε αρκετές φορές σε ψυχιατρικά ιδρύματα, ενώ η ίδια φιλοξενήθηκε ως ψυχοπαίδι σε διάφορες οικογένειες. Εννέα ετών μπήκε σε ορφανοτροφείο, στα έντεκά της έμενε σε μια φίλη της μητέρας της και σε ηλικία δεκαέξι ετών εγκατέλειψε το σχολείο για να παντρευτεί έναν νεαρό εργάτη.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο Νέβες ξύπνησε σε νεκροτομείο με καρτελάκι στο πόδι. Αργότερα μπήκε στα αποδυτήρια…
Ο δεύτερος σύζυγός της ήταν ο θρύλος του μπέιζμπολ Τζο ντι Μάτζιο με τον οποίο και χώρισε μετά από μόλις εννέα μήνες. Μια θυελλώδης σχέση ανάμεσα στον διάσημο τότε αθλητή που ήθελε δίπλα του μια καλή νοικοκυρά και την άσημη ηθοποιό που ήθελε δίπλα της έναν άνθρωπο να θαυμάζει την καριέρα που ονειρευόταν.
Όταν η εκρηκτική Μέριλιν προσκλήθηκε να διασκεδάσει με το σκέρτσο της τα αμερικανικά στρατεύματα στην Κορέα, ο διάσημος αθλητής αγρίεψε. Η Μέριλι του είπε απλά: «Τζο, Τζο, ήταν υπέροχα, οι στρατιώτες με λάτρεψαν. Δεν έχεις ακούσει τέτοιες επευφημίες». Ο Τζο ντι Μάτζιο απάντησε: «Και όμως, αγάπη μου, τις έχω ακούσει…».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο Ζαν Πολ Σαρτρ ήταν προπονητής και εφάρμοζε σύστημα που μόνο αυτός καταλάβαινε
Τα αθλήματα της Μέριλιν
Η Μονρόε ήταν μια δραστήρια και άκρως αθλητική γυναίκα. Έκανε βάρη υπό την καθοδήγηση του αρσιβαρίστα Χάουαρντ Κόρινγκτον. Έκανε συχνά σερφ με τον φίλο της Tommy Zahn. Ήταν ένας σέρφερ και κωπηλάτης από τη Σάντα Μόνικα της Καλιφόρνια. Το άθλημα που έκαναν μαζί ήταν το tandem surfing. Φανταστείτε τη Μέριλιν Μονρόε στους ώμους ενός σέρφερ ή στα χέρια του και να περνούν μαζί πάνω από τα κύματα. Μια δραστηριότητα που απαιτεί ισορροπία, αντοχή και δύναμη. Ασχολήθηκε με τη γιόγκα, μαθαίνοντας κάτω από την σταρ του Μπόλιγουντ, τη Λετονή Ίντρα Ντέβι.
Το 1954 μίλησε για τον αθλητισμό στο Sports Illustrated. Είχε απαντήσει στην ερώτηση αν «τείνουν τα ανταγωνιστικά αθλήματα να κάνουν τις γυναίκες λιγότερο θηλυκές;». Είχαν απαντήσει πολλές διάσημες όμορφες της εποχής και μεταξύ αυτών η κυρία DiMaggio, δηλαδή η Μέριλιν Μονρόε, η οποία είχε πει: «Λοιπόν, αυτές οι γυναίκες πρωταθλήτριες είναι πολύ δυνατές. Πάντα τις ζήλευα για τους ωραίους μύες τους. Ο σύζυγός μου χαμογελά όταν εκφράζω τον θαυμασμό μου για αυτές τις γυναίκες. Στη συνέχεια αναρωτιέται: “Θα προτιμούσε ένας άντρας να πάρει λίγη όμορφη θηλυκότητα στην αγκαλιά του ή μια δέσμη μυών;». Είμαι μπερδεμένη, δεν ξέρω».
Πριν από τα ψεύτικα γενέθλια
Τα χρόνια πέρασαν, η Μονρόε έφτασε στην ακμή και το 1962, προσπαθούσε να ζωντανέψει την πολυτάραχη προσωπική και επαγγελματική της ζωή. Ήταν ακόμα μια μεγάλη σταρ του κινηματογράφου, αλλά η ταινία της προηγούμενης χρονιάς «The Misfits», ήταν σκέτη απογοήτευση. Ερχόταν το διαζύγιο με τον Άρθουρ Μίλερ, τον τρίτο σύζυγό της, μια εγχείρηση χοληδόχου κύστης και μια παραμονή σε ψυχιατρείο του Μανχάταν. Ένα συνδυασμός που ψυχικά δημιουργούσε μια εύθραυστη κατάσταση.
Την άνοιξη εκείνης της χρονιάς είχε αρχίσει να χαμογελά. Εγκαταστάθηκε σε ένα νέο σπίτι στο ήσυχο τμήμα του Brentwood του Λος Άντζελες ενώ της είχε προταθεί πρωταγωνιστικός ρόλος στο «Something’s Got to Give», ένα ριμέικ της κωμωδίας του 1940 «My Favorite Wife». Επιπλέον, ανυπομονούσε να εμφανιστεί σε έναν μεγάλο έρανο των Δημοκρατικών για να τιμήσει τον Πρόεδρο John F. Kennedy στο Madison Square Garden της Νέας Υόρκης, σαν σήμερα, στις 19 Μαΐου.
Οι φήμες για σχέση μεταξύ της Μέριλιν Μονρόε και του Τζον Κένεντι είχαν ξεκινήσει μήνες πριν από την εκδήλωση. Είχαν ήδη γνωριστεί από κοντά, αν και οι ερευνητές γενικά υποβαθμίζουν τα σενάρια οποιουδήποτε είδους μακροχρόνιας σχέσης μεταξύ των δύο. Οι περισσότεροι συμφωνούν ότι πέρασαν τη νύχτα μαζί μετά από ένα πάρτι στο σπίτι του Μπινγκ Κρόσμπι. Ο Αμερικανός ηθοποιός και τραγουδιστής βρετανοϊρλανδικής καταγωγής, βραβευμένος με Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου για τη συμμετοχή της στην ταινία του 1944, «Ο Δρόμος της Αγάπης» (Going My Way), είχε καλέσει αρκετό κόσμο εκείνο το βράδυ στο σπίτι του στο Παλμ Σπρινγκς στα τέλη Μαρτίου. Εικάζεται ότι εκεί έγινε η πρόσκληση στη Μέριλιν Μονρόε να συμμετάσχει στον έρανο του Big Apple, μια εκδήλωση που είχε προγραμματιστεί για τον εορτασμό των 45ων γενεθλίων του Κένεντι, αν και στην πραγματικότητα τα γενέθλιά του ήταν 10 μέρες αργότερα. Δηλαδή ο Κένεντι δεν είχε γενέθλια όταν του τραγούδησε η Μέριλιν Μονρόε.
Η μεγάλη βραδιά
Η Αμερικανίδα άφησε τα γυρίσματα του «Something’s Got to Give» στις 17 Μαΐου και πέρασε τις επόμενες δύο μέρες κάνοντας πρόβες στη Νέα Υόρκη για τη βραδιά των «γενεθλίων». Για το βράδυ της εκδήλωσης ράφτηκε ένα ειδικό φόρεμα για την περίσταση –στο χρώμα του δέρματος, σχεδιασμένο από τον Jean Louis, με περισσότερα από 2.500 στρας και προσαρμοσμένο έτσι ώστε να αγκαλιάζει τις καμπύλες της. Το φόρεμα αναδείκνυε τη διάσημη φιγούρα της και επίσης έδινε την ψευδαίσθηση ότι ήταν γυμνή.
Οι σταρ κατέφθαναν στην αίθουσα ενώ ο παρουσιαστής – ηθοποιός Peter Lawford εκμεταλλευόμενος τη φήμη της Μονρόε ότι πάντα αργούσε, συνεχώς ανακοίνωνε την εμφάνισή της, κοίταζε πίσω την άδεια σκηνή και μετά έκανε την αναγγελία του επόμενου καλεσμένο.
Προς το τέλος της βραδιάς, η Μονρόε τελικά ανέβηκε στη σκηνή με τον Lawford να την καλωσορίζει ως «αργοπορημένη Marilyn Monroe». Η ηθοποιός έβγαλε το πανωφόρι της για να αποκαλύψει το φόρεμά της, το οποίο με τον κατάλληλο φωτισμό και του κρυστάλλους, έδινε την εντύπωση ότι ήταν γυμνή. Το Time, έγραψε τότε: «Για μια στιγμή που κόβει την ανάσα, οι 15.000 άνθρωποι στο Madison Square Garden νόμιζαν ότι θα τα έβλεπαν όλα».
Η ώρα του «Happy Birthday»
Η Μονρόε ξεκίνησε την ήρεμη, ερμηνεία του «Happy Birthday», απέκτησε ενθουσιασμό με την ενθάρρυνση του κοινού, προτού τραγουδήσει μια διασκευή του «Thanks for the Memory», με προσαρμοσμένους στίχους που αποτελούσαν έπαινο για τον πρόεδρο και για τη σκληρή δουλειά του. Στη συνέχεια προέτρεψε τους πάντες να συμμετάσχουν στις ευχές γενεθλίων προτού η κάμερα στραφεί σε μια γιγάντια τούρτα. Ο Κένεντι αφού ευχαρίστησε από σκηνής αστειεύτηκε λέγοντας ότι μπορούσε «να αποσυρθεί αφού μου τραγουδήθηκε το «Happy Birthday» με τόσο γλυκό, ήρεμο τρόπο».
Η Μονρόε και ο Κένεντι δεν είδαν ποτέ ξανά ο ένας τον άλλον. Αν και η συγκεκριμένη ερμηνεία πυροδότησε μακροχρόνιες φήμες για τη σχέση τους –η δημοσιογράφος Dorothy Kilgallen την περιέγραψε ως «έκανε έρωτα με τον πρόεδρο υπό τα βλέμματα σαράντα εκατομμυρίων Αμερικανών»- σήμανε ουσιαστικά το τέλος κάθε επαφής μεταξύ τους. Συναντήθηκαν τυχαία και για πολύ λίγο σε ένα… afterparty απ’ όπου και η μοναδική γνωστή φωτογραφία των δύο μαζί με τον αδερφό του Τζον, Ρόμπερτ Κένεντι.
Ο θάνατος, η δολοφονία και το φόρεμα
Η Μονρόε, επέστρεψε στα γυρίσματα του «Something’s Got to Give» για να απολυθεί αμέσως μετά τα 36α γενέθλιά της μετά από επανειλημμένες απουσίες. Έγιναν προσπάθειες επαναπρόσληψής της καθώς ο ηθοποιός Ντιν Μάρτιν απείλησε να παραιτηθεί, αλλά τα γυρίσματα δεν συνεχίστηκαν ποτέ. Στις 5 Αυγούστου, βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της στο Brentwood από υπερβολική δόση ναρκωτικών. Δεκαπέντε μήνες αργότερα δολοφονήθηκε ο Πρόεδρος Κένεντι.
Το φόρεμα που φορούσε τη βραδιά του «Happy birthday Μr President» ήταν αγορασμένο για 12.000 δολάρια το 1962. Πουλήθηκε αντί 4,8 εκατομμυρίων δολαρίων σε δημοπρασία το 2016. Ανήκει πλέον στην αλυσίδα μουσείων Ripley’s Believe It or Not. Όταν ο αντιπρόεδρος του Ripley, Edward Meyer ρωτήθηκε για την απόφαση να δαπανηθεί ένα τόσο υψηλό ποσό, απάντησε: «Πιστεύουμε ότι αυτό είναι το πιο εμβληματικό κομμάτι της ποπ κουλτούρας που υπάρχει».
Νταμπλ για τη Βαλένθια
2004: Η Βαλένθια κάνει το πρώτο νταμπλ στην ιστορία της κατακτώντας το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ (με νίκη 2-0 επί της Μαρσέιγ στον τελικό του Γκέτεμποργκ) λίγες ημέρες μετά την κατάκτηση του ισπανικού πρωταθλήματος.
1999: Διεξάγεται ο 39ος και τελευταίος τελικός του Κυπέλλου Κυπελλούχων μεταξύ της Λάτσιο και της Μαγιόρκα (2-1) στο Βίλα Παρκ του Μπέρμιγχαμ. Aπό την περίοδο 1999-2000 το Κυπελλούχων θα ενοποιηθεί με το UEFA.
1997: Κλείνει μετά από 72 χρόνια το “Άκρον Ίλιον Κρυστάλ” που ξεκίνησε από τους αδερφούς Αναστάσιο, Αντώνη και Αντισθένη Μεϊμαρίδη και την Κατίνα Πιρπίρογλου. Πρόσφυγες από την Ιωνία μετά την Μικρασιατική Καταστροφή βρέθηκαν στην Αθήνα να πωλούν υαλικά στην οδό Αιόλου με ένα καροτσάκι και το 1925 άνοιξαν το πρώτο τους κατάστημα. Από την οικογένεια Μεϊμαρίδη ο Γιώργος “Κόκκινος” και ο Γιάννης “Μαύρος” έπαιρναν από τα μέσα της δεκαετίας του ’60 μέρος σε αγώνες αυτοκινήτου, ενώ στις 3/10/1971, ο Γιάννης “Μαύρος” Μεϊμαρίδης σκοτώθηκε στο σιρκουί της πόλης της Ρόδου οδηγώντας μία Alfa Romeo GTA.
Τίτλος με… 73-38 για τον Ολυμπιακό
1996: Ο Ολυμπιακός ανακηρύσσεται πρωταθλητής Ελλάδος στο μπάσκετ (Ολυμπιακός – ΠΑΟ 73-38 στον 5ο αγώνα των τελικών των playoffs) στη μεγαλύτερη διαφορά σκορ της ιστορίας των playoffs.
1994: Ο 40χρονος Ισπανός ποδηλάτης Luis Ocana, νικητής του Tour de France το 1973 και του Vuelta a Espana το 1970, αυτοκτονεί με όπλο στο Νογκάρο της Νότιας Γαλλίας, πιθανότατα από κατάθλιψη λόγω οικονομικών προβλημάτων και μόλυνση από Ηπατίτιδα C. Ήταν ένας από τους μεγαλύτερους ποδηλάτες της εποχής του μαζί με τον Eddy Merckx και τον Jose Manuel Fuente.
1991: Ο Willy T. Ribbs γίνεται ο πρώτος έγχρωμος οδηγός που προκρίνεται στο Indianapolis 500.
1971: Τελικός Κυπελλούχων Ομάδων Ευρώπης, Τσέλσι-Ρεάλ Μαδρίτης 1-1 στο Καραϊσκάκη με γκολ των Peter Osgood και Ignacio Zoco. Επειδή δεν προβλέπεται παράταση ορίζεται επαναληπτικός αγώνας για τη μεθεπομένη.
1952: Ο Yoshiro Shirai γίνεται ο πρώτος Ιάπωνας παγκόσμιος πρωταθλητής στην κατηγορία μύγας όταν κερδίζει τον πρωταθλητή Dado Marino στο Τόκιο.
Ιδρύεται η Buick Motor Company
1903: Ιδρύεται στο Φλιντ του Μίσιγκαν από τον David Dunbar Buick, η κατασκευάστρια εταιρεία αυτοκινήτων, Buick Motor Company. Ο Buick είναι ο εφευρέτης του κινητήρα με βαλβίδες επικεφαλής, πάνω στον οποίο θα στηριχτεί η επιτυχία της εταιρείας.
1896: Ο Παναχαϊκός ΓΣ διοργανώνει με μεγάλη επιτυχία στην Πάτρα τους Παναχαϊκούς Αγώνες Στίβου που διαρκούν μέχρι τις 21/5. Κατά τη διάρκεια των αγώνων εξουσιοδοτείται ο Πανελλήνιος να αναλάβει πρωτοβουλία για τη σύσταση αθλητικής ομοσπονδίας, κάτι που θα γίνει στις 25/10.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Ολυμπιακός - Μπασκόνια: Το τρένο και το αγκομαχητό
- Ολυμπιακός: Το μοναδικό ερωτηματικό του Μεντιλίμπαρ για το ντέρμπι με την ΑΕΚ
- Μπακς - Μπουλς 122-106: Ξύπνησαν για τα καλά τα Ελάφια με 40άρα του Γιάννη Αντετοκούνμπο
- Ολυμπιακός ONEX-Γκίζεν 3-1: Οι απουσίες δεν τον σταματούν! - Θρυλική νίκη στο «καυτό» Ρέντη
- Μανούσος Μανουσάκης: Εφυγε από τη ζωή ο εμβληματικός σκηνοθέτης