Ο El Greco «τρέχει» στο Circuit de Barcelona-Catalunya

Ήταν στις 11 Μαΐου -σαν σήμερα- του 2014, όταν ο γεννημένος στον βενετοκρατούμενο Χάνδακα, το σημερινό Ηράκλειο Κρήτης, Δομίνικος Θεοτοκόπουλος «έτρεχε» στο Circuit de Barcelona-Catalunya, την πίστα αγώνων μηχανοκίνητου αθλητισμού στο Μονμελό της Καταλονίας στην Ισπανία.

Η ομάδα της Lotus στη Formula 1 τιμούσε τον El Greco βάζοντας στα μονοθέσιά της την προσωπογραφία του διάσημου ζωγράφου καθώς και το λογότυπο της επετειακής έκθεσης του καλλιτέχνη στο Τολέδο για την συμπλήρωση των τετρακοσίων ετών από το θάνατο του.

Ο τότε ιδιοκτήτης της βρετανικής ομάδας Ζεράρ Λόπεζ έδωσε ως δώρο στον βασιλιά Χουάν Κάρλος ένα κράνος στο οποίο ήταν σχεδιασμένη η προτομή του «El Greco». Ένα ίδιο κράνος έδωσε και στον πρωθυπουργό της χώρας Μαριάνο Ραχόι. Το σημαντικότερο, η έκθεση του μεγάλου ζωγράφου που στέριωσε στο Toledo είχε διαφημιστεί σε περισσότερους από 600 εκατομμύρια τηλεθεατές σε όλο τον κόσμο. Στο μονοθέσιο έβλεπαν άπαντες αυτόν που υπέγραφε πάντοτε ελληνικά με βυζαντινούς χαρακτήρες: «Δομήνικος Θεοτοκόπουλος ο Κρης εποίει».

Λάτρης της τέχνης

Προφανώς και το μάρκετινγκ είχε βάλει το χέρι, αλλά επειδή κι αυτό δεν έρχεται μόνο του, έπαιξε ρόλο ότι το τότε αφεντικό της Lotus -αργότερα και της ποδοσφαιρικής Μπορντό και σήμερα ιδιοκτήτης μειοψηφικού πακέτου της Lotus- ήταν ένας Λουξεμβουργιανό-Ισπανός επιχειρηματίας που επενδύει σε νέες τεχνολογίες, στον ενεργειακό τομέα και στον αθλητικό κλάδο και ταυτόχρονα λατρεύει την τέχνη.

Μεγαλωμένος σε ένα σπίτι δίπλα σε χαλυβουργείο στο Λουξεμβούργο, βρέθηκε στο Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι στο Δυτικό Οχάιο για να παίξει μπάσκετ με μερική υποτροφία το 1998, σπούδασε ολοκληρωμένα συστήματα διαχείρισης κίνησης και επιχειρησιακή διαχείριση, αλλά ταυτόχρονα πήρε πτυχίο στην Ασιατική Τέχνη.

«Αυτή είναι η πρώτη φορά που μια ομάδα της Formula 1 διαφημίζει μια ισπανική πολιτιστική εκδήλωση τόσο έντονα», δήλωσε τότε ο Gérard Lopez, και εξήγησε: «Θα προωθήσουμε την έκθεση El Greco -χωρίς εμπορική χρέωση σε παγκόσμιο τηλεοπτικό κοινό άνω των 600 εκατομμυρίων ατόμων. Μέσα από αυτό ο θρύλος του Ελ Γκρέκο θα προβληθεί για την προώθηση του Ισπανικού Πολιτισμού και του πολιτιστικού τουρισμού στην Ισπανία».

Αργυρό για την Ευαγγελία Πλατανιώτη

2021: Η Ευαγγελία Πλατανιώτη κατακτά το αργυρό μετάλλιο, και πρώτο προσωπικό μετάλλιο, στο τεχνικό πρόγραμμα του σόλο στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα που γίνεται στην Βουδαπέστη. Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια της καλλιτεχνικής κολύμβησης συγκέντρωσε 89.2897 βαθμούς έναντι 91.8445 της Φιέντεβα από την Ουκρανία.

2020: Πεθαίνει σε ηλικία 19 χρονών ο ιταλός παίκτης της Αταλάντα Αντρέα Ρινάλντι, ο οποίος πριν τρεις μέρες διαγνώστηκε με εγκεφαλικό ανεύρυσμα. Ο άτυχος νεαρός είχε διακομιστεί σε νοσοκομείο στο Βαρέζε στις 8/5 και τοποθετηθεί αμέσως σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

2019: Ο Στέφανος Τσιτσιπάς νικά τον Ράφα Ναδάλ για πρώτη φορά στην καριέρα του, με 2-1 σετ (6-4, 2-6, 6-3) στον ημιτελικό του Open της Μαδρίτης σκαρφαλώνοντας στον Νο 7 της παγκόσμιας κατάταξης. Στον τελικό της επόμενης ημέρας θα ηττηθεί από τον Νο 1 Νόβακ Τζόκοβιτς με 2-0 (6-3, 6-4).

2011: Πεθαίνει σε ηλικία 56 ετών ο Παναγιώτης Κόντος, πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Αντιπτέρισης (Μπάντμιντον), μέλος των διοικήσεων διαφόρων ελληνικών (ΕΟΦΣΑ, ΕΓΟ, ΕΟΦΠ) αλλά και διεθνών (FIDE, UEG) αθλητικών ομοσπονδιών, και πρώην αθλητής στίβου της ΑΕΚ

2010: Η ΕΛΠΑ αποφασίζει να μην διοργανώσει το ιστορικό Ράλλυ Ακρόπολις το 2010 λόγω της οικονομικής κρίσης. Ο αγώνας είχε προγραμματιστεί για τις 10-13 Ιουνίου.

Πεθαίνει o Floyd Patterson

2006: Πεθαίνει σε ηλικία 71 ετών ο, Αμερικάνος πρωταθλητής βαρέων βαρών στην πυγμαχία, Floyd Patterson. Στην ηλικία των 21 ετών, είχε γίνει ο νεότερος πυγμάχος που κέρδισε το πρωτάθλημα βαρέων βαρών και είχε σημειώσει ρεκόρ 55 νικών (40 με νοκ άουτ), 8 ηττών και μίας ισοπαλίας.

2006: Σκοτώνεται με τη μηχανή του στην παραλιακή, σε ηλικία 31 ετών, ο δημοσιογράφος Πάτροκλος Πανανίδης. Υιός του φωτορεπόρτερ Παναγιώτη Πανανίδη, έκανε το ρεπορτάζ του Παναθηναϊκού στην εφημερίδα “Τα Νέα” και δούλευε και στην “ΕΡΑ Σπορ”.

2003: Ο Ολυμπιακός υποδέχεται τον Παναθηναϊκό στην Ριζούπολη και επικρατεί 3-0. Το ματς έμεινε στην ιστορία για τα επεισόδια που έγιναν. Ο Παναθηναϊκός ήθελε νίκη, ισοπαλία ή ήττα με ένα γκολ διαφορά, όμως ο Ολυμπιακός νίκησε και πήρ ετο πρωτάθλημα. Επίθεση είχε δεχτεί το πούλμαν του Παναθηναϊκού. Στο 3′ ο Ζιοβάνι, άνοιξε το σκορ, ενώ στο 15′ και στο 57′ ο Στέλιος Γιαννακόπουλος πέτυχαν τα γκολ του Ολυμπιακού.
Επεισόδια έγιναν και στην Παιανία μετά το ματς με οπαδούς να περιμένουν τους παίκτες του Παναθηναϊκού. Επίσης, ο πρόεδρος της ομάδας Άγγελος Φιλιππίδης, είχε πει στους παίκτες: «Δεν είστε μάγκες. Κωλώσατε. Είχε δίκιο ο Κόκκαλης που σας έλεγε κότες! Σε όποιον δεν αρέσει, να μην ξανάρθει εδώ».

2003: Η Μπαρτσελόνα στέφεται πρωταθλήτρια Ευρώπης στο μπάσκετ σπάζοντας την αρνητική παράδοση 5 χαμένων final four με τη νίκη της επί της Μπενετόν Τρεβίζο 76-65 στο κατάμεστο Palau San Jordi της Βαρκελώνης.

Συντριβή της Ίντερ από τη Μίλαν

2001: Η Inter γνωρίζει την συντριβή από την Milan, 0-6 μέσα στο Meazza, το μεγαλύτερο σκορ στην ιστορία των μεταξύ τους αναμετρήσεων.

1999: Οι μαθητές του ”Λυκείου Μαντουλίδη”, με προπονητή τον Νίκο Κεραμέα, αναδεικνύονται παγκόσμιοι πρωταθλητές μετά τη νίκη τους με 66-62 επί του τούρκικου λυκείου στον τελικό του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Λυκείων στην Ιερουσαλήμ. Ο Νίκος Ζήσης ανακηρύσσεται πολυτιμότερος παίκτης της διοργάνωσης.

1999: Πεθαίνει ο 57χρονος Πέτρος Βουζουνεράκης, ο μεγαλύτερος σέντερ φορ που πέρασε από τον ΟΦΗ.

1999: Ο 36χρονος Σέρβος πρωταθλητής μεγάλων αποστάσεων και 7 φορές βαλκανιονίκης Goran Raicevic πέφτει νεκρός στο Κόσοβο από πυρά Κοσοβάρου ελεύθερου σκοπευτή.

Η νίκη του υπολογιστή

1997: Ο ειδικά σχεδιασμένος υπολογιστής της IBM ” Deep Blue” κερδίζει τον παγκόσμιο πρωταθλητή σκακιού Gary Kasparov σε μια σειρά από 6 παρτίδες στη Νέα Υόρκη. Μετά τη νίκη του Kasparov το 1996, το computer ξαναπρογραμματίστηκε, ώστε να μπορεί να ελέγξει 200 εκατομμύρια θέσεις το δευτερόλεπτο. Είναι η πρώτη επίσημη νίκη του ηλεκτρονικού υπολογιστή επί του παγκόσμιου πρωταθλητή, επαληθεύοντας την πρόβλεψη του Alan Turing, που μισό αιώνα πριν, προέβλεψε ότι ο υπολογιστής όχι μόνο θα παίζει σκάκι, αλλά θα κερδίζει και τον παγκόσμιο πρωταθλητή.

1994: Ο σταρ του NBA Isiah Thomas που οδήγησε τους Detroit Pistons στην κατάκτηση 2 τίτλων σε 13 χρόνια αποχωρεί από την ενεργό δράση.

1993: Ο Ολυμπιακός ανακηρύσσεται πρωταθλητής του πρώτου Επαγγελματικού Πρωταθλήματος της ΕΣΑΚ άνευ αγώνος. Ο ΠΑΟ δεν κατεβαίνει στο 5ο και τελευταίο αγώνα των playoffs στο Στάδιο Ειρήνης & Φιλίας όταν το σκορ είναι 2-2.

1985: Πενήντα έξι φίλαθλοι σκοτώνονται όταν εκδηλώνεται φωτιά στο γήπεδο ποδοσφαίρου του Bradford στην Αγγλία στον αγώνα Μπράντφορντ – Λίνκολν Σίτι.

1984: Ο Johan Crujff αποχωρεί από τα γήπεδα. Στην καριέρα του αγωνίστηκε με τα χρώματα του Άγιαξ, της Μπαρτσελόνα, της Λεβάντε, της Φέγενορντ αλλά και της Εθνικής Ολλανδίας.

1980: Στον αγώνα του Παναθηναϊκού με τον Ολυμπιακό (0-1), ο “στρατηγός” Μίμης Δομάζος, γίνεται ο πρώτος Έλληνας ποδοσφαιριστής που ξεπερνά τις 500 συμμετοχές στο Πρωτάθλημα Ελλάδος.

1947: Ο B.F. Goodrich παρασκευάζει το πρώτο λάστιχο χωρίς σαμπρέλα στο Akron του Οχάϊο.

1848: Πεθαίνει ο Βρετανός πυγμάχος Tom Gribb ο οποίος παρέμεινε αήττητος από το 1801 μέχρι το 1811.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News