Ο πρώτος Βρετανός Ολυμπιονίκης μάγεψε «υψηλού επιπέδου Αθηναία» όχι όμως τον πρίγκιπα Γεώργιο

Σαν σήμερα: Ο πρώτος Βρετανός Ολυμπιονίκης πρίγκιπα Γεώργιο, Launceston Elliot, Λάντσεστον Έλιοτ, 9 Ιουνίου, 1896, Αθήνα.

Launceston Elliot, ένα θρύλος του αθλητισμού στη Μεγάλη Βρετανία. Ο πρώτος Βρετανός που κατέκτησε Ολυμπιακό μετάλλιο δεν είχε γεννηθεί στη Βρετανία, είχε… αρχαιοελληνικό κάλος και στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας μάγεψε Αθηναία «υψηλού επιπέδου», η οποία του έκανε πρόταση γάμου, χωρίς αυτός να δεχθεί.

Ο Λάντσεστον Έλιοτ γεννήθηκε στην Ινδία στις 9 Ιουνίου -σαν σήμερα- 1874 και καταγόταν από αριστοκρατική οικογένεια της Σκωτίας. Ο προπάππους του, 4ος κόμης του Μίντο, υπηρέτησε ως αντιβασιλέας της Ινδίας (1905-10), ο παππούς του Σερ Τσαρλς Έλιοτ ήταν κυβερνήτης της Αγίας Ελένης, και ο πατέρας του υπηρέτησε ως δικαστής στην ινδική Δημόσια Διοίκηση. Το 1887 η οικογένεια Έλιοτ επέστρεψε στην Αγγλία και εγκαταστάθηκαν σε αγρόκτημα στο Έσεξ, ο Λάντσεστον τότε ήταν 14 ετών κι έβλεπε για πρώτη φορά την Αγγλία. Ασχολήθηκε με τον αθλητισμό, κυρίως την άρση βαρών και το 1891 πήρε μέρος σε αγώνες. Το 1894 ήταν πρώτος σε αγώνες στο Γουεντμίνστερ.

Ο Έλιοτ αποφάσισε να πάρει μέρος στους Ολυμπιακούς αγώνες του 1896 στην Αθήνα όπου και κατέκτησε τρία μετάλλια στην άρση βαρών. Ήταν πρώτος και χρυσός Ολυμπιονίκης στην άρση βαρών με το ένα χέρι όπου σήκωσε 71 κιλά. Στην άρση βαρών με τα δύο χέρια σήκωσε 111,5 κιλά, όσα και ο Δανός Βίγκο Γιένσεν. Αυτό που αποφάσισε ότι ο νικητής ήταν ο Δανός ήταν ο τότε πρίγκιπας Γεώργιος τον οποίο δεν «μάγεψε» π Έλιοτ.

Ο δευτερότοκος γιος του βασιλιά Γεωργίου Α΄ της Ελλάδας θεώρησε ότι ο Γιένσεν σήκωσε πιο εύκολα τα κιλά. Ο Έλιοτ στην Ελληνορωμαϊκή πάλη ήταν τρίτος Ολυμπιονίκης έχοντας αποκλειστεί από τον Καρλ Σούμαν, πήρε μέρος χωρίς να διακριθεί στα 100 μ. και στην αναρρίχηση επί κάλω.

Άρεσε στις κυρίες

Ο Έλιοτ έγινε θέμα συζήτησης μεταξύ των γυναικών που παρακολουθούσαν τότε τους αγώνες. Οι κοσμικές κυρίες της εποχής είχαν να λένε -κρυφά είν’ η αλήθεια- για τον όμορφο, καλογυμνασμένο Σκωτσέζο. Ίσως έπαιζε ρόλο ότι για χρόνια ο προπονητής του ήταν η μεγάλος αρσιβαρίστας Eugen Sandow, που θεωρείται ο ιδρυτής του σύγχρονου bodybuilding. Ήταν τέτοια η πέρασή του που σύμφωνα με το BBC δέχθηκε πρόταση γάμου «από μια υψηλού επιπέδου γυναίκα θαυμάστρια» που παρακολουθούσε τους αγώνες. Για κακή της τύχη, αρνήθηκε.

Πήρε μέρος και στους Ολυμπιακούς αγώνες του 1900 στη δισκοβολία όπου ήταν δέκατος. Το 1905, εν μέρει λόγω των οικονομικών δυσκολιών που προκλήθηκαν από μια ρήξη από τον πατέρα του, έγινε κάτι σαν ζογκλέρ. Παρουσίαζε διάφορα νούμερα σε περιοδείες ενώ έγινε διάσημος γι’ αυτό με δύο ποδήλατα. Είχε μια μπάρα στους ώμους του, με δύο σχονιά στις άκρες και σε κάθε μια ο αναβάτης και το ποδήλατα. Ο Έλιοτ γυρνούσε τόσο γρήγορα που κάποια στιγμή τα ποδήλατα και οι αναβάτες σε αυτές οριζοντιωνόντουσαν απέναντι στο έδαφος. Ασχολήθηκε και με την φάρμα του στην Αγγλία και το 1923 μετοίκησε στην Μελβούρνη όπου πέθανε το 1930 από καρκίνο της σπονδυλικής στήλης.

Η Σάκκαρη στα ημιτελικά του Roland Garros

2021: Η Μαρία Σάκκαρη νικά με 2-0 σετ (6-4, 6-4) την κάτοχο του τίτλου, Iga Swiatek, στα προημιτελικά του French Open (Roland Garros) και γίνεται η πρώτη Ελληνίδα που προκρίνεται στα ημιτελικά Grand Slam.

2018: O Ολυμπιακός επικρατεί με 9-7 της ιταλικής Προ Ρέκο στον τελικό του final-8 στην Γένοβα και κατακτά το Champions League στο πόλο Ανδρών, επιστρέφοντας στην κορυφή της Ευρώπης μετά από 16 χρόνια, όταν και είχε επικρατήσει στον τελικό της ουγγρικής Χόνβεντ. Ο Κροάτης τερματοφύλακας του Ολυμπιακού, Jocip Pavic, ανακηρύσσεται MVP της διοργάνωσης.

2014: Ο 40χρονος ορθοπεδικός χειρούργος και βουλευτής της ΝΔ ήδη από το 2012, Βασίλης Κικίλιας, πρώην παίκτης της ομάδας μπάσκετ του Πανιωνίου, της ΑΕΚ και της Εθνικής Ομάδας, αναλαμβάνει τη θέση του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη.

Άλλο ένα για τον Ναδάλ

2013: Ο Rafael Nadal επικρατεί με 3-0 του συμπατριώτη του David Ferrer (6-3, 6-2, 6-3) και κατακτά το τρόπαιο του φημισμένου γαλλικού grand slam «Ρολάν Γκαρός» για 4η διαδοχική χρονιά και για 8η φορά (2005, ’06, ’07, ’08, ’10, ’11, ’12) τα τελευταία 9 χρόνια, σημειώνοντας το ρεκόρ των 59 νικών και μόλις μιας ήττας στο τουρνουά. Γίνεται έτσι ο πρώτος τενίστας στην ιστορία που κατακτά για 8η φορά ένα τουρνουά grand slam, ξεπερνώντας τους Pete Sampras και Roger Federer ο οποίοι έχουν νικήσει 7 φορές στο Wimbledon, φτάνοντας τις 12 κατακτήσεις τουρνουά grand slam και τους 57 τίτλους στην καριέρα του, εκ των οποίων οι 42 στο χώμα.

2006: Κατά τη διάρκεια ένοπλης ληστείας στην Πατησίων, μία σφαίρα διαπερνάει το στόμα αστυνομικού της Άμεσης Δράσης και μπασκετμπολίστα του Αλίμου, Θωμά Νίκου. Παρότι οι γναθοχειρουργοί που θα αναλάβουν να αποκαταστήσουν τη βλάβη με απανωτές επεμβάσεις θα τον προειδοποιήσουν ότι τυχόν τραυματισμός στο ίδιο σημείο θα επιβραδύνει την επούλωση, ο Θωμάς θα συνεχίσει να αγωνίζεται φορώντας προστατευτικό μασελάκι.

2006: Ο Ρολάν Κουρμπίς, που είχε αγωνιστεί στον Ολυμπιακό την περίοδο 1973-74 σε 4 αγώνες έχοντας αντικαταστήσει τον Ρομαίν Αργυρούδη, καταδικάζεται σε διετή φυλάκιση γιά παράνομες μεταγραφές Μαρσέιγ κατά το διάστημα 1997-99, όταν ήταν προπονητής της.

2002: Ξεσπούν ταραχές με δύο νεκρούς και 50 τραυματίες στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας μεταξύ Ρώσων, που παρακολουθούν σε γιγάντια υπαίθρια οθόνη τον αγώνα Ιαπωνία – Ρωσία, παρότι αυτός διεξάγεται 8000χλ. μακριά.

Θρίαμβος για τη Βαλένθια, δράμα για τη Ρεάλ

1999: Η Ρεάλ Μαδρίτης χάνει με 6-0 από την Βαλένθια στον ημιτελικό του Κυπέλλου Ισπανίας, στη μεγαλύτερη ήττα της στη διοργάνωση. H μεγαλύτερη ήττα στην ιστορία των ”μερένγκες” σημειώθηκε στις 3/3/1930 με 8-1 από την Εσπανιόλ.

1999: Ο Hristo Stoichkov στον αγώνα Βουλγαρία – Αγγλία (1-1) και ο Peter Schmeichel στον αγώνα Ουαλία – Δανία (0-2) φορούν για τελευταία φορά την φανέλα των εθνικών τους ομάδων.

1999: Ο Paolo Sergio της Ρόμα μεταγράφεται στη Μπάγερν έναντι του ποσού των 2.4 δις δρχ που αποτελεί ρεκόρ για μεταγραφή παίκτη στην Γερμανία.

1995: Εγκαινιάζεται το κλειστό ΟΑΚΑ με το Ακρόπολις ’95 και τον επόμενο μήνα θα φιλοξενήσει την πρώτη του μεγάλη διοργάνωση, το Eurobasket.

1979: Ο Πανιώνιος κατακτά για πρώτη φορά στην ιστορία του το Κύπελλο Ελλάδος νικώντας στον τελικό την ΑΕΚ των Στεργιούδα, Νικολάου, Αρδίζογλου, Νικολούδη, Δομάζου, Bajevic και Μαύρου με 3-1 (Αναστόπουλος, Λίμα, Παθιακάκης – Τάσος) στο Στάδιο Καραϊσκάκη. Στην ημιτελική φάση είχε προκριθεί επί του Ολυμπιακού με 2-1 (16/5) και 2-3 (30/5).

1973: Ο “Secretariat”, ένα από τα καλύτερα άλογα κούρσας όλων των εποχών που κατατάσσεται πίσω από τον “Man O’ War”, κερδίζει στην ηλικία των 3 ετών (γεν. 30/3/1970) το Triple Crown, δηλ. το Kentucky Derby, το Preakness Stakes και το Belmond Stakes και ανακηρύσσεται ως ο πρώτος νικητής triple crown στην εικοσιπενταετία.

1968: Σημειώνεται η πρώτη νίκη της McLaren σε Φόρμουλα 1 στην πίστα του Σπα στο Βέλγιο με οδηγό τον Bruce McLaren (McLaren Ford).

1899: Ο πρώτος Βρετανός παγκόσμιος πρωταθλητής βαρέων βαρών Bob Fitzsimmons χάνει στον 11ο γύρο από τον James J. Jeffries στο Koney Park της Νέας Υόρκης.

1893: Στο σπίτι του Στέφανου Φραγκιάδη, του πρώτου προέδρου του Εθνικού ΓΣ, γίνεται η πρώτη συνεδρίαση του ΔΣ του συλλόγου που έχει ιδρυθεί δύο περίπου εβδομάδες πριν (23 Μαϊου) και πρώτο έργον του είναι η ίδρυση του πρώτου ιδιωτικού γυμναστηρίου στην οδό Κηφισίας 45.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News