Αντρέι Στογιάκοβιτς: Ο γιος του Πέτζα βαδίζει στα χνάρια του πατέρα του

Ο Αντρέι Στογιάκοβιτς θεωρείται ένα από τα 50 κορυφαία ανερχόμενα αστέρια της ηλικίας του στις ΗΠΑ και ήδη αποτελεί «μήλο της Έριδος» για αρκετά αμερικανικά πανεπιστήμια. Το sportday.gr σκιαγραφεί την περίπτωση του 16χρονου γιου του άλλοτε θρύλου του ΠΑΟΚ και του NBA, Πέτζα.

Κληρονομικό χάρισμα; Ουδείς μπορεί ν’ απαντήσει με ασφάλεια. Το σίγουρο είναι πως εμπίπτει στην κατηγορία των φερελπίδων αθλητών που η παροιμία το «μήλο κάτω απ’ τη μηλιά» βρίσκει εφαρμογή στο 100%.

Ο Αντρέι Στογιάκοβιτς, περί ου ο λόγος, έχει ύψος 2 μέτρα και 1 εκατοστό και οσονούπω θα κλείσει το 17ο έτος της ηλικίας του. Είναι τέκνο του θρυλικού Πέτζα Στογιάκοβιτς και της Αλέκας Καμηλά και αγωνίζεται ως σμολ φόργουορντ στο Jesuit High School του Σακραμέντο.

Οι επαΐοντες του αθλήματος κάνουν λόγο για ένα ακατέργαστο διαμάντι, το οποίο έχει όλα τα φόντα για να ακολουθήσει στο μέλλον τα χνάρια του πατέρα του και να διαπρέψει στα -οποιαδήποτε- επαγγελματικά παρκέ πατήσει.

Η συμμετοχή του σε τουρνουά που διοργάνωσε εσχάτως η Adidas στην Ιντιανάπολις των ΗΠΑ και οι εξαιρετικές του επιδόσεις με τη φανέλα των Κόμπτον Μάτζικ ήταν τα καλύτερα διαπιστευτήρια που θα μπορούσε να δώσει προκειμένου να συστηθεί στο ευρύ μπασκετικό κοινό. Πλέον, τα βλέμματα έχουν στραφεί πάνω του και δικαιολογημένα.

 

Πέτζα Στογιάκοβιτς υπό… κατασκευή

Ίδια κοψιά με τον Πέτζα, ήταν εκ των πρωταγωνιστών στο τουρνουά της Adidas, το οποίο διεξήχθη υπό το βλέμμα του πατέρα του. Ο φιλόδοξος Αντρέι έδειξε πως διαθέτει ένα σπάνιο «πακέτο», που μπορεί να λειτουργήσει ως αφετηρία για μία λαμπρή σταδιοδρομία στο επαγγελματικό μπάσκετ.

Ιδιαιτέρως ευνοϊκό μέγεθος για τη θέση του, υψηλή αντίληψη του χώρου και «φονικό» σουτ με το δεξί, στο οποίο χρησιμοποιεί την ίδια μηχανική που χρησιμοποιούσε και ο πρωταθλητής του NBA το 2011 με τους Ντάλας Μάβερικς. Πάνω απ’ όλα, όμως, χαλκέντερος και εξαιρετικά εργατικός, στοιχεία απαραίτητα για πρόοδο και εξέλιξη.

 

Στο Top-50 της ηλικίας του

Η πρόοδος που επιδεικνύει είναι αξιοζήλευτη και στις ΗΠΑ τόνιζουν πως πρόκειται για ένα παιδί με ιδιαίτερο ζήλο στην προπόνηση. Τούτου δοθέντος, δεν προκαλεί καμία εντύπωση το γεγονός πως λογίζεται ως ένα από τα 50 κορυφαία ταλέντα της ηλικίας του στις ΗΠΑ και είναι από τους πλέον περιζήτητους φερέλπιδες από κολέγια του NCAA.

Με τα ως τώρα δεδομένα, οι προτάσεις που έχει στα χέρια του για υποτροφία ξεπερνούν τις δέκα και προέρχονται από τους εξής «μνηστήρες»: Κάνσας, Κονέκτικατ, Ιντιάνα, Τενεσί, Ουάσινγκτον Στέιτ, Μινεσότα, Στάνφορντ, Σάντα Μπάρμπαρα, Σεντ Μέρι, Λούιβιλ, Σαν Φρανσίσκο, Καλ Πόλι, USC.

Η ερχόμενη αγωνιστική σεζόν (2022-23) θα είναι και η τελευταία του σε γυμνασιακό επίπεδο, προτού έρθει το επόμενο μεγάλο βήμα και η έναρξη της κολεγιακής του σταδιοδρομίας, τη σεζόν 2023-24.

Τα νούμερά του ήταν ιδιαιτέρως ανεβασμένα την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο, καθώς αριθμούσε 25.3 πόντους και 9.3 ριμπάουντ μέσο όρο, σουτάροντας με 40% από τη γραμμή των τριών πόντων.

 

Και στο… βάθος Εθνική ομάδα

Στην παρούσα φάση όλα είναι… ρευστά αναφορικά με την Εθνική ομάδα που θα προτιμήσει να ενισχύσει, με τον ίδιο να μην έχει κατασταλάξει ακόμη στην απόφασή του. Κάτι που, βέβαια, είναι φυσιολογικό.

Με πατέρα από τη Σερβία, μητέρα από την Ελλάδα και τον ίδιο μεγαλωμένο στις ΗΠΑ, η επιλογή της μίας Εθνικής ομάδας (από τις -δυνητικά- τρεις επιλογές που έχει) σίγουρα δεν είναι εύκολος γρίφος.

Εν πάση περιπτώσει, είναι δεδομένο πως ο Αντρέι Στογιάκοβιτς θα μας απασχολήσει αρκετά στο μέλλον, το οποίο προαλείφεται λαμπρό για τον ίδιο.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News