ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ-ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Όταν τα ρεκόρ και τα φαβορί... πάνε περίπατο!

Οι «αιώνιοι» διάγουν αγωνιστικούς βίους αντίθετους, ωστόσο το παρελθόν δείχνει πως η τρέχουσα φόρμα δεν αποτελεί πάντα εχέγγυο νίκης στις μεταξύ τους αναμετρήσεις.

Από τη μία ο Ολυμπιακός των επτά επιβλητικών νικών σε ισάριθμα ευρωπαϊκά παιχνίδια στο ΣΕΦ, από την άλλη ο ουραγός πλέον της Ευρωλίγκας, Παναθηναϊκός. Αυτός που σπάει κάθε αρνητικό του ρεκόρ και με τις πέντε διαδοχικές ήττες, αυτός που κατάφερε να χάσει και στο καλό του παιχνίδι, την περασμένη Πέμπτη από την Μπάγερν. Οι «ερυθρόλευκοι», αντιθέτως, προέρχονται από το 90-73 επί της Μακάμπι και το πιο εντυπωσιακό δεκάλεπτο (35-8) που έχουμε δει ποτέ από ελληνικό σύλλογο στη διοργάνωση.

Κακά τα ψέματα, η εικόνα των «αιωνίων» προδιαθέτει για περίπατο των γηπεδούχων το απόγευμα στο Ειρήνης και Φιλίας, στο ντέρμπι της Α1. Αν κοιτάξουμε ωστόσο στο παρελθόν, θα διαπιστώσουμε πως ουκ ολίγες φορές εκείνα που… πήγαν περίπατο, ήταν τα προγνωστικά. Όπως για παράδειγμα μόλις πέρυσι!

Οι πέντε δίμετροι, η «Shaq attack»

Ακρως προβληματική ήταν και η περσινή ευρωπαϊκή σεζόν για τον Παναθηναϊκό. Στο αντίστοιχο με το σημερινό παιχνίδι, δηλαδή στο ΣΕΦ (αλλά για την Ευρωλίγκα προφανώς, αφού ο «αιώνιος» δεν συμμετείχε στις εγχώριες διοργανώσεις), πήγε τον περασμένο Φεβρουάριο. Και τότε ως αουτσάιντερ, δεδομένου ότι είχε ρεκόρ 8-14, ενώ ο Ολυμπιακός 11-12. Μπορεί το ντεφορμάρισμα του τελευταίου να είχε αρχίσει, αλλά αν κάποιος διατηρούσε ελπίδες για πλέι οφ, ήταν αυτός – που είχε κερδίσει και μέσα στο ΟΑΚΑ στον πρώτο γύρο με 78-71. Εν τέλει, ο Οντεντ Κάτας παρέταξε πεντάδα με κοντύτερο τον Χάουαρντ Σαντ-Ρος των 201 εκατοστών, δίπλα του στην περιφέρεια τον Ιωάννη Παπαπέτρου και «τριάρι» τον Ααρον Γουάιτ, με αποτέλεσμα να στήσει δάσος από χέρια και να θριαμβεύσει με 88-77. Ο Ισραηλινός τεχνικός του «τριφυλλιού» έπεσε εν συνεχεία θύμα της εμμονής του με τα ψηλά σχήματα, θα έχει πάντα όμως να λέει για εκείνη τη βραδιά στο Φάληρο.

Θέλετε να δούμε και την προπέρσινη αναμέτρηση των συλλόγων στο ΣΕΦ; Άλλη μια νίκη της ομάδας με το χειρότερο ρεκόρ! Τούτη τη φορά του Ολυμπιακού, που παρά το δικό του πενιχρό 11-15 και το «πράσινο» 14-12, κέρδισε 81-78 στις αρχές Μαρτίου του 2020. Ηρωάς του ο Σακίλ ΜακΚίσικ με 22 πόντους, μόλις στη δεύτερή του εμφάνιση στην Ευρωλίγκα με τα ερυθρόλευκα! Αν εκείνη η σεζόν συνεχιζόταν κανονικά και δεν διακοπτόταν λίγο αργότερα λόγω της πανδημίας, πιθανότατα θα είχε πληρώσει και το «τριφύλλι» την ήττα στο ελληνικό ντέρμπι, διότι είχε ξεκινήσει και για δαύτο τότε ο αγωνιστικός κατήφορος.

Της… διακοπής και της Α1

Ακόμα κι αν εστιάσουμε στο περίφημο ντέρμπι του Κυπέλλου με την αποχώρηση των Πειραιωτών στο ημίχρονο, θα δούμε πως η εξέλιξη του σκορ στο… 20λεπτο που παίχτηκε μπάσκετ δεν συμβάδιζε ακριβώς με την εικόνα των ομάδων εκείνη την εποχή. Όχι με του Παναθηναϊκού τέλος πάντων, δεδομένου ότι είχε επικρατήσει απόλυτα πάνω στο παρκέ εκείνο το απόγευμα της 13ης Φεβρουαρίου του 2019 (και παρά τα παράπονα των φιλοξενούμενων για τη διαιτησία) με τον ηλεκτρονικό πίνακα να γράφει 40-25 μεν, προερχόταν από τέσσερις ευρωπαϊκές ήττες σε βάθος πέντε αγωνιστικών δε! Είχε διασυρθεί μάλιστα 85-66 από τη Φενερμπαχτσέ αμέσως πριν το ντέρμπι, ενώ ο Ολυμπιακός προερχόταν από άκρως ανταγωνιστική εμφάνιση στο Τελ Αβίβ, όπου έχασε 65-64 από καλάθι του Σκότι Γουίλμπεκιν 4,4’’ πριν το τέλος. Ναι, όπως σήμερα, έτσι και τότε είχε παίξει με τη Μακάμπι αμέσως πιο πριν!

Αναζητώντας ντέρμπι-σταθμούς στο πρόσφατο παρελθόν και αφού είδαμε την «όλη εικόνα» γύρω από εκείνο της «ερυθρόλευκης» αποχώρησης, ας σταθούμε μια στιγμή και στην τελευταία τους κόντρα στο ΣΕΦ για το πρωτάθλημα, ώστε το πλαίσιο να είναι το ίδιο με το αποψινό. Να υπάρχει όμως και δείγμα γραφής, διότι τη σεζόν 2018-19 δεν… πρόκαμαν να ανταμώσουν στον δεύτερο γύρο, το 2017-18 αναμετρήθηκαν στην πρεμιέρα της Α1 στο ΣΕΦ και το 2016-17 μόλις στη δεύτερη αγωνιστική (άρα για ποια φόρμα να μιλήσουμε…)! Περίοδος 2015-16 λοιπόν και τον Ιανουάριο ο Ολυμπιακός «πατάει» τον μεγάλο του αντίπαλο με 80-66, έχοντας προηγηθεί ακόμα και με 30 πόντους στο 49-19! Ο Βασίλης Σπανούλης έχει 17 πόντους και 8 ασίστ, ακόμα σημαντικότερος αποδεικνύεται ο Ντάνιελ Χάκετ των 16 πόντων και της αμυντικής δουλειάς, διότι ο Νικ Καλάθης πραγματοποιεί ίσως τη χειρότερή του εμφάνιση με το τριφύλλι στο στήθος, καταγράφοντας αξιολόγηση -11. Κι όμως, μονάχα τρεις ημέρες νωρίτερα οι Πειραιώτες του Γιάννη Σφαιρόπουλου είχαν γνωρίσει τη συντριβή με 75-55 στο Κάουνας από τη Ζαλγκίρις του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους! Τη διαφορά μάλιστα είχε κάνει ένας άλλος τύπος που συνέδεσε το όνομά του και με τα πράσινα του Παναθηναϊκού, ο Ιαν Βουγιούκας με 13 πόντους! Αμέσως πιο πριν ο Ολυμπιακός είχε ηττηθεί και μέσα στο ΣΕΦ, με 77-72 από την Μπάμπεργκ του μετέπειτα παίκτη του, Γιάνις Στρέλνιεκς (15 π. με 4/5 τρ.). Τα στραβοπατήματα έδιναν κι έπαιρναν, στο ντέρμπι της Α1 όμως τον πήρε και τον σήκωσε τον Παναθηναϊκό.

Από τις φωτοβολίδες στον Μπατίστα

Αν τώρα θελήσουμε να εντοπίσουμε τις πιο… κουφές νίκες γενικότερα, εκείνη του Παναθηναϊκού τον Οκτώβριο του 2014 για το Κύπελλο (προημιτελικός) είναι η πιο χαρακτηριστική. Τζέιμς Γκιστ, ΝτεΜάρκους Νέλσον, Λουκάς Μαυροκεφαλίδης και Βασίλης Χαραλαμπόπουλος ήταν τραυματίες και για να συμπληρωθεί δωδεκάδα επιστρατεύτηκε από την εφηβική ομάδα ο 16χρονος Μιχάλης Λούντζης, νυν παίκτης του Ολυμπιακού (!), όπως και ο 17χρονος Αντώνης Κόνιαρης, επίσης αργότερα «ερυθρόλευκος». Πήρε αρκετό χρόνο συμμετοχής και ο Γιώργος Διαμαντάκος, ο δε έτερος σέντερ με τις old school κινήσεις, ο εικονιζόμενος Εστεμπάν Μπατίστα, έγραψε το «πράσινο» 77-76 στο τελευταίο δευτερόλεπτο! Όλα αυτά, σε αγώνα κεκλεισμένων των θυρών λόγω τιμωρίας. Ηταν ο αγώνας που προκάλεσε την αποχώρηση του Γιώργου Μπαρτζώκα από την τεχνική ηγεσία του Ολυμπιακού στην πρώτη του θητεία σε αυτόν, με όσα λυπηρά ακολούθησαν στο πάρκινγκ του ΣΕΦ.

Σε ό,τι έχει να κάνει με σειρά τελικών, η πιο απρόσμενη επικράτηση του Παναθηναϊκού ήταν μάλλον εκείνη του 2013. «Φρέσκος» πρωταθλητής Ευρώπης ήταν ο Ολυμπιακός, για δεύτερη μάλιστα συναπτή χρονιά και με ρεσιτάλ τόσο αμυντικού (στο 62-59 επί της ΤΣΣΚΑ του ημιτελικού), όσο και επιθετικού (στο 100-88 επί της Ρεάλ του τελικού) μπάσκετ στο φάιναλ φορ του Λονδίνου -και με προπονητή Μπαρτζώκα και τότε, έτσι; Στο πρωτάθλημα είχε νικήσει μέσα-έξω στην κανονική περίοδο το «τριφύλλι», αλλά ο τίτλος βάφτηκε πράσινος και δη με «σκούπα». Η ομάδα του Αργύρη Πεδουλάκη έπαιξε αμυνάρα, ο Γκιστ αρίστευσε στο μαρκάρισμα του Σπανούλη και το πρώτο μπρέικ έγινε με 64-51. Ακολούθησε το παρεμφερές 63-52 στο ΟΑΚΑ και νέος θρίαμβος στο Ειρήνης και Φιλίας των φιλοξενούμενων, που προηγούνταν 76-72 όταν ενάμισι λεπτό πριν το τέλος ήρθε το πρόωρο τέλος λόγω ρίψης φωτοβολίδων και αντικειμένων.

Με Πέρι, Σκλάβο και Οβτσινα

Ανατροπή σειράς και… προγνωστικών είχαμε στους τελικούς του 2016, με «θύτη» τον Ολυμπιακό. Στην Ευρωλίγκα είχε «χαιρετήσει» νωρίς, ενώ ο Παναθηναϊκός έφτασε άνετα έως τους προημιτελικούς (και τον αποκλεισμό από την Μπασκόνια), προτού κάνει και το μπρέικ στον πρώτο τελικό με 83-81 μέσα στο ΣΕΦ. Παρ’ όλα αυτά οι «ερυθρόλευκοι» αντέδρασαν άμεσα και έσπασαν την έδρα των αντιπάλων τους με 68-66, συνεχίζοντας με το εντός έδρας 77-72 και φτάνοντας στο 3-1 και τον τίτλο με το περίφημο 82-81 στη δεύτερη παράταση και το τρίποντο του «Kill Bill» μπροστά στον Δημήτρη Διαμαντίδη, στο τελυταίο ματς της καριέρας του Καστοριανού.

Ο Ολυμπιακός βέβαια τότε είχε μια χαρά ομάδα, μάλλον ποιοτικότερη του μεγάλου του αντιπάλου. Η μεγάλη του αγωνιστική ύφεση στον 21ο αιώνα εντοπίζεται στα λεγόμενα χρόνια του Κορυδαλλού, όταν αγωνιζόταν στο ομώνυμο κλειστό πριν τους επικείμενους Ολυμπιακούς Αγώνες. Το υπέρ του 73-65 με 26άρα του Χρήστου Χαρίση στο τέλος της ρέγκιουλαρ σίζον 2002-03 ήρθε όταν ακόμα ο ίδιος «κρατιόταν» σχετικά ψηλά σε Ελλάδα και Ευρώπη, με τον Παναθηναϊκό αδιάφορο βαθμολογικά. Την επόμενη χρονιά όμως κατρακύλησε στην όγδοη θέση της Α1, μένοντας σε αυτήν και το 2004-05, παρά την επιστροφή στο ΣΕΦ. Ακόμα και τότε, που οι Πειραιώτες τερμάτισαν στην κανονική περίοδο με αρνητικό ρεκόρ (12 νίκες, 14 ήττες!), το ντέρμπι στις 30 Οκτωβρίου το είχαν πάρει εκείνοι. Ηταν η σεζόν με τον Μαρκί Πέρι (φωτό), τον Βαγγέλη Σκλάβο, τον Ελβιρ Οβτσινα, παίκτες μάλιστα που είχαν βάλει 32 πόντους στο 81-74 επί του Παναθηναϊκού του Ζέλικο Ομπράντοβιτς (και του Δημήτρη Ιτούδη στο πλευρό του). Κατά κάποιο τρόπο ήταν η… πρίκουελ έκπληξη εκείνης που είχαν σκαρώσει οι «πράσινοι» στο Κύπελλο τον ίδιο μήνα του 2014, διότι αφενός το συγκεκριμένο ρόστερ του Ολυμπιακού ήταν χαμηλής στάθμης, αφετέρου ο αγώνας είχε διεξαχθεί στο κεκλεισμένων των θυρών ΣΕΦ λόγω τιμωρίας! Επιπλέον το «τριφύλλι» είχε ξεκινήσει με έξι νίκες σε ισάριθμα παιχνίδια εκείνη τη σεζόν, τους δε «ερυθρολεύκους» τους είχε νικήσει και στις πέντε προηγούμενες αναμετρήσεις τους.

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News