ΤΣΕΧΙΑ - ΕΛΛΑΔΑ 97-72: Ήττα με κάτω τα χέρια στον τελικό του Προολυμπιακού και... αντίο Τόκιο

Η Εθνική μπάσκετ πάλεψε όσο μπορούσε για το θαύμα της πρόκρισης στο Τόκιο, αλλά κατέρρευσε στον τελικό με την Τσεχία και ηττήθηκε με 97-72.

Η επίσημη αγαπημένη δεν κατάφερε σε κανένα σημείο να μπει στο πνεύμα του αγώνα. Εκανε ένα σωρό λάθη, «εγκλωβίστηκε» από την πιο αποφασιστική Τσεχία, κατέρρευσε στο φινάλε και έτσι υπέστη συντριβή με 97-72.

Το όνειρο της συμμετοχής στους Ολυμπιακούς Αγώνες «έσβησε» οριστικά καθότι η Τσεχία είχε απαντήσεις σε όλη τη διάρκεια του αγώνα.

[5]

ΝΙΚ, ΚΩΣΤΑ ΠΟΥ ΧΑΘΗΚΑΤΕ;

Όταν δεν έχεις σε καλή βραδιά ή έστω υποφερτή και τους δύο βασικούς σου γκαρντ, τότε δεν μπορείς να έχεις βλέψεις για κάτι καλό κόντρα σε ένα σύνολο που γυρίζει εξαιρετικά τη μπάλα. Καλάθης και Σλούκας «εγκλωβίστηκαν» από την εκκίνηση του αγώνα, δεν είχαν καθαρό μυαλό και κατά συνέπεια δεν μπόρεσαν να εμφανιστούν επιδραστικοί στην επιθετική και αμυντική λειτουργία της Εθνικής. Μάλιστα ο Ρικ Πιτίνο τους πάρκαρε για αρκετή ώρα στον πάγκο, μήπως μπορέσουν να «αφυπνιστούν». Μάταια.

 

ΑΜΥΝΑ ΟΥΤΕ ΜΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ

Η Εθνική πήρε μηδέν στο πνευματικό τομέα. Δεν μπήκε καν στο πνεύμα ενός τελικού που έκρινε την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Αυτό φάνηκε και από το γεγονός ότι δεν έκανε άμυνα ούτε με τα μάτια. Σαν να ήταν πολλά κλικ κάτω σε σχέση με τους Τσέχους. Είναι χαρακτηριστικό πως στο πρώτο δεκάλεπτο δέχθηκε 32 πόντους και είχε κάνει μόλις 2 φάουλ. Ευτυχώς που βρέθηκε η second unit (Κατσίβελης, Λαρεντζάκης, Ρογκαβόπουλος) και κατά κάποιο τρόπο κράτησε «ζωντανή» την ομάδα στο πρώτο μισό (-7). Κάτι που φυσικά δεν ήταν αρκετό για τη συνέχεια.

 

ΑΦΥΛΑΧΤΗ ΔΙΑΒΑΣΗ

Σε συνέχεια του προηγούμενου. Τα deflections ήταν… αόρατα. Σπάνια οι παίκτες της Εθνικής είχαν μια καλή ομαδική άμυνα και «χαλούσαν» το εξαιρετικό γύρισμα της μπάλας των Τσέχων. Ειδικά το «ζωγραφιστό» ήταν… περάστε κόσμε. Οποιος ήθελε σκόραρε με οποιονδήποτε τρόπο. Είτε με ντράιβ είτε με πικ εν ρολ είτε με ποστ παιχνίδι είτε μετά από επιθετικά ριμπάουντ. Η αλληλοκάλυψη της φροντ λάιν πήρε βαθμό κάτω του μηδενός. Μέχρι και coast to coast από τον Αουντα δέχθηκε η ομάδα.

 

ΦΟΥΛ ΤΩΝ ΜΙΣ-ΜΑΤΣ

Η Τσεχία είχε περισσότερο καθαρό μυαλό και κυρίως είχε τον τρόπο να διαβάσει άριστα τις πολλές αμυντικές αδυναμίες της στατικής Εθνικής. Δεν ήταν λίγες οι φορές (κυρίως στο πρώτο ημίχρονο) όπου οι αντίπαλοι μας, «χτυπούσαν» όσα μις-ματς τους έδινε η Εθνική. Ηταν σύνηθες το φαινόμενο παίκτες όπως ο Βέσελι και ο Αουντα να ματσάρονται από πιο κοντό παίκτη και να «χτυπούν» μέσα στο «ζωγραφιστό» με τα ριμπάουντ να αποτελούν αιχμή του δόρατος για τους Τσέχους.

 

Ε… ΗΡΘΑΝ ΚΑΙ ΤΑ ΤΡΙΠΟΝΤΑ!

Η αλήθεια είναι πως η Τσεχία «έχτισε» μια διαφορά με πόντους μέσα στο καλάθι ή μέσα από το τρανζίσιον ή μέσα από επιθετικά ριμπάουντ. Δεν «χτύπησε» πολλές φορές από την περιφέρεια. Τουλάχιστον όχι στο πρώτο ημίχρονο. Στην συνέχεια και όταν οι αμυντικές περιστροφές της Εθνικής ήταν πιο αργές και από τη χελώνα, βρήκαν την ευκαιρία (και χωρίς άγχος) να «χτυπήσουν» με πολλά ελεύθερα αμαρκάριστα σουτ έξω από τη γραμμή των 6,75. Ειδικά ο Μπόχατσικ έκανε πάρτι, όπως το 2019.

 Δείτε εδώ το boxscore της αναμέτρησης

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News