ΑΕΚ: Να δείξει ότι μπορεί, να την αφήσουν να το κάνει

Ο Σταύρος Καζαντζόγλου σχολιάζει το ματς της ΑΕΚ με τον Παναθηναϊκό, την Ευρώπη που ζορίζει και τον «περίεργο Γιουγκ».

Αναρωτιέσαι, πότε θα δείξει αυτή η ομάδα, ότι μπορεί πραγματικά κάτι περισσότερο από αυτό που δικαιούται. Πως όσα πιστεύαμε/πίστευαν οι περισσότεροι δεν είναι απλές ψευδαισθήσεις, αλλά μια πραγματικότητα. Αλλά όσο περνά ο καιρός, πείθεσαι ολοένα και περισσότερο πως το πράγμα δεν πάει πουθενά. Φτάσαμε μέσα Μάη και η ΑΕΚ είναι εγκλωβισμένη στα ίδια προβλήματα και τις αδυναμίες της, αδυνατεί να πάρει ένα μεγάλο ματς.

Η αλήθεια των αριθμών είναι πως η ΑΕΚ δεν έχει τελειώσει για την Ευρώπη έπειτα από τη λευκή ισοπαλία στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό. Φοβάμαι όμως, πως μόνο μαθηματικές είναι πλέον οι ελπίδες. Βλέπω ξανά μια ομάδα που δεν μπορεί να παίξει καλό ποδόσφαιρο, ακόμα και εάν το θέλει πιο πολύ από τον αντίπαλο, όπως φάνηκε απέναντι στους «πράσινους» (ιδιαίτερα στο πρώτο ημίχρονο). Δεν μπορεί να κάνει ευκαιρίες, στηρίζεται αποκλειστικά στο ατομικό ταλέντο και το ποδόσφαιρο είναι ομαδικό άθλημα.

«Πνιγμένη» στα προβλήματα

Η ΑΕΚ είναι πνιγμένη στα ζητήματα της. Θαρρείς από ακόμα ένα χτύπημα της μοίρας ή την απόδοση δικαιοσύνης, στην πιο κρίσιμη καμπή της σεζόν, ξέμεινε από επιθετικούς. Ετσι, η ούτως ή άλλως προβληματική λειτουργία, γίνεται ακόμα πιο ακίνδυνη. Πολλές πάσες χωρίς ουσία, κάθε παίκτης κατεβάζει το κεφάλι και τρέχει. Ο Αμραμπατ κρατά την μπάλα, ο Τσούμπερ ψάχνει να βρει τρόπο να ξεχωρίσει, ο Λιβάι σε ρηχά νερά, ο Κριχόβιακ για περιορισμένα μέτρα και χωρίς νεύρο.

Μοιραία, με εξαίρεση τη μεγάλη φάση του Χατζισαφί με σουτ εκτός περιοχής, η ΑΕΚ δεν έκανε άλλη φάση. Θα μπορούσε να γίνει κάτι άλλο; Ναι, εάν ρίξεις μια ματιά σε όσα συμβαίνουν σε παγκόσμιο επίπεδο. Αλλά η ΑΕΚ δεν μπορεί αυτήν την εποχή να συγκρίνεται με καμία ομάδα υψηλού επιπέδου. Παραμένει μια αδούλευτη ομάδα που δημιουργεί εκνευρισμό και παίζει με αναχρονιστικό ποδόσφαιρο, που δεν μπορεί να οδηγήσει σε υψηλά αποτελέσματα.

«Καρμανιόλα» ο Γιουγκ

Και σα να μην έφταναν όλα αυτά, στο πιο κρίσιμο ματς της σεζόν, εμφανίζεται ο Κλάτενμπεργκ και βάζει αυτήν την «καρμανιόλα» από τη Σλοβενία. Απίθανος τύπος, που τα έβλεπε όλα «πράσινα» και προκάλεσε εκνευρισμό. Προστάτευε τον Παναθηναϊκό μοιράζοντας 15-2 φάουλ στο πρώτο ημίχρονο, «μάσησε» την αποβολή του Βιγιαφάνες, γέμισε με κάρτες τους παίκτες της ΑΕΚ και συνολικά ήταν εχθρικός απέναντι της.

Θα πει κάποιος; Μα έφταιξε η διαιτησία στην ΑΕΚ; Η απάντηση είναι πως ναι, έφταιξε και η διαιτησία. Γιατί όταν φτάνεις σε τέτοια ματς, που τα πράγματα κρίνονται στις λεπτομέρειες, δεν μπορεί όλα να πηγαίνουν στον αντίπαλο. Και επειδή η ΑΕΚ έχει πολλά να λύσει το προσεχές διάστημα, ας ασχοληθεί κάποια φορά και σοβαρά με τη διαιτησία, γιατί με τον μανδύα της δήθεν εξυγίανσης, έχει στηθεί ένα σκηνικό που παραγκίζει επικίνδυνα.

Χρειάζεται υπερβάσεις η ΑΕΚ

Τι μένει από εδώ και πέρα; Τρία ματς, στα οποία η ΑΕΚ πρέπει να κάνει υπερβάσεις. Εννοείται να νικήσει με κάποιον τρόπο τον ΠΑΣ Γιάννινα (αλήθεια, αυτόν τον ΠΑΟΚ έχουν συνειδητοποιήσει, ότι μόνο η ΑΕΚ δεν τον κέρδισε;) και μετά να τα παίξει όλα για όλα στο ματς με τον Αρη στη Θεσσαλονίκη. Δεν ξέρω τι μπορεί να γίνει, ποια μαγική δύναμη να επιφοιτήσει τους παίκτες της και να βρουν τρόπο να παίξουν μια φορά ως ομάδα.

Αυτό που ξέρω είναι πως αν η ΑΕΚ αξίζει την Ευρώπη, τώρα θα πρέπει να το δείξει. Ειδάλλως, θα μπλέξει επικίνδυνα, σε καταστάσεις που δεν θέλει κανείς να σκεφτεί. Με την ομάδα εκτός Ευρώπης, δίχως όλα τα θετικά που προσφέρει η συμμετοχή στα ευρωπαϊκά κύπελλα, η νέα σεζόν θα ξεκινήσει με αρνητικό τρόπο. Εχει τρεις ζαριές να σώσει την παρτίδα. Κόντρα στον βασικό αντίπαλο, απέναντι στον Ολυμπιακό με πρώτη, δεύτερη ή τρίτη ομάδα. Ας δούμε τι θα βγει.

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News