Παναθηναϊκός: H Λεωφόρος που έγινε μονόδρομος

Ο Θεολόγος Αλεξανδράτος γράφει για τον Παναθηναϊκό που αποφάσισε να φύγει απ’ το Μεσαίωνα και να προχωρήσει με το βλέμμα στο μέλλον.

Ήταν όντως ιστορική η ψηφοφορία της Τετάρτης για τον Παναθηναϊκό ως σύλλογο και ως οργανισμό. Τα μέλη του ερασιτέχνη κλήθηκαν να πάρουν μία από τις πλέον σημαντικές αποφάσεις στην υπεραιωνόβια διαδρομή του «τριφυλλιού» και -ευτυχώς- επέλεξαν σωστά.

Εστω και οριακά η απόφαση ήταν να φύγει ο Παναθηναϊκός από τον Μεσαίωνα και να προχωρήσει με σταθερό βήμα προς το μέλλον.

Οι εγκαταστάσεις της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, είτε το «Απόστολος Νικολαίδης», είτε το «Παύλος Γιαννακόπουλος», είτε οι υπόλοιπες αίθουσες κουβαλούν βαριά κληρονομιά και ιστορία αλλά (η αλήθεια είναι πως) μοιάζουν περισσότερο μουσειακές παρά αντάξιες ενός μεγάλου και κυρίως σύγχρονου συλλόγου.

Ο Παναθηναϊκός κινδύνευε να μείνει κολλημένος στο χρονοντούλαπο της ιστορίας

Ο Ολυμπιακός έχει ένα νέο (σχετικά) και μοντέρνο γήπεδο, η ΑΕΚ ολοκληρώνει το δικό της και ο Παναθηναϊκός κινδύνευε να μείνει κολλημένος στο χρονοντούλαπο της ιστορίας και των (πολλών για να είμαστε δίκαιοι) αναμνήσεων του παλιού γηπέδου του.

Σαφώς και δεν πρέπει να ξεχνάμε ή να υποβαθμίζουμε το παρελθόν μας. Οφείλουμε να το θυμόμαστε και να το χρησιμοποιούμε ως οδηγό για το μέλλον.

Για έναν σύλλογο τέτοιου βεληνεκούς δεν είναι οπτικά και σχηματικά ωραίο να αγωνίζεται ένα τμήμα στο Μαρούσι, ένα στο Γουδή, ένα εδώ κι ένα εκεί.

Στο Βοτανικό ο Παναθηναϊκός θα έχει όλα τα τμήματα πλην του ανδρικού μπάσκετ μαζεμένα, ο χώρος θα γίνει μια πολύβουη και παραγωγική παναθηναϊκή κυψέλη όπου όλοι, αθλητές, εργαζόμενοι, φίλαθλοι θα νιώθουν σαν στο σπίτι τους.

Ο Παναθηναϊκός της δύσκολης δεκαετίας, της κάτω βόλτας και της λησμονιάς

Η τελευταία δεκαετία ήταν πολύ δύσκολη για τον σύλλογο γενικά. Η ναυαρχίδα που είναι η ποδοσφαιρική ομάδα πήρε την κάτω βόλτα και λίγο έλειψε να βιώσει την υπέρτατη ντροπή του υποβιβασμού. Ο Γιάννης Αλαφούζος μπορεί να έχει βάλει ένα σκασμό λεφτά στην ΠΑΕ αλλά είναι προφανές ότι επενδύει σε βαρέλι δίχως πάτο όταν δεν έχει δίπλα του ανθρώπους με γνώση- και του αντικειμένου και του ιδίου του κλαμπ.

Το καμάρι του συλλόγου, η ομάδα μπάσκετ ανδρών, έχει πέσει στη λησμονιά από την ημέρα που ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος αποφάσισε να αποσυρθεί από τα κοινά και από βασιλιάς της Ευρώπης εξελίχθηκε σε περίγελο.

Τα τμήματα του ερασιτέχνη πέρασαν από χίλια κύμματα και γλίτωσαν τον πνιγμό την τελευταία στιγμή.

Σαν σύλλογος ο Παναθηναϊκός είχε πέσει σε μια απάθεια κι έναν συμβιβασμό στη μετριότητα- καταστάσεις που δεν συνάδουν ούτε με την ιστορία του, ούτε με την μεγάλη οπαδική του βάση.

Χρειαζόταν ένα reboot, να κάνει μια νέα αρχή και να μην επαναλάβει τα ίδια λάθη. Τώρα έχει την ευκαιρία…

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News