Live ενημέρωση: Πόλεμος στην Ουκρανία, όλες οι εξελίξεις για τη ρωσική εισβολή

Η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία ξεκίνησε στις 5 το πρωί ώρα Ελλάδας με εκρήξεις να ακούγονται στο Κίεβο, στην Οδησσό και σε άλλες πόλεις στα ανατολικά της χώρας.

Η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία ξεκίνησε στις 5 το πρωί ώρα Ελλάδας με εκρήξεις να ακούγονται στο Κίεβο, στην Οδησσό και σε άλλες πόλεις στα ανατολικά της χώρας. 

Διαβάστε όλες τις εξελίξεις όπως συμβαίνουν και καταγράφονται από τα διεθνή Μέσα στο Sportday.gr.

15:35: Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν σε διάγγελμά του προς τον γαλλικό λαό επανέλαβε την στήριξη της Γαλλίας στην Ουκρανία.

15:17: Ειλημμένη είναι η απόφαση μεταφοράς του τελικού του Champions League από την Αγία Πετρούπολη, σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το πρακτορείο “Reuters”.

14:42: Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, αναφέρθηκε στην ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και στις συνέπειές της. Πιο αναλυτικά, ο Ντράγκι τόνισε:

«Εκφράζουμε την πλήρη και αμέριστη συμπαράστασή μας προς τον λαό της Ουκρανίας και τον πρόεδρο Ζελένσκι, προς μια δημοκρατία, η νόμιμη κυριαρχία της οποίας έχει πληγεί. Τα όσα συμβαίνουν μας αφορούν όλους, την ελεύθερη ζωή μας και τις δημοκρατίες μας».

14:08: Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι συνέκρινε σήμερα τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία με τις ενέργειες της “ναζιστικής Γερμανίας” κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

“Η Ρωσία επιτέθηκε στην Ουκρανία με δειλό και αυτοκτονικό τρόπο, όπως έκανε η ναζιστική Γερμανία κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου”, δήλωσε ο Ζελένσκι σε ενημέρωση των δημοσιογράφων που αναμεταδόθηκε στο Facebook. 

13:30: Ο Ιρανός Υπουργός Εξωτερικών, Χοσεΐν Αμιραμπντουλαχιάν, με δήλωσή του κατηγορεί τη συμμαχία του ΝΑΤΟ ως υπεύθυνη για την εισβολή στην Ουκρανία με τις προβοκατόρικες ενέργειές της.

13:20: Ιστορικό χαμηλό για το ρούβλι, μεγάλη άνοδος των «ισχυρών» νομισμάτων μετά τη ρωσική επίθεση και άνοδος στις τιμές των σιτηρών. Οι Ρώσοι ισχυρίζονται ότι είναι προετοιμασμένοι για τον οικονομικό πόλεμο. Ο Πούτιν θα έχει συνάντηση με τους οικονομικούς μεγιστάνες της χώρας.

13:12: Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, η Τουρκία, μέσω του Υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, καλεί τη Ρωσία να σταματήσει την άδικη και παράνομη παρέμβαση στην Ουκρανία το συντομότερο και χαρακτηρίζει τη στρατιωτική της ανάμειξη ως μη αποδεκτή. Η Τουρκία διατηρεί το δικαίωμα να κλείσει τα στενά του Βοσπόρου και τα Δαρδανέλια, αποκλείοντας το ρωσικό στόλο που βρίσκεται στη Μεσόγειο από την είσοδό του στη Μαύρη Θάλασσα, κάτι το οποίο ζήτησε από την Τουρκία η Ουκρανία.

13:00: «Δυνάμεις της Λευκορωσίας μπορεί να χρησιμοποιηθούν σε ενδεχόμενη επιχείριση ενάντια στην Ουκρανία, αν χρειαστεί», ανέφερε ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο.

 

12:46: Μέσα στη δίνη του πολέμου, ο Πρωθυπουργός του Πακιστάν, Ίμραν Χαν, πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Μόσχα. Η συνάντηση με τον Πρόεδρο Πούτιν, θα γίνει κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, και θα διαρκέσει τρεις ώρες. Το Πακιστάν είναι μία από τις χώρες που κατέχουν πυρηνικά όπλα. 

12:30: Η Ιαπωνία θα συμμετάσχει στις κυρώσεις ενάντια στη Ρωσία, σε αντίθεση με την αντίδρασή της το 2014 κατά την ενσωμάτωση της Κριμαίας στη Ρωσική Δημοκρατία. Η οικονομική άνοδος της Κίνας και η σύσφιξη των σχέσεών της με τη Ρωσία επηρέασαν την τωρινή στάση της Ιαπωνίας.

11:46: Σύμφωνα με τη Γερμανίδα Υπουργό Εσωτερικών, Νάνσι Φέζερ, η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι σε στενή επαφή με την κυβέρνηση του μέλους της, Πολωνίας, για πιθανή υποδοχή προσφύγων από την Ουκρανία.

11:40: O πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολόντιμιρ Ζαλένσκι, ανακοίνωσε ότι διακόπτονται οι διπλωματικές σχέσεις με τη Ρωσία. Οι πολεμικές συγκρούσεις μαίνονται και στη χώρα έχει κηρυχθεί γενική επιστράτευση.

11:01: Η Κίνα συνιστά «αυτοσυγκράτηση» στην περιοχή της Ουκρανίας, ενώ παράλληλα αποφεύγει να χρησιμοποιήσει τον όρο «εισβολή».

10:53: Το Ουκρανικό Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε την καταστροφή 4 ρωσικών τανκ, 6 αεροσκαφών και το θάνατο 50 Ρώσων στρατιωτών.

10:46: Μία γυναίκα σκοτώθηκε και 12 τραυματίστηκαν κατά τη ρωσική επίθεση σε κατοικημένη περιοχή στο Τσουχούιβ.

10:33: Μετά τις φήμες περί εμπλοκής της Λευκορωσίας στην εισβολή στην Ουκρανία, ο Λευκορώσος πρόεδρος, Αλεξάντερ Λουκασένκο, υπογράμμισε ότι η χώρα του δεν μετέχει στις πολεμικές επιχειρήσεις. 

10:20: Εικόνες, την αυθεντικότητα των οποίων επιβεβαιώνουν οι New York Times, παρουσιάζουν τη ρωσική εισβολή με μηχανοκίνητα άρματα από την Κριμαία.  

10:00: Ως τις «πιο σκοτεινές ώρες της Ευρώπης από το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου» χαρακτήρισε την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο Τζουσέπ Μπορέλ εκπρόσωπος των διεθνών σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ζήτησε να σταματήσουν άμεσα οι απαράδεκτες ενέργειες των Ρώσων σε βάρος των Ουκρανών.

09:55: Η Ουκρανική Εθνική Αστυνομία ανακοίνωσε τουλάχιστον έξι νεκρούς, εφτά τραυματίες και 19 αγνοούμενους στην περιοχή της Οδησσού στην πόλη Ποντόλσκ.

09:43: Το γερμανικό Υπουργείο Εξωτερικών χαρακτηρίζει ημέρα ντροπής τη σημερινή της επίθεση στη Ρωσία. «Σε στενή συνεργασία με τους εταίρους μας θα απαντήσουμε. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στην Ουκρανία».

09:33: Η Ούρσουλα φον ντερ Λέιντεν, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καταδίκασε τη «βάρβαρη εισβολή και τα κυνικά επιχειρήματα που χρησιμοποίησε η Ρωσία για να εισβάλει στην Ουκρανία, μια ελεύθερη και ανεξάρτητη χώρα. Μέσα στην ημέρα θα ανακοινωθούν νέες μαζικές, στοχευμένες κυρώσεις».

09:25: Βίντεο δείχνει ότι οι ρωσικές δυνάμεις εισέβαλαν στην Σενκίβκα όπου είναι τα τριεθνή σύνορα Ρωσίας, Ουκρανίας, Λευκορωσίας. 

9:00: Οι κάτοικοι στο Κίεβο εγκαταλείπουν την πόλη και κατευθύνονται στις περιοχές όπου βρίσκονται οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ και τα σύνορα με την Πολωνία.

As Russia began its invasion of Ukraine, lines of cars moved out of the capital, Kyiv, many heading west and hoping to find safety in parts of the country closer to Poland and NATO troops.

Follow live updates. https://t.co/PAz9fDpKyG pic.twitter.com/mvwKd3n4zw


:55:
Έκτακτο ΚΥΣΕΑ στις 10:30 υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη και κατευθύνονται σε περιοχές κοντά στις δυνάμεις του ΝΑΤΟ και στα σύνορα με την Πολωνία.

8:42: Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν ένα πακέτο νεών κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας σε έκτακτη συνεδρίασή τους που θα πραγματοποιηθεί αργότερα σήμερα, ανέφερε η ΕΕ σε ανακοίνωσή της.

8.40: Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν συνομίλησε με τον ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι και υποσχέθηκε ότι οι ΗΠΑ θα στηρίξουν την Ουκρανία, η οποία δέχεται επίθεση από τη Ρωσία, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

8:20: Οι πρεσβευτές των 30 χωρών μελών του NATO συγκλήθηκαν να πάρουν μέρος σε έκτακτη συνεδρίαση σήμερα στις Βρυξέλλες μετά την έναρξη ρωσικής στρατιωτικής επιχείρησης εναντίον της Ουκρανίας, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του Συμφώνου.

7:51: Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον καταδίκασε σήμερα τις «φρικιαστικές εξελίξεις στην Ουκρανία», εκτιμώντας ότι ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ότι «επέλεξε τον δρόμο της αιματοχυσίας και της καταστροφής εξαπολύοντας αυτή την απρόκλητη επίθεση».

6:32: Η Ουκρανία έκλεισε τον εναέριο χώρο της για την πολιτική αεροπορία

05:00: Ο Βλαντιμίρ Πούτιν είπε ότι η χώρα του δεν μπορούσε να ανεχθεί αυτές που αποκάλεσε απειλές από την Ουκρανία και προειδοποίησε εναντίον οποιασδήποτε ξένης ανάμιξης, προειδοποιώντας ότι, εάν υπάρξει, η Μόσχα θα ανταποδώσει αμέσως.

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News