Τουτς Τίλεμανς - Το σημερινό Doodle της Google για τον βιρτουόζο της φυσαρμόνικας

Τουτς Τίλεμανς, Google, Doodle, Σαν σήμερα, 29 Απριλίου, φυσαρμόνικα, Toots Thielemans.

Αφιερωμένο στον Τουτς Τίλεμανς είναι το σημερινό doodle της Google, για τα 100 χρόνια από τη γέννησή του.

Ο Βέλγος τζαζίστας γεννημένος στις 22 Απριλίου 1922 στις βρυξέλλες, υπήρξε τεράστια μορφή της παγκόσμια μουσική σκηνής. Ο Ζαν-Μπατίστ Φρεντερίκ Ισιντόρ Τίλεμανς ήταν βιρτουόζος της φυσαρμόνικας, εκαιρετικός κιθαρίστας και ικανότατος στη χρήση του σφυρίγματος ως οργάνου.

Το κομμάτι του «Bluesette» είναι πλέον πασίγνωστο και κυκλοφόρησε το 1962.

Με τη μουσική ασχολήθηκε σε πολύ μιρκή ηλικία. Οι γονείς του διατηρούσαν καφέ στο κέντρο των Βρυξελλών και τον ώθησαν σε αυτό που του άρεσε. Πρότυπό του ήταν ο συμπατριώτης του κιθαρίστας Τζάνγκο Ράινχαρτ. Το 1949 έκοψε το όνομά του σε Τουτς Τίλεμανς και άρχισε την καριέρα του. Έπαιξε με Αμερικανούς τζαζίστες που επισκέπτονταν τις Βρυξέλλες. Μεταξύ άλλων με τον Σίντνεϊ Μπεσέτ, τον Μαξ Ρόουτς, τον Μάιλς Ντέιβις, τον Τσάρλι Πάρκερ, τον Ζουτ Σιμς και τον Μπένι Γκούντμαν.

Ο Τουτς Τίλεμανς στις ΗΠΑ

Το 1952 πήγε στις Ηνωμένες Πολιτείες. Εντάχθηκε αρχικά στο συγκρότημα του Τσάρλι Πάρκερ. Συνέχισε σε αυτό του Τζορτζ Σίρινγκ. Στην Αμερική συνεργάστηκε με θρύλους της τζαζ, όπως η Έλα Φιτζέραλντ, ο Τζάκο Παστόριους, ο Μπιλ Έβανς, ο Όσκαρ Πίτερσον και ο Κουίνσι Τζόουνς. Επίσης εμφανίστηκε σε ταινίες και έγραψε μουσική για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση.

Συνεργάστηκε επίσης με τον Μπίλι Τζόελ στο τραγούδι «Leave A Tender Moment Alone». Ακόμα με τον Τζούλιαν Λένον στο «Too Late for Goodbyes».

Σε πολλές διαφημίσεις των ανδρικών καλλυντικών Old Spice ακούγονται η φυσαρμόνικά του αλλά και το σφύριγμά του.

Το 2001 χρίστηκε βαρόνος από τον βασιλιά του Βελγίου Αλβέρτο B’.

Τον Μάρτιο του 2014, ανακοίνωσε την αποχώρησή του από τη μουσική σκηνή. Πέθανε στις 22 Αυγούστου 2016, σε ηλικία 94 ετών.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News