MEGA προ Μαρινάκη και ρουκέτες στο «δοκάρι» του Βαρδή Βαρδινογιάννη

Το MEGA CHANNEL, μεταδίδει τις πρώτες εικόνες ενώ ένα χρόνο αργότερα, ο μεγαλομέτοχος του Παναθηναϊκού Βαρδής Βαρδινογιάννης, δέχεται επίθεση με 3 ρουκέτες και δηλώνει «Δοκάρι».

Μεσημέρι της 20ής Νοεμβρίου 1989. Ξεκινά η λειτουργία του MEGA CHANNEL, του πρώτου ιδιωτικού τηλεοπτικού καναλιού στην Ελλάδα. Μεταδίδει τις πρώτες εικόνες στις 15:00 από τα στούντιο της Παιανίας, του Νίνου Ελματζόγλου.

Εξέπεμψε υπό την ιδιοκτησία της Τηλέτυπος Α.Ε. Τηλεοπτικών Προγραμμάτων. Μετείχαν με 20% έκαστος οι εκδότες των εφημερίδων Βήμα και Νέα (Χρήστος Λαμπράκης), Έθνος (Γιώργος Μπόμπολας), Ελευθεροτυπία (Χρήστος Τεγόπουλος), Η Καθημερινή (Αριστείδης Αλαφούζος) και Μεσημβρινή (Οικογένεια Βαρδινογιάννη).

Η προσωρινή άδεια “δοκιμής τοπικού ραδιοτηλεοπτικού σταθμού” για τη λειτουργία του δόθηκε επί κυβέρνησης Τζαννετάκη. Το νεοϊδρυθέν κανάλι, από την αρχή επένδυσε στην μυθοπλασία με τις πρώτες σειρές «Πατήρ, υιός και πνεύμα», «Οι Αυθαίρετοι», «Οι τρεις Χάριτες» και «Η Δίψα», ενώ τα επόμενα χρόνια ακολούθησαν δεκάδες σειρές, οι οποίες έγιναν ταυτόσημες του σταθμού και πολλές από αυτές να έχουν μεγάλη απήχηση στο κοινό έως σήμερα («Δύο Ξένοι», «Η αίθουσα του θρόνου», «Ένοχη Αγάπη» και άλλες).

Από τις 17 Φεβρουαρίου 2020 ανήκει στην Alter Ego Επιχείρηση Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης Α.Ε. του επιχειρηματία Βαγγέλη Μαρινάκη.

Στο μεταξύ, ένα χρόνο αργότερα, δηλαδή στις 20 Νοεμβρίου 1990, ο μεγαλομέτοχος του Παναθηναϊκού Βαρδής Βαρδινογιάννης -συνιδιοκτήτης του Mega-, δέχεται επίθεση στην Νέα Ερυθραία με 3 ρουκέτες από την τρομοκρατική οργάνωση “17 Νοέμβρη” και σώζεται από το θωρακισμένο αυτοκίνητό του. Βγαίνοντας από το αυτοκίνητο θα δηλώσει «Δοκάρι». Σε συνομιλία που είχε αμέσως μετά με τον στενό φίλο του Αντώνη Λιβάνη (τότε διευθυντή του πολιτικού γραφείου του Ανδρέα Παπανδρέου) είπε ψύχραιμα: «..σούταρε πέναλτι ο Σαραβάκος και βρήκε το δοκάρι…».

Ο Ολυμπιακός κατακτά το Ευρωπαϊκό Super Cup

2015: Η, πρωταθλήτρια Ευρώπης, γυναικεία ομάδα πόλο του Ολυμπιακού του Χάρη Παυλίδη, νικά την ιταλική Πάντοβα με 10-6 στο “Π. Καπαγέρωφ» και κατακτά το Ευρωπαϊκό Super Cup.

2010: Η ομάδα ποδοσφαίρου Madron FC από την Κορνουάλη χάνει από την Illogan Reserves FC με 55-0. Οι άνθρωποι της Madron FC παραδέχονται πως είναι η χειρότερη ομάδα της Μεγάλης Βρετανίας αυτή τη στιγμή.

1998: Ανακοινώνεται από τον Primo Nebiolo, πρόεδρο της IAAF, ότι τα “Τσικλητήρεια”, το διεθνές μίτινγκ στίβου του Πανελληνίου, συμπεριλαμβάνεται στα Grand Prix II της IAAF

1997: Ο A.C. Green σπάει το ρεκόρ των 906 συνεχόμενων συμμετοχών στο ΝΒΑ του Randy Smith (1972-83) με 907 στον αγώνα Dallas Mavericks – Golden State Warriors (97-101).

1995: Ο χρυσός ολυμπιονίκης του καλλιτεχνικού πατινάζ Sergei Grinkov πεθαίνει από ανακοπή καρδιάς στο Lake Placid της Νέας Υόρκης σε ηλικία 28 ετών.

1985: Κυκλοφορεί το πρώτο φύλλο της εβδομαδιαίας εφημερίδας “Επταήμερο του Basketball”, που περιλαμβάνει ειδήσεις χάντμπολ και βόλεϊ, με εκδότη τον Θοδωρή Κοτσώνη. Το έντυπο, που είναι πρωτοποριακό, θα κυκλοφορήσει για 5 ακριβώς χρόνια, με τελευταίο φύλλο αυτό της 20/11/1990.

1981: Ο Anatoly Karpov, ο Σοβιετικός παγκόσμιος πρωταθλητής σκακιού, νικά τον Viktor Korchnoi στο Μεράνο διατηρώντας τον τίτλο του. Το βραβείο του νικητή είναι 500.000 ελβετικά φράγκα.

1971: Ο Ted MacDougall της Bournemouth σημειώνει 9 γκολ εναντίον της Margate στον πρώτο γύρο του Κυπέλλου Αγγλίας, ρεκόρ περισσοτέρων τερμάτων από έναν παίκτη στο θεσμό αυτό.

Η αναγνώριση της «Θύρας 13»

1966: Αναγνωρίζεται επίσημα το καταστατικό της «Θύρας 13», του συνδέσμου φιλάθλων του Παναθηναϊκού με ιδρυτή τον Απόστολο Ιωαννίδη. Πρόκειται για τον πρώτο σύνδεσμο φιλάθλων στην Ελλάδα και προέρχεται από μία παρέα 26 μελών που συναθροίζονται σε έναν χώρο στο Μεταξουργείο που χρησιμοποιούν ως λέσχη. Ο σύνδεσμος θα επικυρωθεί από το Πρωτοδικείο Αθηνών στις 16/3/1967.

1961: Διεξάγεται ο συντομότερος αγώνας πυγμαχίας για τον βρετανικό τίτλο στο Νότιγχαμ. Ο Dave Charnley κερδίζει με νοκ-άουτ τον “Darkie” Hughes σε 40 δευτερόλεπτα στον πρώτο γύρο για την κατηγορία των ελαφρέων βαρών.

1948: Κυκλοφορεί το πρώτο ρώσικο γραμματόσημο που απεικονίζει αγώνα από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Σκακιού.

1938: Η Υπηρεσία Ραδιοφωνικών Εκπομπών μετονομάζεται σε Διεύθυνση Ραδιοφωνίας και υπάγεται στο Υπουργείο Τύπου και Τουρισμού.

1924: Πεθαίνει ο Εμπενίζερ Κομπ Μόρλεϊ (16/8/1831), Άγγλος δικηγόρος, δικαστής, ποδοσφαιριστής και αθλητικός παράγων. Υπήρξε ένας από τους πρωτεργάτες του ποδοσφαίρου και ο άνθρωπος που έθεσε τους πρώτους κανόνες του δημοφιλέστερου σήμερα αθλήματος.

Γεννήθηκε ο Γύρος της της Γαλλίας

1902: Ο 37χρονος Henri Desgrange, συνιδιοκτήτης και συντάκτης της εφημερίδας “L’Auto” (προκάτοχος της L’Equipe) γευματίζει με τον δημοσιογράφο Georges Lefevre, στο Cafe de Madrid του Παρισιού και επινοούν ένα ποδηλατικό αγώνα, τον Γύρο της Γαλλίας, με σκοπό την προβολή του εντύπου τους, αφού εκείνο το διάστημα τo αντίπαλo έντυπo “Le Petit Journal” χρηματοδοτεί τον αγώνα Paris-Brest μετ’ επιστροφής. Το “L’Auto” θα ανακοινώσει την κούρσα στις 19 Ιανουαρίου 1903 με έπαθλο 20.000 γαλλικά φράγκα.

1820: Μία φάλαινα φυσητήρας 80 τόνων επιτίθεται σε φαλαινοθηρικό πλοίο 2.000 μίλια από τη δυτική ακτή της Νότιας Αμερικής (το μυθιστόρημα του Χέρμαν Μέλβιλ Μόμπυ Ντικ είναι εν μέρει εμπνευσμένο από αυτό το γεγονός).

Με πληροφορίες από sportsdates και wikipedia.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News