ΑΕΚ: Έτσι είχε «ψηθεί» ο Ριβάλντο για να ντυθεί στα κιτρινόμαυρα

O Ριβάλντο γίνεται 50 ετών και ο Σταύρος Καζαντζόγλου θυμάται τις μέρες που η ΑΕΚ υποδέχτηκε στις τάξεις της τον μεγαλύτερο ποδοσφαιριστή που φόρεσε ποτέ τη φανέλα της.

Στην 98χρονη ιστορία της ΑΕΚ υπήρξαν πολλοί σπουδαίοι ποδοσφαιριστές. Ωστόσο, ο ένας και μοναδικός Ριβάλντο, ήταν αδιαμφισβήτητα ο κορυφαίος όλων.

Μια σπάνια ποδοσφαιρική προσωπικότητα, που φόρεσε τα «κιτρινόμαυρα» για ένα χρόνο, αλλά πρόλαβε να αφήσει όμορφες αναμνήσεις. Αυτός ο χρόνος, ένας από την 50χρονη πορεία του μεγάλου Βραζιλιάνου σούπερ σταρ που συμπληρώνει σήμερα τα 50 του, αποτέλεσε ένα παραμύθι, που δεν είχε χάπι εντ, μόνο και μόνο λόγω των παθογενειών του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Το καλοκαίρι του 2007, η ΑΕΚ έδειχνε έτοιμη για την υπέρβαση της. Υπό τη διοίκηση του Ντέμη Νικολαϊδη, αρχικά είχε σταθεί στα πόδια της εντός (χάρη στη συγκλονιστική δουλειά του Φερνάντο Σάντος) και εκτός (με την υπαγωγή στο άρθρο 44, που τότε φάνταζε σωτήριο) γηπέδων. Με την έλευση του φημισμένου Φερέρ από την Ισπανία, η ΑΕΚ είχε κάνει εντυπωσιακή πορεία στους ομίλους του Champions League, είχε αναδείξει πολλά ταλεντάκια που είχε συγκεντρώσει και έδειχνε έτοιμη να κάνει τη μεγάλη κίνηση για την κατάκτηση του πρωταθλήματος.

Τα ντεσού της συμφωνίας

Η μεγάλη ευκαιρία προέκυψε από το απροσδόκητο διαζύγιο του Ριβάλντο με τον Ολυμπιακό, τον οποίο είχε οδηγήσει σε διαδοχικές κατακτήσεις τίτλων. Λίγες μέρες μετά από τη ρήξη, αρχίζουν τα σενάρια, που διαψεύδονται κατηγορηματικά από την ΑΕΚ. Ο Φερέρ λέει πως διατηρεί πολύ καλή φιλία με τον Ριβάλντο, ενώ ο Γιώργος Γλου, ιδιοκτήτης εταιρείας αθλητικών ειδών και εκ των στενών συνομιλητών του Βραζιλιάνου, ρίχνει την πρώτη «βόμβα». «Δεν αποκλείω ο Ριβάλντο να πάει στην ΑΕΚ».

Ο Ριβάλντο δεν ανοίγεται πολύ, ελάχιστοι μπορούν να μιλούν άμεσα μαζί του. Φαίνεται πάντως, ότι θέλει να μείνει στην Ευρώπη και του αρέσει η ιδέα να συνεχίσει στην Ελλάδα. Η ΑΕΚ ταξιδεύει στη Νέα Υόρκη για φιλικά παιχνίδια με την Μπενφίκα, ο Ντέμης Νικολαϊδης είναι συνεχώς μαζί με τον Νίκο Νοτιά (εκ των βασικών υποστηρικτών της προσπάθειας τότε), ο Φερέρ κάνει πολλή δουλειά και μιλά διαρκώς με τον Ριβάλντο και η υπόθεση οδηγείται σε συμφωνία.

Επεσαν τα τείχη για τον Ριβάλντο

Σε συμβολική ημερομηνία, ανήμερα της άλωσης της Κωνσταντινούπολης (29/5), τα τείχη της ΑΕΚ πέφτουν για να υποδεχθούν τον Ριβάλντο. Με συμβόλαιο μίδα, που ξεπερνά κάθε προηγούμενο για την ΑΕΚ, καθώς συμφωνήθηκε να λαμβάνει 1,3 εκατομμύρια ευρώ ως πάγιο ποσό, ενώ σε περίπτωση που η ΑΕΚ προκρινόταν στους ομίλους του Champions League, ο Ριβάλντο θα έπαιρνε 200.000 ευρώ ως μπόνους, ενώ 300.000 ευρώ προβλέπονταν εφόσον οι «κιτρινόμαυροι» κατακτούσαν το πρωτάθλημα. Βάσει συμβολαίου, είχε ως μπόνους αυτοκίνητα και σπίτι και στο σύνολό τους αυτές οι παροχές, για δύο χρόνια συνεργασίας, άγγιζαν τα τέσσερα εκατομμύρια ευρώ!

«Να γίνουμε πρωταθλητές και να περάσουμε τα προκριματικά του Champions League», τόνιζε ο Ριβάλντο στις πρώτες δηλώσεις του. Η ΑΕΚ κινούνταν πλέον μανιασμένα στο ρυθμό του Βραζιλιάνου σούπερ σταρ. Ως απότοκο εκείνης της παράνοιας, ήταν και η αλλαγή στην εταιρεία ένδυσης με τη «μετακόμιση» στην Puma του Γλου και η εντολή για άμεση εκτύπωση 40.000 εμφανίσεων με το όνομα του, που έγιναν μια μυθική ιστορία για την ΑΕΚ. Και δεν ήταν το μόνο. Ο Ριβάλντο αναδείχθηκε πρώτος με την ΑΕΚ μέσα στα γήπεδα, αλλά δεν στέφθηκε πρωταθλητής και το καλοκαίρι του 2008 δελεάστηκε από τον πακτωλό χρημάτων που του έταξαν από το Ουζμπεκιστάν.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News