ΑΕΚ: Οι 5 λόγοι της καταστροφής αν δεν βγει στην Ευρώπη

Φαινόταν, πως εδώ και καιρό, η ΑΕΚ «φλέρταρε» με την καταστροφή. Πριν την ολοκλήρωση της 3ης αγωνιστικής των πλέι οφ, στην ΑΕΚ ήξεραν πως θα μπορούσε πλέον η ευρωπαϊκή προοπτική της ομάδας για την επόμενη σεζόν να μην εξαρτάται από τα πόδια τους.

Τη γλίτωσαν τελικά την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά έπειτα από την 4η αγωνιστική, η ΑΕΚ πλέον βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού. Η ήττα από τον Αρη την έφερε στην 4η θέση της βαθμολογίας, χωρίς νίκη από την έναρξη της διαδικασίας.

Με δεδομένο πως ο Παναθηναϊκός μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα για τα ευρωπαϊκά εισιτήρια μέσω πρωταθλήματος και να φτιάξει το δικό του μέλλον και μέσω πιθανής κατάκτησης του κυπέλλου, η ΑΕΚ πλέον βρίσκεται σε οριακό σημείο. Κάποιοι φίλοι της, όντας εκνευρισμένοι και απογοητευμένοι από την εικόνα της ομάδας, θεωρούν πως δεν θα συμβεί και κάτι εάν δεν κατακτηθεί ευρωπαϊκό εισιτήριο. Και όμως, μπορεί πολύ εύκολα να κατανοήσει κάποιος, πως η απώλεια της συμμετοχής στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, ισοδυναμεί με καταστροφή. Οι λόγοι συγκεκριμένοι:

1. Ο προϋπολογισμός χωρίς τα έσοδα της ΑΕΚ από την Ευρώπη

Η ΑΕΚ είναι ένας οργανισμός που εδώ και χρόνια λειτουργεί με τη λογική των «εσόδων-εξόδων». Οσα περισσότερα έσοδα υπάρχουν, τόσο περισσότερες δυνατότητες για ενίσχυση της ομάδας και αύξηση των διαθέσιμων ποσών. Μπορεί η είσοδος στο νέο γήπεδο να εκτινάσσει αυτόματα τα έσοδα – ο Δημήτρης Μελισσανίδης τα οριοθετούσε σε άνω των 12 εκατ. ευρώ ετησίως – αλλά η ΑΕΚ κουβαλά ήδη ανοίγματα από τις προηγούμενες σεζόν. Ηδη, υπήρξε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 5 εκατ. ευρώ για να καλυφθούν ανοίγματα και υποχρεώσεις, αλλά εάν δεν υπάρχουν και του χρόνου τα χρήματα από την Ευρώπη θα είναι πολύ δύσκολα.

2. Η δυσκολία στις αγορές καλών ξένων για την ΑΕΚ της Αγιά Σοφιάς

Δυσκολία στο να προσελκύσει καλούς παίκτες από το εξωτερικό να έρθουν με μεταγραφή: Οσοι είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με παίκτες της ΑΕΚ μετά τον αποκλεισμό από τη Βελέζ, μπορούν να κατανοήσουν απόλυτα την πραγματικότητα. Διότι, μπορεί για τους Ελληνες να ήταν ένα κάζο με προεκτάσεις στον εκνευρισμό του κόσμου, αλλά για τους ξένους ήταν κυρίως η απώλεια ενός βασικότατου στόχου. Στο ήδη μικρής δυναμικής για το εξωτερικό, ελληνικό πρωτάθλημα, μοιάζει με απόλυτο ευνουχισμό να μείνεις Ελλάδα και να μην παίζεις στην Ευρώπη. Ακόμα και στο υποτιμημένο εντός συνόρων Europa Conference League, που δίνει στον ΠΑΟΚ χρυσή ευκαιρία διάκρισης.

3. Η πτώση στο ranking της ΟΥΕΦΑ

Η ΑΕΚ έκανε μεγάλο αγώνα για να εμφανιστεί ξανά στον ευρωπαϊκό χάρτη. Επειτα από χρόνια απαξίωσης και αγωνιστικής κατηφόρας, όταν ξεκίνησε ξανά το 2016 κόντρα στη γαλλική Σεντ Ετιέν βρίσκονταν στα τάρταρα της Ευρώπης. Η ΑΕΚ κατάφερε, κυρίως με όσα έπραξε τη σεζόν 2017/18 και την πορεία ως τους «32» του Europa League να φτιάξει τη βαθμολογία της και να μπει από θέση ισχύος σε κληρώσεις. Ωστόσο, μια τα απόνερα του Καρντόσο και ο αποκλεισμός από την Τράμπζονσπορ, η κακή πορεία πέρυσι στους ομίλους και το κάζο με τη Βελέζ φέτος, αποτέλεσαν πισωγύρισμα και πλέον θα αφαιρεθεί από την πενταετία της ΑΕΚ η καλή σεζόν.

4. Είσοδος στην Αγιά Σοφιά χωρίς ευρωπαϊκά παιχνίδια

Στην ΑΕΚ μετρούν αντίστροφα για την είσοδο στο «παλάτι» της Νέας Φιλαδέλφειας. Ενα γήπεδο που θα ανήκει στα πιο σύγχρονα και πλέον εντυπωσιακά όλης της ευρωπαϊκής ηπείρου και μόνο τυχαίο δεν είναι, πως με την εκκίνηση της λειτουργίας του, θέτει υποψηφιότητα για τη διοργάνωση ενός ευρωπαϊκού τελικού. Αλλά το ιδανικό θα ήταν για την ΑΕΚ να μπορεί να ζήσει ξανά και ευρωπαϊκές βραδιές στην έδρα της. Να αναβιώσουν ορισμένες από τις μεγάλες νύχτες, όπως εκείνη με την ΚΠΡ ή ο θρίαμβος επί της Πόρτο, η επική πρόκριση με τη Σπαρτάκ Μόσχας και η ισοπαλία με τη Ρεάλ Μαδρίτης των «γκαλάκτικος».

5. Κίνδυνος να μεγαλώσει κι άλλο το χάντικαπ από τους υπόλοιπους διεκδικητές του τίτλου

Είναι ξεκάθαρο πλέον, πως κάθε ομάδα που θέλει να είναι ανταγωνιστική και να πάει μακριά, οφείλει να έχει πολλά…καρπούζια στην ίδια μασχάλη. Η παρουσία σε πολλές διοργανώσεις δίνει τη δυνατότητα στους παίκτες να είναι στην τσίτα, δίνει χρόνο σε όλους, δεν αφήνει πολλές σκέψεις έπειτα από αποτυχίες, είναι ζωτικό για να μένει ανταγωνιστικά. Η ΑΕΚ πληγώθηκε φέτος βλέποντας από τον καναπέ ΠΑΟΚ και Ολυμπιακό, που κέρδιζαν πρεστίζ, δόξα, ζούσαν μεγάλες βραδιές και γέμιζαν τα ταμεία τους. Στοιχεία που ανοίγουν τη ψαλίδα και καθιστούν αναγκαία για την ΑΕΚ την ευρωπαϊκή παρουσία.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News