ΑΕΚ: Όταν ο Βαρδής Βαρδινογιάννης είπε στον Μιχάλη Αρκάδη «θέλω τον Μανωλά, κράτα τον Μαύρο»

ΑΕΚ: Όταν ο Βαρδής Βαρδινογιάννης είπε στον Μιχάλη Αρκάδη «δώσε μου τον Στέλιο Μανωλά, κράτα τον Θωμά Μαύρο», Σαν σήμερα, 20 Μαΐου.

Ο Μιχάλης Αρκάδης ήταν πολύ νέος όταν «έσβησε» σαν σήμερα -20 Μαΐου- το 1990. «Έφυγε» στα 51 του από οξύ έμφραγμα στο γήπεδο της Ριζούπολης, λίγα λεπτά πριν από την έναρξη του αγώνα Απόλλων – ΑΕΚ, τον οποίο ετοιμαζόταν να παρακολουθήσει. Διακομίστηκε στο «Αγία Όλγα» όπου και άφησε την τελευταία του πνοή.

Γεννημένος το 1939, καταγόταν από τις Οινούσσες. Ήταν αντιπρόεδρος της διοίκησης Μπάρλου στην ΑΕΚ. Επίσης, πρόεδρος της ΠΑΕ τo 1982-83 όταν κατακτήθηκε το Κύπελλο, από τις σημαντικότερες και πιο ανιδιοτελείς μορφές της Ένωσης.

Επιτυχημένος εφοπλιστής με έδρα των δραστηριοτήτων του τον Πειραιά. Είχε σπουδάσει τη ναυτιλιακή επιστήμη στο Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον. Με την ΑΕΚ ασχολήθηκε παραγοντικά από τις αρχές της δεκαετίας του 1970 και ήταν μέλος σε πολλά διοικητικά συμβούλια επί προεδρίας Λουκά Μπάρλου.

Έφερε τον Σενέκοβιτς

Την αγωνιστική περίοδο 1982-1983, στην πρώτη από τις δύο αποχωρήσεις του Ανδρέα Ζαφειρόπουλου από την προεδρία (κρατούσε τις μετοχές αλλά παραχωρούσε το μάνατζμεντ λόγω της κριτικής που δεχόταν) ανέλαβε πρόεδρος της ΑΕΚ. Επί προεδρίας του η ΑΕΚ πήρε προπονητή τον Χέλμουτ Σενέκοβιτς και έφτασε στην κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδας του 1983. Λίγο αργότερα παραιτήθηκε.

Είχε προηγηθεί μια συνάντησή του με τον Βαρδή Βαρδινογιάννη. Γνωρίζονταν καθώς είχαν υπηρετήσει μαζί στο ναυτικό. Ο Βαρδινογιάννης του ζήτησε τότε τον Στέλιο Μανωλά. Ο αμυντικός της ΑΕΚ ήταν 22 ετών και ο Παναθηναϊκός τον ήθελε ενώ η ΑΕΚ είχε να αντιμετωπίσει τις διαπραγματεύσεις για την παραμονή του μεγάλου της σταρ, Θωμά Μαύρου. Ο Μιχάλης Αρκάδης δεν είπε το ναι στον Βαρδή Βαρδινογιάννη, ο οποίος ουσιαστικά του είχε προτείνει να πάρει στον Παναθηναϊκό τον Στέλιο Μανωλά και με τα χρήματα που θα εισέπραττε η ΑΕΚ, ο Μιχάλης Αρκάδης να κρατούσε στην Ένωση τον Θωμά Μαύρο.

Η απόφαση

Σύμφωνα με όσα κατά καιρούς έχει γράψει ο δημοσιογράφος Φαίδων Κωνσταντουδάκης, ο τότε πρόεδρος της AEK ζήτησε τη δική του γνώμη. Συναντήθηκαν στο ξενοδοχείο «Παρκ» και η απόφαση ελήφθη ύστερα από σύντομη συζήτηση. Ο Μιχάλης Αρκάδης είχε εξηγήσει ότι με τα λεφτά που του είχαν προταθεί για την παραχώρηση του Στέλιου Μανωλά θα κρατούσε στην ΑΕΚ τον Θωμά Μαύρο. Η άλλη επιλογή που είχε ήταν να παραιτηθεί και να παραδώσει την προεδρία στον Κύπριο Λευτέρη Παναγίδη και στον Δημήτρη Ρουσάκη. Ο πρώτος κάλυπτε τα χρήματα για τον Θωμά Μαύρο.

Λίγο αργότερα, ο Μιχάλης Αρκάδης υπέβαλε την παραίτησή του. Ο Θωμάς Μαύρος έμεινε στην ΑΕΚ όπως και ο Στέλιος Μανωλάς…

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News