ΑΕΚ: Πώς είναι δυνατόν να μισιούνται οπαδοί της ΑΕΚ και της Παρτιζάν;

Στον παγκόσμιο αθλητισμό, είναι συχνά τα φαινόμενα οπαδών που αναπτύσσουν φιλικούς δεσμούς μεταξύ τους.

Αλλοτε οι κοινές καταβολές, σε κάποιες περιπτώσεις οι πολιτικές ιδεολογικές προτιμήσεις, σε άλλες περιπτώσεις απλά ένα συναπάντημα που κατέληξε διαφορετικά. Ωστόσο, δεν υπήρχαν πολλές αδερφοποιήσεις, όπως αυτή μεταξύ των φίλων της ΑΕΚ και της Παρτιζάν, που επισφραγίστηκε με το φιλικό ειρήνης στο εμπόλεμο Βελιγράδι το 1999.

Η ΑΕΚ νίκησε τον πόλεμο. Χωρίς να το σκεφτεί πολύ, έχοντας το στόχο στο στήθος, η «κιτρινόμαυρη» αποστολή ταξίδεψε στο βομβαρδιζόμενο Βελιγράδι. Εν μέσω πολεμικών συρράξεων, ποδοσφαιρικό τμήμα, παράγοντες και μερικοί οπαδοί – άλλοι με το τσάρτερ της ομάδας και άλλοι με οδική εκδρομή – έφτασαν στην Γιουγκοσλαβία για να στείλουν το δικό τους μήνυμα. Σήμερα, 23 χρόνια μετά από εκείνο το επικό ταξίδι, θα ήταν εξαιρετικά ριψοκίνδυνο για κάποιον φίλο της ΑΕΚ να βρεθεί στα μέρη της Παρτιζάν. Και η αιτία δεν είναι πια ο πόλεμος.

Όταν οι οπαδοί της Παρτιζάν προσέφεραν ψωμί και αλάτι στους φίλους της ΑΕΚ

Τότε, οι στιγμές που καταγράφηκαν ήταν απίστευτες και πραγματικά μοναδικές. Απλοί άνθρωποι, σταματούσαν τους Ελληνες οπαδούς της ΑΕΚ στο δρόμο και τους έδιναν όσα είχαν απομείνει. Κυρίως, το χαμόγελο και την καρδιά τους, για αυτό το αναπάντεχο ταξίδι ανθρωπιάς και συμπαράστασης. Η ελληνική αποστολή έφτασε στο Βελιγράδι μέσω Βουδαπέστης, ένα κομβόι με πέντε πούλμαν επανδρωμένα πλην της ομάδας με οπαδούς.

Εκεί τους υποδέχθηκαν προσφέροντας ψωμί και αλάτι, με ελληνικές σημαίες, αντιπολεμικά σύμβολα και δάκρυα συγκίνησης για την μεγαλειώδη πρωτοβουλία ανθρωπιάς. Οι ποδοσφαιριστές των δύο ομάδων μπήκαν μαζί στον αγωνιστικό χώρο, κρατώντας το ιστορικό πανό που έγραφε «ΝΑΤΟ σταμάτα τον πόλεμο, σταμάτα τους βομβαρδισμούς», ακούστηκαν οι ύμνοι των δύο χωρών υπό ασταμάτητο χειροκρότημα από τις εξέδρες και ανταλλαγή αναμνηστικών μεταξύ Ελλήνων και Σέρβων.

Τα επεισόδια στο Πανθεσσαλικό άλλαξαν τα πάντα

Οι οπαδοί της Παρτιζάν αγκάλιαζαν και φιλούσαν τους ποδοσφαιριστές και τα μέλη της αποστολής της ΑΕΚ. Τότε, έδειχναν αδερφωμένοι και ενωμένοι για πάντα. Στην πορεία, τα πράγματα άλλαξαν. Αποκορύφωμα της έντασης, η συμμετοχή οπαδών της Παρτιζάν στα φρικτά επεισόδια του τελικού κυπέλλου στο Πανθεσσαλικό, όταν πρωταγωνίστησαν με κάποιους εξ αυτών να κουβαλούν και μαχαίρια! Τα αδέρφια, έγιναν εχθροί. Νωρίτερα, είχαν υπάρξει επεισόδια και σε ένα ματς γυναικείου βόλεϊ της ΑΕΚ στο Βελιγράδι, ενώ υπήρξε ένταση και από την εμφάνιση πανό που είχαν προσφερθεί από τους Ενωσίτες το 1999 στις εξέδρες της Τούμπας.

Η σχέση των οπαδών της Παρτιζάν με εκείνους του ΠΑΟΚ χρονολογείται και αυτή από τα μέσα της δεκαετίας του ’90. Χρησιμοποιούν-πέρα από τα ίδια χρώματα-πολλά κοινά σύμβολα, συνθήματα, αλλά και τραγούδια που τονίζουν το δέσιμό τους. Σφυρηλατήθηκαν όταν η Παρτιζάν χρησιμοποίησε ως έδρα το κλειστό στη Θεσσαλονίκη και το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη-Βελιγράδι άρχισε να γίνεται και προς τις δύο κατευθύνσεις πολύ συχνά, ως αντίβαρο στις σχέσεις των οπαδών Ολυμπιακού και Ερυθρού Αστέρα.

Ετσι, όταν φούντωσε η ένταση ανάμεσα στην ΑΕΚ και στον ΠΑΟΚ, οι Παρτιζάνοι είχαν ξεκάθαρη προτίμηση στο ποιον θα υποστηρίξουν. Γι’ αυτό και όταν προ τριετίας υπήρξαν σκέψεις για αναβίωση του μεγάλου φιλικού μεταξύ της ΑΕΚ και της Παρτιζάν από τον Σέρβο πρέσβη στην Αθήνα, οι αντιδράσεις από τους φίλους της Ενωσης ήταν έντονες και απέτρεψαν κάθε τέτοια σκέψη. Και φαίνεται, πως όσα έγιναν το 1999, θα μείνουν απλά μια όμορφη ανάμνηση.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News