AEK: Όπου έκανε εκπτώσεις, το πλήρωσε ακριβά σε χρήμα και αγώνες

Σε τρεις διαδοχικές μεταγραφικές περιόδους, η ΑΕΚ επέλεξε τον εύκολο δρόμο όταν διαπίστωσε ότι δυσκολευόταν με τις πιο περίπλοκες υποθέσεις. Στο τέλος της ημέρας, είναι δεδομένο ότι σκέφτηκε για όλες το κλασικό… «στερνή μου γνώση, να σε είχα πρώτα».

Βέβαια τα παθήματα είναι για να μαθαίνεις και όχι για να τα επαναλαμβάνεις. Έλα όμως που στην Ένωση, όσα κι αν τους συμβαίνουν, δεν λένε να ξεκολλήσουν από παλιές ιστορίες και να αποφεύγουν τις ίδιες λανθασμένες κατευθύνσεις. Από τον προπερασμένο Γενάρη ξετυλίγεται το κουβάρι των συμβιβασμών και ημιμέτρων που εν τέλει κόστισαν πολύ, τόσο αγωνιστικά, όσο και οικονομικά. Η αρχή των λαθών της υπάρχουσας μεταγραφικής ομάδας, συντελέστηκε με την επιλογή του Όλεγκ Νταντσένκο.

Αν και η ΑΕΚ επικοινωνούσε ότι δεν θα πάρει παίκτη απλά για να πάρει, τελικά απέκτησε έναν που πολύ γρήγορα αποδείχθηκε πολύ κατώτερος των περιστάσεων κι αφού είχε κοιτάξει πολύ πιο ενθουσιώδεις περιπτώσεις δεξιών οπισθοφυλάκων. Σήμερα ο Ουκρανός αμυντικός είναι δανεικός (έως το καλοκαίρι του 2023) στη Ζόρια, σε ένα πρωτάθλημα που έχει διακοπεί λόγω του πολέμου στη χώρα.

Η ΑΕΚ, ο Σωκράτης και ξανά… στην πόρτα του Βράνιες

Την ίδια περίοδο -Ιανουάριος 2021- η Ένωση προσπάθησε πολύ για την επιστροφή του Σωκράτη Παπασταθόπουλου στην ομάδα, γεγονός το οποίο είχε αποκαλύψει η SportDay και είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Ένωσης. Τότε, αφού ο διεθνής στόπερ επέλεξε τον Ολυμπιακό, στην ΑΕΚ ορθώς αποφάσισαν να μην προχωρήσουν σε προσθήκη παίκτη για τον οποίο δεν θα ήταν βέβαιοι. Κι έτσι έστρεψαν την προσοχή τους στον Γάλλο Νταμιέν Ντα Σίλβα, προσπαθώντας να τον πείσουν από νωρίς (Μάρτιος ήταν), να ενταχθεί στο «κιτρινόμαυρο» ρόστερ το καλοκαίρι του 2021.

Όταν ωστόσο ο -33χρονος τότε- κεντρικός αμυντικός επέλεξε τη Λυών, στην Ένωση αντί να στραφούν σε αντίστοιχες περιπτώσεις, αισθάνθηκαν φόβο μήπως και δεν τα καταφέρουν επιλέγοντας παίκτες που  γνώριζαν και ήξεραν ότι θέλουν να ενταχθούν σε αυτήν. Έτσι, από έναν αμυντικό που διακρινόταν στο «Σαμπιονά» και βρήκε συμβόλαιο σε μια μεγάλη ομάδα της Γαλλίας, οδηγήθηκαν στην πόρτα του Όγκνιεν Βράνιες -τον οποίο ο ίδιος ο Μελισσανίδης είχε αρχικώς αποκλείσει, αποκαλώντας τον «καμμένα λάδια»- και του «πολυπερπατημένου» Γιώργου Τζαβέλλα. Οι προσδοκίες τους δεν δικαιώθηκαν εντός των γηπέδων.

Από τον Εντσάμ στην παταγώδη αποτυχία Λε Ταλέκ 

Το καλοκαίρι του 2021, η ΑΕΚ έκανε ό,τι περνούσε από τις δυνάμεις της για να αποκτήσει τον Ολιβιέ Εντσάμ, όμως έμπλεξε σε μια περίπλοκη υπόθεση την οποία εκείνοι που ασχολήθηκαν δεν είχαν «διαβάσει» σωστά. Όταν και αυτή η περίπτωση ναυάγησε, αντί να ψάξουν για έναν παίκτη ιδίων χαρακτηριστικών και ηλικίας, έφεραν τον πολύ μεγαλύτερο Νταμιέν Λε Ταλέκ για να παίρνει 700.000 ευρώ το χρόνο και να παίζει ως αλλαγή στα τελειώματα των αγώνων. Παταγώδης η αποτυχία.

Με αυτά και με τα άλλα, φτάσαμε στον περασμένο Γενάρη. Υποτίθεται ότι έως τότε, οι υπεύθυνοι του μεταγραφικού σχεδιασμού είχαν διαγνώσει το πρόβλημα, είχαν εμπεδώσει τις αστοχίες και λάθη τους κι αναζητούσαν τον παίκτη που θα έκανε τη διαφορά στη μεσαία γραμμή. Αφού φτάσαμε στις τελευταίες ημέρες της winter season κι αφού ξανά επικοινωνούσαν ότι δεν θα έρθει παίκτης απλά για να έρθει, υπό το φόβο των αντιδράσεων έπραξαν ακριβώς αυτό που έλεγαν ότι δεν θα κάνουν! Ο αόρατος έως σήμερα, Αλεξάντερ Φράνσον, ήλθε απλά για να έρθει…

Μοιραία και ευτυχώς για εκείνη, αναγκάστηκε να βγει στην αγορά με τη συγκυρία του πολέμου στην Ουκρανία για να ενισχύσει τις πιθανότητές της να παίξει και τη νέα σεζόν σε ευρωπαϊκή διοργάνωση. Βρήκε τον Γκρεγκόρζ Κριχόβιακ και θα τον πληρώνει περίπου 60.000 ευρώ σε κάθε ματς που θα παίζει, εφόσον αγωνιστεί και στα 9 για τα οποία αποκτήθηκε, ώστε να δικαιολογηθούν τα +500.000 ευρώ που θα δαπανηθούν για μόλις δύο μήνες. Για να έναν παίκτη που το πιθανότερο είναι να μην έχει η ομάδα στις τάξεις και την ερχόμενη σεζόν.

 

 

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News