Mάρκο Λιβάγια: Η σύγκριση με τον... Εμπαπέ και το ιστορικό ρεκόρ με Χάιντουκ

O Mάρκο Λιβάγια αναδείχθηκε τοπ σκόρερ στο κροατικό πρωτάθλημα με 28 γκολ, σε μια περίοδο που ήταν μακράν η πιο παραγωγική της καριέρας του.

Ο πρώην φορ της ΑΕΚ, σε 34 συμμετοχές με τη Χάιντουκ, σημείωσε 28 γκολ και έδωσε 7 ασίστ. Ήταν στην αρχική ενδεκάδα 33 φορές και μια φορά ήρθε από τον πάγκο. Ολόκληρο 90λεπτο έβγαλε 27 φορές. 

Ο Λιβάγια δεν άφησε καμιά ομάδα… παραπονεμένη αφού σκόραρε τουλάχιστον ένα γκολ απέναντι σε όλες. Κόντρα στην Ίστρα μάλιστα έβαλε 6 γκολ ενώ πέντε έβαλε και στη Ριέκα.

Έγραψε ιστορία καθώς έσπασε το ρεκόρ της Χάιντουκ που κρατούσε από τη σεζόν 1934/1935 ο Λέο Λεμέσιτς με 26 γκολ. 

 

Στην ΑΕΚ ο Λιβάγια σημείωσε 8 γκολ στην καλύτερη χρονιά του

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην ΑΕΚ, που αγωνίστηκε 3,5 χρόνια, πέτυχε συνολικά 40 γκολ σε 145 αγώνες και στην καλύτερη του σεζόν (2017-18) δεν ξεπέρασε τα 8 γκολ! Στα 28 του όμως χρόνια φαίνεται ότι έχει ωριμάσει ως σκόρερ.

Με τα 28 γκολ που σημείωσε θα ήταν υποψήφιος για το αργυρό παπούτσι αν δεν ίσχυαν οι συντελεστές δυσκολίας ανά πρωτάθλημα. Έτσι ο Κιλιάν Εμπαπέ που σημείωσε τα ίδια ακριβώς γκολ -λόγω του πολλαπλασιαστή 2) πήρε τη δεύτερη θέση στον πίνακα των σκόρερ ενώ ο Λιβάγια (με πολλαπλασιαστή 1.5) τη 12η!

Ο πρώτος σκόρερ της HNL ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα από την Ίντερ. Έπαιξε ακόμη σε Αταλάντα, Ρούμπιν Καζάν, Έμπολι, Λας Πάλμας, ΑΕΚ και από τον χειμώνα του 2021 φορά τη φανέλα της Χάιντουκ. 

Η Χάιντουκ τερμάτισε δεύτερη (πίσω από τη Ντινάμο Ζάγκρεμπ) στο πρωτάθλημα αλλά έχει ακόμα την ευκαιρία να κερδίσει ένα τρόπαιο φέτος αφού αγωνίζεται στον τελικό του Κυπέλλου Κροατίας κόντρα στη Ριέκα (26/5).

Δείτε τα 28 γκολ του Λιβάγια σε ένα βίντεο

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News