ΑΕΚ: Ακόμα ένα «διαζύγιο» με προπονητή επί ημερών Μελισσανίδη

Ο πάγκος της ΑΕΚ εξελίσσεται στο μεγαλύτερο γρίφο του Μελισσανίδη, με τις περισσότερες επιλογές να είναι κατώτερες των προσδοκιών

Δεν είναι η πρώτη φορά. Ισως να μην είναι και η τελευταία. Γεγονός είναι πως στα οκτώ χρόνια της επανεκκίνησης που έκανε η ΑΕΚ το 2013 με τον Δημήτρη Μελισσανίδη, προπονητής δεν μπόρεσε να…φτουρήσει. Κακές επιλογές, άλλες βεβιασμένες, άλλες δίχως να έχουν αναλυθεί σοβαρά, οδηγούν ξανά και ξανά στον ίδιο παρονομαστή. Η ΑΕΚ να ψάχνει τον νέο “Μπάγεβιτς” και να μην τον βρίσκει ποτέ.

Από το βράδυ της Παρασκευής, η ΑΕΚ βρίσκεται ξανά στην ίδια διαδικασία. Ο Μιλόγεβιτς αποδείχθηκε κατώτερος κάθε προσδοκίας. Ο Σέρβος τεχνικός κάθισε στον πάγκο της Ενωσης για επτά επίσημα παιχνίδια, έχοντας απολογισμό 3 νίκες, 1 ισοπαλία και 3 ήττες, περιλαμβανομένου και του ντροπιαστικού αποκλεισμού από τη Βελέζ.

Η αλήθεια είναι, πως ο Μιλόγεβιτς φάνταζε ως η πιο ταιριαστή λύση εδώ και καιρό. Με γνώση της ελληνικής πραγματικότητας, “ψημένος” στην πίεση του πρωταθλητισμού, ώριμος για να πάρει ένα μεγάλο καράβι όπως είναι η ΑΕΚ. Αλλά, στο πραγματικό ποδόσφαιρο συμβαίνουν καταστάσεις που δεν μπορούν να εκτιμηθούν και υποθέσεις που δεν κολλούν ποτέ.

Ο Μιλόγεβιτς μπαίνει πλέον κι αυτός στην μακρά λίστα των προπονητών που αποχώρησαν από την ΑΕΚ επί ημερών Δημήτρη Μελισσανίδη, από το 2013 κι έπειτα. Κυρίως επιλογές που βασίστηκαν στη χρονική πίεση και φαινόταν πως δεν θα μπορούσαν να έχουν μακρά πνοή, έστω και εάν συνδέθηκαν με αγωνιστικές επιτυχίες.

Φαντάζει οξύμωρο, αλλά ακόμα και ως σήμερα, η πιο ορθολογική επιλογή της ΑΕΚ ήταν ο Τραϊανός Δέλλας. Προσωπικότητα με παραστάσεις σε τοπ επίπεδο, μέσα από το περιβάλλον της ομάδας, έδειχνε πως θα μπορούσε να γίνει ένας προπονητής που θα έφτιαχνε η ίδια η ΑΕΚ. Ο Δέλλας επιλέχθηκε να είναι αυτός που θα καθοδηγήσει την ομάδα στα δύσκολα και άγνωστα μονοπάτια της Γ’ Εθνικής και της Football League, μια διαδρομή που αποδείχθηκε σύντομη καθώς η ομάδα επέστρεψε άμεσα στην Super League. Εκεί, η σεζόν ξεκίνησε με τον Δέλλα στο τιμόνι αλλά μετά από μια βαριά ήττα από τον Ολυμπιακό στο Φάληρο, φάνηκε πως δεν γίνεται να συνεχίσουν μαζί.

Σε εκείνο το σημείο ανέλαβε ο Γκουστάβο Πογιέτ, ένας άνθρωπος με σπουδαία καριέρα ως ποδοσφαιριστής, αλλά που σαν προπονητής εξελίσσεται σε τυχοδιώκτη και απομακρύνθηκε παραμονές του ημιτελικού του Κυπέλλου Ελλάδας απέναντι στον Ατρόμητο.

Την σεζόν ολοκλήρωσαν οι Στέλιος Μανωλάς και Νίκος Παναγιωτάρας, με τον πρώτο να οδηγεί την ομάδα στην κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδας και τον δεύτερο να βρίσκεται στον πάγκο στα πλέι οφ.

Το καλοκαίρι του 2016 η ομάδα άργησε να ανακοινώσει τον νέο της προπονητή και μετά το φιάσκο με τον Μοντανιέ που ήρθε και έφυγε άπραγος, πήγε άρον άρον στην λύση του Τιμούρ Κετσπάγια, με τα αποτελέσματα να οδηγούν σύντομα τον Γεωργιανό στην πόρτα της εξόδου, για να τον διαδεχθεί τον Οκτώβριο του 2016 ο Ζοσέ Μοράις.

Ο Πορτογάλος ήρθε στην ΑΕΚ με σπουδαίες περγαμηνές, όντας επί χρόνια βοηθός του Ζοσέ Μουρίνιο, αλλά η μηδαμινή εμπειρία του ως πρώτος προπονητής ήταν καταλυτική για να αποτελέσει παρελθόν μετά από μόλις τρεις μήνες. Ο Μοράις αποδείχθηκε στην πορεία πως εξελίσσεται σε κανονικό προπονητή, απλώς δεν «κόλλησε» ποτέ με την ΑΕΚ και δεν ήταν τότε έτοιμος.

Κάπως έτσι, τέλειωσε νωρίς και η ΑΕΚ προχώρησε τον Ιανούαριο του 2017 στην πρώτη επιστροφή του Μανόλο Χιμένεθ. Ο Ισπανός, έχοντας ως επίτευγμα με τα «κιτρινόμαυρα» την κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδας το 2011, δέχεται να αναλάβει την ομάδα για να σώσει ό,τι σώζεται.

Κατάφερε και έβγαλε την ΑΕΚ στα προκριματικά του Champions League και το καλοκαίρι αποφασίστηκε να πάρει το χρίσμα, ώστε να συνεχίσει για ακόμα έναν χρόνο, ο οποίος έμελλε να είναι απόλυτα πετυχημένος για την ΑΕΚ. Κατάκτηση του πρωταθλήματος μετά από 24 χρόνια και τρομερή ευρωπαϊκή πορεία μέχρι τη φάση των «32» του Europa League, από όπου η Ενωση αποκλείστηκε όντας αήττητη.

Ο Χιμένεθ πέτυχε αυτό που δεν μπόρεσε κανείς άλλος μετά την αποχώρηση του Ντούσαν Μπάγεβιτς. Ωστόσο, το καλοκαίρι του 2018, μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος, η ΑΕΚ έκρινε πως δεν μπορούσε να συμβάλει στην εξέλιξη της ομάδας και λύθηκε η συνεργασία, για να αναλάβει ο Μαρίνος Ουζουνίδης. Ο Ελληνας τεχνικός πέτυχε και έβαλε την ΑΕΚ στους ομίλους του Champions League μετά από 12 χρόνια αλλά κάποια ανεπιτυχή αποτελέσματα τον οδηγούν στην πόρτα της εξόδου στις αρχές Φεβρουαρίου του 2019, με απολογισμό 18 νίκες, 7 ισοπαλίες και 9 ήττες σε 34 παιχνίδια.

Εκεί πλέον, αρχίζει ο απόλυτος παραλογισμός. Η ΑΕΚ ανοίγει ξανά την πόρτα στον Χιμένεθ! Παρά το αδόκιμο του σχήματος, ο Ισπανός οδηγεί την ΑΕΚ στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας, προτού αποχωρήσει εκ νέου το καλοκαίρι του 2019.

Η ΑΕΚ έψαχνε κάτι διαφορετικό και με προσωπική επιλογή του Νίκου Λυμπερόπουλου, ήρθε ο Μιγκέλ Καρντόσο. Ισως το πιο σύντομο…ανέκδοτο, δεδομένου πως ο Πορτογάλος ήρθε στην ΑΕΚ για να την αναμορφώσει αλλά έφυγε ως απόλυτα αποτυχημένος πριν ακόμα τελείωσει ο Αύγουστος.

Ο Νίκος Κωστένογλου βγήκε μπροτά προκειμένου να κρατηθεί το καράβι και η θετική επίδραση στην ομάδα τον κράτησε στον πάγκο για 3,5 μήνες, όταν φάνηκε πως δεν προχωρούσε η κατάσταση. Η ΑΕΚ κατέληξε στον Μάσιμο Καρέρα, ο οποίος αποτέλεσε την εναλλακτική λύση στην προσπάθεια της Ενωσης να έρθει σε συμφωνία με τον Ρώσο, Λεονίντ Σλούτσκι.

Ο Ιταλός έμεινε στον «κιτρινόμαυρο» πάγκο για έναν χρόνο, με το πρώτο εξάμηνο να θεωρείται σχετικά πετυχημένο. Ωστόσο, η θλιβερή εικόνα της ΑΕΚ στον τελικό Κυπέλλου από τον Ολυμπιακό στον Βόλο, έδειχνε πως είχε κλείσει ο κύκλος του. Η παραμονή του παρατάθηκε λόγω της πίεσης των άμεσων ευρωπαϊκών αγώνων, αλλά ήταν πλήρως αποτυχημένη. Ο Καρέρα έμεινε στην ΑΕΚ μέχρι τον Δεκέμβριο του 2020 και το ματς με τον Βόλο στη Ριζούπολη.

Λίγο πριν φύγει το 2020 υπήρξε η τρίτη επιστροφή του Μανόλο Χιμένεθ (!), ο οποίος για ακόμη μια φορά ανέλαβε την ομάδα στα μέσα της σεζόν και παρά τις τραγικές εμφανίσεις, κατάφερε με την εκτός έδρας νίκη επί του Παναθηναϊκού στα πλέι οφ, να την βγάλει στην Ευρώπη και στο νεοσύστατο Conference League.

Ο Ισπανός απομακρύνθηκε στο τέλος της περυσινής σεζόν, με τον Βλάνταν Μιλόγεβιτς να έρχεται στην ΑΕΚ ως ένας προπονητής που είχε όλο το πακέτο για να μείνει στην ομάδα για χρόνια και να είναι αυτός που θα την οδηγήσει στην «OPAP Arena». Τα γεγονότα, όμως, δεν δικαίωσαν τις προσδοκίες για τον Σέρβο, ο οποίος αποδείχθηκε ευθυνόφοβος και κατώτερος των περιστάσεων για να βρίσκεται στον πάγκο της ΑΕΚ, η οποία πλέον αναζητάει τον διάδοχό του εντός κι εκτός συνόρων.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News