Άρης: Το πρώτο Άρης-ΠΑΟΚ το 1928 και ο αρχισκόρερ Νίκος Αγγελάκης

Λίγες ώρες πριν από τη σέντρα του κλασικού ντέρμπι της Θεσσαλονίκης, Άρης-ΠΑΟΚ, για τα πλέι οφ της Super League, το sportday.gr σκαλίζει το παρελθόν στο πρώτο ματς των δύο ομάδων το 1928 και ρίχνει τα φώτα στον αρχισκόρερ του Άρη Νίκο Αγγελάκη. 

Το πρωτάθλημα της Α΄Εθνικής θεσπίστηκε το 1959 ωστόσο το πρώτο Άρης-ΠΑΟΚ, πραγματοποιήθηκε το 1928. Ήταν 22 Απριλίου, σχεδόν σαν σήμερα, όταν ο Άρης νίκησε τον ΠΑΟΚ 3-0 στο παλιό γήπεδο για το πρωτάθλημα Θεσσαλονίκης, ανοίγοντας μια μεγάλη παράδοση με σπουδαία παιχνίδια για την πόλη. 

Τα γκολ του Άρη επιτεύχθηκαν όλα στο τελευταίο τέταρτο του αγώνα από τον Βικελίδη, τον Βογιατζή και τον Ζαρέ.

«Εις το γήπεδο του Άρεως συναντήθησαν χτες το απόγευμα η ομάδας του Άρεως με την ομάδα του Π.Α.Ο.Κ. Τον αγώνα παρακολούθησαν αρκεταί χιλιάδες θεατών. Εις το πρώτον ημιχρόνιον οι ομάδες εξήλθον ισόπαλοι με τεχνική υπεροχή της ομάδας του ΠΑΟΚ (0-0). Εις το δεύτερον ημιχρόνιον ο Άρης αναλαβών την υπεροχήν επέτυχε τρία ολόκληρα τέρματα εις το τελευταίον τέταρτον του αγώνος. Το πρώτον εγένετο διά του Βικελίδου, το δεύτερον επέτυχε ο Βογιατζής και το τρίτον ο Ζαρές. Η αποτυχία του Π.Α.Ο.Κ. οφείλεται κυρίως εις την επελθούσα κόπωσιν των παικτών της», καταγράφει ο αθλητικός Τύπος της εποχής.

Οι ενδεκάδες του πρώτου ντέρμπι

Αρης: Κατράντζος, Οπλοποιός, Γιακουμής, Κοσματόπουλος, Βικελίδης, Κατσαούνης, Κολονιάρης, Βογιατζής, Ζαρές, Αγγελάκης, Ιωαννίδης

ΠΑΟΚ: Παπαδόπουλος, Μαλαξόπουλος, Χρηστίδης, Βλάχου, Ανδρεάδης, Γεωργιάδης, Μακαρονόπουλος, Παντέρμαλης, Πάγκαλος, Τσολακίδης, Λιανόπουλος. 

Ο αρχισκόρερ του Άρη Νίκος Αγγελάκης

Στους αγώνες του Άρη κόντρα στον ΠΑΟΚ, αρχισκόρερ του Άρη ήταν ο θρυλικός Νίκος Αγγελάκης. Ο Αγγελάκης αγωνίστηκε στη χρυσή εποχή του Άρη πριν από τον πόλεμο, όταν οι κιτρινόμαυροι κατέκτησαν δύο πρωταθλήματα Ελλάδας και πολλά πρωταθλήματα Θεσσαλονίκης και Μακεδονίας. 

Ο Νίκος Αγελάκης σκόραρε 16 γκολ σε βάρος του ΠΑΟΚ σε 10 επίσημους αγώνες από το 1928 ως το 1936, πετυχαίνοντας μάλιστα και 3 χατ τρικ. 

To πρώτο ντέρμπι Άρη – ΠΑΟΚ επί Α΄Εθνικής

Το πρώτο μεγάλο παιχνίδι ανάμεσα στον Άρη και τον ΠΑΟΚ από την σύσταση της Α΄Εθνικής πραγματοποιήθηκε την 1η Νοεμβρίου του 1959 στο γήπεδο Χαριλάου. Τη σέντρα σφύριξε στις 3:15 το μεσημέρι ο Αθηναίος διαιτητής Κώστας Αναγνωστόπουλος. 

Μόλις στο 2′ ο ΠΑΟΚ κέρδισε φάουλ. Το εκτέλεσε ο Γιώργος Χαβανίδης, που ήταν στην περίφημη φουρνιά του ΠΑΟΚ από τα τσικό του Αυστριακού προπονητή Σβέτσικ Βίλλυ, νίκησε τον Βαγγέλη Πετράκη και έκανε το 0-1. Ήταν και το μοναδικό γκολ και το αποτέλεσμα του πρώτου Άρης-ΠΑΟΚ. Εκείνη την πρώτη Κυριακή του Νοεμβρίου κόπηκαν 8.973 εισιτήρια.

Στον πάγκο του Άρη ήταν ο Γιουγκοσλάβις Σβέτισλαβ Γκλίσοβιτς, στον πάγκο του ΠΑΟΚ ο συμπατριώτης του Ζάρκο Μιχαϊλοβιτς. 

Οι συνθέσεις των ομάδων (ακόμη δεν υπήρχαν αλλαγές)

ΑΡΗΣ: Πετράκης, Νανάκος, Γρηγοριάδης, Τριανταφύλλου, Κεμαλίδης, Χατζηκώστας, Καλλιοτζής, Παπουτσόπουλος, Παναγούλιας, Πέρρος, Πασχαλίδης

ΠΑΟΚ: Πρόγιος, Χασιώτης, Ραπτόπουλος, Μαργαρίτης, Κεμανίδης, Χαβανίδης Συμεωνίδης, Κιουρτζής, Κουιρουκίδης, Κατηκαρίδης, Νικολαϊδης. 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News