ΤΣΕΛΣΙ: Ένας χρόνος Τόμας Τούχελ, από το ζενίθ στον προβληματισμό

O Γερμανός προπονητής οδήγησε τους «μπλε» στην κατάκτηση του Champions League, αλλά τα σκαμπανεβάσματα αυτής της σεζόν στην Premier League έχουν προκαλέσει φθορά

Σήμερα συμπληρώνεται ένας χρόνος από την ημέρα που η Τσέλσι προσέλαβε τον Τόμας Τούχελ. Σ’ αυτό το διάστημα ο σύλλογος κατέκτησε το Champions League, έφτασε στον τελικό του Κυπέλλου Αγγλίας και στον τελικό του League Cup. Παρά την επιτυχία, όμως, τα σκαμπανεβάσματα της τρέχουσας σεζόν έχουν προκαλέσει φθορά.

Ο Τόμας Τούχελ, όπως έκανε τόσες άλλες φορές στην καριέρα του και στη ζωή του, αποφάσισε να ποντάρει στον εαυτό του. Έτσι, όταν απολύθηκε από την Παρί Σεν Ζερμέν και τον κάλεσε η Τσέλσι δεν το σκέφτηκε πολύ. Είπε «ναι». Πήγε από μια δύσκολη κατάσταση σε μια ακόμη δυσκολότερη, με το αγγλικό κλαμπ να έχει έναν τρόπο λειτουργίας που για όσους βρίσκονται έξω απ’ αυτό να μην μπορούν να τον αποκωδικοποιήσουν.

 Ο Γερμανός υπέγραψε συμβόλαιο 18 μηνών και πήγε στο «Στάμφορντ Μπριτζ» με την ετικέτα του κόουτς που θα βοηθούσε το σύλλογο να πάρει το μάξιμουμ από τις δύο μεταγραφές του από τη Γερμανία – τον Τίμο Βέρνερ και τον Κάι Χάβερτς. Άλλωστε τους μόνους προπονητές που κοίταξε όταν αποφάσισε να απολύσει τον Φρανκ Λάμπαρντ ήταν της γερμανικής σχολής.

Αποστολή: Η αλλαγή της κουλτούρας

Με την κατάκτηση του Champions League με γκολ του Χάβερτς, παρεμπιπτόντως – ήρθε και η επέκταση του συμβολαίου του, αλλά κυρίως η εμπιστοσύνη. Η Τσέλσι αφέθηκε στον κόουτς που επιλέχθηκε ως o κορυφαίος της χρονιάς από τη FIFA κι έστειλε μήνυμα στους παίκτες πως αυτός κάνει κουμάντο. Σπάνιο μιας και οι προηγούμενοι τεχνικοί απολύθηκαν εξαιτίας των προβλημάτων που είχαν με τους ποδοσφαιριστές ή και με το κλαμπ. Τί κι αν πέτυχαν τους στόχους που τους έθεσαν.

Ο Τούχελ μοιάζει να πλησιάζει σ’ αυτό το σημείο όπου βρέθηκαν και οι άλλοι πριν απ’ αυτόν με τους παίκτες. Τα παράπονα του Ρομέλου Λουκάκου έμοιαζαν με μεμονωμένο περιστατικό καθώς ήταν τα μόνα που διέρρευσαν, αλλά έκτοτε υπάρχουν κι άλλοι μέσα από τα αποδυτήρια που έχουν εκφράσει τη δυσαρέσκειά τους με τη συμπεριφορά του Τούχελ και το πόσο ανυπόφορος μπορεί να γίνει, αλλά και τα περίπλοκα συστήματά του. Στην Παρί Σεν Ζερμέν συνέβη το ίδιο. Στην Τσέλσι, οι τεχνικοί που επιχείρησαν να αλλάξουν την κουλτούρα του κλαμπ έφυγαν με γεμάτες τσέπες – ο Αντόνιο Κόντε κι ο Μαουρίτσιο Σάρι ήταν τα τελευταία παραδείγματα.

Το επεισόδιο με τον Λουκάκου, όμως, έδειξε πως και η Τσέλσι έχει αλλάξει γιατί πιστεύει τον προπονητή της, για την ώρα. Ίσως οι παράγοντές της, πλέον, να κατάλαβαν πως ολοένα και λιγότεροι κορυφαίοι τεχνικοί θέλουν να δουλεύουν εκεί μιας και κάθονται σε μια ηλεκτρική καρέκλα. Η διοίκηση πήρε το μέρος του Τούχελ. Ωστόσο, αυτό συμβαίνει με την ομάδα να βιώνει ως επί το πλείστον επιτυχίες και τον κόουτς να έχει πίστωση, παρόλο που βρίσκεται στο -10 από την πρωτοπόρο της Premier League Μάντσεστερ Σίτι και με ματς περισσότερο. Οι τραυματισμοί και τα κρούσματα κορωνοϊού, όμως, δικαιολογούν την πτώση της ομάδας, η οποία σε τέσσερα ματς κόντρα στη Σίτι και την Λίβερπουλ δεν νίκησε κανένα. Το μεγάλο τεστ θα είναι η αντίδραση στις αποτυχίες.

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News