Τζόρτζιο Κιελίνι: Με αυτή τη φάτσα τελικά ανέβηκε στην κορυφή της Ευρώπης

Στο «Γουέμπλεϊ» ο Τζόρτζιο Κιελίνι έζησε την κορυφαία στιγμή της καριέρας του με την εθνική Ιταλίας. Στο «ναό» του ποδοσφαίρου επέλεξε και να αποχαιρετήσει την αγαπημένη του Σκουάντρα Ατζούρα τον Ιούνιο, στο κύκνειο άσμα του με το εθνόσημο. 

Μία διαδρομή γεμάτη χαρές, υπερηφάνεια αλλά και πίκρες, κάποιες από αυτές με το περιβραχιόνιο στο μπράτσο για τον αρχηγό της Ιταλίας, φτάνει στο τέλος της. Ο 37χρονος κεντρικός αμυντικός επιβεβαίωσε ότι η «μάχη» του Διηπειρωτικού την 1η Ιουνίου 2022, ανάμεσα στην πρωταθλήτρια Ευρώπης και την κάτοχο του Copa America, Αργεντινή, θα είναι η τελευταία του με το εθνόσημο. Ο αναπάντεχος αποκλεισμός της Σκουάντρα Ατζούρα από την τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του Κατάρ, οδήγησε τον αρχηγό να λάβει αυτή την απόφαση.

«Θα αποχαιρετήσω την εθνική Ιταλίας στο «Γουέμπλεϊ», όπου βίωσα την κορυφή της καριέρας μου κερδίζοντας το EURO. Θα ήθελα να αποχαιρετήσω τους Ατζούρι με μια ωραία ανάμνηση. Αυτό θα είναι σίγουρα το τελευταίο μου παιχνίδι με την Ιταλία», δήλωσε το βράδυ της Δευτέρας (25/4) μετά τον αγώνα και τη νίκη της Γιουβέντους με 2-1 επί της Σασουόλο για το πρωτάθλημα της Serie A. 

Το ντεμπούτο και ο τραυματισμός του Καναβάρο 

O Kιελίνι έκανε το ντεμπούτο στην εθνική ομάδα της Ιταλίας το 2004, σε ηλικία 20 ετών υπό τις οδηγίες του Μαρτσέλο Λίπι, αφού πρώτα είχε κατακτήσει το EURO του 2003, με την U-19. Από το 2007 καθιερώθηκε ως βασικός και στις 21 Νοεμβρίου του ίδιου έτους, πέτυχε το πρώτο του γκολ κόντρα στα νησιά Φερόε, στα προκριματικά του EURO 2008, πανηγυρίζοντάς το έξαλλα με τον εμβληματικό αρχηγό Φάμπιο Καναβάρο. 

Η τραγική ειρωνεία είναι ότι ο «καπιτάνο», που 2 χρόνια πριν σήκωσε το Παγκόσμιο Κύπελλο στη Γερμανία, έχασε την τελική φάση της διοργάνωσης, καθώς τραυματίστηκε στην προπόνηση στον αστράγαλο, μετά από μία σύγκρουση μαζί του. Ωστόσο, έμεινε δίπλα στην ομάδα, που έφτασε ως τα προημιτελικά, όπου αποκλείστηκε από την μετέπειτα κάτοχο του τροπαίου, Ισπανία. Σε εκείνο το παιχνίδι, ο Κιελίνι πραγματοποίησε εκπληκτική εμφάνιση και κράτησε μακριά από το γκολ τη «Φούρια Ρόχα», αλλά το παιχνίδι κρίθηκε στη διαδικασία των πέναλτι. 

Πέρασε από όλες τις ηλικιακές κατηγορίες και με την ομάδα των Ανδρών, κατέγραψε συνολικά 116 συμμετοχές. Πέτυχε 8 γκολ και μοίρασε 4 ασίστ. Είναι στην πεντάδα των παικτών με τις περισσότερες συμμετοχές στους «Ατζούρι». Στις 14 Νοεμβρίου του 2012, φόρεσε για πρώτη φορά το περιβραχιόνιο του αρχηγού, σε ένα φιλικό παιχνίδι με τη Γαλλία. 

Τζιανλουΐτζι Μουφόν  176 1997-2018
Φάμπιο Καναβάρο 136 1997-2010
Πάολο Μαλντίνι  126 1988-2002
Ντανιέλε ντε Ρόσι 117 2004-2017
Τζόρτζιο Κιελίνι  116 2004-
Αντρέα Πίρλο  116 2002-2015

Tρία δικά του γκολ στο 2-1 με το Αζερμπαϊτζάν

Ένα από τα αξέχαστα παιχνίδια στην καριέρα του Κιελίνι είναι σίγουρα αυτό της Ιταλίας κόντρα στο Αζερμπαϊτζάν για την προκριματική φάση του EURO 2016. Ο Ιταλός κεντρικός αμυντικός αρχικά άνοιξε το σκορ με κεφαλιά, στη συνέχεια πέτυχε αυτογκόλ και στο τέλος σφράγισε τη νίκη με ένα ακόμα δικό του τέρμα πάλι με το κεφάλι! 

 

Από την απόσυρση στην κατάκτηση του ΕURO 

Το επιστέγασμα της παρουσίας στην Σκουάντρα Ατζούρα ήρθε τον περασμένο Ιούλιο, όταν σήκωσε ως αρχηγός το τρόπαιο του ΕURO 2020 μέσα στο «Γουέμπλεϊ» στον τελικό με την Αγγλία. 

Πριν από αυτό, ήταν «παρών» σε όλα τα μεγάλα ραντεβού της εθνικής ομάδας, σε EURO και Παγκόσμιο Κύπελλο, πριν έρθει ο πρόωρος πάλι αποκλεισμός από το Μουντιάλ του 2018. Τότε, ο Κιελίνι ανακοίνωσε την απόφασή του να αποσυρθεί, παρασυρόμενος από τα συναισθήματά του αλλά και νιώθοντας ότι έπρεπε να αναλάβει τρόπον τινά την ευθύνη. Ο Ρομπέρτο Μαντσίνι που ανέλαβε στη συνέχεια… αγνόησε τις δηλώσεις του και τον κάλεσε στην εθνική. Με την αποχώρηση του θρυλικού Μπουφόν, ο Κιελίνι παρέλαβε το περιβραχιόνιο και την ευθύνη της παρουσίας της «Σκουάντρα Ατζούρα» στο EURO 2020. Η συνέχεια γνωστή. 

 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 
 
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Leonardo Bonucci (@bonuccileo19)

Ένας μαχητής, που ξεκίνησε τη καριέρα του ως αριστερό μπακ αλλά γρήγορα το πάθος, το ύψος του και η τάση του να σκοράρει με κεφαλιές, τον έκαναν ένα από τα καλύτερα σέντερ μπακ της Ιταλίας. 

Mε αυτή τη φάτσα και τρεμάμενη φωνή, συγκίνησε ολόκληρο τον ποδοσφαιρικό κόσμο, όταν αφιέρωσε την κατάκτηση του EURO στον αδικοχαμένο Ντάβιντε Αστόρι, με μία συγκλονιστική ομιλία στο προεδρικό Μέγαρο της Ιταλίας στη Ρώμη. 

 

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News