Λίβερπουλ: Από τον «δυνάστη» Σερ Άλεξ στο… «Γιούργκεν θα λέτε και θα κλαίτε!»

Όταν ο 45χρονος Άλεξ Φέργκιουσον, αναλάμβανε τα ηνία της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ τον Νοέμβριο του 1986 οι «κόκκινοι διάβολοι» έκλειναν μια ολόκληρη εικοσαετία χωρίς τίτλο πρωταθλήτριας.

Με τη Γιουνάιτεντ να απαριθμεί συνολικά (μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ’80) εφτά μόλις πρωταθλήματα και την «αιώνια» αντίπαλό της Λίβερπουλ 16, ουδείς μπορούσε να προβλέψει το… σεισμό που θα προκαλούσε στην ιεραρχία του αγγλικού ποδοσφαίρου, η μετακόμιση του Σκωτσέζου τεχνικού της Αμπερντίν στο «Ολντ Τράφορντ».

Την ώρα που η Λίβερπουλ εκκινούσε τα δικά της «πέτρινα χρόνια», ο Σερ Άλεξ έχτιζε στο Μάντσεστερ μια ποδοσφαιρική αυτοκρατορία που άλλαξε ολοκληρωτικά το στάτους κβο (σε επίπεδο τίτλων) στο νησί.

Έχοντας χάντικαπ έντεκα ολόκληρων πρωταθλημάτων από τη Λίβερπουλ στις αρχές της δεκαετίας του ’90, ο Φέργκιουσον χρειάστηκε πέντε ολόκληρες σεζόν για να σφυρηλατήσει μια Γιουνάιτεντ αντάξια του βάρους της φανέλας της και στα 27 χρόνια που παρέμεινε στον πάγκο της έγινε ο προπονητής με τους περισσότερους τίτλους στην ιστορία του ποδοσφαίρου.

Η Λίβερπουλ, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και η… «αποκατάσταση της παραχαραγμένης ιστορίας»

Όταν στις 8 Οκτωβρίου του 2015, η Λίβερπουλ ανακοίνωνε την έναρξη της συνεργασίας της με τον 48χρονο Γιούργκεν Κλοπ, το κοντέρ των τίτλων στο νησί, έγραφε πλέον «Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 20, Λίβερπουλ 18».

Σήμερα το χάντικαπ έχει μειωθεί κατά μία κούπα, η Λίβερπουλ έχει προσθέσει άλλο ένα Champions League στη συλλογή της, διεκδικεί κάθε χρόνο τίτλους, αλλά το κυριότερο είναι ότι έχει μετατραπεί ξανά σε ένα από τα πιο ελκυστικά ποδοσφαιρικά brands του πλανήτη!

Η είδηση της ανανέωσης του συμβολαίου του αναμορφωτή των «κόκκινων» το απόγευμα της Πεμπτης δεν συνιστά απλά μια χαρμόσυνη είδηση για τα εκατομμύρια φιλάθλων τους σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η παραμονή του Κλοπ στο «Άνφιλντ» τουλάχιστον για μια ολόκληρη δεκαετία σχεδόν εγγυάται ότι όποτε κι αν αποφασίσει ο Γερμανός να… κρεμάσει την προπονητική του σφυρίχτρα πιθανότατα θα «έχει αποκαταστήσει την παραχάραξη της ιστορίας του αγγλικού ποδοσφαίρου», όπως συνηθίζουν να αποκαλούν την εποχή του Σερ Άλεξ οι πιο φανατικοί υποστηρικτές των “reds”.

«Δώστε μας χρόνο για να χτίσουμε μια Λίβερπουλ… με τον τρόπο της Λίβερπουλ»

Θυμάστε, όμως, αλήθεια πως είχε ξεκινήσει η εποχή Κλοπ στο Λίβερπουλ; Θυμάστε πως είχε ξεκινήσει η μετάβαση από την εποχή του «δυνάστη» Σερ Άλεξ Φέργκιουσον που σάρωνε τους τίτλους, στη σταδιακή ανάκτηση της κυριαρχίας της Λίβερπουλ έναντι της «αιώνιας» αντιπάλου της; Γιατί κακά τα ψέματα μπορεί η Μάντσεστερ Σίτι να αποτελεί το απόλυτο αντίπαλο δέος των «κόκκινων» την τελευταία πενταετία (ενδεχομένως και την επόμενη) ωστόσο η παραδοσιακή διαμάχη του αγγλικού ποδοσφαίρου βρίσκεται πάντα με την… κόκκινη πλευρά του Μάντσεστερ.

Τι είχε πει ο Κλοπ στην πρώτη του συνέντευξη; «Δώστε μας χρόνο. Δώστε μας τη δυνατότητα να χτίσουμε κάτι υγιές και όμορφο με τον τρόπο της Λίβερπουλ. Δεν έχει σημασία τι λέγεται για έναν προπονητή όταν πιάνει δουλειά σε μια ομάδα, αλλά τι λέγεται όταν φεύγει από αυτήν. Το μόνο που μπορώ να υποσχεθώ είναι ότι στο τέλος της τετραετίας η Λίβερπουλ θα έχει κατακτήσει ξανά τουλάχιστον έναν τίτλο».

Πόσα πολλά έχουν αλλάξει αλήθεια από εκείνη τη μέρα στο λιμάνι; Ακόμη και το πρόσωπο του Κλοπ άλλαξε, αν συγκρίνει κανείς το βίντεο της συνέντευξης Τύπου του 2015 με το απολαυστικό μήνυμα του Γερμανού για την παραμονή του στο Λίβερπουλ μέχρι το 2026.

Άλλη μια τετραετία μαγείας και μοναδικών στιγμών στο «Άνφιλντ»

Παρόντος της Μάντσεστερ Σίτι του Πεπ Γκουαρδιόλα, κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί κατηγορηματικά ότι στο τέλος της θητείας του Κλοπ στο «Άνφιλντ» η Λίβερπουλ θα έχει προσπεράσει ξανά τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στη λίστα των συλλόγων με τα περισσότερα πρωταθλήματα στο νησί.

Είναι σίγουρο, όμως, ότι οι φίλοι των «κόκκινων» έχουν μπροστά τους μια ακόμη τετραετία μαγικού ποδοσφαίρου και μοναδικών στιγμών. Κι ο λόγος είναι απλός. Γιατί όσο ο Κλοπ… χοροπηδάει πανηγυρίζοντας μπροστά από το Kop, το «The Liverpool Way», θα αποκτά ολοένα και περισσότερη ομορφιά, ολοένα και περισσότερη μαγεία! Μέχρι το 2026, μέχρι το 2036; Κανείς δεν ξέρει. Άλλωστε και ο Φέργκιουσον για λίγα χρόνια ξεκίνησε θεωρητικά να εργάζεται στο «Ολντ Τράφορντ» και έζησε εκεί ολόκληρη τη ζωή του.

Κι αν μια φορά και έναν καιρό οι φίλοι της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ τραγουδούσαν ρυθμικά το όνομα του «δυνάστη» Σερ Άλεξ για να πικάρουν τους… γείτονές τους, πλέον οι φίλοι της Λίβερπουλ απαντούν (σε ελληνική αργκό)… «Γιούργκεν θα λέτε, και θα κλαίτε»!

 

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News