Λίβερπουλ: Πως θα απαντήσει ο Κλοπ στη «βόμβα» Χάαλαντ της Σίτι;

«Ο ένας σύλλογος έχει ωθήσει τον άλλο να φτάσει απίστευτα επίπεδα», λέει συνήθως ο προπονητής της Λίβερπουλ, Γιούργκεν Κλοπ, για την αντιπαλότητα της ομάδας του με τη Μάντσεστερ Σίτι. Οπότε πώς θα αντιδρούσαν οι «κόκκινοι» στην πιθανή μεταγραφή του Έρλινγκ Χάαλαντ από τη Μάντσεστερ Σίτι;

Η Λίβερπουλ και η Μάντσεστερ Σίτι δεν αντιδρούν η μια στις κινήσεις της άλλης «άμεσα». Δεν γίνονται κινήσεις εντυπωσιασμού, αλλά ουσίας. Βέβαια, είναι διαφορετικής φιλοσοφίας. Οι «κόκκινοι» έψαχναν value for money επιλογές με εξαίρεση τις μεταγραφές του Άλισον και του Φίρχιλ φαν Ντάικ.

Στα τελευταία μεταγραφικά «παράθυρα» το διαφορετικό στάτους τους, αναγκάζει να πληρώνουν ορισμένες φορές και παραπάνω από την αξία τους για να πάρουν παίκτες – όπως συνέβη με τους Ντιόγκο Ζότα (45 εκατομμύρια ευρώ), Ιμπραΐμα Κονατέ (40 εκατομμύρια ευρώ), Λουίς Ντίας (45 εκατομμύρια ευρώ) ασχέτως με το αν όλοι τους αποδεικνύουν πως αξίζουν τις επενδύσεις.

Η Λίβερπουλ, λοιπόν, δεν «κυνηγάει» παγκόσμιους αστέρες, αλλά ποιους μπορεί να μετατρέψει σε τέτοιους στο «Άνφιλντ» και γενικά από ποιους μπορεί να πάρει το μάξιμουμ. Αποδεδειγμένα, είναι πετυχημένη. Τα τελευταία χρόνια όλες οι μεταγραφές της έχουν «πιάσει».

Στα χρόνια που βρίσκεται ο Κλοπ στον πάγκο, από τους σούπερ σταρ του ποδοσφαίρου μόνο ο Κιλιάν Εμπαπέ συνδέθηκε (σοβαρά) μαζί της κι αυτό επειδή σε συνέντευξή του σχολίασε το πόσο καλή ομάδα είναι.

Η ανανέωση του Σαλάχ και του Μανέ

«Η μεγάλη διαφορά με την Ντόρτμουντ είναι πως εδώ δεν μπορεί να έρθει κάποια ομάδα και να πάρει τους παίκτες μας», ανέφερε πρόσφατα ο Γερμανός τεχνικός. Η επιτυχία που γνωρίζει η Λίβερπουλ κάνει τους παίκτες να θέλουν να παίξουν για εκείνη. Τόσο ο Μοχάμεντ Σαλάχ όσο κι ο Σάντιο Μανέ θέλουν να παραμείνουν.

Ωστόσο, αυτό έχει το κόστος του. Αμφότεροι ζητούν να πληρωθούν σύμφωνα με το επίπεδο που αποδίδουν και προσφέρουν. Αυτό σημαίνει να γίνουν από τους πιο ακριβοπληρωμένους στην Premier League, αλλά και στην ελίτ του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Η Λίβερπουλ, αν δεν αλλάξει στρατηγική – και τίποτα δεν υποδεικνύει πως θα το κάνει – ίσως είναι αναγκασμένη να τους δώσει αυτά που ζητούν. Πιθανώς να είναι η καλύτερη επιλογή της, αν η Σίτι αυξήσει την επιθετική της δύναμη με τον Χάαλαντ.

Η οικονομική πολιτική

Από εκεί κι έπειτα, το κλαμπ παρά την αποχώρηση του αθλητικού διευθυντή Μάικλ Έντουαρντς, σκοπεύει να συνεχίσει με την λογική που την οδήγησε έως εδώ. Μπορεί το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο της UEFA να επιτρέπει μεγαλύτερες επενδύσεις και τα κλαμπ της Premier League – και δη τα μεγαλύτερα – να επωφελούνται από τη νέα συμφωνία για τα τηλεοπτικά, αλλά με την επιτυχία έρχεται και το αυξημένο κόστος.

Αυτή τη σεζόν δίνει 373,5 εκατομμύρια ευρώ στους μισθούς των παικτών χωρίς να υπολογίζονται τα μπόνους. Αν κάνει το «καρέ» θα ξεπεράσει τα 400 εκατομμύρια. Η διοίκησή της είναι πολύ προσεκτική στο να μην… ξεφύγει αυτός ο αριθμός. Το καλοκαίρι θα υπάρξουν αποχωρήσεις που θα δημιουργήσουν χώρο για τις πιθανές αυξήσεις που θέλουν ο Σαλάχ κι ο Μανέ. Ίσως, όμως, να υπάρξει και κάποια αναπάντεχη αποχώρηση, αν είναι να προχωρήσει αυτό το πλάνο.

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News