Λίβερπουλ: Το «διαμαντάκι» του Μάρκο Σίλβα που έχει ξετρελάνει τον Κλοπ

Μπορεί η τελική ευθεία της σεζόν να βρίσκει τη Λίβερπουλ στο κυνήγι της Μάντσεστερ Σίτι και ενός ονειρικού “quadruple”, όμως ο Γιούργκεν Κλοπ έχει “ανοιχτές τις κεραίες του” και για το μεταγραφικό παζάρι του καλοκαιριού.

Παρακολουθώντας κανείς την εξέλιξη του πρωταθλήματος της φετινής Τσάμπιονσιπ στην Αγγλία, εύκολα διακρίνει πως η Φούλαμ του πρώην τεχνικού του Ολυμπιακού είναι απλά σε άλλο επίπεδο. Πρώτη θέση με 77 βαθμούς, έχοντας μάλιστα σημειώσει μέχρι στιγμής 90 γκολ (Μ.Ο. 2.43 ανά παιχνίδι). Ασφαλώς, βλέποντας τα ατομικά στατιστικά των παικτών της, όλα τα φώτα πέφτουν στα 35 γκολ του Σέρβου γκολτζή Αλεξάνταρ Μίτροβιτς, ο οποίος διανύει τη σεζόν της ζωής του. Ο Γερμανός τεχνικός, όμως, έχει κυκλώσει το όνομα ενός 19χρονου Πορτογάλου χαφ και το όνομα αυτού: Φάμπιο Καρβάλιο.

Οι Έλληνες συνομήλικοί του πήραν μια γεύση των ικανοτήτων του στο πρόσφατο ματς της Εθνικής Ελπίδων για τα προκριματικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος 2023, που διεξήχθη στο «Θεόδωρος Κολοκοτρώνης», όπου ήταν εκ των πρωταγωνιστών της ευρείας νίκης των Πορτογάλων με 0-4. Ποια είναι, όμως, τα σημεία-κλειδιά που έχουν κάνει τον Γερμανό τεχνικό των «Κόκκινων» να επιθυμεί διακαώς την μεταγραφή του ποδοσφαιριστή στο Άνφιλντ;

Το νεαρό της ηλικίας του

Όλοι γνωρίζουμε πως ο Γιούργκεν Κλοπ αρέσκεται στο να «δημιουργεί» τους δικούς του ποδοσφαιριστές. Βρίσκει την «πρώτη ύλη» και με την κατάλληλη «επεξεργασία» εκτοξεύει τις ικανότητες του κάθε παίκτη του, δημιουργώντας ομάδες αποκλειστικά με βάση τα δικά του θέλω. Κοιτώντας το ρόστερ της Λίβερπουλ, δεν βρίσκεις παίκτη που ο ίδιος να μην έχει μεταμορφώσει.

Μια τέτοια περίπτωση είναι και αυτή του, γεννημένου μόλις το 2002, Καρβάλιο. Η σπουδαία χρονιά που διανύει υπό την καθοδήγηση του Μάρκο Σίλβα έχοντας 8 γκολ και 5 ασίστ, η σπάνια ωριμότητα στο παιχνίδι του και κυρίως οι δημιουργικές του αρετές δεν θα μπορούσαν να αφήσουν τον Γερμανό ασυγκίνητο.

Τα διαφορετικά στοιχεία από τους υπάρχοντες χαφ της Λίβερπουλ

Κοιτώντας τα λεπτά συμμετοχής των χαφ της Λίβερπουλ στη φετινή Πρέμιερ Λιγκ, γίνεται ξεκάθαρο πως μετά την αποχώρηση του Βαϊνάλντουμ για την Παρί Σεν Ζερμέν, σε συνδυασμό με τους πολλούς τραυματισμούς του Τιάγκο, δεν έχει βρεθεί ο τρίτος κεντρικός μέσος που θα πλαισιώσει τους Φαμπίνιο και Χέντερσον. Φέτος σε αυτή τη θέση έχουν αγωνιστεί εκτός του Ισπανού μέσου, ο Κεϊτά, ο Τσάμπερλεϊν, ο Τζόουνς ενώ υπάρχει και ο εξελίξιμος Έλιοτ που, όμως, έμεινε πίσω εξαιτίας του σοβαρού τραυματισμού του στην αρχή της σεζόν.

Όλοι οι παραπάνω, εκτός του νεαρού Έλιοτ, έχουν μαζί 6 γκολ και 5 ασίστ σε συνολικά 3.263 λεπτά που έχουν αγωνιστεί φέτος. Ο Καρβάλιο, αντίστοιχα, έχει 8 γκολ και 5 ασίστ σε 2.050 λεπτά συμμετοχής. Ακόμη, ο νεαρός Πορτογάλος έχει επιχειρήσει 54 σουτ εκ των οποίων το 50% έχει καταλήξει εντός εστίας (27 στα 54). Τα αντίστοιχα ποσοστά των χαφ της Λίβερπουλ είναι 27.8% για τον Τιάγκο (5 στα 18), 31.6% για τον Κεϊτά (6 στα 19) το απογοητευτικό 14.3% για τον Τσάμπερλεϊν (3 στα 21) ενώ το 50% του Τζόουνς προκύπτει από λιγότερες προσπάθειες (6 στα 12).

Τέλος, διαφορά παρατηρείται και στις λεγόμενες «πάσες κλειδιά». Έναν τομέα που παίζει καθοριστικό ρόλο στο σύγχρονο ποδόσφαιρο, πόσο μάλλον σε ομάδες που παίζουν με τέτοια ποσοστά κατοχής μπάλας όπως αυτά της Λίβερπουλ. Σε αυτή τη στατιστική κατηγορία, λοιπόν, ο 19χρονος χαφ της Φούλαμ μετρά 1.9 ανά παιχνίδι ενώ αντίθετα ο Τιάγκο μετράει 1.1, ο Κεϊτά 0.7, ο Τσάμπερλεϊν 0.8 και ο Τζόουνς 0.6 ανά παιχνίδι. Ασφαλώς και οι αριθμοί δεν λένε πάντα την αλήθεια όσον αφορά την επιτυχία μιας επικείμενης μεταγραφής. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, όμως, ο Γερμανός τεχνικός φαίνεται να έχει βρει την «πρώτη ύλη» της νέας «εφεύρεσής» του.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News