Μάντσεστερ Σίτι: Πεπ-Ντε Μπρόινε-Χάαλαντ, καλώς ήρθατε στο... Τρίγωνο των Βερμούδων!

Μάντσεστερ Σίτι: Πεπ-Ντε Μπρόινε-Χάαλαντ, καλώς ήρθατε στο… Τρίγωνο των Βερμούδων! Η νέα έκδοση των πρωταθλητή της Premier League… σκορπά τον τρόμο!

Αφότου ο Έρλινγκ Χάαλαντ ανακοινώθηκε από τη Μάντσεστερ Σίτι, τα πάντα είναι ή άσπρο ή μαύρο στα αγγλικά ΜΜΕ. Από τη μια, υπάρχει η άποψη πως είναι ο παίκτης που έλειπε από την ομάδα του Πεπ Γκουαρδιόλα. Από την άλλη, όμως, υποστηρίζεται πως το… ταίριασμα δεν είναι τόσο εύκολο όσο φαίνεται.

Για το πώς θα ενσωματωθεί ο Χάαλαντ στην ομάδα ξέρουμε μόνο όσα είπε ο Καταλανός τεχνικός μετά τη νίκη επί της Γουλβς με 5-1 το βράδυ της Τετάρτης (11/5). «Θα τον βοηθήσουμε να προσαρμοστεί όσο πιο γρήγορα γίνεται» και «ποτέ στην καριέρα μου δεν πίστεψα πως η άμυνα εξαρτάται από έναν κεντρικό αμυντικό, ούτε και τα γκολ από έναν επιθετικό. Έχει σκοράρει πολλά γκολ ως τώρα και θα προσπαθήσουμε να τον βοηθήσουμε. Δεν θα του δώσουμε την αποκλειστική ευθύνη να σκοράρει».

Βέβαια, η απόκτηση του Χάαλαντ ήταν μια πολύ δύσκολη επιχείρηση – ο Τσίκι Μπεγκιριστάιν κι ο Πεπ Γκουαρδιόλα έπρεπε να αφήσουν στην άκρη τις προσωπικές τους κόντρες με τον συγχωρεμένο Μίνο Ραϊόλα. Σύμφωνα με το «The Athletic», η Σίτι έβαλε κρυφά τον Χάαλαντ στο προπονητικό της κέντρο τον περασμένο μήνα – κάτι που δεν επιτρέπεται σύμφωνα με τους κανονισμούς της FIFA. Σκέφτεται κανείς πως για να κάνουν τέτοιες κινήσεις έχουν ξεκάθαρο το πλάνο και είναι σίγουροι πως θα ταιριάξει.

Η αρχιτεκτονική της ομάδας με Ντε Μπρόινε-Φόντεν, αλλά και ποιους άλλους;

Ένα από τα βασικά εμπόδια όσον αφορά στην ανάλυση του πώς θα ταιριάξει ο Χάαλαντ στο σοφιστικέ τακτικό… οικοδόμημα του Πεπ Γκουαρδιόλα είναι η άγνοια που έχουμε επί του παρόντος για το ποιοι θα είναι γύρω του. Οι σίγουροι στο 100% είναι ο Κέβιν Ντε Μπρόινε, ο Φιλ Φόντεν κι ο Τζακ Γκρίλις. Ο Ραχίμ Στέρλινγκ κι ο Ριγιάντ Μαχρέζ δεν έχουν ανανεώσει και ενδιαφέρουν άλλα κλαμπ. Απομένει να φανεί αν ο Μπερνάρδο Σίλβα έχει αλλάξει άποψη σε σύγκριση με το περασμένο καλοκαίρι και θέλει να συνεχίσει. Επίσης, η Σίτι θέλει έναν κεντρικό μέσο με τον Φρένκι ντε Γιόνγκ να είναι υποψήφιος. Υπάρχουν πολλές άγνωστοι παράγοντες ακόμη στην εξίσωση.

Αυτά που ξέρουμε, όμως, είναι πως αφότου ο Χάαλαντ πήγε στην Ντόρτμουντ τον Ιανουάριο του 2020 έχει 85 γκολ σε 88 ματς. Αυτή τη σεζόν είναι ένας από τους μόλις τρεις παίκτες στο BIG-5 των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων με καλύτερη αναλογία από ένα γκολ ανά 90λεπτο (Λεβαντόφσκι, Σικ οι άλλοι). Επίσης, ο συνδυασμός γκολ κι ασίστ ανά 90λεπτο είναι 1,43 και είναι καλύτερος από εκείνον του Καρίμ Μπενζεμά.

Ο Χάαλαντ έχει εμπλουτίσει το παιχνίδι του την τελευταία σεζόν αν και οι τραυματισμοί αποτέλεσαν τροχοπέδη. «Κουβαλάει» την μπάλα μπροστά περισσότερο, έχει αυξήσει τις ευκαιρίες που δημιουργεί (2,7 από 2,3 ανά 90′) και έχει δουλέψει σε μια από τις μεγάλες αδυναμίες του παιχνιδιού του – τις κεφαλιές. Πλέον, νικά το 58% των εναέριων μονομαχιών του (ήταν 48% πέρυσι).

 

Ο Γκουαρδιόλα θα αλλάξει έναν πολυθεσίτη επιθετικό που κινείται σε όλο το φάσμα της γραμμής κρούσης μ’ έναν σέντερ φορ περιοχής. Κι αυτό μπορεί να αφαιρέσει από την αποτελεσματικότητα της πίεσης ή της αρμονίας των κινήσεων. Κάπως έτσι ίσως να αποκτήσει ακόμη μεγαλύτερη σημασία ο Κέβιν Ντε Μπρόινε. Η Σίτι, πιθανώς να μάθει να παίζει κυριαρχώντας λιγότερο την κατοχή της μπάλας και δίνοντας ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα στο τρανζίσιον κάτι που έχει συμβεί τις δύο τελευταίες σεζόν. Σ’ αυτό το… τερέν ο Κέβιν Ντε Μπρόινε είναι από τους καλύτερους στον κόσμο.

Έπειτα, κανείς δεν ξέρει αν υπάρχει και κάποιος άσος στο… μανίκι – αλλαγή διάταξης ή ακόμη και μια εξέλιξη στη φιλοσοφία με τρόπο που δεν μπορούμε να προβλέψουμε τώρα. Ο Ντε Μπρόινε, όμως, μπορεί να επωφεληθεί περισσότερο από κάθε άλλον από την παρουσία του Χάαλαντ και την ικανότητα αυτού να παίζει με την πλάτη στο τέρμα ή να ανοίγει χώρους. Επίσης, θα μπορούσε κάποιος να φανταστεί τον Νορβηγό να εκμεταλλεύεται καλύτερα τις μπαλιές του Βέλγου, με κινήσεις που δεν υπάρχουν στο ρεπερτόριο των νυν συμπαικτών του που δεν είναι στράικερ.

Το προβληματικό παρελθόν του Γκουαρδιόλα

Βέβαια, το παρελθόν (και το παρόν) του Γκουαρδιόλα και τη σχέση που έχει με τα «9άρια» προκαλούν ερωτηματικά. Στην Μπαρτσελόνα, η πρώτη απόφασή του ήταν πως δεν ήθελε τον Σαμουέλ Ετό. Δεν έπιασε το πείραμα με τον Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς μιας και ο Σουηδός δεν ήθελε να προσαρμόσει το παιχνίδι του και κάλυπτε χώρους που προορίζονταν για τον Λιονέλ Μέσι. Ο Νταβίδ Βίγια, Παγκόσμιος Πρωταθλητής με την Ισπανία ως σέντερ φορ έγινε αριστερός εξτρέμ.

 

Στην Μπάγερν Μονάχου, ο Γκουαρδιόλα δημιούργησε το κατάλληλο περιβάλλον για τον Λεβαντόφσκι, ενώ προηγουμένως δυσκολεύτηκε να «ταιριάξει» τον Μάριο Μάντζουκιτς.

Στη Σίτι, ο Αγουέρο άλλαξε πολύ για να ταιριάξει, αλλά μέχρι να συμβεί αυτό υπήρχαν διαφωνίες. Ο Γκαμπριέλ Ζεσούς, το «9άρι» της εθνικής Βραζιλίας αγωνίζεται περισσότερο στα άκρα, ενώ τις δύο τελευταίες σεζόν πρώτοι σκόρερ στη Σίτι είναι Γκιντογάν κι ο Μαχρέζ.

Η μεγάλη διαφορά με όλους τους άλλους σέντερ φορ και μια… πρωτιά για την καριέρα του Γκουαρδιόλα είναι πως ποτέ άλλοτε δεν είχε εκείνος την δυνατότητα να… πλάσει ένα σέντερ φορ. Στα 21 του ο Χάαλαντ είναι πιο «ανοικτός» σε αλλαγές από τους προαναφερθέντες.

Το πώς θα ταιριάξει, το αν θα χρειαστεί ένα χρόνο προσαρμογής όπως οι περισσότερες μεταγραφές που έχει κάνει η Σίτι στην εποχή Γκουαρδιόλα, θα αρχίσει να φαίνεται από την 21η Ιουλίου – τότε κόντρα στη μεξικάνικη Κλαμπ Αμέρικα στο Χιούστον αναμένεται να κάνει ντεμπούτο ο Χάαλαντ ως «πολίτης».

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News