Πεπ Γκουαρδιόλα: Η κατάρα του ατζέντη του Τουρέ και οι Σαμάνοι που τον κυνηγούν

Κατάρα ή κατάδεσμος. Η εκφρασμένη επιθυμία πρόκλησης ατυχίας και αντιξοοτήτων σε ένα πρόσωπο. Αυτά λέει το λεξικό και προφανώς εμείς δεν τα πιστεύουμε. Κανένας δεν τα πιστεύει, αλλά εδώ που τα λέμε, έχε και το νου σου γιατί… ποιος ξέρει!

Οι τηλεοπτικοί Μανιάτες στη «Γη της Ελιάς», το σίριαλ του Mega, στο οποίο καθημερινά αραδιάζονται ουκ ολίγες κατάρες, μάλλον κάτι ξέρουν και τα πιστεύουν. Μπορεί κι ο Πεπ Γκουαρδιόλα κάτι να ξέρει πλέον. Όχι γιατί βλέπει «Γη της Ελιάς», αλλά διότι μετά τη βραδιά της 4ης Μαΐου στο Σαντιάγκο Μπερναμπέου σίγουρα στριφογυρίζει στο μυαλό του η δήλωση που είχε κάνει το 2018 ο Ντμίτρι Σέλουκ, μάνατζερ του Γιάγια Τουρέ. Κι αν τότε δεν γκουγκλάρισε όπως κάνει κάθε σοβαρός προπονητής, το έκανε χθες για να μάθει τι εστί Σαμανισμός.

Εναντίον του πολλοί Αφρικανοί Σαμάνοι

Διότι τότε που ο Γκουαρδιόλα άφηνε στον πάγκο τον Γιάγια Τουρέ στην τελευταία του σεζόν στη Σίτι, ο Σέλουκ είχε πει: «Αυτός έστρεψε όλη την Αφρική εναντίον του, πολλοί Αφρικανοί οπαδοί απομακρύνθηκαν από τη Μάντσεστερ Σίτι. Και είμαι σίγουρος ότι πολλοί Αφρικανοί Σαμάνοι στο μέλλον δεν θα επιτρέψουν στον Γκουαρδιόλα να κερδίσει το Champions League. Αυτό θα είναι για τον Γκουαρδιόλα μια αφρικανική κατάρα. Η ζωή θα δείξει αν έχω δίκιο ή όχι».

Κανένας δεν πιστεύει αυτά για τι κατάρες, αλλά μετά και το χθεσινό, ο Γκουαρδιόλα λογικά είναι από αυτούς που όπως προείπαμε, λένε: «έχε και το νου σου γιατί… ποιος ξέρει!». Άλλωστε, διαβάζουμε στη wikipedia ότι ο Σαμανισμός δεν είναι παίξε γέλασε. Πρόκειται για πολύπλοκο λατρευτικό και μαγικο-θρησκευτικό κίνημα που διαμορφώνεται γύρω από την τεχνική της έκστασης. Θεωρείται μυστικιστική εμπειρία και δεν είναι θρησκεία ή φιλοσοφία καθώς εμφανίζεται πριν από αυτές.

Με αυτούς τα έβαλε κατά τον Σέλουκ ο Γκουαρδιόλα και ας δούμε αν οι Αφρικανοί σαμάνοι τα κατάφεραν και οι κατάρες τους έπιασαν τόπο.

Στάση… Λίβερπουλ

Ας δούμε τι έγινε λοιπόν στη Μάντσετσερ Σίτι του Πεπ Γκουαρντιόλα μετά τις -μακριά από εμάς- κατάρες των Σαμάνων της Αφρικής. Την τελευταία σεζόν του Τουρέ στη Σίτι (2017-18), πριν «μετακομίσει» στον Ολυμπιακό, τότε που άρχισε ο παραγκωνισμός του -μάλλον και οι κατάρες- η χρονιά στην Ευρώπη, μόνο καλή δεν ήταν για την ομάδα του Πεπ Γκουαρδιόλα. Τα κατάφερε εύκολα στους ομίλους (απέναντι σε Σαχτάρ, Νάπολι, Φέγενορντ) πρόκριση με πέντε νίκες και μια ήττα. Στους “16” νίκησε εκτός έδρας 4-0 τη Βασιλεία οπότε μετά την εντός έδρας ήττα με 2-1, κανένα πρόβλημα. Αλλά, μετά… στάση Λίβερπουλ. Ήττα με 3-0 στο Άνφιλντ και με 2-1 στο Μάντσεστερ. Φωνές για διαιτητικά λάθη εναντίον της Λίβερπουλ, αλλά… αντίο Champions League.

Var-βάτος αποκλεισμός

Την επόμενη σεζόν (2018-19), ο Γιάγια Τουρέ είχε γίνει κάτοικος Πειραιά, αλλά οι Αφρικανοί Σαμάνοι είχαν πλέον στο στόχαστρο τον Γκουαρδιόλα. Στις 9 Απριλίου, η Σίτι αντιμετώπισε την Τότεναμ για τον πρώτο αγώνα των προημιτελικών του Champions League, που διεξήχθη στο νέο στάδιο της Τότεναμ. Το παιχνίδι έληξε με ήττα 1–0 για τη Σίτι. Ο δεύτερος αγώνας διεξήχθη στο Etihad Stadium στις 17 Απριλίου. Η ομάδα του Γκουαρδιόλα νίκησε με 4–3, πέτυχε και πέμπτο γκολ στις καθυστερήσεις το οποίο ακυρώθηκε. Ο Στέρλινγκ είχε σκοράρει στο 90+4′ αλλά ο διαιτητής πήγε στο VAR. Είδε τη φάση και ότι πριν το γκολ η μπάλα είχε φτάσει στον Αγουέρο που ήταν οφσάιντ καθώς την είχε βρει ο Μπερνάρντο Σίλβα. Οι Σαμάνοι είχαν και πάλι βάλει το χέρι τους.

Και εν μέσω covid

Ένα χρόνο αργότερα, τη σεζόν 2019-20, η Σίτι νίκησε τη Ρεάλ Μαδρίτης στους 16 του Champions League με 2-1 εντός και εκτός. Στο δρόμο της βρέθηκε η Λιόν. Μονός προημιτελικός λόγω covid, ήττα της Σίτι με 3-1 και άλλη μια νίκη των Σαμάνων απέναντι στον Γκουαρντιόλα.

Τελικός, αλλά…

Σεζόν 2020-21 και στις 14 Απριλίου, η Σίτι προκρίθηκε στους ημιτελικούς του Champions League για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια. Βρήκε στον δρόμο της την Παρί, τη νίκησε 2-1 στο Παρίσι και 2-0 στο Μάντσεστερ. Στις 29 Μαΐου, η Σίτι ηττήθηκε με 1–0 από την Τσέλσι στον τελικό και οι Σαμάνοι άφησαν την ομάδα του Μάντσεστερ με το ευρωπαϊκό τρόπαιο που έχει από το 1970.

Τελευταίο χτύπημα των Σαμάνων, αυτό κόντρα στη Ρεάλ Μαδρίτης. Μαχρέζ, Ροντρίγκο, Μπενζεμά…, νίκη με 3-1 της Ρεάλ μετά το 4-3 υπέρ της Σίτι στο πρώτο ματς, βασιλική πρόκριση στον τελικό κι ο Πεπ σπίτι του να σκέφτεται την ατάκα του Σέλουκ: «Η ζωή θα δείξει αν έχω δίκιο ή όχι».

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News