Πεπ Γκουαρδιόλα: Θα δικαιωθεί ή θα αποτύχει με τις ιδέες του!

Ανήκει στην κατηγορία των προπονητών που “ζουν και πεθαίνουν” με τις ιδέες τους. Αυτές, άλλωστε, τον έκαναν αυτό που είναι σήμερα: αν όχι τον καλύτερο, τότε σίγουρα έναν από τους καλύτερους τεχνικούς στον κόσμο.

Το παράδειγμα του μέντορά του, μάλιστα, είναι πολύ πρόσφατο.  Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που ο Μαρσέλο Μπιέλσα απολύθηκε από τη Λιντς. Ο Αργεντινός αρνήθηκε να βάλει έστω μια στάλα νερό στο “κρασί” του. Η Λιντς της Championship είχε ακριβώς την ίδια φιλοσοφία, ακριβώς τις ίδιες αρχές και ιδέες με τη Λιντς που παλεύει φέτος να αποφύγει τον υποβιβασμό από την Premier League. Βλέποντας ορατό τον κίνδυνο του υποβιβασμού, θα περίμενε κανείς ότι ίσως στον βωμό του αποτελέσματος, θα αναθεωρούσε. Έστω προσωρινά, για λίγο. Αν το έκανε, πολύ απλά δεν θα ήταν αυτός που είναι σήμερα. Δεν θα είχε το προσωνύμιο “loco”. Έτσι, πήρε το σκαμπό του, αυτό με το οποίο παρακολουθούσε τα ματς σε απόσταση εκατοστών από την πλάγια γραμμή, και αποχώρησε. End of story.

Θα πορευτεί με τις αποφάσεις του

Αντίστοιχη είναι και η κοσμοθεωρία του Καταλανού, ο οποίος όταν ξεκινούσε την καριέρα του, είχε απευθυνθεί για ποδοσφαιρική συζήτηση και συμβουλές στον Μαρσέλο Μπιέλσα, τον οποίο τόσο πολύ θαυμάζει. Βλέπει κάτι, πιστεύει σε κάτι, αυτό είναι και τέλος. Με αυτό θα πορευτεί μέχρι τη δικαίωση ή την αποτυχία. Άλλωστε, η απόσταση από το ένα στο άλλο είναι πολλές φορές μικρή. Αυτό, λοιπόν, συνέβη το βράδυ της Δευτέρας, στο Selhust Park, απέναντι στην Κρίσταλ Πάλας. Η Μάντσεστερ Σίτι ήρθε ισόπαλη, χωρίς σκορ, απέναντι στην ομάδα του Πατρίκ Βιεϊρά, άφησε δύο βαθμούς στο Λονδίνο και είδε τη Λίβερπουλ, την Τετάρτη να νικά την Άρσεναλ, στο Emirates, και να μειώνει τη μεταξύ τους διαφορά στον έναν βαθμό!

Καμία αλλαγή απέναντι στην Κρίσταλ Πάλας

Τι κι αν το ματς φώναζε, για όλους τους… κοινούς θνητούς, ότι οι Πολίτες είχαν ανάγκη αλλαγές; Τι κι αν από το ξεκίνημα της επανάληψης οι Γκιντογάν, Στέρλινγκ και Ζεσούς, έκαναν προθέρμανση; Ο Πεπ Γκουαρδιόλα δεν τους έβαλε ποτέ στο παιχνίδι. Για την ακρίβεια, δεν έβαλε κανέναν. Ολοκλήρωσε το ματς χωρίς να αλλάξει το παραμικρό από το αρχικό σχέδιο που είχε στο μυαλό του. Θα μπορούσε να δικαιωθεί; Ασφαλώς. Η Μάντσεστερ Σίτι ολοκλήρωσε το παιχνίδι με 673,8% ποσοστό κατοχής μπάλας, 764 μεταβιβάσεις, 18 τελικές προσπάθειες ανάμεσά τους και δύο δοκάρια. Δοκάρι και μέσα, δοκάρι και έξω. Η μικρή απόσταση για την οποία συζητούσαμε. Επειδή, όμως, στο τέλος της ημέρας όλοι κρίνονται εκ του αποτελέσματος, δεν μπορεί παρά να σημειώσει κανείς ότι “έβγαζε μάτια” το κακό βράδυ του Γκρίλις και η απλή αναφορά στο φύλλο αγώνα του ονόματος του Φόντεν.

Η εξήγηση της επιλογής που έχει κάνει ξανά

Ο ίδιος ο Πεπ απάντησε, μετά το τέλος της αναμέτρησης ανάμεσα στις δύο ομάδες, σε σχετική ερώτηση του BBC Sport, ότι “το σκέφτηκα, όμως οι παίκτες που αγωνίζονταν, έπαιζαν καλά. Είχαμε τις ευκαιρίες να σκοράρουμε, αλλά δεν το κάναμε. Και ο λόγος ήταν η Κρίσταλ Πάλας. Γι’ αυτό δεν έκανα αλλαγή”. Αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Γκουαρδιόλα αποφάσισε να μην πραγματοποιήσει κάποια αλλαγή. Το ίδιο είχε κάνει και στο περσινό πρωτάθλημα, απέναντι στη Φούλαμ, κάτι που τότε είχε αποφασίσει για πρώτη φορά μετά από 416 παιχνίδια ως προπονητής. Στη Μάντσεστερ Σίτι δε, αυτό είχε να συμβεί, μέχρι το ματς με τη Φούλαμ, από τον Απρίλιο του 2005 κι ένα ισόπαλο 2-2 με την Τσάρλτον! Δεκαέξι ολόκληρα χρόνια δηλαδή!

78 αλλαγές στην αρχική ενδεκάδα

Η αλήθεια είναι ότι μοιάζει αρκετά οξύμωρο το γεγονός πως την ίδια ώρα που στην Αγγλία συζητούν ακόμη τη διεύρυνση του αριθμού των αλλαγών από τις τρεις στις πέντε, ο Γκουαρδιόλα επιλέγει σε παιχνίδι της ομάδας του να μην κάνει καμία. Πολλώ δε μάλλον από τη στιγμή που από την περσινή σεζόν κιόλας ήταν εκείνος που, μαζί με τον Γιούργκεν Κλοπ, είχαν πρωτοστατήσει με τις συνεχείς δημόσιες τοποθετήσεις τους, για να επιτρέψουν οι Άγγλοι τις πέντε αλλαγές. Από την άλλη, αν παρατηρήσει κανείς το μοτίβο της συμπεριφοράς του, θα δει ότι για να κρατά φρέσκια την  ομάδα του, ο Καταλανός παρουσιάζει σπανίως την ίδια ενδεκάδα δύο διαδοχικές φορές. Έχει πραγματοποιήσει μέχρι στιγμής 78 αλλαγές στην αρχική του ενδεκάδα από εβδομάδα σε εβδομάδα, κάτι που δείχνει ότι τουλάχιστον στο σκέλος της συζήτησης που αφορά τη φρεσκάδα, το rotation είναι μια αγαπημένη του συνήθεια.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News