Champions League: Ο μεγάλος στόχος του Ολυμπιακού με φόντο την τριετία 2024-27!

To Sportday.gr αναλύει γιατί οι δύο επόμενες ευρωπαϊκές σεζόν του Ολυμπιακού είναι εξαιρετικά κρίσιμες για τους «ερυθρόλευκους» ενόψει του νέου format του Champions League.

Από την 38η θέση της βαθμολογίας της UEFA ξεκινάει απόψε στη Χάιφα τη νέα του ευρωπαϊκή περιπέτεια ο Ολυμπιακός, ψηλότερα βεβαίως από κάθε ελληνική ομάδα με τον ΠΑΟΚ να τον ακολουθεί από την 55η θέση, χάρη κυρίως στην περσινή του παρουσία στο Conference League και τις υπόλοιπες ελληνικές ομάδες να είναι εκτός του top-100.

O πρωταθλητής Ελλάδας έχει μπροστά του μια μεγάλη πρόκληση προκειμένου να εκμεταλλευτεί τα όσα θα ισχύσουν ως προς τη διαδικασία πρόκρισης στο Champions League στον επόμενο κύκλο τριετίας των Κυπέλλων Ευρώπης 2024-27 με τις 36 ομάδες στις τρεις διοργανώσεις και το νέο σύστημα διεξαγωγής σε στυλ πρωταθλήματος και χωρίς ομίλους.

Τι θα σημάνει επιστροφή του Ολυμπιακού στο ευρωπαϊκό Top 30

Οι ερυθρόλευκοι έχουν μπροστά τους δύο χρόνια προκειμένου να βελτιώσουν περαιτέρω τον ευρωπαϊκό τους συντελεστή, να επιστρέψουν στο ευρωπαϊκό top-30 κάτι που δεν τους είναι και τόσο άγνωστο και να εκμεταλλευτούν τα νέα δεδομένα στο σύστημα πρόκρισης στο νέο Champions League με πολύ μεγαλύτερα οικονομικά μπόνους προκειμένου να έχουν ελπίδες ακόμα και απευθείας συμμετοχής χωρίς την περιπέτεια των καλοκαιρινών προκριματικών, ασχέτως του ελληνικού συντελεστή!

Πέραν του ότι ο προκριματικός γύρος για τους πρωταθλητές θα έχει ένα επιπλέον εισιτήριο από το καλοκαίρι του 2024 (πέντε αντί για τέσσερα που είναι για σήμερα) είναι πολύ πιθανό τα δύο εισιτήρια που αντιστοιχούν και σήμερα στον κάτοχο του Champions και του Europa League, να πηγαίνουν στους πρωταθλητές της προκριματικής φάσης με τον υψηλότερο συντελεστή, αν -όπως σχεδόν πάντα συμβαίνει- οι κάτοχοι των τροπαίων έχουν εξασφαλισμένη θέση στη διοργάνωση από το πρωτάθλημα της χώρας τους!

Είναι κάτι που απομένει να διευκρινιστεί το επόμενο διάστημα από την UEFA αλλά σε κάθε περίπτωση ο Ολυμπιακός θα πρέπει να εργάζεται και για αυτό το ενδεχόμενο αφού είναι η μόνη ελληνική ομάδα που μπορεί να εκμεταλλευθεί αυτό το μπόνους.

Πόσο εφικτή είναι η επιστροφή του Ολυμπιακού στο Top 30 των διοργανώσεων της ΟΥΕΦΑ;

Αρκεί να αναλογιστούμε ότι στην εφετινή προκριματική φάση της διοργάνωσης, στο μονοπάτι των πρωταθλητών, ο Ολυμπιακός είχε τον τρίτο καλύτερο συντελεστή πίσω από την Ντινάμο Ζάγκρεμπ, πρωταθλήτρια Κροατίας και τον Ερυθρό Αστέρα, πρωταθλητή Σερβίας, που δεδομένα δεν αποτελούν μεγαθήρια και είναι στα μέτρα των ερυθρόλευκων να τους ξεπεράσουν σε ευρωπαϊκά αποτελέσματα και ευρωπαϊκό συντελεστή κοντά στους 50 βαθμούς.

Ακόμα και στην περσινή του σεζόν που δεν ήταν και από τις πλέον επιτυχημένες ο Ολυμπιακός τελείωσε τη σεζόν με 8 πόντους. Τους μισούς θα τους σημειώσει εφέτος μόνο με την πρόκριση στους ομίλους του Champions League, λόγω του μπόνους. Μια μέση ετήσια συγκομιδή της τάξης των 10 βαθμών θα του επιτρέψει στο σύνολο της 5ετίας μία… εύκολη θέση στο top-30 της Ευρώπης.

Από πλευράς ευρωπαϊκού συντελεστή για τον Ολυμπιακό δεν θα είναι καταστροφή ούτε η συμμετοχή στους ομίλους του Europa, ούτε καν του Conference, αλλά αυτό είναι κάτι που δεν σκέφτεται τώρα η ομάδα του Πέδρο Μάρτινς κόντρα σε ομάδες όπως η Μακάμπι Χάιφα ή ο Απόλλων Λεμεσού, που είναι απόλυτα στα μέτρα της.

Για τον Ολυμπιακό προέχει δεδομένα η επιστροφή στους ομίλους της κορυφαίας διοργάνωσης και αν πάει ένα βήμα πιο κάτω είτε στους «16», είτε συνεχίσει στο Europa θα είναι δεδομένο ότι θα έχει εκπληρώσει τον στόχο για εφέτος από πλευράς ευρωπαϊκού συντελεστή.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News