Ολυμπιακός - Μακάμπι Χάιφα: Νύχτα ντροπής, μέρα εξελίξεων, ώρα αποφάσεων!

Ο Αλέξανδρος Σόμογλου σχολιάζει το σοκαριστικό 4-0 της Μακάμπι Χάιφα στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» και την εξαιρετικά κρίσιμη μέρα που ξημερώνει για τον Ολυμπιακό, μετά τον δεύτερο διαδοχικό πρόωρο αποκλεισμό από το Champions League και την επιεικώς απαράδεκτη εικόνα τους. 

Από τον Πέδρο Μαρτίνς μέχρι τον τελευταίο από τους χιλιάδες οπαδούς του Ολυμπιακού που βρέθηκαν στις εξέδρες του «Γεώργιος Καραϊσκάκης», άπαντες γνώριζαν ότι σε περίπτωση νέου πρόωρου αποκλεισμού στα προκριματικά του Champions League (μετά τον περσινό από τη Λουντογκόρετς) θα ξημέρωνε ένα εξαιρετικά δύσκολο πρωινό για τους πρωταθλητές Ελλάδος.

Ακόμη και ο πλέον απαισιόδοξος φίλος των «ερυθρόλευκων», όμως, δεν μπορούσε να υποψιαστεί την απόλυτη ταπείνωση που θα βίωνε η αγαπημένη του ομάδα από τους πρωταθλητές Ισραήλ, μέσα στο ίδιο της το σπίτι! 0-4; Το βλέπεις, το ξαναβλέπεις και δυσκολεύεσαι να το πιστέψεις!

Για να είμαστε ειλικρινείς, βέβαια, η αλήθεια είναι ότι κανείς απ’ όσους βρέθηκαν στο φαληρικό στάδιο δεν αισθανόταν απόλυτα σίγουρος για την αίσια εξέλιξη της βραδιάς. Αφενός η παρατεταμένη «φτωχή» εικόνα της ομάδας του Πέδρο Μαρτίνς, εδώ και μήνες, αφετέρου το… βεβαρημένο παρελθόν με ομάδες από το Ισραήλ, απέναντι στις οποίες ο Ολυμπιακός έχει υποστεί ουκ ολίγες ευρωπαϊκές τραγωδίες (Μακάμπι Χάιφα, Μακάμπι Τελ Αβίβ, Χάποελ Μπερ Σέβα), καθιστούσαν άπαντες άκρως «κουμπωμένους». 

Όταν, μάλιστα, ο Σερί πλήρωσε τους Πειραιώτες με το… αντίστροφο νόμισμα του απόλυτου αιφνιδιασμού (όπως ακριβώς είχε συμβεί με το γκολ του Ζιγκερνάγκελ στη Χάιφα) το σενάριο ενός δεύτερου διαδοχικού καλοκαιρινού εφιάλτη άρχισε να ζωντανεύει στο χορτάρι.

Το διπλό δώρο από Ζιγκερνάγκελ – Βατσλίκ που άλλαξε τα πάντα

Και το γκολ της Μακάμπι που άλλαξε με το «καλημέρα» όλη τη ροή της αναμέτρησης, έμοιαζε να αποτελεί τον… καθρέφτη όσων είχαμε δει και στο πρώτο παιχνίδι του Ισραήλ. Μια ευγενική χορηγία του Ολυμπιακού, καθώς αρχικά ο Ζιγκερνάγκελ παραχώρησε ένα εντελώς αχρείαστο φάουλ σε επικίνδυνη θέση έξω από την περιοχή του Βατσλίκ και αφετέρου ο Τσέχος – με κάκιστη τοποθέτηση και εκτίναξη με τα δύο χέρια – δεν κατάφερε να σταματήσει το δυνατό μεν, όχι γωνιακό δε, σουτ του Σερί.

Για άλλο ένα παιχνίδι τους τελευταίους μήνες ο Ολυμπιακός «ψαχνόταν» στον αγωνιστικό χώρο, μη θυμίζοντας σε τίποτα την απολαυστική «ποδοσφαιρική μηχανή» της πρώτης τριετίας του Πέδρο Μαρτίνς. Κανένας αυτοματισμός, καθόλου φαντασία, σχεδόν μηδενική κίνηση χωρίς την μπάλα και πολλά, πάρα πολλά ατομικά λάθη σε όλα τα επίπεδα…

Σαν αυτό του Σισέ στο τελευταίο λεπτό των καθυστερήσεων του πρώτου ημιχρόνου που λίγο έλειψε να σφραγίσει τον «ερυθρόλευκο» αποκλεισμό πριν καν ολοκληρωθούν τα πρώτα 45 λεπτά, καθώς ο Ντέιβιντ βρέθηκε ξαφνικά ολομόναχος σε θέση τετ α τετ με τον Βατσλίκ, αλλά αυτή τη φορά ο Τσέχος πορτιέρο τον νίκησε με σωτήρια επέμβαση.

Ναι, δεν του δόθηκε πέναλτι, αλλά ποιος να μιλήσει για διαιτησία με τέτοια εμφάνιση; 

Ναι, εκτός από τον κακό του εαυτό ο Ολυμπιακός είχε να αντιμετωπίσει και μια ανεκδιήγητη διαιτητή τριάδα, με τον Πολωνό, Ντάνιελ Στεφάνσκι, και τους συνεργάτες του να δίνουν το στίγμα των προθέσεών τους από το 12ο λεπτό, όταν δεν είδαν την μπάλα να προσκρούει (μετά από κεφαλιά του Τικίνιο) στο εμφανώς προτεταμένο χέρι του Πλάνιτς και φυσικά δεν καταλόγισαν ποτέ το καθαρό πέναλτι.

Αντίθετα ο Πολωνός ρέφερι είδε (και σωστά) τον Ανδρέα Μπουχαλάκη να χρησιμοποιεί και το χέρι του στη φάση του 25ου λεπτού, πριν στείλει την μπάλα στα δίχτυα του Κοέν, και δικαιολογημένα στέρησε στον Ολυμπιακό τη δυνατότητα να ισοφαρίσει πριν την ανάπαυλα.

Σοβαρά, όμως. Ποιος μπορεί να σταθεί στη διαιτησία μετά από μια τόσο αποκαρδιωτική εμφάνιση; Όταν εσύ ο ίδιος δεν κάνεις το παραμικρό για να δικαιολογήσεις την παρουσία σου στον αγωνιστικό χώρο, δεν δικαιούσαι να επικαλείσαι το παραμικρό άλλοθι για την αποτυχία σου!

Αφήστε που τα σφυρίγματα και οι υποδείξεις του Στεφάνσκι και των βοηθών του δεν δικαιολογούσαν στο ελάχιστο τη… θολούρα που επικράτησε στο μυαλό των ποδοσφαιριστών του Μαρτίνς. Ιδιαίτερα ο Τικίνιο μετά τη φάση του ακυρωθέντος γκολ και μέχρι να ηρεμήσει στα αποδυτήρια… κυνηγούσε διαρκώς τον διαιτητή στη μεσαία γραμμή, αφήνοντας άδεια την περιοχή των Ισραηλινών και μοιραία τις σέντρες του Βρσάλικο να μην βρίσκουν αποδέκτη.

Άλλο μεγάλο πρόβλημα του Ολυμπιακού: Η μονόπλευρη ανάπτυξη από τα δεξιά. Απόλυτα λογικό ποδοσφαιρικά, βέβαια. Όταν στο ένα άκρο της άμυνας σου αναπτύσσεσαι με ένα ακραίο μπακ των εμπειρών και της κλάσης του Κροάτη και από την άλλη στηρίζεσαι σε έναν αμυντικό με εμφανές έλλειμα επιθετικής δημιουργίας, όπως ο Όλεγκ Ρέαμπτσιουκ, μοιραία το… σκάφος θα μπατάρει. Ενίοτε θα γεμίσει και νερά!  

Απαράδεκτη εικόνα, που έκανε τη Μακάμπι να μοιάζει ομαδάρα!

Με την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου, ο Πέδρο Μαρτίνς επιχείρησε να ανακατέψει την τράπουλα και να κάνει την ομάδα του πιο δημιουργική, αφήνοντας στα αποδυτήρια τον Ανδρέα Μπουχαλάκη (η παρουσία του δεν δικαιολόγησε την επιλογή του Πορτογάλου τεχνικού να του εμπιστευτεί θέση βασικού) και ρίχνοντας στη «μάχη» τον Ζοάο Καρβάλιο. Η εικόνα, όμως, παρέμενε το ίδιο αποκαρδιωτική…

Ποιος θα μπορούσε να βγάλει τον Ολυμπιακό από το τέλμα; Σύμφωνα με τους φίλους της πειραϊκής ομάδας ο Γιουσέφ Ελ Αραμπί, το όνομα του οποίου άρχισαν να τραγουδούν πριν καν συμπληρωθούν 55 λεπτά.

Με την Μακάμπι να αγγίζει δύο φορές το γκολ με το ξεκίνημα της επανάληψης, η υπομονή των «ερυθρόλευκων» φιλάθλων έμοιαζε να εξαντλείται. Όσο κι αν προσπαθούσαν με τις συνεχείς ιαχές τους να «σπρώξουν» τους παίκτες προς την ισοφάριση, ο Ολυμπιακός αδυνατούσε έστω και να πλησιάσει απειλητικά την περιοχή του Κοέν.

Και ήταν πραγματικά εξαιρετικά δύσκολο για τους φίλους του Ολυμπιακού να βλέπουν τους Ισραηλινούς να αναπτύσσονται ορθόδοξα, να κινούν με ταχύτητα την μπάλα, να θυμίζουν… κανονικό Ολυμπιακό του Μαρτίνς και τον ίδιο τον Ολυμπιακό να αδυνατεί να παράξει μία φάση της προκοπής! Πως να μην θυμηθούν τον Κώστα Φορτούνη και να αρχίσουν να τραγουδούν και το δικό του όνομα; 

Το σενάριο έμοιαζε προδιαγεγραμμένο, για όποιον είχε την ψυχραιμία να παρακολουθεί όσα εκτυλίσονταν στο χορτάρι. Και τα δύο διαδοχικά γκολ του θηριώδους Πιερό (που έβαλε στα δίχτυα όλη την άμυνα του Ολυμπιακού) σε εξαιρετικές επιθετικές προσπάθειες των φιλοξενούμενων έμελλε να αποτελέσουν το βουλοκέρι μιας πανάξιας πρόκρισης της Μακάμπι και ενός αποκλεισμού που δεδομένα θα φέρει εξελίξεις στους πρωταθλητές Ελλάδος. 

Γιατί αν πέρσι υπήρχαν ουκ ολίγες εξηγήσεις για να δικαιολογήσουν τον αποκλεισμό από τη Λουντογκόρετς, φέτος δεν υπάρχει καμία! Ο Ολυμπιακός έκανε τη Μακάμπι να μοιάζει ομαδάρα και από το πρωί της Πέμπτης θα πρέπει να βρεθεί τρόπος να γίνουν ξανά οι «ερυθρόλευκοι» ομαδάρα. Ακομη και οι αναπληρωματικοί της πρωταθλήτριας Ισραήλ έστησαν πάρτι στο Φάληρο με τον Αμπού Φάνι να πετυχαίνει και τέταρτο γκολ λίγο πριν την εκπνοή. 

Όχι δεν αξίζει στους φίλους του Ολυμπιακού τέτοια θλιβερή εικόνα, σαν αυτή που κλήθηκαν να υποστούν το βράδυ της Τετάρτης. Ένα ποδοσφαιρικό μαρτύριο της σταγόνας, χωρίς ίχνος υπερβολής! Είναι ώρα αποφάσεων για όλους και για όλα στον Πειραιά, προτού εκτροχιαστεί από το ξεκίνημά της η σεζόν! Το σύνθημα «αλλιώς ονειρευόμαστε τον Ολυμπιακό» που δόνησε την ατμόσφαιρα του Καραϊσκάκη πρέπει να ηχήσει πιο δυνατά από ποτέ! 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News