ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ: Χουάν Χιλμπέρτο Φούνες - Βούβαλος ή λιποτάκτης; - Το χαστούκι, η μάχη με τον Σαργκάνη, ο Ντιέγκο

Χουάν Χιλμπέρτο Φούνες ή Βούβαλος ή τανκ. Το… θαύμα του Γιώργου Κοσκωτά ή ένας λιποτάκτης; Το χαστούκι στον Κώστα Λαγωνίδη του ΠΑΟΚ, η αναμέτρηση με τον Νίκο Σαργκάνη και ο Ντιέγκο Μαραντόνα.

Χουάν Χιλμπέρτο Φούνες, 24 ετών, διεθνής με την Εθνική Αργεντινής με ένα Κόπα Λιμπερταδόρες με τη φανέλα της Ρίβερ Πλέιτ. Αυτός ήταν ο «βούβαλος» η «τανκ», όταν τον έφερε στην Ελλάδα ο Γιώργος Κοσκωτάς και οι φίλοι του Ολυμπιακού δεν πίστευαν ότι θα φορούσε την ερυθρόλευκη φανέλα. Όταν σαν σήμερα, στις 11 Ιανουαρίου 1992 σταματούσε η καρδιά του, ένα σφίξιμο ένιωσαν όλοι. Τόσο αυτοί που τον λάτρεψαν μέχρι τη φυγή του όσο και αυτοί που τον θεώρησαν… λιποτάκτη.

Είχε γεννηθεί στις 8 Μαρτίου 1963. Οι πρώτες του ομάδες ήταν οι Huracan, Estudiantes de La Plata, Sarmiento de Junin, Jorge Newbery, Gimnacia y Esgrima. Αγωνίστηκε στη Μιλιονάριος της Κολομβίας το 1984. Το 1986 κατέκτησε το Κόπα Λιμπερταδόρες με τη Ρίβερ Πλέιτ.

Θρίαμβος του Κοσκωτά

Το 1987 ο Γιώργος Κοσκωτάς τον πήρε στον Ολυμπιακό ως έναν από τους δύο ξένους που επιτρεπόταν τότε να έχει η ομάδα. Η μεταγραφή του θεωρήθηκε θρίαμβος του Κοσκωτά, καθώς ο Φούνες ήταν εν ενεργεία διεθνής με την τότε πρωταθλήτρια κόσμου Αργεντινή. Στην ομάδα του Πειραιά αγωνίστηκε για 2 χρόνια και εντυπωσίασε με την άψογη τεχνική αλλά και για την εκτελεστική δεινότητα που τον διέκρινε. Αγαπήθηκε από τους φιλάθλους και για τις θεαματικές ντρίμπλες και πάσες του που ενθουσίαζαν την εξέδρα.

Η μάχη με τον Σαργκάνη

Στην ιστορία είχε μείνει ο τελικός του Κυπέλλου με τον Παναθηναϊκό. Το ματς έληξε 2-2 και ο Φούνες είχε πετύχε τα δύο γκολ του Ολυμπιακού με πέναλτι απέναντι στον Νίκο Σαργκάνη. Στη διαδικασία των πέναλτι, Φούνες και Σαργκάνης βρέθηκαν και πάλι αντιμέτωποι. Ο Σαργκάνης απέκρουσε και ο Ολυμπιακός του Φούνες έμεινε εκτός Ευρώπης.

Το χαστούκι στον Λαγωνίδη

Ο αυθορμητισμός του ωστόσο κάποιες φορές στοίχιζε στην ομάδα. Κυριότερο παράδειγμα το χαστούκι που φέρεται να έδωσε στο πρόσωπο του παίκτη του ΠΑΟΚ Κώστα Λαγωνίδη. Έγινε μπροστά στα μάτια του διαιτητή Χαρλαβάνη τον Οκτώβριο του 1988. Αποτέλεσμα να του επιβληθεί ποινή αποκλεισμού 7 αγώνων από τον αθλητικό δικαστή.

Η αποχώρηση 

Η αντίστροφη μέτρηση για την αποχώρησή του είχε αρχίσει. Ο Κοσκωτάς είχε φέρει και τον Λάγιος Ντέταρι. Ο Φούνες είναι σε κόντρα με τον προπονητή, Γιάτσεκ Γκμοχ. Παίζει κόντρα στον Απόλλωνα, σκοράρει και ανακοινώνει την απόφασή του να αποχωρήσει. Για κάποιους έγινε «λιποτάκτης», κάποιοι ισχυρίζονται ότι ήταν τα πρώτα σημάδια του σκανδάλου Κοσκωτά.

Στην αγκαλιά του Μαραντόνα

Την ίδια περίοδο μαθαίνει για το πρόβλημα που έχει στην καρδιά. Βρίσκεται στη Γαλλία, δεν παίζει σε Νανσύ και Ναντ που τον αποκτούν και επιστρέφει στην Αργεντινή και όχι την αγαπημένη του Μπόκα. Ήταν στην αγκαλιά του Ντιέγκο Μαραντόνα, όταν ξεψύχησε, σε ηλικία μόλις 29 ετών: «Ηταν τρομερό θέαμα να βλέπεις αυτόν τον αγαθό γίγαντα, καθηλωμένο στο κρεβάτι του πόνου. Του είπα: ηρέμησε Χουάν. Και πέθανε. Έτσι απλά. Στα χέρια μου».

Το στάδιο της γενέτειράς του Σαν Λουίς της Αργεντινής ονομάστηκε προς τιμήν του στάδιο Φούνες.

2011: Ο Milan Ercegan, πρόεδρος για 30 χρόνια (1972-2002) της Διεθνούς Ομοσπονδίας Πάλης (FILA) και επίτιμος πρόεδρός της, πεθαίνει σε ηλικία 95 ετών.

2008: Ο Νεοζηλανδός ορειβάτης και εξερευνητής Sir Edmund Percival Hillary πεθαίνει σε ηλικία 88 ετών. Στις 29/5/1953, σε ηλικία 33 ετών, μαζί με τον Tenzing Norgay από το Νεπάλ, ήταν οι πρώτοι ορειβάτες που έφτασαν στην κορυφή του Έβερεστ, μέλη της ένατης Βρεταννικής αποστολής στο Έβερεστ με αρχηγό τον John Hunt.

2005: Πεθαίνει από καρδιακή προσβολή, μετά από σύγκρουση στην 11η διαδρομή του Ράλλυ του Ντακάρ ο Ιταλός οδηγός μοτοσικλέτας Φαμπρίτσιο Μεόνι, σε ηλικία 48 ετών, που είχε νικήσει στον συγκεκριμένο αγώνα το 2001 και το 2002. Ο αγώνας δεν συνεχίζεται προς τιμή του.

Καλύτερος ο Johan Cruijff

1999: Ο Ολλανδός Johan Cruijff ανακηρύσσεται ο καλύτερος Ευρωπαίος ποδοσφαιριστής του αιώνα ύστερα από ψηφοφορία των δημοσιογράφων του International Federation of Football History & Statistics. Δεύτερος ανακηρύσσεται ο Franz Beckenbauer και τρίτος ο Alfredo di Stefano.

1997: Ο ρέκορντμαν 48 φορές αρχηγός της Eθνικής Σκωτίας George Young πεθαίνει σε ηλικία 74 ετών.

1982Steve Davis γράφει ιστορία όταν κάνει το πρώτο μεγαλύτερο σερί (147) κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής κάλυψης snooker.

1963: Πεθαίνει από νεφρική ανεπάρκεια, μετά από μεγάλη παραμονή σε νοσοκομείο, ο Γιώργος Φωτεινός, πρώην ποδοσφαιριστής του Παναθηναϊκού και της Εθνικής ομάδας (2 συμμετοχές) σε ηλικία 27 ετών.

1960: Ο Lamar Clarke δημιουργεί ρεκόρ στο επαγγελματικό μποξ με 44 συνεχόμενα νοκ άουτ.

Ο πρώτος ΓΓΑ

1958: Ο Γεώργιος Βήχος, μία από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες στην σκοποβολή με συμμετοχές στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1936 και του 1948, αναλαμβάνει ως πρώτος Γενικός Γραμματέας Εξωσχολικού Αθλητισμού. Στα επόμενα η ΓΓΕΑ θα μετονομαστεί σε ΓΓΑ.

1947: Ψηφίζονται νέοι κανόνες για το NFL. Οι αλλαγές μειώνονται σε όχι περισσότερες από τρεις την κάθε φορά.

1941: Ο Γερμανός παίκτης του σκάκι και φιλόσοφος Εμάνουελ Λάσκερ (Emmanuel Lasker) πεθαίνει σε ηλικία 73 ετών. Το 1894 έγινε ο δεύτερος παγκόσμιος πρωταθλητής στο σκάκι όταν κέρδισε τον Βίλχελμ Στάινιτζ (Wilhelm Steinitz) και κράτησε τον τίτλο για 27 χρόνια, στην μακροβιότερη κατοχή τίτλου, μέχρι το 1921, όταν τον έχασε από τον Χοσέ Ραούλ Καπαμπλάνκα (Jose Raul Capablanca). Ο Λάσκερ ήταν επίσης ταλαντούχος μαθηματικός και η διατριβή του διδακτορικού του θεωρείται η βάση για την μοντέρνα άλγεβρα. Ήταν εξαιρετικός παίκτης του μπριτζ και έγραψε γι’ αυτό καθώς και για άλλα παιγνίδια, όπως το Lasca, που ήταν δική του επινόηση, και το Go.

Η ίδρυση του ΣΕΑΓΣ, μετέπειτα ΣΕΓΑΣ

1897: Ημέρα Σάββατο, συναθροίζονται στον Πανελλήνιο ΓΣ 28 σωματεία και την επόμενη στον Παρνασσό ΦΣ συνέρχεται επίσημα το συνέδριο και λαμβάνεται η απόφαση της ίδρυσης του ΣΕΑΓΣ, μετέπειτα ΣΕΓΑΣ. Την ίδια μέρα ψηφίζεται το καταστατικό της αρχαιότερης ομοσπονδίας. Αρχικά ο ΣΕΓΑΣ απετέλεσε ένα είδος μίνι Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού όπου υπάγονταν πολλά αθλήματα κυρίως ατομικά και στη συνέχεια ομαδικά, όπως το μπάσκετ και το βόλεϊ. Σταδιακά όμως άρχισαν, κυρίως για λόγους λειτουργικούς, να αποχωρούν και να δημιουργούν ανεξάρτητες ομοσπονδίες.

1569: Η πρώτη καταγεγραμμένη λοταρία γίνεται στον Καθεδρικό Ναό του St Paul στην Αγγλία.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News