Conference League: Οι υποψήφιοι αντίπαλοι του ΠΑΟΚ και το ελληνικό τους παρελθόν

Conference League: Οι υποψήφιοι αντίπαλοι του ΠΑΟΚ και το παρελθόν τους με τις ελληνικές ομάδες στα Κύπελλα Ευρώπης.

Ο ΠΑΟΚ μαθαίνει σε λίγη ώρα την αντίπαλό του στα προημιτελικά του Conference League και από τις εφτά υποψήφιες, οι έξι έχουν παράδοση αναμετρήσεων με ελληνικές ομάδες.

Πιο συχνή επισκέπτρια είναι η Αϊντχόφεν, αλλά και οι Μαρσέιγ, Ρόμα και Σλάβια Πράγας έχουν έρθει στα μέρη μας αρκετές φορές κατά το παρελθόν. Από μία φορά έχουν αντιμετωπίσει Έλληνες η Φέγενορντ και η Λέστερ, ενώ η Μπόντο Γκλιμτ, αν κληρωθεί με τον ΠΑΟΚ, θα είναι η πρώτη φορά που θα τη δούμε από κοντά.

Ο Δικέφαλος του Βορρά, από αυτές τις ομάδες, παρελθόν έχει με την Αϊντόφεν (πλούσιο) και με τη Σλάβια Πράγας.

Αϊντχόφεν

Πολύ πλούσια – και ευνοϊκή για αυτήν – είναι η παράδοση της Αϊντχόφεν με αντιπάλους Έλληνες. Για πρώτη φορά ήρθε να παίξει στη χώρα μας τη σεζόν 1992-93 στο 2ο προκριματικό γύρο του Champions League, στη Νέα Φιλαδέλφεια όπου έχασε από την ΑΕΚ με 1-0. Με σόου και χατ-τρικ του Ρομάριο νίκησε με 3-0 στη ρεβάνς και ήταν αυτή που πήρε το εισιτήριο.

 

Το 2001 συναντά για πρώτη φορά τον ΠΑΟΚ στον 3ο γύρο του Κυπέλλου UEFA και τον αποκλείει με δύο νίκες (3-0, 1-0). Ίδιος αντίπαλος, ίδια κύπελλο, ίδια φάση την επόμενη σεζόν. Αυτή τη φορά o ΠΑΟΚ νίκησε με 3-2 στην Τούμπα, αλλά οι Ολλανδοί απάντησαν στη ρεβάνς με 4-1.

Νέο ραντεβού με Έλληνες τη σεζόν 2003-2004 στους ομίλους του Champions League κόντρα στην ΑΕΚ. Δύο νίκες για την PSV με 1-0 στη «Λεωφόρο» και 2-0 στο «Phillips Stadion».

Την επόμενη σεζόν και πάλι στους ομίλους της κορυφαίας διοργάνωσης, η Αϊντχόφεν νίκησε τον Παναθηναϊκό στην έδρα της με 1-0 και έχασε με 4-1 στο «Απ. Νικολαΐδης», αλλά πήρε το εισιτήριο για την επόμενη φάση.

Ύστερα από δέκα χρόνια η PSV συναντά και πάλι τον Παναθηναϊκό στους ομίλους του Europa League. Για πρώτη φορά ελληνική ομάδα δεν χάνει στην Ολλανδία (1-1), αλλά η Αϊντχόφεν κερδίζει στην Ελλάδα με 3-2. 

Πέρυσι στους ομίλους του Europa, ο ΠΑΟΚ συντρίβει την PSV στην Τούμπα με 4-1, αλλά στη ρεβάνς, αν και προηγήθηκε νωρίς με 2-0, ηττήθηκε με 3-2.

Οι Ολλανδοί θα πάρουν το εισιτήριο για τη φάση των «32» όπου θα αντιμετωπίσουν τον Ολυμπιακό. Νέα ήττα για τους Ολλανδούς με… τεσσάρα (4-2) στο «Καραϊσκάκης» και στη ρεβάνς, αν και προηγήθηκαν με 2-0, ο Χασάν με γκολ στο 88’, μείωσε σε 2-1 και για πρώτη φορά η PSV αποκλείστηκε από ελληνική ομάδα. 

Η Αϊντχόφεν με ελληνικές ομάδες: 10-1-5, 30-23

Φέγενορντ

Μία και μοναδική φορά έχει τεθεί η Φέγενορντ αντίπαλος ελληνικής ομάδας. Ήταν την περίοδο 1984-85 στον α’ γύρο του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, με τον Ρούουντ Γκούλιτ στη σύνθεσή της, κόντρα στον Παναθηναϊκό. Οι «πράσινοι» αντέχουν στο Ρότερνταμ (0-0) και κερδίζουν με 2-1 στη ρεβάνς στο ξεκίνημα της πορείας προς τα ημιτελικά.

Η Φέγενορντ με ελληνικές ομάδες: 0-1-1, 1-2

Μαρσέιγ

Η μεγάλη Μαρσέιγ των αρχών της δεκαετίας του ’90 έπαιξε με την ΑΕΚ στο β’ γύρο του Κυπέλλου Πρωταθλητριών την περίοδο 1989-90. Παρά την εξαιρετική της εμφάνιση στη Μασσαλία η ΑΕΚ θα ηττηθεί με 2-0 και στη ρεβάνς θα προηγηθεί με 1-0, αλλά θα δεχτεί την ισοφάριση για το τελικό 1-1.

Τη σεζόν 1994-95, οι Γάλλοι λόγω του γνωστού σκανδάλου Ταπί βρέθηκαν στη Β’ εθνική, αλλά αγωνίστηκαν στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Στον 1ο γύρο έπαιξαν με τον Ολυμπιακό τον οποίο νίκησαν με 2-1 στο Φάληρο και με 3-0 στη ρεβάνς.

Ολυμπιακός και Μαρσέιγ έπαιξαν ξανά την περίοδο 2011-2012 στους ομίλους του Champions League και μοιράστηκαν τις νίκες με σκορ 1-0, ο ένας στην έδρα του άλλου.

Νέο αντάμωμα Ολυμπιακού και Μαρσέιγ πέρυσι στους ομίλους με τον Ολυμπιακό να κερδίζει για πρώτη φορά στο Φάληρο τους Γάλλους με 1-0 και, τους «Φωκαείς» να απαντούν στο «Βελοντρόμ» με 2-1, αλλά τους «ερυθρόλευκους» να παίρνουν την τρίτη θέση και το εισιτήριο για το Europa League.

Η Μαρσέιγ με ελληνικές ομάδες: 5-1-2, 11-5

Ρόμα

Η Ρόμα έχει συναντήσει ελληνικές ομάδες πέντε φορές! Η παρθενική ήταν το μακρινό 1964 στον α’ γύρο του κυπέλλου UEFA κόντρα στον Άρη. Το πρώτο ματς στη Θεσσαλονίκη έληξε 0-0 και στη ρεβάνς οι Ρωμαίοι νίκησαν με 3-0. Πολλά χρόνια αργότερα την περίοδο 2002-2003 θα παίξει με την ΑΕΚ στους ομίλους του Champions League. Άλλο ένα 0-0 σε ελληνικό έδαφος και 1-1 στο Ολίμπικο ήταν τα δύο αποτελέσματα, τη σεζόν που η ΑΕΚ έφερε έξι ισοπαλίες στους ομίλους.

Τη σεζόν 2005-2006 ο Άρης αγωνίζεται στη Β’ Εθνική, αλλά βγαίνει μέσω Κυπέλλου στο UEFA, όπου κληρώνεται στον α’ γύρο με τη Ρόμα. Γνωρίζει βαριά ήττα στη Ρώμη (5-1), αλλά αποσπά τιμητικό 0-0 στο «Κλ. Βικελίδης».

Νέος αντίπαλος για τους Ρωμαίους ο Ολυμπιακός την ερχόμενη χρονιά στους ομίλους του Champions League και πρώτη νίκη στην Ελλάδα με 1-0. Στη Ρώμη το ματς θα λήξει ισόπαλο, 1-1.

Τέλος, τη σεζόν 2009-2010 στους «32» του Europa League, με τους Σισέ και Νίνη να μεγαλουργούν, ο Παναθηναϊκός θα αποκλείσει τη Ρόμα με δύο νίκες με το ίδιο σκορ, 3-2, πρώτα στην Αθήνα και εν συνεχεία στη Ρώμη.

Η Ρόμα με ελληνικές ομάδες: 3-5-2, 15-9

Σλάβια Πράγας

Η πρώτη επαφή της Σλάβια με το ελληνικό ποδόσφαιρο έλαβε χώρα τη σεζόν 1993-94 στον α’ γύρου του κυπέλλου UEFA. Οι Τσέχοι παραχώρησαν 1-1 στην Πράγα στον ΟΦΗ και έχασαν με 1-0 στο Ηράκλειο. Οι δύο ομάδες αναμετρήθηκαν ξανά στο UEFA τη σεζόν 2000-2001 με τη Σλάβια να είναι πιο δυνατή.

Μετά το 2-2 στο «Γεντί Κουλέ», οι Τσέχοι νίκησαν με 4-1 στην έδρα τους και πήραν τη ρεβάνς του αποκλεισμού τους ύστερα από εφτά χρόνια.

Τη σεζόν 2001-2002 ο Παναθηναϊκό αποκλείει την ομάδα της Πράγας στον γ’ προκριματικό του Champions League με νίκη 2-1 εκτός και 1-0 εντός έδρας.

Για τρίτη σερί περίοδο (2002-03) η Σλάβια έρχεται στην Ελλάδα για τον γ΄ γύρο του UEFA. Ο ΠΑΟΚ την κερδίζει με 1-0 την Τούμπα αλλά οι Τσέχοι απαντούν με 4-0 στη ρεβάνς και προκρίνονται αυτοί στην επόμενη φάση. 

Η Σλάβια με ελληνικές ομάδες: 2-2-4, 12-9

Λέστερ

H Λέστερ αντιμετώπισε για πρώτη φορά ελληνική ομάδα, την ΑΕΚ, κατά την περσινή σεζόν, στη φάση των ομίλων του Europa League. Οι Άγγλοι νίκησαν με 2-1 στο ΟΑΚΑ και με 2-0 στο Λέστερ.

Η Λέστερ με ελληνικές ομάδες: 2-0-0, 4-1 

H Μπόντο Γκλιμτ δεν έχει τεθεί ποτέ αντιμέτωπη ελληνικής ομάδας.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News