Μαρσέιγ - ΠΑΟΚ: Οι ultras των ντου, των συσσιτίων και της... λατρείας για την ΑΕΚ

Μαρσέιγ – ΠΑΟΚ: Οι ultras των ντου, των συσσιτίων και της… λατρείας για την ΑΕΚ – Η ιστορία των Γάλλων οπαδών που θα βρει απέναντι του ο ΠΑΟΚ στα προημιτελικά του Conference League

Η μορφή του Πρωτέα και η ελληνική σημαία «ξεπρόβαλλαν» στις εξέδρες του «Βελοντρόμ» τον Νοέμβριο του 2012. «Εμείς δεν αρνούμαστε την καταγωγή μας», έγραφε το εντυπωσιακό κορεό των οπαδών της Μαρσέιγ. 

Οι Μαρσεγέζοι υποδεχόταν τη Λιλ για το πρωτάθλημα της Ligue 1 και με αυτό τον τρόπο θέλησαν να στείλουν το μήνυμά τους στους Tούρκους οπαδούς της Φενερμπαχτσέ, λίγες ημέρες μετά τα εκτεταμένα επεισόδια ανάμεσα στους οπαδούς των δύο ομάδων, με αφορμή τον μεταξύ τους αγώνα για το Europa League. «Γύρω στο 600 π.Χ οι Έλληνες ναυτικοί που ήρθανε από την Φώκαια της Μικράς Ασίας ίδρυσαν την Μασσαλία και ακτινοβόλησαν τον πολιτισμό στη Δύση», αναφέρει η επιγραφή στην όμορφη πόλη της Γαλλίας. Μέσω του ποδοσφαίρου, η αγάπη τους για την Ελλάδα και τον πολιτισμό της αναδείχτηκε και πάλι. Έστω και με αφορμή διαφορετική σε εκείνη την περίσταση. 

Το οπαδικό κίνημα της Μαρσέιγ κατέχει περίοπτη θέση στην Ευρώπη και χαρακτηρίζεται ως ένα από τα πιο ιδιαίτερα. Είτε για το γεγονός ότι το βόρειο πέταλο του Βελοντρόμ έχει πάρει το όνομα του εμβληματικού οπαδού της ομάδας Πατρίς ντε Περετί, είτε γιατί η δύναμή του «έλυσε» ακόμα και συμβόλαια παικτών, όπως αυτό του Πατρίς Εβρά, μετά από την κλωτσιά σε φίλο της ομάδας αλά Ερίκ Καντονά, στο ζέσταμα. Εντυπωσιακή ατμόσφαιρα, κοινωνική δράση και συσσίτια, ταξίδια, αφοσίωση στην ομάδα, αλλά και ντου στο προπονητικό κέντρο ή αιματηρά επεισόδια, συνθέτουν το προφίλ των οργανωμένων οπαδών της Μαρσέιγ. 

Ο οπαδός – σύμβολο μιας ολόκληρης πόλης 

To 1993 ήρθε η κατάκτηση του Champions League με αντίπαλο τη Μίλαν στο Mόναχο. Ο ιδιοκτήτης και πρόεδρος της Μαρσέιγ, Μπερνάρ Ταπί, σε εκδήλωση που ακολούθησε, κάλεσε τον αρχηγό των οργανωμένων οπαδών των Μαρσεγέζων, τον αγαπημένο του «Ντεπέ» να το σηκώσει, ενώ του χάρισε και το μετάλιό του. Όπως είπε σε ντοκιμαντέρ για τη ζωή του μία οπαδός, εκείνο το βράδυ ο Πατρίς κοιμήθηκε αγκαλιά με το τρόπαιο. 

Ήταν η απόλυτη αναγνώριση για αυτή την εμβληματική φιγούρα της κερκίδας, που «έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία μόλις 28 ετών, από ρήξη ανευρύσματος το 2000. Η εικόνα των ποδοσφαιριστών της ομάδας στο πρώτο παιχνίδι μετά το θάνατό του στο «Βελοντρόμ», έμεινε στην ιστορία. Παρατάχθηκαν γυμνοί από τη μέση και πάνω, όπως εμφανιζόταν ο ίδιος προκειμένου να τον τιμήσουν. «Ο Ντεπέ κοιμόταν πολλές φορές στο γήπεδο», αποκάλυψε σε συνέντευξή του ο άλλοτε παίκτης της Μαρσέιγ, Μαρκ Λίμπρα.

Από τον Ντε Περετί ξεκίνησαν οι δράσεις αλληλεγγύης του συλλόγου και η στήριξη των φτωχών και αδύναμων της πόλης, που εξακολουθούν και σήμερα να αποτελούν προτεραιότητα των οπαδών. Όπως και η θέση που παίρνουν σε κοινωνικά ζητήματα, εκφράζοντας την ιδεολογία τους, που τάσσεται κατά του φασισμού, του ρατσισμού και κάθε είδους διακρίσεων. Απαραίτητη προϋπόθεση για όσους θέλουν να γίνουν μέλη της κερκίδας. 

 

 

  

 

Η κλωτσιά του Πατρίς Εβρά, που αποδοκιμαζόταν επί ώρα, σε οπαδό κατά τη διάρκεια της προθέρμανσης σε έναν αγώνα με την Βιτόρια Γκιμαράες στην Πορτογαλία για το Europa League το 2017, έμελλε να τελειώσει την καριέρα του στην Μαρσέιγ. Το πανό ανέφερε: «Νόμιζες ότι είσαι ανώτερος από το κλαμπ και τους οπαδούς του. Δεν θέλουμε να φοράς τα χρώματά μας. Άντε γ@@@ Εβρά». 

 

Πέρυσι, οι οπαδοί της Μαρσέιγ, εισέβαλλαν στο προπονητικό κέντρο της ομάδας, όντας έξαλλοι με τη διοίηκηση και τους παίκτες, λόγω της κακής της πορείας. Ακολούθησε μάχη με τις αστυνομικές δυνάμεις, καταστροφές, συλλήψεις και ο τραυματισμός του ποδοσφαιριστή Άλβαρο Γκονζάλεθ από πυρσό. 

 

 

 

Η ξεχωριστή σχέση με την ΑΕΚ 

Μία από τις πιο ισχυρές σχέσεις στον οπαδικό κόσμο είναι αυτή της Μαρσέιγ με την ΑΕΚ, που δεν περιορίζεται στο ποδόσφαιρο αλλά και σε άλλα σπορ. Απαρχή αυτής της αδελφοποίησης αποτέλεσε η παρουσία των οπαδών της Ένωσης στις εξέδρες του Βελοντρόμ για τον μεταξύ τους αγώνα στη φάση των «16» του Κυπέλλου Πρωταθλητριών το 1989. Οι Commando Ultras 84 εντυπωσιάστηκαν από το πάθος της Original, που παρά την ήττα με 2-0, για 90 λεπτά τραγουδούσαν ημίγυμνοι προκειμένου να εμψυχώσουν την ομάδα τους. Πρώτος και καλύτερος ο Πατρίς ντε Περετί, που είχε διεισδύσει στην κερκίδα ως οργανωτής των «South Winners» το 1987.

Από τότε, η ανταλλαγή «επισκέψεων» ανάμεσα στους οπαδούς των δύο ομάδων είναι αξιοσημείωτες. 

Ξεχωρίζουν οι αγώνες της Μαρσέιγ με τη Μονακό το 2002, ο τελικός του Europa League με την Ατλέτικο Μαδρίτης στη Λιόν το 2018, αλλά και η παρουσία των οπαδών της γαλλικής ομάδας στην Ελλάδα, για να τραγουδήσουν μαζί με αυτούς της ΑΕΚ, στον αγώνα με αντίπαλο τον Δούκα στο χάντμπολ το 2019. «Υπάρχει μόνο μία ομάδα στην Αθήνα, ΑΕΚ», σχημάτιζε το κορεό των Μαρσεγέζων στον αγώνα κόντρα στον Ολυμπιακό το 2011, για τη φάση των ομίλων του Champions League. 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News