ΠΑΟΚ: Αλέξανδρος Πασχαλάκης, το αίτιο που έχει γίνει ξανά... Σούπερμαν!

Ο Αλέξανδρος Πασχαλάκης αρχίζει και πάλι να θυμίζει τον τερματοφύλακα – Σούπερμαν του αήττητου πρωταθλήματος

Ο Αλέξανδρος Πασχαλάκης αρχίζει και πάλι να θυμίζει τον τερματοφύλακα – Σούπερμαν του αήττητου πρωταθλήματος

Για ένα πανεπιστήμιο, η περίπτωση του Αλέξανδρου Πασχαλάκη θα ήταν ο ορισμός το «Case study». Σε προκαλεί να καθίσεις, να ψαχτείς, να ασχοληθείς με την περίπτωσή του για να αναζητήσεις κάποιο συμπέρασμα, που στο τέλος μπορεί να βγει. Αποκτήθηκε από τον ΠΑΟΚ ως ελεύθερος, ήταν δεύτερος πίσω από τον Ροντρίγκο Ρέι, έγινε πρώτος διότι ο Αργεντινός δεν «κόλλησε» με τον ΠΑΟΚ χωρίς να είναι κακός τερματοφύλακας, ήταν βασικό κομμάτι του αήττητου πρωταθλήματος του 2019, πριν από σχεδόν ένα χρόνο, όντας στην κερκίδα της Τούμπας ως αναπληρωματικός, ήρθε στα χέρια με οπαδούς του ΠΑΟΚ, που λίγες ημέρες μετά απαίτησαν «να μην τον ξαναδούν, ούτε στην προπόνηση», και τώρα μοιάζει να… έβαλε ξανά την μπέρτα του Σούπερμαν, με αποκορύφωμα την απόκρουση στην κεφαλιά του Πέτρου Μάνταλου, λίγο μετά την ισοφάριση του Γιάσμιν Κούρτιτς, στην ισόπαλη αναμέτρηση του ΠΑΟΚ με την ΑΕΚ, στην οποία οι «ασπρόμαυρου» αγωνίστηκε με 10 παίκτες από 17′.

«Θα μπω και δε θα ξαναβγώ»

Αυτή ήταν η ατάκα του Αλέξανδρου Πασχαλάκη στο περιβάλλον τον τον Νοέμβριο του 2017, όταν ετοιμαζόταν για την δεύτερη επίσημη συμμετοχή του σε αγώνα του ΠΑΟΚ. Είχε αγωνιστεί στην αναμέτρηση με τον Απόλλωνα Πόντου και θα αγωνιζόταν κατά του Αιγινιακού. Λίγες ημέρες νωρίτερα, ο ΠΑΟΚ είχε πάρει ισοπαλία στην έδρα του Πανιωνίου, με γκολ του Λέο Μάτος στις καθυστερήσεις. Παραμονές της αναμέτρησης με την Ξάνθη, οργανωμένοι οπαδοί του ΠΑΟΚ βγάζουν ανακοίνωσε και προτρέπουν την ομάδα να μην γυρίσει στη Θεσσαλονίκη αν δε νικήσει στην Ξάνθη. Ο Λουτσέσκου παίρνει την απόφαση για αλλαγή κάτω από τα δοκάρια. Η συνέχεια, μέχρι και τον τελικό κυπέλλου του 2019, είναι ιστορία…

Η ζυγαριά του Αμπέλ Φερέιρα

Ο Ραζβάν Λουτσέσκου φεύγει και για τον Αμπέλ Φερέιρα, όλοι είναι… ίσοι. Δεν είναι ότι ο Πορτογάλος δεν αμφισβήτησε τον Πασχαλάκη. Απλά ήθελε από εκείνον να τον πείσει, όπως είχε πείσει και τον Ραζβάν Λουτσέσκου. Ο «Πάσχα» δίνει την σκυτάλη στον Ζίφκο Ζίφκοβιτς μετά την αναμέτρηση με τον Άρη, στις 22 Σεπτεμβρίου 2019. Γιατί; Ίσως λόγω αμφιβολιών; Ίσως διότι ο Πασχαλάκης είχε βάλει τόσο ψηλά τον πήχη που πλέον δεν του συγχωρούσαν και το παραμικρό λάθος; Κάποιοι στέκονται στις αναμετρήσεις με τη Σλόβαν Μπρατισλάβας και τον αποκλεισμό του ΠΑΟΚ στα πλέι οφ του Europa League. Ο Πασχαλάκης επέστρεψε στην 11άδα στο πρωτάθλημα, στην αναμέτρηση με τον Ολυμπιακό, στις 23 Φεβρουαρίου 2020 όταν οι «ερυθρόλευκοι» επικράτησαν με 1-0 στην Τούμπα και έβαλα τις βάσεις για την κατάκτηση του τίτλου. Στο φινάλε της σεζόν, έγραψε τέσσερα ματς χωρίς να δεχθεί γκολ, συμβάλλοντας στην παραμονή στην δεύτερη θέση.

Το καρφί για τον Φερέιρα και η διαχείριση του Γκαρσία

Η σεζόν 2020-21 ξεκίνησε με τον Πασχαλάκη στον πάγκο μέχρι και την 9η αγωνιστική. Ο Αμπέλ Φερίερα έφυγε μετά την αναμέτρηση της 5ης αγωνιστικής και ο Πάμπλο Γκαρσία τον επανέφερε. «Είναι δύσκολο να ξεκινάς μετά τόσους μήνες πόσο μάλλον όταν δεν έχεις δώσει δικαίωμα. Είχα τέσσερα παιχνίδια χωρίς να δεχτώ γκολ στο φινάλε του προηγούμενου πρωταθλήματος, όμως βρέθηκα εκτός ενδεκάδας. Εγώ κάνω αυτό που ξέρω καλύτερα δουλεύω με τον εαυτό μου για να γίνομαι καλύτερος» είχε δηλώσει αμέσως μετά την επιστροφή του κάτω από τα δοκάρια. Στα μέσα Ιανουάριου του 2021 βρέθηκε ξανά στον πάγκο. Η άμυνα τον ΠΑΟΚ έδειχνε να μην μπορεί να συνέλθει μετρώντας έξι διαδοχικά παιχνίδια στα οποία δεχόταν γκολ. Ήταν μόνο ευθύνη του; Αποκλειστική όχι, ευθύνη, ναι.

Το ματς που θα τον έφερνε εκτός ΠΑΟΚ

Στις 7 Μαρτίου 2021, ο ΠΑΟΚ υποδέχθηκε τον Άρη στην Τούμπα. Τα μέτρα για τον κορωνοϊό φέρνουν τους αναπληρωματικούς στις κερκίδες. Ο Άρης προηγείται με 0-2 και χάνει μοναδική ευκαιρία για το 0-3. Οι ελάχιστοι που βρίσκονται στην κερκίδα πίσω από τον Πασχαλάκη ωρύονται. Τους φταίνε τα πάντα. Ο Πασχαλάκης αντιδρά. Ανοίγει διάλογο. Μπορεί να γίνει υπό τέτοιες συνθήκες διάλογος; Μπα… Οι δυο πλευρές πιάνονται στα χέρια. Όλοι σκέφτονται πως ο Πασχαλάκης «μετράει ώρες στον ΠΑΟΚ». Ή να φύγει ο ίδιος ή… «να τον φύγουν». Λίγες μέρες αργότερα, οπαδοί πηγαίνουν στην προπόνηση και ζητούν από τον Πάμπλο Γκαρσία να τον διώξει «να μην τον ξαναδούν». Αυτό έγινε στις 13 Μαρτίου.

Μετά από 71 μέρες, ξημερώματα 23 Μαΐου, ο Πασχαλάκης είναι στην οροφή του λεωφορείου του ΠΑΟΚ, με το κύπελλο στα χέρια, και 5000 οπαδοί του «Δικεφάλου του Βορρά» παραληρούν. Λίγες ώρες νωρίτερα, ο ΠΑΟΚ είχε επικρατήσει του Ολυμπιακού με 2-1 στον τελικό του κυπέλλου. Είχε δείξει πως έχει γυρίσει ξανά τον διακόπτη…

Η επιστροφή Λουτσέσκου και τα σκαμπανεβάσματα

Λίγες ημέρες μετά τον τελικό κυπέλλου, ο ΠΑΟΚ επαναφέρει στον πάγκο του τον Ραζβάν Λουτέσκου και η πρώτη κίνηση του Ρουμάνου είναι να βάλει φρένο στις κινήσεις που είχαν γίνει για την απόκτηση τερματοφύλακα. Οι ζυμώσεις που έγιναν πάνω σε αυτό το θέμα το καλοκαίρι ήταν πάρα πολλές, αλλά αποτελούν μια άλλη ιστορία, την οποία η κάθε πλευρά την αφηγείται διαφορετικά. Ο Ζίφκοβιτς ξεκινά ως βασικός, με τον Λουτσέσκου να μην είναι 100% σίγουρος για την απόφασή του. Και αυτό φάνηκε από την κίνησή του να επαναφέρει τον Πασχαλάκη στο πρώτο λάθος του Σέρβου, που έφερε την ήττα στην πρεμιέρα με την ομάδα των Ιωαννίνων, στην Τούμπα. Η φετινή σεζόν του Πασχαλάκη είναι η πιο περίεργη από όλες. Υπάρχουν παιχνίδια στα οποία ο Πασχαλάκης παίρνει τον χαμηλότερο βαθμό σε έναν μέτριο ΠΑΟΚ, αλλά και παιχνίδια που ο Πασχαλάκης παίρνει τον καλύτερο βαθμό σε έναν καλό ΠΑΟΚ. Λες και προσπαθεί κάθε φορά να… ξεχωρίσει, θετικά ή αρνητικά. Ο Πασχαλάκης δείχνει να «πέφτει» όταν όλη η ομάδα δεν είναι καλά, και δείχνει να «πετάει» όταν το σύνολο αποδίδει. Και η μοίρα του τερματοφύλακα στο ποδόσφαιρο είναι συγκεκριμένη. Δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητος λόγω θέσης. Το λάθος του, δεν διορθώνεται από κανέναν, αλλά και όταν κάνει τη μεγάλη απόκρουση, την πιστώνεται 100% εκείνος, δεν έχει… «ασίστ».. 

Ξανά Σούπερμαν αλλά… μετέωρος

Στο σερί του ΠΑΟΚ, από την ήττα από τον Ιωνικό, μέχρι και την αναμέτρηση με την ΑΕΚ στην Αθήνα για το πρωτάθλημα, διάστημα στο οποίο οι «ασπρόμαυροι» έκαναν μόνο μια ήττα, αυτή από τη Μίντιλαντ, ο Πασχαλάκης αρχίζει και μετράει παιχνίδια στα οποία δίνει στον «Δικέφαλο του Βορρά» βαθμό ή βαθμούς. Με αποκορύφωμα την απόκρουση πέναλτι με τους Δανούς και την επέμβαση στην κεφαλιά του Μάνταλου, με την ΑΕΚ, ο Πασχαλάκης βάζει την σφραγίδα του. Όλα αυτά γίνονται 3,5 μήνες πριν τη λήξη του συμβολαίου του.

Και τώρα; Ανανέωση ή αντίο; Και αν μένει, θα μείνει ως πρώτος;

Το μεγάλο ερώτημα είναι ένα και αφορά την διαχείριση του Πασχαλάκη. Τον κρατάει ο ΠΑΟΚ ή τον αφήνει; Και αν τον κρατήσει, για τι τερματοφύλακα ψάχνει στην αγορά; Για πρώτο ή για δεύτερο; Η αλήθεια είναι πως… άλλον Πασχαλάκη έβλεπε ο Ζοσέ Μπότο στα video πριν αναλάβει χρέη τεχνικού διευθυντή στον ΠΑΟΚ, και άλλον Πασχαλάκη βλέπει τώρα. Ποια είναι η μεγάλη διαφορά σε σχέση με όλους τους υπόλοιπους εντός ΠΑΟΚ; Η έλλειψη συναισθηματισμού. Αυτόν τον συναισθηματισμό τον έχει ο Λουτσέσκου και σε ένα βαθμό, βάσει αυτού έβαλε φρένο στην απόκτηση τερματοφύλακα το καλοκαίρι του 2021.

 

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News