Κάρλο Αντσελότι: Ο Βασιλιάς της Ευρώπης γράφει ιστορία με τη Ρεάλ

Ο Κάρλο Αντσελότι ετοιμάζεται να στεφθεί το Σάββατο πρωταθλητής Ισπανίας με τη Ρεάλ Μαδρίτης και γίνεται ο μοναδικός προπονητής στην ιστορία του ποδοσφαίρου που θα έχει καταφέρει να κατακτήσει τον τίτλο στις πέντε κορυφαίες λίγκες της Ευρώπης.

Δεν είναι εύκολο, ούτε εν πολλοίς αντικειμενικό να ορίσεις ποιος είναι ο καλύτερος προπονητής στην Ευρώπη. Σχεδόν αδύνατο να γίνει ιστορικά μια τέτοια σύγκριση αφού οι εποχές και οι καταστάσεις αλλάζουν δραματικά. Ναι, υπάρχουν μύθοι -κυρίως στην Μ. Βρετανία- όπως ο Ματ Μπάσμπι, ο Μπιλ Σάνκλι, ο Μπράϊαν Κλαφ, ο Τζοκ Στιν, ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον και άλλοι. Υπήρξαν μεγάλες μορφές στην Ιταλία, την Ισπανία και τη Γερμανία επίσης αλλά και πάλι δεν είναι εύκολο να υπάρξει τρόπος μέτρησης της αξίας και της επίδρασης του καθενός εξ αυτών.

Οι πιο σύγχρονοι σταρ της προπονητικής -Κλοπ, Πεπ, Μουρίνιο, Τούχελ κλπ- όλοι έχουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο κερδίσει τις δάφνες τους και καλιεργήσει τον μύθο τους αλλά πως μπορούμε πραγματικά και κυρίως αντικειμενικά να πούμε ποιος είναι ο καλύτερος όλων;

Βάσει τίτλων και διάρκειας ο κορυφαίος προπονητής στον πλανήτη λέγεται Κάρλο Αντσελότι

Ισως και να μην υπάρχει τρόπος, πέραν ίσως των τίτλων και της διάρκειας. Σε μια τέτοια περίπτωση θα έπρεπε να ρίχναμε μια πιο διεισδυτική ματιά στο βιογραφικό του Κάρλο Αντσελότι. Πέραν της λαμπρής ποδοσφαιρικής του καριέρας στην Πάρμα, τη Ρόμα και την αγαπημένη του Μίλαν ο ο «Καρλέτο» έχει αφήσει τη δική του σφραγίδα στους πάγκους κάποιων εκ των πλέο σημαντικών ομάδων όχι μόνο της Ευρώπης αλλά του πλανήτη: Πάρμα, Γιουβέντους, Μίλαν, Τσέλσι, Παρί, Ρεάλ, Μπάγερν, Νάπολι και Εβερτον είναι οι μέχρι τώρα σταθμοί του μετά το (αναγκαστικό) ξεκίνημα στα χαμηλά με τη Ρετζιάνα.

Και άλλοι ικανοί τεχνικοί μπορούν να περηφανεύονται ότι έχουν καθήσει σε ορισμένους από τους πιο διάσημους πάγκους της Ευρώπης αλλά ουδείς έχει καταφέρει ή έστω πλησιάσει το μοναδικό επίτευγμα του Αντσελότι.

Ο 63χρονος σήμερα τεχνικός θα γίνει το Σάββατο -η Ρεάλ θέλει ένα πόντο όλο κι όλο στην έδρα της κόντρα στην Εσπανιόλ- ο πρώτος και μοναδικός που θα έχει κατακτήσει τον τίτλο ΚΑΙ στα 5 μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα!

Με χρονολογική σειρά ο Αντσελότι πανηγύρισε το καμπιονάτο με τη Μίλαν το 2004, την Πρέμιερ Λιγκ με την Τσέλσι το 2010, το Σαμπιονά με την Παρί το 2013, την Μπουντεσλίγκα με τη Μπάγερν το 2017 και τώρα έπεται η Πριμέρα Ντιβισιόν.

Εχει επίσης στην κατοχή του 3 Τσάμπιονς Λιγκ, Κύπελλα σε Ιταλία, Αγγλία και Ισπανία, Ευρωπαϊκά Σουπερ Καπ, Παγκόσμια Συλλόγων, εγχώρια Σούπερ Καπ και γενικώς έχει σηκώσει ό,τι κούπα υπάρχει στις πιο σημαντικές διοργανώσεις.

Αν ρωτήσεις πολύ κόσμο, λίγοι θα τον έχουν στην άκρη της γλώσσας τους ως τον κορυφαίο προπονητή της Ευρώπης. Αυτό που θα πετύχει το Σάββατο όμως δεν το έχει κάνει κανείς και δεν είναι εύκολο να το μιμηθεί ο οποιοσδήποτε.

 

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News