Champions League: Τι χρειάζεται ένα τελικός; Ο Καρεμπέ ξέρει. Το... Ολυμπιακό όνειρό του

Πρωταθλητής κόσμου (Γαλλία/1998) και Ευρώπης (Γαλλία/2000). Δύο φορές νικητής του Champions League (Ρεάλ Μαδρίτης/1998 και 2000), ένας σεμνός αθλητής-άνθρωπος και μια διασημότητα, μία ξεχωριστή προσωπικότητα, αλλά, πάνω απ’ όλα, ένας υπερήφανος πρώην κάτοικος της Νέας Καληδονίας.

Ο αθλητικός διευθυντής του Ολυμπιακού, Κριστιάν Καρεμπέ, ανάμεσα στους ελάχιστους –με τόσες και τέτοιες προϋποθέσεις- με «κερδισμένο» -εντός και εκτός γηπέδων- δικαίωμα γνώμης και ανάλυσης για τον τελικό του Champions League στο Παρίσι ανάμεσα σε Λίβερπουλ και Ρεάλ Μαδρίτης, μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και στον Αντώνη Βαζογιάννη για τον κορυφαίο αγώνα ποδοσφαίρου συλλόγων, το ξεχωριστό ραντεβού της γαλλικής πρωτεύουσας που θα «εμφανιστεί» στις οθόνες περισσότερων από 200 χωρών σε όλο τον κόσμο.

Γνωρίζοντας όσο λίγοι την ατμόσφαιρα στο Παρίσι σε ημέρες αγώνων, τα δεδομένα των τελικών στην κορυφαία διοργάνωση, ως νικητής δύο φορές, η τελευταία μάλιστα στο «Σταντ ντε Φρανς» (3-0 τη Βαλένθια στις 24/5/2000), το γήπεδο που οι Γάλλοι αποκαλούν «γαλλική ποδοσφαιρική εκκλησία», εκεί που πρώτα (12/7/2021)… πάτησε την κορυφή του κόσμου με τη Γαλλία (3-0 τη Βραζιλία) και φυσικά δηλωμένος για πάντα «Μαδριλένος», έχοντας περάσει με τη Ρεάλ τα καλύτερα χρόνια (1997-2000) της καριέρας του.

«Ένας δίκαιος τελικός»

Γάλλος -γεννημένος στις 3 Δεκεμβρίου 1970, στο νησί Λιφού, στη Νέα Καληδονία, ήταν το 5ο από τα 18 συνολικά παιδιά της οικογένειας του Πολ και της Ουντρενί-, δεν κρύφθηκε ούτε αυτή τη φορά πίσω από την ευχάριστη -σε πολλούς– ουδετερότητα, επανέλαβε την υποστήριξή του στη Ρεάλ Μαδρίτης, «βγάζοντας» όμως το… καπέλο στη Λίβερπουλ, θυμήθηκε τους δικούς του τελικούς, αλλά και το όνειρο που έχει για τον Ολυμπιακό.

«Είναι πραγματικά ένας δίκαιος τελικός. Ρεάλ Μαδρίτης και Λίβερπουλ είναι δύο ομάδες που άξιζαν να φτάσουν στο Παρίσι, το έδειξαν από την αρχή στους ομίλους και ιδιαίτερα μετά στις φάσεις των νοκ άουτ. Προσπάθησαν πολύ, δούλεψαν πολύ και έτσι είναι στον τελικό, δύο ομάδες με ξεχωριστή ποιότητα και ιστορία. Θα είναι ένα απίστευτο παιχνίδι» είπε ο Κριστιάν Καρεμπέ.

«Το θαύμα βρίσκεται στη δύναμη του ποδοσφαίρου»

Απαντώντας νωρίτερα σε ερωτήσεις δημοσιογράφων κατά την εναπόθεση του τροπαίου του Champions League μπροστά στο Δημαρχείο της γαλλικής πρωτεύουσας, ο αθλητικός διευθυντής του Ολυμπιακού είπε ότι στο ποδόσφαιρο δεν υπάρχουν θαύματα, «αλλά υπάρχουν πάντα εκπλήξεις».

«Το θαύμα στο ποδόσφαιρο βρίσκεται στη δύναμή του. Είναι το γεγονός ότι είναι απρόβλεπτο. Δεν μπορούμε να ξέρουμε το αποτέλεσμα, ανεξάρτητα ποιοι είναι οι αντίπαλοι, πριν ολοκληρωθούν τα 90 ή τα 120 λεπτά. Τα παραδείγματα είναι πολλά. Εκπλήξεις γίνονταν, γίνονται και θα γίνονται πάντα, γιατί είναι μέρος του ποδοσφαίρου» πρόσθεσε ο παλαίμαχος διεθνής με την εθνική ομάδα της Γαλλίας (53 ματς και 1 γκολ), αν και πάντοτε αρνείτο να τραγουδήσει τη «Μασσαλιώτιδα» («αισθάνομαι από τη Νέα Καληδονία και όχι Γάλλος και δεν καταλαβαίνω γιατί το αρχιπέλαγος δεν είναι ανεξάρτητη χώρα» είχε πει), πανηγυρίζοντας, εκτός του Μουντιάλ και του EURO, το Κύπελλο Συνομοσπονδιών του 2001.

«Ένας τελικός θέλει πνεύμα, πάθος, και ενθουσιασμό» τόνισε ο αθλητικός διευθυντής του Ολυμπιακού που κατέκτησε το τρόπαιο με τη Ρεάλ Μαδρίτης, τη σεζόν 1997/1998 στο Άμστερνταμ κόντρα στη Γιουβέντους (1-0) και τη σεζόν 1999/2000 με αντίπαλο τη Βαλένθια (3-0) στο «Σταντ ντε Φρανς» στο Παρίσι.

Στα πρώτα χρόνια της καριέρας του με τη Ναντ κατέκτησε (1995) ένα εντυπωσιακό και απροσδόκητο πρωτάθλημα. Στη συνέχεια «μετακόμισε» στη Σαμπντόρια (1995 έως το 1997), από τον ιταλικό Βορρά βρέθηκε στην Ρεάλ Μαδρίτης (1997-2000), ακολούθησε (2000) η Μίντλεσμπρο και μετά (2001) ο Ολυμπιακός, με τον οποίο κατέκτησε δύο πρωταθλήματα (2002 και 2003). Από εκεί πήγε στη Σερβέτ (2004) και ολοκλήρωσε την καριέρα του ως παίκτης με την Μπαστιά το 2006.

«Οι τελικοί είναι διαφορετικά παιχνίδια, ιδιαίτερα» είπε, όταν του ζητήσαμε να θυμηθεί τους δύο δικούς του τελικούς.

«Τους τελικούς δεν τους παίζεις, τους κερδίζεις. Δεν μπορώ να ξεχωρίσω ούτε αυτόν στο Άμστερνταμ, ούτε εκείνον στο Παρίσι. Είναι καθένας τους ξεχωριστός για εμένα» τόνισε, χωρίς να αφήνει περιθώρια αμφιβολίας.

Αντίπαλος της αγαπημένης του Ρεάλ Μαδρίτης είναι η Λίβερπουλ του Γιούργκεν Κλοπ, μία ομάδα που ακόμα και η «φειδωλή» σε χαρακτηρισμούς ιστοσελίδα της UEFΑ αποκάλεσε «ως την καλύτερη ομάδα στον κόσμο στην ημέρα της».

«Η Λίβερπουλ έχει δείξει τι μπορεί να κάνει. Με τον Κλοπ, έχει κατακτήσει το πρωτάθλημα στην Αγγλία, που μάλιστα το έχασε για ένα βαθμό στο φινάλε φέτος, κατέκτησε το Champions League νικώντας την Τότεναμ, αλλά πάνω από όλα είναι μία ομάδα με σχέδιο επιτυχίας. Και αυτό είναι το πιο σημαντικό, γιατί δείχνει ότι δεν πρόκειται για κάτι που έρχεται ξαφνικά και φεύγει το ίδιο ξαφνικά, αλλά για κάτι που συνεχίζεται» είπε ο Καρεμπέ, ο οποίος το Σεπτέμβριο του 1998 πήρε το μετάλλιο της «Λεγεώνας της Τιμής» από τον τότε Γάλλο Πρόεδρο, Ζακ Σιράκ, ενώ έχει κυκλοφορήσει την αυτοβιογραφία του “Κanak”.

Δεν έχει κρύψει ότι θέλει να πανηγυρίσει την κατάκτηση του τροπαίου με τη Ρεάλ Μαδρίτης, δεν το έκανε άλλωστε όταν οι Μαδριλένοι αντιμετώπισαν την Παρί Σεν Ζερμέν στους «16» της κορυφαίας διοργάνωσης, αλλά παραδέχθηκε ότι σε έναν τελικό δεν χωράνε προγνωστικά.

«Η Λίβερπουλ έχει νικήσει μία φορά σε τελικό (σ.σ: 1980-81 / 1-0), η Ρεάλ Μαδρίτης άλλη μία (σ.σ: 2017-18 / 3-1), είναι δύο ομάδες που θα κυνηγήσουν τη νίκη μέχρι το τέλος. Ένα παιχνίδι που δεν χωράνε προγνωστικά, που έτσι κι αλλιώς αυτά θα ισχύουν μέχρι να κυλήσει για πρώτη φορά η μπάλα στο γήπεδο. Περιμένω να δω έναν ονειρεμένο τελικό, έναν γαλαξιακό τελικό. Εγώ είμαι Μαδριλένος, θα ακολουθώ πάντα τη Ρεάλ Μαδρίτης και ελπίζω να καταφέρει να κερδίσει αυτόν τον τελικό» ανέφερε ο Καρεμπέ, ο οποίος αναδείχθηκε κορυφαίος ποδοσφαιριστής στην Ωκεανία το 1995 και το 1998, σύμφωνα με την Διεθνή Ομοσπονδία Ιστορίας και Στατιστικής Ποδοσφαίρου (IFFHS).

Ο Ολυμπιακός δεν μπορούσε να… λείψει από την κουβέντα και τις σκέψεις του Κριστιάν Καρεμπέ, αφού, όποτε του δίνεται βήμα από μεγάλα ευρωπαϊκά ΜΜΕ, επαναλαμβάνει την επιθυμία του να δει τους «ερυθρόλευκους» σε έναν ευρωπαϊκό τελικό.

Το ίδιο έκανε και τώρα, ολοκληρώνοντας την επικοινωνία μας από τη γαλλική πρωτεύουσα, την πόλη του φωτός, της αγάπης και του τελικού του UCL.

«Το όνειρό μου», είπε, «είναι να δω τον Ολυμπιακό σε έναν ευρωπαϊκό τελικό. Όμως βλέπουμε και μπορούμε να καταλάβουμε πόσο δύσκολο είναι κάτι τέτοιο, με τον ανταγωνισμό να μεγαλώνει συνεχώς. Γι’ αυτό πρέπει να δουλέψουμε σκληρά, να προσπαθούμε πάντα χωρίς να τα παρατάμε, χωρίς να απογοητευόμαστε, να σηκωνόμαστε όταν πέφτουμε, προκειμένου να είμαστε σε αυτό τον δρόμο».

Και όπως έλεγε ο Όσκαρ Ουάιλντ, «βάλε στόχο και σημάδεψε το φεγγάρι. Ακόμη κι αν αστοχήσεις, θα προσγειωθείς ανάμεσα στα αστέρια». Έστω κι αν ο Ιρλανδός ποιητής και θεατρικός συγγραφέας δεν είχε τότε στο μυαλό του, τα αστέρια του Champions League…

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News