Λίβερπουλ - Ρεάλ: Βασίλισσα της Ευρώπης με... αυτοκράτορα Κουρτουά!

Λίβερπουλ – Ρεάλ: Βασίλισσα της Ευρώπης με… αυτοκράτορα Κουρτουά! | Τελικός Champions League

Ο Αλέξανδρος Σόμογλου σχολιάζει το θρυλικό 14ο Κύπελλο Πρωταθλητριών και Champions League που προσέθεσε η Ρεάλ Μαδρίτης στη συλλογή της (με νίκη 1-0), απέναντι σε μια Λίβερπουλ που τη σφυροκόπησε, αλλά έπεσε πάνω στον ανίκητο Τιμπό Κουρτουά! 

Όταν μια ομάδα έχει να χάσει σε ευρωπαϊκό τελικό από το 1981, ποτέ μα ποτέ δεν μπορεί να θεωρείται αουτσάιντερ απέναντι σε οποιονδήποτε αντίπαλο, ακόμη κι αν αυτός είναι η αέρινη Λίβερπουλ του Γιούργκεν Κλοπ. 

Κι όταν στη ζυγαριά ενός ευρωπαϊκού τελικού μπαίνουν δύο φανέλες, καμιά άλλη δεν μπορεί να συγκριθεί σε βάρος με την πλέον χρυσή φανέλα του ευρωπαϊκού αθλητισμού, αυτή της Ρεάλ Μαδρίτης. 

Η «βασίλισσα της Ευρώπης» και ο Κάρλο Αντσελότι συνεχίζουν να γράφουν ιστορία, συνεχίζουν να προσθέτουν χρυσές σελίδες στην ένδοξη βίβλο του μύθου τους. Κι όταν το πράττουν απέναντι σε αντιπάλους όπως η τωρινή Λίβερπουλ (έχοντας, μάλιστα, αποκλείσει στο δρόμο τους και την «διαστημική» Μάντσεστερ Σίτι του Πεπ Γκουαρδιόλα) τότε το επίτευγμά τους αγγίζει τα όρια του έπους!  

Ένα τέταρτο ήταν αρκετό για να ξεπεράσουν οι παίκτες το… αλαλούμ με την καθυστερημένη έναρξη

H λάμψη ενός ιστορικού τελικού ήταν έκδηλη σε κάθε… κάθισμα των εξεδρών του επιβλητικού «Σταντ ντε Φρανς» από τη στιγμή που δύο ιερά τέρατα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου έκαναν την εμφάνισή τους στον αγωνιστικό χώρο.

Η «ηλεκτρισμός» από τη σύγκρουση… 19 Κυπέλλων Πρωταθλητριών και Champions League στο χορτάρι, ήταν διάχυτος από τις πρώτες φάσεις της αναμέτρησης, έστω κι αν οι ποδοσφαιριστές των δύο ομάδων χρειάστηκαν ένα τέταρτο για να συνέλθουν από το αλαλούμ της διπλής προθέρμανσης που προκλήθηκε από την ημίωρη καθυστέρηση στην έναρξη του παιχνιδιού.

Πιεστική Λίβερπουλ, αγχωμένος Σαλάχ, σωτήρας Κουρτουά

Με τη συμπλήρωση δεκαπέντε λεπτών, όμως, οι… μηχανές της Λίβερπουλ άρχισαν να δείχνουν καλύτερα λαδωμένες και τα καρδιοχτύπια στα καρέ της Ρεάλ διαδέχονταν το ένα το άλλο.

Με τον Μο Σαλάχ, όμως, να δείχνει αρκετά θολωμένος στις επαφές του εντός και εκτός περιοχής (επηρεασμένος, ενδεχομένως, και από τη θέλησή του να πάρει εκδίκηση για όσα είχαν συμβεί στον τελικό του Κιέβου το 2018) η Λίβερπουλ έφτανε στην πηγή, αλλά παρέμενε διψασμένη.

Άλλωστε και στις λίγες περιπτώσεις που γέμιζε τη χούφτα της με νερό υπήρχε ο απίθανος Τιμπό Κουρτουά να της το… αρπάξει!

Ποτέ μην υποτιμάς τη «Βασίλισσα» Ρεάλ Μαδρίτης

Η Λίβερπουλ ήταν η ομάδα που κυριαρχούσε, που πίεζε, που προσπαθούσε να επιτεθεί είτε από τα άκρα, είτε από τον κεντρικό άξονα, αλλά η Ρεάλ θύμιζε… κόμπρα έτοιμη να αξιοποιήσει κάθε ευκαιρία που θα της παρουσιαζόταν.

Και η «βασίλισσα» θύμισε σε όλους τους λόγους για τους οποίους είχε να ηττηθεί σε ευρωπαϊκό τελικό 41 ολόκληρα χρόνια, στην εκπνοή του ημιχρόνου, όταν έφτασε στην επίτευξη γκολ (σε φάση… blooper στα καρέ του Άλισον) αλλά τελικά μετά από διεξοδική μελέτη της φάσης από το VAR το τέρμα του Μπενζεμά ακυρώθηκε με τον σκόρερ να υποδεικνύεται σε θέση οφσάιντ.

Το μήνυμα, όμως, προς τους παίκτες του Γιούργκεν Κλοπ είχε σταλεί. Απέναντι σε μια ομάδα που διέθετε τέσσερις ποδοσφαιριστές με περισσότερες από 100 συμμετοχές στο Τσάμπιονς Λιγκ έκαστος (Μπενζεμά, Κρόος, Μόντριτς, Αλάμπα) και φυσικά μια… αλεπού του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου στον πάγκο, δεν επιτρεπόταν ούτε μισό δευτερόλεπτο χαλάρωσης.

Ο Καρβαχάλ σταματούσε τον Ντίας, ο Άρνολντ έχασε τον Βινίσιους

Καθ’ όλη τη διάρκεια του πρώτου ημιχρόνου, ήταν ολοφάνερο ότι σε έναν τελικό οριακών καταστάσεων, οι προσωπικές μονομαχίες θα έγερναν την πλάστιγγα προς τη νέα πρωταθλήτρια Ευρώπης. Και υπήρχαν δύο ζευγαρώματα (αμφότερα στο δεξί άκρο των δύο αμυντικών γραμμών) που έμοιαζαν κομβικά για την εξέλιξη της αναμέτρησης. 

Στο ένα άκρο, ο Καρβαχάλ έδινε από το πρώτο λεπτό πραγματικό ρεσιτάλ απέναντι στον «δαιμόνιο» Λουίς Ντίας. Εξίσου εξαιρετικά τα πήγαινε και ο Αλεξάντερ Άρνολντ απέναντι στον «πυρηνικό» Βινίσιους. Είπαμε, όμως. Απέναντι στη «βασίλισσα της Ευρώπης» δεν χωρά ούτε δέκατο του δευτερολέπτου αφηρημάδας. Ο Άγγλος μπακ έχασε στην πλάτη του τον Βραζιλιάνο άσσο και το κακό για τη Λίβερπουλ έγινε… 

Ο βράχος Κουρτουά δεν έπεφτε με τίποτα… 

Το 1-0 υπέρ των πρωταθλητών Ισπανίας με την πρώτη τελική της ομάδας του Αντσελότι, είχε φέρει το παιχνίδι στα μέτρα που το ήθελε ο προπονητής που ξέρει να κερδίζει τελικούς καλύτερα από τον οποιονδήποτε. Η Λίβερπουλ απόλυτα φυσιολογικά κυνήγησε λυσασμένα την ισοφάριση (με τον Κλοπ να καταφεύγει στην επιλογή Ζότα αντικαθιστώντας τον Λουίς Ντίας), αλλά μοιραία τα κενά στην αμυντική της λειτουργία ήταν πλέον περισσότερα. 

Ωστόσο, το πλέον άλυτο πρόβλημα των «κόκκινων» εξακολουθούσε να βρίσκεται κάτω από τα δοκάρια της Ρεάλ και λεγόταν Κουρτουά. Ότι κι αν έκαναν οι ποδοσφαιριστές του Κλοπ απέναντί τους βρισκόταν ένας αλύγιστος βράχος! 

Ο Βέλγος ήταν παντού, κυριολεκτικά παντού, ακόμη και σε φάσεις που η εστία του έμοιαζε θεωρητικά άδεια… 

O Kλοπ έπαιζε πλέον τα ρέστα του, τελειώνοντας το ματς με τετράδα Μανέ, Σαλάχ, Ζότα, Φιρμίνο, η Λίβερπουλ πυροβολούσε ασταμάτητα, αλλά η «βασίλισσα» είχε στα δοκάρια της έναν αληθινό «αυτοκράτορα», ο οποίος υπέγραψε μια από τις μεγαλύτερες ραψωδίες τερματοφύλακα που έχουμε δει ποτέ στην ιστορία ευρωπαϊκών τελικών!

Πως να μην τον πνίγουν στις αγκαλιές τους μετά από κάθε του τεράστρια επέμβαση οι συμπαίκτες του; Το 14ο πρέπει να… ταχυδρομηθεί απ’ ευθείας στο σπίτι του Βέλγου για να κοσμεί την τροπαιοθήκη του σαλονιού του! 23 τελικές της Λίβερπουλ έγραφε στο τέλος το κοντέρ με 9 στο στόχο, 3 τελικές η Ρεάλ με μόλις μία στο στόχο, αλλά η ιστορία έμελλε να γράψει στο τέλος… Βασιλιάς Τιμπό! 

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News