Παρί Σεν Ζερμέν: Ο Εμπαπέ δεν είναι... Νεϊμάρ

Η Παρί Σεν Ζερμέν νίκησε 1-0 τη Ρεάλ Μαδρίτης για το πρώτο παιχνίδι της φάσης των «16» του Champions League και ο Κιλιάν Εμπαπέ έχει ως τώρα κρατήσει το λόγο του.

Η Ρεάλ Μαδρίτης έπεσε θύμα του ποδοσφαιριστή που κατά τα ειωθότα θα αποκτήσει το καλοκαίρι, δηλαδή του Κιλιάν Εμπαπέ, που σημείωσε στις καθυστερήσεις το μόνο γκολ της Παρί Σεν Ζερμέν για το πρώτο ματς της φάσης των «16» του Champions League στο Παρίσι.

Η Παρί Σεν Ζερμέν, στο per mare per terram κυνήγι της κατάκτησης του Champions League, υποπίπτει σε φαινομενικά λαθάκια τα οποία εύκολα μπορεί να αποδειχθούν ολέθρια. Οι πανηγυρισμοί των παικτών της μπροστά στον κόσμο μετά τη λήξη του πρώτου ματς με τη Ρεάλ Μαδρίτης για τη φάση των «16» του Champions League στο «Παρκ ντε Πρενς» είναι ένα δείγμα της απειρίας, αν και θα περίμενε κάποιος ότι παίκτες βετεράνοι, μπαρουτοκαπνισμένοι σε καταστάσεις διπλών παιχνιδιών, με έναν τελικό -εκείνον της «φούσκας» το 2020- αποθηκευμένο στο σκληρό δίσκο τους, θα ήταν πολύ περισσότερο συγκρατημένοι με ματς στο «Μπερναμπέου» να επίκειται.

Δεν είναι, βεβαίως, εύκολο να αποφύγεις το αίσθημα του πεπρωμένου, αυτή τη δύναμη που πηγάζει από την ίδια την ατμόσφαιρα, ότι κάτι δεν γίνεται να χαλάσει. Το «Μπερναμπέου», βεβαίως, εύκολο δεν είναι. Σε τρεις εβδομάδες η κατάσταση μπορεί να είναι πολύ διαφορετική.

Ο Κιλιάν Εμπαπέ, πάντως, κάνει αυτό που πρέπει ώστε να μπορεί να φύγει χωρίς να ανοίξει… ρουθούνι.

 

Το γκολ-διαβατήριο

Η δικαίωση της Παρί και το λαβράκι που δεν δαγκώθηκε

Για την Παρί Σεν Ζερμέν και, οπωσδήποτε, τη Ρεάλ Μαδρίτης, το πρώτο παιχνίδι δεν αποτελεί οποιαδήποτε μονιμότητα. Για τον Εμπαπέ, όμως, ήταν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να αποδείξει ότι είναι ανεπηρέαστος. Δεν πρόκειται για μια μόνιμη κατάσταση, από την άλλη μεριά, όμως, το πρώτο δείγμα είναι ιδιαιτέρως θετικό. Ο Γάλλος επιθετικός μοιάζει να έχει αποσαφηνίσει την κατάσταση στο μυαλό του και να είναι ανεπηρέαστος αυτής. Όταν η «Marca» έγραψε πως ο Φλορεντίνο Πέρεθ, πρόεδρος της Ρεάλ Μαδρίτης, θα πήγαινε μία μέρα νωρίτερα στο Παρίσι για να μιλήσει για τη μεταγραφή του, δεν έβγαζε οποιοδήποτε νόημα: ακόμα και σε περιπτώσεις όπως αυτή, με ποσά που σκανδαλίζουν παρ’ ότι έχει συνηθίσει ο αναγνώστης το ύψος, τα πράγματα είναι εξαιρετικά απλά. Ο Εμπαπέ μένει ελεύθερος το καλοκαίρι, δεν πρόκειται να ανανεώσει στην Παρί και, κατά πάσα πιθανότητα, θα συνεχίσει στη Ρεάλ. Ο Πέρεθ μπορεί να ήθελε να τον ρωτήσει για το ενδιαφέρον της Λίβερπουλ, πάντως, όπως φαίνεται, το θέμα δεν συμπεριλήφθηκε στα ρεπορτάζ της πιο γνωστής ισπανικής εφημερίδας για να αναδείξει την είδηση, αλλά για άλλο λόγο.

Στόχος του ήταν να δημιουργήσει ένα «ψυχολογικό τρικ», που θα βάραινε τον κορυφαίο ποδοσφαιριστή της Παρί τη φετινή σεζόν. Δίχως του, τα πράγματα θα ήταν πολύ πιο βαριά για την ομάδα εντός αγωνιστικού χώρου, αφού, κιόλας, ο Μέσι δεν είναι κάπου δίπλα σε καλή κατάσταση. Ο Εμπαπέ δεν δημιουργεί οποιοδήποτε πρόβλημα: η λατινοαμερικανική παροικία, που φαίνεται ότι έχει κάνει κλίκα (ενδεχομένως αυτονόητη) στο Παρίσι, θα μπορούσε να τον έχει ενοχλήσει ή να τον έχει αποσπάσει από το δικό του έργο. Ενδεχομένως, όσο κι αν αυτή η εκτίμηση ρέπει προς την υπερβολή, θέλει να ανταποδώσει στην Παρί την εμπιστοσύνη της, επειδή τον κράτησε στην ομάδα και δεν τον πούλησε ειδικά το τελευταίο πενθήμερο του προηγούμενου Αυγούστου, όταν η Ρεάλ φέρεται να της έκανε πρόταση της τάξης των 200.000.000 ευρώ. Οι Άραβες, ενδεχομένως για να κάνουν επίδειξη δύναμης ή επίκληση στο συναίσθημά του, δεν τον έδωσαν και σίγουρα την Τρίτη τούς επιστράφηκε… φόρος για αυτήν την απόφαση.

Η διαφορά με τον Βραζιλιάνο

Από την αρχή στη δράση

Τρία χρόνια πριν, η Παρί είχε να αντιμετωπίσει έναν ποδοσφαιριστή που καθιστούσε σαφές ένθεν και εντεύθεν ότι ήθελε να φύγει, για να επιστρέψει στην Μπαρτσελόνα. Ο Νεϊμάρ δεν ήταν ευχαριστημένος στο Παρίσι, δεν είχε την αίσθηση ότι πέτυχε αυτό για το οποίο πήγε εκεί, δηλαδή να γίνει η ομάδα του, και για αυτό, με τους «μπλαουγκράνα», κιόλας, σε άσχημη κατάσταση και με κλήσεις από τους συμπαίκτες και φίλους του για επιστροφή, δεν είχε να σκεφτεί πολλά.

Η άρνηση της Παρί να τον δώσει, έφερε τη δική του αντίδραση. Έπρεπε να περάσει κάνας μήνας προπονήσεων για να φορέσει ξανά τη φανέλα της και ακόμα αρκετός καιρός για να μπορέσει να ξανακερδίσει μέρος της εμπιστοσύνης των οπαδών της ομάδας, οι οποίοι στο πρώτο παιχνίδι του, δηλαδή στην επιστροφή του, τον αποδοκίμαζαν κάθε φορά που ακουμπούσε την μπάλα. Αν ο «Νέι» σκέφτηκε ότι αυτός ήταν λανθασμένος χειρισμός, δεν φάνηκε, πάντως το ζήτημα της επιστροφής στην Μπαρτσελόνα εξέπεσε το επόμενο καλοκαίρι, όταν και υπέγραψε συμβόλαιο ανανέωσης με την ομάδα του.

Ο Εμπαπέ, ενδεχομένως διδαγμένος από την περίπτωσή του, ίσως και συνειδητοποιημένος αφ’ εαυτού και με τη διάθεση να υλοποιήσει ένα πλάνο στο οποίο πιθανότατα συμφωνούσαν όλοι οι ατζέντηδες, επέστρεψε αμέσως μόλις τελείωσαν οι επιπλέον μέρες άδειας για τη συμμετοχή του στο Euro στις προπονήσεις και μετά την πρώιμη αβαρία, πριν καν αρχίσει η διεθνής διοργάνωση, ότι, δηλαδή, «η Παρί δεν ταιριάζει στις φιλοδοξίες μου», ουσιαστικά δεν ξαναμίλησε για αυτό, αν και κατέστησε σαφές ότι δεν επρόκειτο να υπογράψει.

 

Συγκέντρωση στο ποδόσφαιρο

Μια εξόχως αποδοτική σεζόν

Αυτή η αντίδραση, ακριβώς, τον κράτησε συγκεντρωμένο στο ποδόσφαιρο, γι’ αυτό κιόλας διακρίνεται, έχοντας 12 γκολ και 9 ασίστ σε 22, από τα 24 συνολικά, ματς στη Ligue 1, 5 γκολ και 6 ασίστ σε 7 παιχνίδια στο Champions League και 5 γκολ και 1 ασίστ σε τρία ματς στο Coupe de France. Έχει, δηλαδή, συμμετάσχει σε 38 γκολ, 21 από τα 52 στο πρωτάθλημα, 11 από τα 14 στο Champions League και 6 από τα 7 στο Κύπελλο, όπου η Παρί αποκλείστηκε εντός έδρας, με τη Νις να επικρατεί στα πέναλτι.

Θα περίμενε κάποιος, ειδικά από ένα σταρ που τόσο πολύ μοιάζει με κακομαθημένο, αφ’ ης στιγμής, κιόλας, τονίζει ότι η ομάδα του δεν μπορεί να καλύψει τα θέλω του σε ό,τι αφορά τους στόχους του, να έχει ρίξει λευκή πετσέτα, να έχει θέσει, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, τον εαυτό του εκτός ομάδας ή να είναι ευερέθιστος απέναντι σε οτιδήποτε δεν του άρεσε. Ωστόσο, έχει επιδείξει συμπεριφορά που είναι πολύ δύσκολο να του προσαφθεί κάτι. Μετά, δε, το γκολ που κλόνισε τη Ρεάλ, αν και ακόμη όχι οριστικά. Το βέβαιο είναι ότι, ως τώρα, και ειδικά ύστερα από αυτό το πρώτο παιχνίδι, ο Εμπαπέ μόνο υπόλογος δεν είναι, όταν είπε ότι θέλει να κατακτήσει το Champions League με την Παρί. Κι αν η απειρία των πανηγυρισμών τελικά στοιχίσει κάποια στιγμή στους Γάλλους, θα πρέπει να γίνει κάτι πολύ δραματικό ώστε να του προσαφθεί οποιοσδήποτε μωροεγωισμός -τον οποίο, αν υπάρχει, έχει κρύψει εξαιρετικά καλά. 

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News