Το προφίλ της Γάνδης: Ο captain Οφόε και ο «πυρηνικός» Τισουνταλί, που απειλούν τον ΠΑΟΚ

Το προφίλ της Γάνδης: Ο captain Οφόε και ο «πυρηνικός» Τισουνταλί, είναι αυτοί που απειλούν τον ΠΑΟΚ στην προσπάθεια για πρόκριση στους «8» του Conference League.

Η κληρωτίδα έριξε την Γάνδη πάνω στον ΠΑΟΚ στους «16» του Conference League, με τον «δικέφαλο» να καλείται να ξεπεράσει το εμπόδιο της βελγικής ομάδας για να μπει στα προημιτελικά του θεσμού.

Τα «βουβάλια» όπως είναι το παρατσούκλι τους, τα τελευταία χρόνια κάνουν συνεχώς βήματα προόδου, κατακτώντας μάλιστα σχετικά πρόσφατα, το 2015 το πρώτο τους πρωτάθλημα, μετά από 151 και παραπάνω χρόνια ζωής.

H βελγική ομάδα φυσικά δεν αποτελεί κανένα μεγαθήριο, είναι όμως ένα σύνολο που έχει δουλέψει και κάνει αξιοπρόσεκτες πορείες φτάνοντας τη σεζόν 2015-2016 μέχρι και τους «16» του Champions League.

Η Γάνδη είναι αχαρτογράφητος αντίπαλος για τον ΠΑΟΚ, αφού δεν έχει παίξει ποτέ στην ιστορία της με ελληνική ομάδα, κάτι που ενέχει κινδύνους για την ομάδα του Λουτσέσκου.

Η πορεία της στους ομίλους

Η φετινή της πορεία ξεκίνησε από τα προκριματικά, αποκλείωντας στον δεύτερο προκριματικό γύρο την Βαλερέγκα, ενώ για να μπει στους ομίλους του Conference League, έπρεπε να περάσει από την Ρίγα, που τελικά αν και δύσκολα την απέκλεισε. Επόμενος αντίπαλος η Ρακόφ και στο πρώτο παιχνίδι στην Πολωνία ηττήθηκε με 1-0 όμως στο δεύτερο ματς στο Βέλγιο πήρε νίκη με καθαρό σκορ 3-0 και προκρίθηκε στους ομίλους.

Εκεί κληρώθηκε με την Φλόρα Ταλίν, την Παρτιζάν και την Ανόρθωση και κατόρθωσε να πάρει την πρώτη θέση με απολογισμό 13 βαθμούς με 4 νίκες, μία ισοπαλία και μία ήττα.

Η φετινή της χρονιά

Γενικότερα κινείται σε μέτρια στάνταρ, αφού αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην 5η θέση της Jupiler League, 17 βαθμούς μακριά από την πρωτοπόρο Ουνιόν Σεν – Σιλουάζ αλλά και πέντε βαθμούς από την τέταρτη Άντερλεχτ. Πέρασε ένα δύσκολο διάστημα για περίπου ενάμιση μήνα, αφού δεν κατάφερε να γευτεί τη χαρά της νίκης για επτά παιχνίδια.

Τον μήνα που διανύουμε όμως μετρά τρεις συνεχόμενες νίκες και δείχνει αρκετά ανεβασμένη σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα.

Το αγωνιστικό προφίλ και αυτός που κάνει τη διαφορά

Αρέσκεται στο να παίζει επιθετικό ποδόσφαιρο με γρήγορες μεταβιβάσεις και προσπάθεια παραγωγής φάσεων, αν και στο γκολ φαίνεται πως την φετινή χρονιά αντιμετωπίζει πρόβλημα. Ο 58χρονος τεχνικός της, Χέιν Βάνχεζμπρουκ, έχει καταφέρει τα τελευταία χρόνια που βρίσκεται στο τιμόνι του συλλόγου να φτιάξει ένα μείγμα από έμπειρους ποδοσφαιριστές μαζί με ταλαντούχους νεαρούς που μπορούν να κάνουν τη διαφορά. 

Αρχηγός της ομάδας είναι ο 33χρονος Οτζίτζα Οφόε που αγωνίστηκε για ένα χρόνο στην Ελλάδα για λογαριασμό του Ολυμπιακού, όμως το βαρύ όνομα και αυτός που κάνει τη διαφορά αυτή τη στιγμή, ακούει στο όνομα, Ταρίκ Τισουνταλί.

 

Ο 28χρονος Μαροκινός είναι αυτός που κουβαλά την φετινή σεζόν την Γάνδη, αφού σε 38 εμφανίσεις έχει πετύχει 19 τέρματα και έχει δώσει και 7 ασίστ. O δεξιοπόδαρος εξτρέμ, μπορεί να παίξει σε όλες τις θέσεις της επίθεσης, ενώ μπορεί να κάνει τη ζημιά αγωνιζόμενος και ως δεύτερος επιθετικός, αφού σε πολλές περιπτώσεις τρυπώνει στις αντίπαλες άμυνες, ενώ σε άλλες περιπτώσεις δημιουργεί.

Ο αρχιτέκτονας της Γάνδης

Ο Χέιν Βάνχεζμπρουκ είναι ο προπονητής της Γάνδης, αυτός που την έβγαλε από την αφάνεια εδώ και πάρα πολλών ετών. Ο 58χρονος είναι αυτός που της χάρισε το πρώτο πρωτάθλημα της ιστορίας της το 2015, ενώ έναν χρόνο αργότερα κατόρθωσε να φτάσει μέχρι και τους «16» του Champions League, με την Βόλφσμπουργκ να την αποκλείει.

Επέστρεψε στην Γάνδη το 2020 μετά από ένα σύντομο και ανεπιτυχές πέρασμα από την Άντερλεχτ και έχει βάλει σκοπό να πετύχει ακόμη μεγαλύτερες επιτυχίες. Έχει καθίσει στον πάγκο των Βέλγων σε 74 παιχνίδια και μετρά 38 νίκες με 16 ισοπαλίες και 20 ήττες, με συνολικό απολογισμό 124 γκολ υπέρ και 67 γκολ παθητικό, με τον Βέλγο προπονητή να προτιμάει το σύστημα 3-4-2-1 αλλά και το 3-5-2.

 

 

 

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News