Άιντραχτ – Ρέιντζερς: Η δικαίωση όσων ονειρεύονται, στα ουράνια η Φρανκφούρτη!

O Αλέξανδρος Σόμογλου σχολιάζει τον μεγάλο τελικό του Europa League που βρήκε την Άιντραχτ Φρανκφούρτης να επιστρέφει στις κατακτήσεις ευρωπαϊκών τροπαίων μετά από 42 χρόνια, κερδίζοντας 5-4 (1-1) τη Ρέιντζερς στον συγκλονιστικό τελικό του Europa League στη Σεβίλλη. 

Ο Κριστιάν Καρεμπέ το εξομολογείται με κάθε ευκαιρία, για τον Ολυμπιακό της Ευρώπης: «Στόχος μας είναι να φτάσουμε στον τελικό του Europa League και, γιατί όχι, να το κατακτήσουμε». Ο Γάλλος σούπερ σταρ δεν σταματά να ονειρεύεται, όπως δεν σταματά να ονειρεύεται κανείς στον Πειραιά. Όπως δεν σταμάτησαν να ονειρεύονται από τις αρχές της σεζόν οι χιλιάδες οπαδοί της Άιντραχτ Φρανκφούρτης οργανώνοντας εκστρατείες σε κάθε γωνιά της Ευρώπης για να συνοδεύσουν το ταξίδι της αγαπημένης τους ομάδας προς την κατάκτηση ενός τροπαίου, για το οποίο ουδείς τους έδινε τύχη στο ξεκίνημα της σεζόν ότι μπορούν να σηκώσουν.

Γιατί δεν υπήρχε άνθρωπος να ποντάρει σε κατάκτηση της δεύτερης διασυλλογικής διοργάνωσης της ΟΥΕΦΑ, είτε από την Άιντραχτ, είτε από την Ρέιντζερς, τις δύο αντιπάλους των δύο αντιπάλων του φετινού τελικού στο «Σάντσεθ Πιθχουάν».

Το φετινό Europa League απέδειξε ότι είναι μια διοργάνωση για όσους ονειρεύονται και κυρίως για όσους κυνηγούν λυσσασμένα τα όνειρά τους, πέρα κι από τα όρια που επιβάλλει η ποδοσφαιρική λογική.

Και η Φρανκφούρτη ζει από το βράδυ της Τετάρτης το δικό της όνειρο. Στο ίδιο γήπεδο που το 1986 ο θρυλικός Χέλμουτ Ντουκαντάμ, είχε οδηγήσει τη «σταχτοπούτα» Στεάουα Βουκουρεστίου στην κατάκτηση του Κυπέλλου Πρωταθλητριών με μια ραψωδία στη διαδικασία των πέναλτι, έτσι και ο δεύτερος ευρωπαϊκός τελικός που φιλοξενήθηκε στην έδρα της Σεβίλλης, έμελλε να κριθεί από την άσπρη βούλα. Κι αυτή τη φορά υπήρξε μόνο μια απόκρουση από τον Κέβιν Τραπ, αλλά έμελλε να αποδειχτεί χρυσή!

Πάθος, δύναμη, ιερή θέληση και… ανοιγμένα κεφάλια! 

Από το πρώτο λεπτό του τελικού οι παίκτες των δύο ομάδων είχαν ως μοναδικό οδηγό το πάθος και την περίσσεια θέληση για την κατάκτηση ενός ιστορικού τροπαίου και έδιναν αληθινές μάχες σε κάθε γωνιά του «Σάντσεθ Πιχθουάν», με τον κίνδυνο σοβαρού τραυματισμού να παραμονεύει σε κάθε φάση.

Τα ράμματα που τοποθετήθηκαν στο κεφάλι του πολύπειρου Σεμπάστιαν Ρόντε, αποτελούσαν απλά ένα… ματωμένο πιστοποιητικό θέλησης από τους 22 ποδοσφαιριστές.

Από την έναρξη της βραδιάς, άπαντες γνώριζαν ότι η ποιοτική πλάστιγγα στο χορτάρι έφερνε προς το μέρος των «αετών» της Φρανκφούρτης. Ωστόσο, σε κανένα σημείο του πρώτου ημιχρόνου δεν κατάφεραν οι Γερμανοί να επιβάλλουν το ρυθμό που επιθυμούσαν. Οι Σκωτσέζοι κράτησαν με σχετική άνεση το 0-0, η ανάπαυλα της αναμέτρησης βρήκε τον Όλιβερ Γκλάσνερ εξαιρετικά προβληματισμένο και οι καλές στιγμές μπροστά στις δύο εστίες ήταν μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού.

Μια απίθανη γερμανική γκάφα άλλαξε τα πάντα στον τελικό

Με τους οπαδούς της Άιντραχτ να δημιουργούν απίστευτη ατμόσφαιρα με χιλιάδες σημαιάκια, λευκές μπλούζες και καπνογόνα, οι παίκτες της γερμανικής ομάδας φαίνεται ότι κράταγαν το πιο επιθετικό τους πρόσωπο για την εστία που βρίσκονταν συγκεντρωμένος ο κύριος πυρήνας των δικών τους υποστηρικτών. 

Ο Καμάντα, ο Λίνστερμ, ο Μπορέ και ο Κόστιτς άρχισαν να ασκούν μεγαλύτερη πίεση στους αμυντικούς της Ρέιντζερς με τους Σκωτσέζους να περιορίζονται σε παθητικό ρόλο και να διατηρούν το μηδέν παθητικό και με αρκετή δόση τύχης. 

Κι ενώ το «Σάντσεθ Πιθχουάν» έγερνε επικίνδυνα προς τα καρέ των Βρετανών, μια αυτοκτονική γκάφα των Γερμανών αμυντικών διαφοροποίησε άρδην το σκηνικό! 

Με τον… υπηρεσιακό του φουνταριστό, τον Αρίμπο να ευχαριστεί τον Τούτα για το δώρο του, ανοίγοντας το σκορ, ο Τζιοβάνι Φαν Μπρόνχορστ έβλεπε να… γεννούν και τα κοκόρια του, αλλά μέσα του γνώριζε ότι είχε φτάσει η στιγμή του απόλυτου ψυχολογικού crash test για τους παίκτες του. Κι αυτοί έμειναν μετεξεταστέοι, καθώς σε ελάχιστα λεπτά το όνειρο μετατράπηκε σε εφιάλτη.

Και μπορεί ο Καμάντα να μην αξιοποίησε την πρώτη αδράνεια των αμυντικών της Ρέιντζερς, αλλά ο Μπορέ ήταν… αμείλικτος. 

Ο Τραπ έστειλε την κούπα στην ρουλέτα της άσπρης βούλας και εκεί… τη σήκωσε!

Τα αλλεπάλληλα λάθη των παικτών τους, μάλλον φόβισαν Γκλάσνερ και Φαν Μπρόνχορστ, με αποτέλεσμα να τραβήξουν λίγο τα γκέμια στο ρυθμό του τελικού, να αποφύγουν ένα δεύτερο μοιραίο γκολ για τις ομάδες τους και τελικά να οδηγήσουν το τελικό ξεκαθάρισμα λογαριασμών στην παράταση.

Εκεί η κόπωση από μια εξαντλητική σεζόν και ένα άκρως κοπιαστικό ενενηντάλεπτο έμοιαζε να κυριαρχεί και να μην… βρίσκει αντίπαλο στον αγωνιστικό χώρο. Ωστόσο στο 118′ η Ρέιντζερς έφτασε μια ανάσα από την κατάκτηση της κούπας, αλλά ο Κέβιν Τραπ έκανε το θαύμα του και οδήγησε τη στέψη στην ρουλέτα της άσπρης βούλας. Κι εκεί ο Γερμανός κράταγε την τελευταία σπουδαία απόκρουσή του και έστειλε την Άιντραχτ στο θρόνο, αλλά και στους ομίλους του Champions League της ερχόμενης σεζόν! 

Οι εκτελέσεις των πέναλτι

Ταβερνίερ 0-1
Λενζ 1-1
Ντέιβις 1-2
Χρούστιτς 2-2
Άρφιλντ 2-3
Καμάντα 3-3
Ράμσεϊ Απόκρουση Τραπ
Κόστιτς 4-3
Ρουφ 4-4
Μπορέ 5-4

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News