Πεπ Γκουαρδιόλα - Γιούργκεν Κλοπ: Η πιο σημαντική κόντρα στην ιστορία της Premier League

Πεπ Γκουαρδιόλα – Γιούργκεν Κλοπ: Η πιο σημαντική κόντρα στην Ιστορία της Premier League – Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Λίβερπουλ στην τελική ευθεία για τον τίτλο την Κυριακή, 10 Απριλίου (18:30).

Η Μάντσεστερ Σίτι υποδέχεται τη Λίβερπουλ την Κυριακή (10/4-18:30) για την 31η αγωνιστική της Premier League σε ένα παιχνίδι που θα κρίνει εν πολλοίς τον τίτλο, αν νικήσουν οι γηπεδούχοι.

Όταν ο λόγος γίνεται για το αγγλικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου, τότε το επακόλουθο είναι σχεδον 135 χρόνια ένδοξης ιστορίας. Από το 1888 και έπειτα, η Αγγλία μπήκε στη διαδικασία του κινήτρου, δηλαδή της βαθμολόγησης ανάμεσα στις ομάδες, που θα έδινε σε μία τη χαρά της άρσης του τροπαίου του πρωταθλητή.

Είναι αδόκιμος, με αυτήν τη λογική, ο ισχυρισμός ότι κάτι που συμβαίνει τώρα στο αγγλικό ποδόσφαιρο είναι το κορυφαίο όλων των εποχών. Στην περίπτωση της «κόντρας» του Πεπ Γκουαρδιόλα με τον Γιούργκεν Κλοπ, όμως, υπάρχει μια πολύ σημαντική διαφοροποίηση.

Παρ’ ότι εγείρονται αξιώσεις προόδου του ποδοσφαίρου -όποιος αμφιβάλλει, δεν έχει παρά να διαβάσει το θαυμάσιο κείμενο του Βασίλη Γεωργιώτη, που κάνει μία πρόταση με την οποία, συμφωνείς διαφωνείς τουλάχιστον, σκέφτεσαι- η προπονητική έχει φτάσει στο επίπεδο της επιστήμης. Αυτό συνέβη σταδιακά, αλλά έγινε και τώρα θα ήταν δυνατόν να εγερθεί το μείζον ζήτημα: πάει, άραγε, παραπάνω η ποδοσφαιρική σκέψη;

Για τους Πεπ Γκουαρδιόλα και Γιούργκεν Κλοπ, τους δύο αντιπάλους του παιχνιδιού της Κυριακής (10/4-18:30) στο «Etihad», για την 31η αγωνιστική της Premier League, το ποδόσφαιρο είναι ό,τι για τον Νιλ ΝτεΓκράς Τάισον τα αστέρια. Μια γόνιμη πηγή προβληματισμού, ενδεχομένως ο επισκέπτης στα όνειρά τους, ακόμα και με τη μορφή εφιάλτη -και όχι μόνο ύστερα από ήττες. Ξέρετε, δα, πώς είναι όταν το μυαλό κολλάει σε κάτι, σε μια λέξη, μια γραμμή, μια σπείρα, ακριβώς την ώρα που ξαπλώνεις, και δεν ξεφεύγει, με αποτέλεσμα ένα αναπόφευκτο, βασανιστικό στριφογύρισμα. Ο Πεπ σκέφτεται αυτήν τη γραμμή ή αν ο Ιλκάι Γκουντογκάν πρέπει να παίζει 50 εκατοστά πιο πέρα από ό,τι παίζει. Ο Γιούργκεν, αν ο Λουίς Ντίαζ καλύπτει το χώρο του όπως πρέπει στο gegenpressing ή τι θα γίνει αν ο Μπόμπι Φιρμίνο ξεκινά να βγαίνει στο τρέιλερ ένα μέτρο πιο πίσω, για να παίξει το «ψευτοεννιάρι» για το οποίο αποθεώθηκε στο 5-0 του «Ολντ Τράφορντ».

Κλοπ vs Πεπ, ο… Ψυχρός Πόλεμος 

Σε αυτήν την κόντρα, μάλιστα, επειδή εκλείπει το πολεμικό στοιχείο σε ό,τι αφορά την εκδήλωση, αναρωτιέσαι ποιος θα πατήσει πρώτος το κουμπί με τα… πυρηνικά. Ασφαλώς δεν επιδέχονται αστείο τέτοια πράγματα, ειδικά τώρα, αλλά ο Γουαρδιόλα ευχαρίστησε τον Κλοπ για το κίνητρο που του δίνει να σκέφτεται και ο Κλοπ ανταπέδωσε με τον ίδιο τρόπο: αυτό δεν σημαίνει ότι ο ένας δεν θέλει να κατασπαράξει τον άλλον, όπως ο Γκάρι Κασπάροφ τον Ανατόλι Καρπόφ. Σε αντίθεση με τις κόντρες του Άλεξ Φέργκιουσον με τον Κέβιν Κίγκαν το 1996 (ευκολάκι) ή με τον Αρσέν Βενγκέρ (λίγοτερο εύκολο, μπατ στιλ…), του Αλσατού με τον αυθάδη Ζοσέ Μουρίνιο, του Πορτογάλου με τον «Φέργκι» -η οποία πάντως ενείχε το στοιχείο του θαυμασμού και την επιθυμία της διαδοχικής από την πλευρά του πρώτου- η νίκη για τους δύο δεν είναι το άπαν.

Νιώθεις ότι πρόκειται για γνήσιους Bond villains, αυτούς τους κακούς στις ταινίες του πράκτορα 007, που δεν τον σκοτώνουν με μια σφαίρα στο κεφάλι, αλλά τον παγιδεύουν και περιμένουν να πεθάνει. Στην περίπτωση του Ίαν Φλέμινγκ (και των κινηματογραφικών παραγωγών), ο χρόνος είναι το απαραίτητο συστατικό για να σωθεί ο Μποντ. Στην περίπτωση των Γουαρδιόλα και Κλοπ, ο χρόνος έπειτα από μία παγίδα στην οποία θα πέσει μέσα ο αντίπαλος, είναι το μέσο που δείχνει το σεβασμό που τρέφει ο ένας προς τον άλλον.

Αν η Μάντσεστερ Σίτι νικήσει την Κυριακή, σε μία έδρα που η Λίβερπουλ έχει να νικήσει από τις 26 Ιουλίου του 2018, 2-1, στο πλαίσιο του International Champions Cup, αλλά στο πρωτάθλημα από τις 21 Νοεμβρίου του 2015, με εκείνο το 4-1 που έκανε τον κρότο και έβγαλε για πρώτη φορά στο φως το gegenpressing, δηλαδή στα πρώιμα στάδια του Γιούργκεν Κλοπ στον «κόκκινο» πάγκο, θα απομακρυνθεί τέσσερις βαθμούς της αντιπάλου της και θα αποκτήσει προβάδισμα τίτλου. Αν η Λίβερπουλ νικήσει, θα φτάσει τα 22 παιχνίδια με μία ήττα σαν… νίκη, το 1-0 της Ίντερ στο «Άνφιλντ» για το ματς της φάσης των «16» και θα περάσει στη βαθμολογία, κάτι που τον Δεκέμβριο φάνταζε απίθανο.

Το βέβαιο είναι, όμως, ότι ο Πεπ και ο Γιούργκεν, που ούτως ή άλλως συνδέονται ρομαντικά με το απίστευτο φινάλε του πρωταθλήματος το 2019 (και εκείνο το ένα εκατοστό στο «Etihad» που η μπάλα δεν πέρασε την εστία του Έντερσον) δεν θα παίξουν μόνο για τη νίκη, αλλά για να διατηρήσουν το στυλ τους, τη βαρύτητά τους, να σκανδαλίσουν ο ένας τον άλλον με τα ρίσκα τους. Και να δώσουν χρόνο, αν κάποιος από τους δύο παγιδευτεί, για την απολαυστική απόδραση. Έτσι είναι το ποδόσφαιρό (τους).   

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News