Συνέντευξη Βλάνταν Μιλόγεβιτς: «Γκουαρντιόλα και Κλοπ άλλαξαν το ποδόσφαιρο»

Ο Βλάνταν Μιλόγεβιτς, που έχει αντιμετωπίσει και νικήσει τον Γιούργκεν Κλοπ σε παιχνίδι του UEFA Champions League με τον Ερυθρό Αστέρα, αναλύει στο sportday.gr τη μάχη των δύο κορυφαίων τεχνικών του πλανήτη για την Premier League.

Η ώρα για την μεγάλη μάχη στην Premier League έφτασε. Μια μάχη που φυσικά δεν είναι μόνο μεταξύ των δύο ομάδων, της Λίβερπουλ και της Μάντσεστερ Σίτι, αλλά ούτε μόνο μεταξύ των μεγάλων ονομάτων. Είναι και η μάχη των δύο προπονητών που κατά πολλούς θεωρούνται οι καλύτεροι του κόσμου.

Πεπ Γκουαρντιόλα και Γιούργκεν Κλοπ, θα έχουν φυσικά την δική τους μονομαχία σε μια άτυπη κόντρα για το ποιος είναι ο καλύτερος του πλανήτη. Δύο προπονητές που έχουν αφήσει το δικό του στίγμα και που έχουν κυριολεκτικά δημιουργήσει οι ίδιοι τις ομάδες τους.

Γι αυτή τη μάχη ζητήσαμε τη γνώμη ενός προπονητή που έχει οδηγήσει ομάδα του στο ανώτερο επίπεδο και μάλιστα έχει καταφέρει να κερδίσει τον έναν από αυτούς. Ο Βλάνταν Μιλόγεβιτς, που επανέφερε τον Ερυθρό Αστέρα στην κορυφαία διοργάνωση της Ηπείρου μας, το Champions League, είχε επικρατήσει με τους “ερυθρόλευκους” του Βελιγραδίου της Λίβερπουλ του Κλοπ και μάλιστα τη χρονιά που οι “κόκκινοι” έφτασαν στην κατάκτηση της διοργάνωσης.

Ο πρώην τεχνικός του Πανιωνίου και της ΑΕΚ, μίλησε στο sportday.gr για την μάχη των δύο κορυφαίων προπονητών.

«Ο Κλοπ έχει καταφέρει να κάνει ιδίαιτερα γρήγορη και επιθετική την Λίβερπουλ και να μεταφέρει ουσιαστικά τον γερμανικό τρόπο παιχνιδιού στην Αγγλία»

Κύριε Μιλόγεβιτς κατ’ αρχήν θα ήθελα να μου πείτε εάν συμφωνείτε με την άποψη ότι πρόκειται για τους δύο καλύτερους προπονητές αυτή την εποχή.

Σίγουρα πρόκειται για προπονητές που βρίσκονται σε τοπ επίπεδο. Δεν μπορώ να πω εάν είναι οι δύο καλύτεροι του κόσμου και φυσικά εάν ποιος από τους δύο είναι ο κορυφαίος. Σίγουρα όμως είναι δύο από τους καλύτερους που έχουν πετύχει σημαντικά πράγματα στις καριέρες τους.

Θεωρείτε κι εσείς ότι είναι δύο προπονητές που έχουν καταφέρει να αλλάξουν το ποδόσφαιρο;

Σίγουρα είναι δύο προπονητές που κατάφεραν τις ιδέες που είχαν για το ποδόσφαιρο να τις εφαρμόσουν και στον αγωνιστικό χώρο και έχουν πλέον την ευτυχία να βλέπουν τις ομάδες τους να παίζουν πραγματικά με τον τρόπο που οι ίδιοι έχουν σκεφτεί.

Δώστε μας ένα παράδειγμα πάνω σε αυτό.

Ο Κλοπ για παράδειγμα, με τον οποίο έχουμε βρεθεί και ως αντίπαλοι στα παιχνίδια του Ερυθρού Αστέρα με τη Λίβερπουλ, κατάφερε να μεταφέρει στην Αγγλία τον γερμανικό τρόπο παιχνιδιού. Δημιούργησε μια ομάδα άκρως επιθετική, με απίστευτη ταχύτητα η οποία δεν στέκεται καθόλου στον τρόπο παιχνιδιού του αντιπάλου, αλλά μόνο στην δική της προσπάθεια. Ο Κλοπ ήταν ένα ερωτηματικό για το αν θα μπορέσει να τα καταφέρει στην Αγγλία. Όμως με την δουλειά του και το ταλέντο του μπόρεσε να αλλάξει τα δεδομένα και να δημιουργήσει μια από τις καλύτερες ομάδες στον κόσμο.

«Ο Γκουαρντιόλα θέλει να έχει η ομάδα του την μπάλα και να “πνίγει” τον αντίπαλο με το passing game»

Το ίδιο δεν έκανε όμως και ο Γκουαρντιόλα με τη Σίτι;

Φυσικά, αλλά ο Γκουαρντιόλα το είχε ξανακάνει και με την Μπαρτσελόνα και με τη Μπάγερν. Και οι δύο ομάδες του έπαιζαν με τον δικό του τρόπο. Ο Κλοπ δεν είχε καταφέρει να δείξει πράγματα σε τοπ επίπεδο και γι αυτό στην Αγγλία τον πρώτο καιρό τον αντιμετώπισαν διαφορετικά.

Βλέπετε κάποια κοινά στοιχεία στους δύο προπονητές;

Το πρώτο κοινό στοιχείο είναι ότι και οι δύο δεν δείχνουν ποτέ από πριν τις προθέσεις τους. Είτε αντιμετωπίσεις τη Σίτι, είτε τη Λίβερπουλ, πάντα πρέπει να περιμένεις να δεις για παράδειγμα ποιος θα είναι ο σέντερ φορ. Κανείς από τους δύο δεν έχει κάποιον παίκτη που θεωρείται βασικός σε αυτή τη θέση. Στη Λίβερπουλ μπορεί να είναι ο Φιρμίνο, ο Μανέ ο Σαλάχ, ενώ εάν πάμε στη Σίτι, εκεί μέχρι και ο Ντε Μπρόινε έχει παίξει στη θέση, καθώς ο Γκουαρντιόλα έχει αποδείξει ότι δεν στέκεται σε τέτοιες… λεπτομέρειες.

Λένε πολλοί και δεν ξέρω εάν συμφωνείτε με αυτό, πως είναι οι δύο προπονητές που άλλαξαν το ποδόσφαιρο.

Βέβαια. Γκουαρντιόλα και Κλοπ έχουν αλλάξει κατά πολύ το ποδόσφαιρο και αυτό είναι κάτι που το αναγνωρίζω κι εγώ και το αποδέχομαι. Είναι δύο διαφορετική προπονητές όμως. Ο Γκουαρντιόλα θέλει να έχει συνεχώς η ομάδα του την κατοχή της μπάλας και να “πνίγει” τον αντίπαλο με το passing game, ενώ ο Κλοπ με την ταχύτητα και την επιθετικότητα.

Στο σημερινό παιχνίδι τι προβλέπετε να γίνει; Έχει κάποιος από τους δύο το προβάδισμα;

Δεν μου αρέσει να κάνω προβλέψεις για το ποια ομάδα είναι πιο κοντά στη νίκη. Πρόκειται για ένα ντέρμπι και σε τέτοια παιχνίδια ξέρουμε όλοι ότι μετρούν πολλά πράγματα. Κατ’ αρχήν είναι και θέμα ημέρας. Ποιοι παίκτες θα μπορέσουν να πιάσουν τα στάνταρτς της απόδοσής τους και ποιοι δεν θα παρουσιαστούν σε καλή μέρα. Από κει και πέρα, το κίνητρο και για τους δύο είναι τεράστιο και δεν μπορείς να πεις ότι δεν θα είναι έτοιμες και ως ομάδες, αλλά και ως μονάδες οι παίκτες για το ντέρμπι. Σίγουρα και οι δύο θα προσπαθήσουν να επιβάλλουν τους δικούς τους κανόνες στον αγωνιστικό χώρο και δεν θα κοιτάξουν το πως παίζει ο αντίπαλος, γιατί είναι τέτοια η φύση και των δύο. Να θέλουν δηλαδή να κάνουν το δικό τους παιχνίδι και να μην επιτρέψουν στον αντίπαλο να κάνει το αντίθετο.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News