Πέδρο Άρτσε: «Ο Αλμέιδα είναι σημείο αναφοράς για το ποδόσφαιρο στο Μεξικό»

Ο Πέδρο Άρτσε αγωνίστηκε στην Ελλάδα με τις φανέλες της Βέροιας και του Πανιωνίου. Μετά από έναν τραυματισμό που είχε ως παίκτης της ομάδας της Νέας Σμύρνης, ο Μεξικανός άσος επέστρεψε στην πατρίδα του, όπου και έκλεισε την καριέρα του. Ενδιάμεσα από τις θητείες του σε Βέροια και Πανιώνιο, είχε αγωνιστεί στην Κλαμπ Αμέρικα.

Έτσι βρέθηκε αντιμέτωπος με την Τσίβας Γουανταλαχάρα, την ομάδα δηλαδή στην οποία προπονητής ήταν ο Ματίας Αλμέιδα, ο οποίος βρίσκεται αυτή την περίοδο σε συζητήσεις με την διοίκηση της ΑΕΚ για την ανάληψη της τεχνικής της ηγεσίας.

Ο έμπειρος μέσος λοιπόν, έχει ξεκάθαρη άποψη για τις ικανότητες του Ματίας Αλμέιδα ως προπονητή και αυτήν καταθέτει στο sportday.gr, χωρίς μάλιστα να διστάσει να πλέξει και το εγκώμιο του Αργεντίνου τεχνικού, τον οποίο έχει σε μεγάλη εκτίμηση.

Πέδρο θέλω να σε ρωτήσω για τον Ματίας Αλμέιδα και την γνώμη που έχεις σχηματίσει εσύ, από τότε που τον είχες αντίπαλο με την Τσίβας.

Είναι ένας σπουδαίος προπονητής, ο οποίος έχει καταφέρει να γίνει σημείο αναφοράς, όχι μόνο για την ομάδα της Τσίβας, αλλά και για όλο το μεξικανικό ποδόσφαιρο. Έχει πετύχει πράγματα για τα οποία κανείς δεν πίστευε ότι μπορούσε, όμως ο ίδιος με τη δουλειά που έκανε, τα κατέστησε εφικτά, με αποτέλεσμα να οδηγήσει και την Τσίβας στη δόξα.

Μιλάς με θερμά λόγια γι’ αυτόν, παρότι τον είχες αντίπαλο.

Έτσι είναι, αλλά από την άλλη πλευρά είναι και η πραγματικότητα. Ανέλαβε μια ομάδα που έχει έναν απαράβατο κανόνα. Στις τάξεις της βρίσκονται μόνο Μεξικάνοι ποδοσφαιριστές. Η Τσίβας είναι κάτι σαν την Μπιλμπάο στο Μεξικό. Ακόμα και στις ακαδημίες της, υπάρχουν παιδιά μόνο από τη χώρα μας. 

«Ο Αλμέιδα μπόρεσε να βρει το κάτι παραπάνω μόνο με γηγενείς παίκτες και ανέβασε τις μετοχές των Μεξικάνων παικτών»

Αυτό όντως από μόνο του δείχνει και το μέγεθος της επιτυχίας του Αλμέιδα.

Πραγματικά. Όταν για να κατακτήσεις τίτλους χρειάζεσαι το “κάτι παραπάνω”, ο Αλμέιδα έδειξε ότι μπορούσε να το βρει και μόνο με γηγενείς παίκτες. Αυτό ανέβασε και τις μετοχές των Μεξικάνων παικτών, καθώς μετά τις επιτυχίες της Τσίβας, όλοι διαπίστωσαν ότι οι Μεξικάνοι μπορούμε να πετύχουμε πράγματα, αρκεί να πιστέψουμε στον εαυτό μας.

Φαντάζομαι ότι το λες κυρίως για τους διεθνείς τίτλους που κατέκτησε και όχι μόνο για το πρωτάθλημα.

Φυσικά γιατί πρωτάθλημα, νομοτελειακά μια ομάδα μπορεί να πάρει με ντόπιους παίκτες μόνο. Εκεί που όμως είναι εξαιρετικά δύσκολο να πετύχεις είναι στις διοργανώσεις όπου αντιμετωπίζεις ομάδες από άλλες χώρες, οι οποίες είναι οι καλύτερες στις πατρίδες τους και σίγουρα δεν έχουν τον περιορισμό να αγωνίζονται μόνο με παίκτες από μια χώρα, από μία σχολή.

Έτσι όπως τον έχεις αντιμετωπίσει εσύ, τι είναι αυτό που τον κάνει να ξεχωρίζει και πώς θέλει να παίζει η ομάδα του;

Είναι ένας προπονητής που θέλει από την ομάδα του να βγάζει ένταση και πάθος μέσα στο παιχνίδι. Του αρέσει να έχει αυτή την κατοχή, καθώς όταν γίνεται αυτό, ο αντίπαλος εξαντλείτε σε τρεξίματα. Παράλληλα όταν μια ομάδα έχει την μπάλα δική της και κυρίως ξέρει τι να την κάνει, τότε γίνεται αυτόματα κυρίαρχος του παιχνιδιού. Αυτή είναι και η φιλοσοφία του Αλμέιδα και την πέρασε στην Τσίβας.

Ο Πέδρο Άρτσε πανηγυρίζει με τη φανέλα του Πανιωνίου

«Η Ελλάδα προσφέρεται για να παρουσιάσει το έργο του ένας προπονητής που θα δουλέψει πρώτη φορά στην Ευρώπη»

Μεγάλο προσόν αυτό για μια ομάδα.

Βέβαια και έτσι πήρε τίτλους με την Τσίβας, η οποία από την στιγμή που τον έχασε έχει “υποφέρει” αρκετά και ουσιαστικά δεν έχει επιστρέψει ποτέ στο επίπεδο που ήταν όταν προπονητής της ήταν ο Αλμέιδα. Άλλωστε εδώ στο Μεξικό ξέρουμε ότι η Τσίβας έχει προσπαθήσει αρκετές φορές να τον πείσει να επιστρέψει, όμως δεν τα έχει καταφέρει.

Ίσως γιατί και ο ίδιος θέλει να συνεχίσει την καριέρα του στην Ευρώπη. Πιστεύεις ότι μπορεί να τα καταφέρει;

Είμαι σίγουρος ότι μπορεί να τα καταφέρει, γιατί είναι φιλόδοξος και έχει το χάρισμα να περνάει τη φιλοσοφία του στις ομάδες του.

Η ΑΕΚ είναι η ομάδα που έχει ενδιαφερθεί γι αυτόν.

Το γνωρίζω, γιατί το έχουν αναφέρει και οι συνάδελφοί σου εδώ στο Μεξικό. Ο Αλμέιδα θα κάνει σωστή επιλογή εάν έρθει στην Ελλάδα, γιατί έτσι θα ανοίξει και την πόρτα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου γι αυτόν. Ως παίκτης μπορεί να έχει αγωνιστεί στην Ευρώπη, όμως ως προπονητής δεν έχει κάνει ακόμα το βήμα και η Ελλάδα είναι καλή περίπτωση για κάποιοιν που θέλει να δείξει το έργο του. Είναι ένας σπουδαίος προπονητής και είμαι σίγουρος ότι θα μπορέσει να κάνει αυτά που έχει στο μυαλό του.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News