Αφιέρωμα: Ο Ολυμπιακός, η Κορέα και οι απόγονοι του θρυλικού Τσα Μπουμ

Στην πρώτη της συμμετοχή σε Παγκόσμιο Κύπελλο, το 1954 η Νότια Κορέα υπέστη πανωλεθρία. Ηττήθηκε με 9-0 από την Ουγγαρία και με 7-0 από την Τουρκία. Στη δεύτερη παρουσία της το 1986, όλα είχαν αλλάξει.

Το 1983 ο ποδοσφαιρικός πλανήτης ασχολήθηκε για πρώτη φορά μαζί τους, όταν η εθνική ομάδα νέων της χώρας έφτασε στα ημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Μεξικό. Την ίδια χρονιά στήθηκε η επαγγελματική λίγκα από τις μεγάλες εταιρίες της χώρας (Hyundai, Daewo, Samsung, LG και Ilhwa).

 

Με παρακαταθήκη την επιτυχία των μικρών, η εθνική των ανδρών επέστρεψε σε Μουντιάλ το 1986 και πάλι στο Μεξικό. 

Ο… προφήτης Μπουμ Κουν Τσα

Ηγέτης αυτή της της ομάδας ήταν ο Μπουμ Κουν Τσα. Από 18 ετών έπαιζε στην Εθνική και στα 25 του, το 1978, υπέγραψε εξάμηνο συμβόλαιο με τη γερμανική Ντάρμσταντ. Έπαιξε σε ένα ματς της Μουντεσλίγκα πριν τον φωνάξει πίσω η μαμά-πατρίδα για να υπηρετήσει τη θητεία του στην Αεροπορία. Τον Ιούλιο του 1979 επέστρεψε στη Γερμανία για λογαριασμό της Άιντραχτ. Έμεινε τέσσερα χρόνια στη Φρανκφούρτη και το 1983 μεταπήδησε στη Λεβερκούζεν ως ένας από τους σταρ του πρωταθλήματος.

Με ηγέτη τον Τσα η Νότια Κορέα έπαιξε στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Μεξικό, όπου πραγματοποίησε πολύ καλές εμφανίσεις. Απέσπασε 1-1 από τη Βουλγαρία και έχασε δύσκολα από την Αργεντινή και την Ιταλία με 3-1 και 3-2 αντίστοιχα.

Παρά την ενθαρρυντική εμφάνιση και την παρουσία του Τσα στην Μπουντεσλίγκα, αλλά και την αντίστοιχη του Χα Τζουνγκ-Μου στην Αϊντχόφεν για μια τριετία, ήταν πολύ δύσκολο για μια ευρωπαϊκή ομάδα να εμπιστευτεί μία από τις δύο (και αργότερα τρεις) θέσεις των ξένων της σε κάποιον Νοτιοκορεάτη.

Οι Τίγρεις, όπως είναι το παρατσούκλι τους, συνέχισαν να συμμετέχουν σε Μουντιάλ και περίπου 1 εκ. άνθρωποι έπαιζαν πια ποδόσφαιρο οργανωμένα σε σωματεία. Αλλά η διεθνής κοινότητα εξακολουθούσε να τους γυρνά την πλάτη.

Ο θρίαμβος του 2002 με λίγη… βοήθεια από τους διαιτητές

Με το Μουντιάλ του 2002 να τους έχει ανατεθεί, οι Τίγρεις ταξίδεψαν με φιλοδοξίες στη Γαλλία το 1998 και προπονητή τον Μπουμ Κουν Τσα. Ξεκίνησαν με ήττα, 3-1 από το Μεξικό και αργότερα η  Ολλανδία του Χιους Χίντινκ τους προσγείωσε ανώμαλα με μια ταπεινωτική πεντάρα. Ο εθνικός ήρωας Τσα απολύθηκε πριν γίνει το τρίτο παιχνίδι, ένα αδιάφορο 1-1 με το Βέλγιο.

Τον Δεκέμβριο του 2000 η Ομοσπονδία ανακοινώνει την πρόσληψη του Χίντινκ. Ο Ολλανδός έμελλε να τους οδηγήσει στα ημιτελικά του Μουντιάλ που συνδιοργάνωσαν με την Ιαπωνία. Αν και η διαιτησία τους ευνόησε σκανδαλωδώς, ιδιαίτερα στα νοκ-άουτ με την Ιταλία και την Ισπανία, η αλήθεια είναι ότι η Νότια Κορέα έδειξε πολύ καλά στοιχεία. To αστέρι της ομάδας, ο Αν έπαιζε ήδη στην Περούτζια και ο Σέολ στην Άντερλεχτ. Από αυτήν την ομάδα ξεπετάχτηκαν ο Λι, που αργότερα μεταπήδησε στην Τότεναμ, ο γιος του Τσα, Τσα Ντου Ρι και ο 21χρονος Παρκ, που έμελλε να γίνει βασικό στέλεχος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Νίκη επί της Ελλάδας και ολυμπιακό μετάλλιο

Η υποχρεωτική διετής στρατιωτική θητεία εξακολουθούσε, ωτσόσο, να αποτελεί τροχοπέδη στην έξοδο ταλαντούχων νέων παικτών σε ευρωπαϊκές ομάδες, αλλά πλέον όλο και περισσότεροι Νοτιοκορεάτες αγωνιζόντουσαν στην Ευρώπη. Το 2008 με προπονητή τον… ισαπόστολο Χα, νίκησαν την Ελλάδα του Ότο Ρεχάγκελ στο Μουντιάλ της Νότιας Αφρικής και πέρασαν για πρώτη φορά στη νοκ-άουτ φάση σε ξένο έδαφος.

Το χάλκινο ολυμπιακό μετάλλιο στο Λονδίνο το 2012 ανέδειξε μια νέα φουρνιά που ταξίδεψε τη Νότια Κορέα σε δύο ακόμα Μουντιάλ, το 2014 και το 2018. Οι λεγεωνάριοι ήταν πια πλειοψηφία στο ρόστερ, μια σημαντική βοήθεια, καθώς στη Νότια Κορέα το σχετικά αδύναμο πρωτάθλημα διεξάγεται από το Μάρτιο μέχρι τον Οκτώβριο.

Στο τελευταίο Παγκόσμιο Κύπελλο, μπορεί να μην πέρασαν στη δεύτερη φάση, αλλά με ηγέτη τον αστέρα της Τότεναμ, Σον Χιουνγκ-Μιν έγραψαν μια χρυσή σελίδα στο ποδόσφαιρο της χώρας κερδίζοντας στο Καζάν τους Γερμανούς και πετώντας τους έξω από τη δεύτερη φάση για πρώτη φορά έπειτα από 80 χρόνια! Τα media αποκάλεσαν αυτή τη νίκη το «Θαύμα του Καζάν», σε αντιδιαστολή με το περίφημο «Θαύμα της Βέρνης», όπου η Γερμανία κέρδισε τον πρώτο της παγκόσμιο τίτλο.

Με φιλοδοξίες, Σον και Χουάνγκ στο Κατάρ

Στο Μουντιάλ του Κατάρ η Νότια Κορέα θα συμμετάσχει για δέκατη συνεχόμενη φορά σε Μουντιάλ. Έχει κληρωθεί στον ίδιο όμιλο με τις Πορτογαλία, Ουρουγουάη και Γκάνα. Μια δύσκολη αποστολή, αλλά οι Τίγρεις της Άπω Ανατολής δεν χάνουν την αισιοδοξία τους. Άλλωστε έχουν πάψει εδώ και χρόνια να αποτελούν φτωχό συγγενή.

Οι Κορεάτες δεν είναι οι καλύτεροι τεχνίτες, αλλά έχουν γρήγορο ρυθμό στο παιχνίδι τους και είναι πολύ αφοσιωμένοι στα καθήκοντά τους. Έχουν εκσυγχρονίσει το παιχνίδι τους, αφού πολλά νεαρά παιδιά μαθαίνουν πλέον το άθλημα σε διεθνείς ακαδημίες μεγάλων ευρωπαϊκών ομάδων.

Εφόσον ο Χουάνγκ συμφωνήσει να ενταχθεί στο ρόστερ του Ολυμπιακού, θα γνωρίσουμε αυτά τα χαρακτηριστικά από πρώτο χέρι και στο ελληνικό πρωτάθλημα.

Με ηγέτη τον Σον, τέσσερις παίκτες από την Μπουντεσλίγκα, άλλον έναν από το γαλλικό πρωτάθλημα, και τον Χουάνγκ Ιν-Μπέομ που απασχολεί τον Ολυμπιακό, η Νότια Κορέα δεν θα κυνηγήσει απλά την έκπληξη σε κάποιο ματς, αλλά την πρόκριση στην επόμενη φάση.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News