Νότιγχαμ Φόρεστ: Θρύλοι του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου στη σκιά των γιγάντων

Το sportday.gr επιχειρεί μια βόλτα στη δεύτερη κατηγορία των μεγάλων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων όπου πολλές γνωστές ομάδες – ακόμη και πρωταθλήτριες Ευρώπης – μάχονται για την επιστροφή τους στα σαλόνια των χωρών τους.

Η Πρέμιερ Λιγκ είναι (ασυζητητί) το καλύτερο πρωτάθλημα στον κόσμο. Η Πριμέρα το επόμενο, η Μπουντεσλίγκα, η Σέριε Α και η Λιγκ 1 από κοντά να συμπληρώνουν την πεντάδα των κορυφαίων εθνικών διοργανώσεων στον πλανήτη.

Στη σκιά των λαμπερών προβολέων και των ποδοσφαιρικών γιγάντων που αγωνίζονται σε αυτά τα πρωταθλήματα υπάρχουν τα αμέσως από κάτω. Αυτά της δεύτερης τη τάξει κατηγορίας στα οποία βρίσκει κανείς πολλές γνωστές ομάδες με λαμπρή ιστορία, κλαμπ που προσπαθούν να ταιριάξουν το αβέβαιο παρόν τους με το εντυπωσιακό παρελθόν τους.

Ας κάνουμε λοιπόν μια βόλτα στα 5 τοπ πρωταθλήμα Β΄Εθνικής στην Ευρώπη τα οποία με βάση την αξία των συλλόγων που αγωνίζονται σε αυτά, αξίζουν να ασχολούμαστε λίγο παραπάνω μαζί τους.

ΑΓΓΛΙΑ: Η Νότιγχαμ στο κυνήγι του μεγάλου ονείρου

Είναι το πρωτάθλημα με το μεγαλύτερο χρηματικό έπαθλο αφού οι τρείς ομάδες που κερδίζουν την προαγωγή τους στην Πρέμιερ Λιγκ τσεπώνουν χρήματα ανάλογα του προϋπολογισμού ενός μικρού κράτους. Περίπου 170 εκ. λίρες (203 εκ. ευρώ) εισπράττουν η πρωταθλήτρια, η δευτεραθλήτρια και η νικήτρια των μπαράζ της Τσάμπιονσιπ και καταλαβαίνετε ότι με τέτοια ποσά αλλάζει ο ρους μιας ομάδας.

Αυτή τη στιγμή η Φούλαμ έχει εξασφαλίσει τον τίτλο αφού έχει 83 βαθμούς από 40 ματς. Η δεύτερη Μπόρνεμουθ έχει 74 πόντους, τέσσερις περισσότερους από την 3η Χάντερσφιλντ η οποία έχει και δύο παιχνίδια περισσότερα.

Τα «κεράσια» (φαίνεται πως) θα ακολουθήσουν τους Λονδρέζους στα σαλόνια αλλά η μεγάλη μάχη θα γίνει στα πλέϊ οφ. Η ιστορική Νότιγχαμ Φόρεστ (67β.) του Βαγγέλη Μαρινάκη είδε τη Λούτον (68β.) να την προσπερνά στη βαθμολογία το βράδυ της Παρασκευής και να πέφτει στην 5η θέση, ενώ 6η ακολουθεί η Σέφιλντ Γιουνάϊτεντ (65β.).

Σε συμμετοχή στο μίνι πρωτάθλημα ανόδου ελπίζουν πολλές ομάδες με θητεία στην Πρέμιερ Λιγκ: η Μίντλεσμπρο με την Μπλάκμπερν (63β.), η Κόβεντρι, η Μίλγουολ, η Γουεστ Μπρομ, η ΚΠΡ.

Ολες αυτές έχουν δρόμο μέχρι τα 46 ματς της κανονικής σεζόν και θα βρεθούν αντιμέτωπες σε αρκετά κρίσιμα παιχνίδια: Μίντλεσμπρο – Χάντερσφιλντ, Κόβεντρι – Μπόρνεμουθ στις 18 Απριλίου, Μπόρνεμουθ – Φούλαμ στις 23 του μήνα, Φούλαμ – Νότιγχαμ στις 26, Φούλαμ – Λούτον στις 2 Μαίου, Μπόρνεμουθ – Νότιγχαμ την επόμενη μέρα Σέφιλτν Γ. – Φούλαμ και Μπόρνεμουθ – Μίλγουολ στο φινάλε της 7ης Μαίου.

ΙΣΠΑΝΙΑ: «Σκοτωμός» για την απ’ ευθείας άνοδο

Το σύστημα είναι ίδιο με το αγγλικό, δύο ανεβαίνουν αυτόματα και οι ομάδες που τερματίζουν στις θέσεις 3 έως 6 παίζουν πλέϊ οφ.

Η μάχη εδώ είναι μεγαλύτερη για την απευθείας άνοδο αφού μετά από 35 αγωνιστικές (σε σύνολο 42) – κι ενώ η 36η βρίσκεται σε εξέλιξη από το βράδυ της Παρασκευής – η Εϊμπαρ έχει 68 βαθμούς, η Αλμερία 66 και η Βαγιαδολίδ 65. Ολες έχουν συμμετοχές στην Πριμέρα και όλες έχουν καλές ομάδες.

Η χαμένη της τριάδας θα παίξει στα πλέϊ οφ όπου βρίσκονται αυτή τη στιγμή η Τενερίφη (59 β.), η Τζιρόνα (58) και η Οβιέδο με 54 ενώ καραδοκούν Λας Πάλμας (54) και Πονφεραντίνα (51).

Η ερχόμενη αγωνιστική φέρνει την Εϊμπαρ να φιλοξενεί την Λας Πάλμας και -στο πιο σπουδαίο ματς απ΄όλα- την Βαγιαδολίδ να υποδέχεται την Αλμερία.

Από εκεί και πέρα την 39η αγωνιστική (8/5) η Τζιρόνα υποδέχεται την Τενερίφε και η Εϊμπαρ τη Βαγιαδολίδ, την 40η η Βαγιαδολίδ την Πονφεραντίνα και την 41η η Λας Πάλμας την Οβιέδο.

ΙΤΑΛΙΑ: Όλοι στο κυνήγι της Λέτσε

Και εδώ προβιβάζονται απευθείας οι δύο πρώτες ομάδες αλλά η διαφορά είναι πως στα πλέϊ οφ συμμετέχουν όσες τερμάτισαν απλο την 3η έως και την 8η θέση.

Με 4 αγωνιστικές να απομένουν η Λέτσε προπορεύεται με 65 πόντους από 34 ματς και το δεύτερο εισιτήριο παίρνει αυτή τη στιγμή η Μόντσα που έχει 63 και υπερτερεί στην ισοβαθμία της Κρεμονέζε. Τέταρτη είναι η Μπρέσια με 61, από 60 έχουν Μπενεβέντο και Πίζα ενώ την οκτάδα συμπληρώνουν Ασκολι (55) και Φροζινόνε (54).

Πολλές ομάδες έχουν παρελθόν στη Σέριε Α και υπάρχουν μπόλικα κρίσιμα ματς στο χιτσκοκικό φινάλε. Την 35η αγωνιστική η Μόντσα υποδέχεται την Μπρέσια, την 36η η Φροζινόνε τη Μόντσα και η Λέτσε την Πίζα, την 37η η Κρεμονέζε την Ασκολι και η Μόντσα την Μπενεβέντο και στο φινάλε η Φροζινόνε την Πίζα.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Σάλκε και Βέρντερ στο δρόμο της μεγάλης επιστροφής

Οπως και στην Αγγλία και εδώ βρίσκουμε ομάδες με εγχώριους και διεθνείς τίτλους και πολύ κόσμο. Με 29 αγώνες να έχουν γίνει και 5 να απομένουν η Σάλκε είναι πρώτη με 53 βαμούς, όσους και η δέυτερη Βέρντερ και ακολουθεί η Ζανκτ Πάουλι με 52.Η Ντάρμσταντ έχει 51, η Νυρεμβέργη 49 και το Αμβούργο 45.

Η διαφορά με τα άλλα πρωταθλήματα είναι πως εδώ ανεβαίνουν απευθείας οι δύο πρώτοι της κατάταξης και ο τρίτος παίζει μπαράζ με τον τρίτο από το τέλος της Μπουντεσλίγκα. Ολα θα κριθούν στο τέλος και τα σημαντικά παιχνίδια ως το φινάλε είναι: Ντάρμσταντ – Σάλκε και Βέρντερ – Νυρεμβέργη (30η αγωνιστική), Σάλκε – Βέρντερ και Σανκτ Πάουλι – Ντάρμσταντ (31η), Σανκτ Πάουλι – Νυρεμβέργη (32η), Σάλκε – Ζανκτ Πάουλι (33η) και Νυρεμβέργη – Σάλκε (34η).

ΓΑΛΛΙΑ: Ο καλπασμός της Τουλούζ

Κλείνουμε με τη Γαλλία όπου σε 32 αγωνιστικές (επί συνόλου 38) η Τουλούζ μοιάζει να έχει εξασφαλίσει την επιστροφή της στα σαλόνια έχοντας μαζέψει 69 βαθμούς.

Το δεύτερο εισιτήριο για απευθείας άνοδο κρατάει η Αζαξιό (61 β.) ενώ στις τρεις θέσεις που οδηγούν στα πλέϊ οφ βρίσκονται οι Οσέρ (58) Παρί και Σοσό (από 57).

Αυτές οι τρεις θα κυνηγήσουν τους Κορσικανούς για τη δεύτερη θέση. Τα σημαντικά ματς που μένουν είναι τα εξής: Σοσό – Τουλούζ (34η αγωνιστική) και Αζαξιό – Τουλούζ (38η).

 

 

 

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News