Ο τεράστιος Γκαρίντσα είχε παραμόρφωση στη σπονδυλική στήλη και το ένα πόδι έξι εκατοστά κοντύτερο

Μανουέλ Φρανσίσκο ντος Σάντος (Manoel Francisco dos Santos) , γνωστός ως Γκαρίντσα. Είχε παραμόρφωση στη σπονδυλική στήλη και τη λεκάνη, εξαιτίας της οποίας το δεξί του πόδι ήταν κοντύτερο κατά έξι εκατοστά από το άλλο

Ήταν ένας από τους μεγαλύτερους ποδοσφαιριστές όλων των εποχών. Θεωρείται ο κορυφαίος Βραζιλιάνος μετά τον Πελέ. Ο λόγος για τον Μανουέλ Φρανσίσκο ντος Σάντος (Manoel Francisco dos Santos) , γνωστός ως Γκαρίντσα, αν και το σωστό είναι Γκαρίνσα.

Όταν πέθανε –σαν σήμερα, 20 Ιανουαρίου 1983- ήταν μόλις 49 ετών, αλκοολικός και ξεχασμένος από όλους. «Έφυγε» από κύρωση του ήπατος.  

Κατέκτησε δύο Παγκόσμια Κύπελλα με την Εθνική Βραζιλίας, το 1958 και το 1962, ενώ το 1962 ήταν πρώτος σκόρερ του Κυπέλλου και αναδείχθηκε καλύτερος παίκτης της διοργάνωσης. Θεωρείται ως ένας από τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές όλων των εποχών. Στην IFFHS καταγράφηκε ως ο 8ος καλύτερος για τον 20ό αιώνα.

Αυτό που είναι πραγματικά απίστευτο με τον Γκαρίνστα είναι ότι όταν γεννήθηκε, στο Πάου Γκράντε στις 28 Οκτωβρίου του 1933, τίποτα δεν έδειχνε ότι θα γίνει ποδοσφαιριστής. Μάλλον όλα έδειχναν το αντίθετο.

 

Είχε παραμόρφωση στη σπονδυλική στήλη και τη λεκάνη, εξαιτίας της οποίας το δεξί του πόδι ήταν κοντύτερο κατά έξι εκατοστά από το άλλο. Η μητέρα του ήταν μιγάδα και ο πατέρας του Ινδός. Ως έφηβος δεν είχε κανένα ενδιαφέρον να γίνει ποδοσφαιριστής παρά το γεγονός ότι εντυπωσίασε τους συναδέλφους του με τις δεξιότητές του στο τοπικό εργοστάσιο παραγωγής υφασμάτων όπου άρχισε να εργάζεται όταν ήταν 14 ετών.

Το σωματικό μειονέκτημα κατάφερε να το μετατρέψει σε ποδοσφαιρικό πλεονέκτημα, αφού ντρίμπλαρε «σαν το διάολο», όπως αναφέρεται. Χάρις κυρίως στο ταλέντο και λιγότερο στην επιμονή του έγινε παίκτης παγκόσμιας κλάσης. Εξελίχθηκε στον μεγαλύτερο ντριμπλέρ στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο και ήταν ανίκητος στο ένας με έναν. Πέθανε στις 20 Ιανουαρίου του 1983 στο Ρίο ντε Τζανέιρο σε ηλικία μόλις 49 ετών, από κίρρωση. 

Το σκάκι και ο Κώστας Φιλίνης

2014: Πεθαίνει σε ηλικία 93 ετών ο Κώστας Φιλίνης, κορυφαίο στέλεχος του ΚΚΕ, από τους πρωτεργάτες της ίδρυσης του ΚΚΕ εσωτερικού και ευρωβουλευτής. Αρθρογράφος αλλά και μεταφραστής πολλών βιβλίων (Ζ. Γκυγιωμώ, Α. Γκράμσι, Καρλ Μαρξ κ.α.) αλλά και λάτρης του σκακιού κυκλοφόρησε το 1972 την «Θεωρία των Παιγνίων», το πρώτο βιβλίο γραμμένο στα ελληνικά σ’ αυτόν τον τομέα, το οποίο συνέγραψε στη φυλακή αναδεικνύοντας τη «σημασία της θυσίας και της ανατροπής», ενώ ο Μανώλης Γλέζος θα τον αποχαιρετήσει με το ποιήμα του «Η θεωρία των παιγνίων».

2008: Ο Γιοσέμπα Γιορέντε της Βαγιαδολίδ πετυχαίνει το πιο γρήγορο γκολ στην ιστορία της Primera Division όταν σκοράρει εναντίον της Εσπανιόλ μόλις στα 7 δευτερόλεπτα σπάζοντας για ένα δευτερόλεπτο το ρεκόρ του Νταρίο Σίλβα της Μάλαγα, ο οποίος στη διάρκεια της σεζόν 2000/01 είχε γίνει ο πρώτος παίκτης στην ιστορία της ισπανικής Λίγκας που είχε κατέβει τα 10 δευτερόλεπτα σκοράροντας εναντίον της Βαγιαδολίδ σε 8”. Για πάνω από δυο δεκαετίες το ρεκόρ του πιο γρήγορου γκολ βρισκόταν στην κατοχή του Λόμπο Ντιάρτε. Ο Παραγουανός παίκτης της Βαλένθια τη σεζόν 1978/79 είχε χρειαστεί 10 δευτερόλεπτα για να σκοράρει εναντίον της Έλτσε.

2006: Πεθαίνει στο Βόλο σε ηλικία 85 ετών ο καθηγητής διατησίας Πέτρος Τζουβάρας, που θεωρείται και ο “Πατριάρχης της Ελληνικής Διαιτησίας”.

Το σκάνδαλο του Salt Lake

1999: Η Φινλανδέζα Pirjo Haeggman υποβάλει την παραίτησή της από μέλος της ΔΟΕ μετά την εμπλοκή του ονόματός της στο σκάνδαλο του Salt Lake επειδή ο σύζυγός της ήταν μέλος της Επιτροπής Διεκδίκησης του Salt Lake, που τελικά κέρδισε τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2002. Θα ακολουθήσει κύμα παραιτήσεων: Attarabulsi (Λιβύη), Arroyo (Εκουαδόρ), Ganga (Κονγκό), Geesnik (Ολλανδία), Santander (Χιλή) και Sibandze (Σουαζιλάνδη).

1997: Ο 20χρονος Ronaldo ανακηρύσσεται «ποδοσφαιριστής της χρονιάς» μετά από ψηφοφορία περισσοτέρων από 100 προπονητών. Δεύτερος είναι ο περυσινός νικητής George Weah.

1994: Πεθαίνει ο Sir Matt Busby σε ηλικία 84 ετών. Προπονητής της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ από το 1945, θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους τεχνικούς που πέρασαν από τα αγγλικά γήπεδα.

1990: Μετά την ομολογία του σπρίντερ Ben Johnson ότι έπαιρνε απαγορευμένες ουσίες από το 1981 η IAAF, σε συνεδρίασή της στο Τόκιο, σβήνει το όνομα του Καναδού από τα βιβλία της και αποφασίζει να του ακυρώσει τα παγκόσμια ρεκόρ στα 100μ (9.83 στη Ρώμη), στα 50μ κλειστού στίβου (5.55) και στα 60μ κλειστού στίβου (6.41). Επίσης, θα τον υποχρεώσει να επιστρέψει το χρυσό μετάλλιο που πήρε στα 100μ στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 1987 στη Ρώμη.

Αναβολή και επεισόδια

1976: Οι φίλαθλοι του Ηρακλή προκαλούν επεισόδια, όταν, λόγω της απουσίας του «ενδιάμεσου», πρώην παίκτη του Παναθηναϊκού, Γιώργου Ροκίδη, αναβάλλεται για τον επόμενο μήνα (17/2) η δίκη για την «υπόθεση λουλουδιών», στην οποία κατηγορούμενος είναι μεταξύ άλλων και ο Αντώνης Μαντζαβελάκης για απόπειρα δωροδοκίας. Ήδη από τις 12/12/1975 με την ψήφο του Γιώργου Ανδριανόπουλου η ΕΠΟ έχει απαλλάξει τους κατηγορούμενους, αλλά η υπόθεση έχει συνεχιστεί στα δικαστήρια.

1976: Ιδρύεται ο ΠΣΑΠ με πρόεδρο τον Μίμη Δομάζο (έως τις 10/12/78) που τον διαδέχεται ο Μίμης Παπαιωάννου (έως τις 20/10/80). Από την ημέρα αυτή αναλαμβάνει ο Αντώνης Αντωνιάδης με μια δεκάμηνη διακοπή (4/4/83-27/2/84 πρόεδρος ο Γιάννης Γούναρης όταν ο Αντωνιάδης διατελεί γενικός αρχηγός του ΠΑΟ).

1963: Ο Παναθηναϊκός ηττάται με 97-73 από τη Ρεάλ Μαδρίτης για το Κύπελλο Πρωταθλητριών στο μπάσκετ, παρόλο που στο ημίχρονο προηγείται με 32-27. Πρόκειται για τον πρώτο διεθνή αγώνα που φιλοξενεί ο “Τάφος του Ινδού”, ενώ με τους πράσινους αγωνίζονται οι Γιώργος Βασιλακόπουλος (2), μετέπειτα πρόεδρος της ΕΟΚ και της FIBA Europe, Πέτρος Παναγιωταράκος (24), Ταβουλάρης (20), Ζάννης (4), Λιάμης (17), Κατσικίδης (2) και Κουκόπουλος (4). Διαιτητές είναι ο Ιταλός Γκοφρέντο Σούσσι και ο Τούρκος Γκουντούζ Ακτούγκ και σημειωτής ο Κώστας Συμωνίδης.

1952: Η Patricia McCromik γίνεται η πρώτη επαγγελματίας γυναίκα ταυρομάχος.

1898: Ιδρύεται η Αθλέτικ Μπιλμπάο από 33 άτομα, φοιτητές που έπαιζαν ποδόσφαιρο στην Αγγλία και εργάτες που έμεναν στο Μπιλμπάο.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News