Βίλλυ Μπραντ, ανταποκριτής στους Ολυμπιακούς Αγώνες με ψευδώνυμο για λόγους... αντίστασης
Σαν Σήμερα: Βίλλυ Μπραντ, ανταποκριτής στους Ολυμπιακούς Αγώνες με ψευδώνυμο για λόγους… αντίστασης, Γερμανία, Ναζί, σκάνδαλο.
Ο Βίλλυ Μπραντ ήταν Γερμανός πολιτικός, ηγέτης του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD) από το 1964 έως το 1987. Επίσης, καγκελάριος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας (Δυτική Γερμανία) από το 1969 έως τις 6 Μαϊου -σαν σήμερα- 1974. Τότε παραιτήθηκε λόγω του σκανδάλου Guillaume.
Ο Βίλλυ Μπραντ γεννήθηκε στις 18 Δεκεμβρίου 1913 στη Λυβέκη. Ήταν αγνώστου παρός ενώ η μητέρα του ήταν πωλήτρια καταστήματος. Το πραγματικό του όνομα ήταν Χέρμπερτ Καρλ Φραμ. Το Μπραντ είναι ψευδώνυμο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σαν σήμερα: Ο ναζί Χερμπέργκερ, οφσάιντ o Πούσκας, ενέσεις και το θαύμα της Βέρνης
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σαν σήμερα: Κουρτ Λαντάουερ – Επέζησε στο Νταχάου, τον απαρνήθηκε η Μπάγερν αν και την ανέστησε
Σε μικρή ηλικία εργάζεται ως μαθητευόμενος σε ένα ράφτη. Σε νεαρή ηλικία εντάσσεται στα Κόκκινα Γεράκια τη νεολαία των σοσιαλιστών. Λαμβάνει υποτροφία για να φοιτήσει στο Λύκειο Γιόχαν Χάιμ. Εντάσσεται στη Σοσιαλιστική Νεολαία ενώ προσεγγίζει και το Κομμουνιστικό Κόμμα,χωρίς να γίνει μέλος του. Συνδέεται με τον σοσιαλιστή βουλευτή Γιούλιους Λέμπερ τόσο στενά που ο Μπραντ τον θεωρούσε ως «δεύτερο πατέρα του».
Με αλιευτικό στη Νορβηγία
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σαν σήμερα: Ο Σπύρος Λούης λέει στον Χίτλερ… «Κυρ Χίτλερ μου, να ‘ναι καλά ή φαμίλια σου»
Το 1933 εγκατέλειψε τη Γερμανία, γιατί ήταν ενάντιος στους Ναζί και οργάνωσε διαδήλωση διαμαρτυρίας για τη σύλληψη του Λέμπερ από τους Ναζί. Φεύγει κρυφά με αλιευτικό για τη Νορβηγία. Συνεργάστηκε με τη νορβηγική αντίσταση. Παράλληλα σπουδάζει Δίκαιο και Οικονομία στο Πανεπιστήμιο του Όσλο. Με το ψευδώνυμο Βίλλυ Μπραντ έρχεται ως ανταποκριτής του σκανδιναβικού τύπου στο Βερολίνο για να παρακολουθήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες και να συνεργαστεί με τη γερμανική αντίσταση. Μάλλον ο δεύτερος λόγος ήταν ο πραγματικός.
Ο Βίλλυ Μπραντ ήταν μανιώδης αναγνώστης, έπαιζε λίγο μαντολίνο, απολάμβανε να τραγουδά και το αγαπημένο του χόμπι ήταν το ψάρεμα. Η σχέση του όμως με τον αθλητισμό είναι μάλλον… ανύπαρκτη. Γενικά, οι αθλητικές δραστηριότητες δεν συγκαταλέγονταν στις αγαπημένες ασχολίες του. Ως μαθητής είχε κερδίσει μια φορά σε έναν αγώνα 5.000 μέτρων. Όμως, αυτό συνέβη διότι οι αντίπαλοί του ήταν μικρότερης ηλικίας. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Σκανδιναβία, ο Μπραντ ασχολείται με μερικά χειμερινά σπορ και κατά καιρούς παίζει ποδόσφαιρο.
Η Γκεστάπο και το σκάνδαλο
Μετά τους Ολυμπιακούς αγώνες, πηγαίνει στην Ισπανία και μελετά τον Φρανκισμό. Συνεργάζεται στη δημιουργία αντιστασιακής οργάνωσης, της Μέτρο. Όταν συλλαμβάνεται από την Γκεστάπο, έχει προλάβει να φορέσει νορβηγική στρατιωτική στολή και δεν κρατείται παρά μόνο 15 ημέρες και αφήνεται ελεύθερος. Καταφεύγει στη Σουηδία όπου ασχολείται με τη δημοσιογραφία.
Θα επιστρέψει μόνιμα στο Βερολίνο το 1946 όπου θα ασχοληθεί ενεργά με την πολιτική αρχικά το 1957 ως δήμαρχος του Βερολίνου, το 1964 ως πρόεδρος του SPD και τελικά το 1969 ως καγκελάριος.
Το 1973, μυστικές υπηρεσίας ανακάλυψαν ότι ο γραμματέας του Γκίντερ Γκιγιόμ, ήταν κατάσκοπος της Ανατολικής Γερμανίας. Η αντίδρασή του στο περιβόητο «σκάνδαλο Γκιγιόμ» ήταν η παραίτηση του από την καγκελαρία το 1974. Τρία χρόνια νωρίτερα του είχε απονεμηθεί το Νόμπελ Ειρήνης. Πέθανε σε ηλικία 78 ετών, στις 8 Οκτωβρίου του 1992.
Κορυφαίοι Ναδάλ και Οσάκα
2021: Οι Ράφα Ναδάλ και Ναόμι Οσάκα αναδείχθηκαν ως κορυφαίες αθλητικές προσωπικότητες του 2021, στους άνδρες και τις γυναίκες αντίστοιχα στα 2021 Laureus World Sports Awards σε τελετή που έγινε στην Σεβίλη.
2017: O ΠΑΟΚ κατακτά το 5ο του Κύπελλο Ελλάδος όταν κερδίζει στον τελικό την ΑΕΚ με 2-1 στο Πανθεσσαλικό Στάδιο του Βόλου.
2017: Ολοκληρώνεται στην Λάρισα το 10ο Τσάμπιονς Λιγκ Κωφών που ξεκίνησε στις 30 Απριλίου με τη συμμετοχή ρεκόρ των 16 ομάδων από 11 χώρες. Στον τελικό μεγάλος νικητής αναδείχθηκε ο Παναθλητικός Όμιλος Κωφών, που αντιμετώπισε την κάτοχο του τροπαίου Ιστανμπούλ Σεσιζλερ (3-2) στο AEL FC Arena.
Ο θρίαμβος της Κορακάκη
2017: Στο ετήσιο Διεθνές Μίτινγκ στο Πίλτσεν της Τσεχίας η Διπλή Ολυμπιονίκης της Σκοποβολής Άννα Κορακάκη, επαναλαμβάνει για τρίτη φορά μέσα σε 10 μήνες τη διπλή επιτυχία της στη Σκοποβολή κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο στο αεροβόλο πιστόλι και το χάλκινο στο σπορ Πιστόλι. Μάλιστα στο Σπορ Πιστόλι σημείωσε επίδοση 594/600 που καταρρίπτει το υφιστάμενο ρεκόρ της Άγης Κασούμη που ήταν 586/600 (1996).
2015: H Barcelona νικά τη Bayer με 3-0 στον πρώτο ημιτελικό του Champions League στο Camp Nou. Ο Αργεντινός Lionel Messi στην 100ή ευρωπαϊκή συμμετοχή του στο Champions League σημείωνει δύο γκολ μέσα σε τρία λεπτά (77′ και 80′) ενώ “σερβίρει” το τρίτο γκολ της Barcelona στον Νεϊμάρ στο 94′, φτάνοντας τα 77 γκολ στο Champions League, και γίνεται ο κορυφαίος σκόρερ στην ιστορία της διοργάνωσης, αφήνοντας τον Cristiano Ronaldo στην 2η θέση με 76. Μάλιστα ο Αργεντινός ξεπερνά τον Πορτογάλο και στην κατάταξη της φετινής διοργάνωσης, φτάνοντας τα 10, με τον επιθετικό της Ρεάλ, αλλά και τον Λουίζ Αντριάνο να έχουν από 9.
2009: Στον 3ο αγώνα των play offs, ο Παναθηναϊκός νικά τον Ολυμπιακό με 3-0 και κατακτά το Πρωτάθλημα της Α1 Γυναικών στο βόλεϊ. Στην απονομή, 10 παίκτριες της ομάδας και ο προπονητής Τάκης Φλώρος εμφανίζονται με μπλουζάκια που στην πλάτη γράφουν “ΤΣΟ & ΛΟ”. Για το σεξουαλικό υπονοούμενο, οι παίκτριες που τα φορούν θα τιμωρηθούν με μία αγωνιστική και την επόμενη σεζόν στον πρώτο αγώνα, στις 17/10/2009 που συμπτωματικά είναι πάλι εναντίον του Ολυμπιακού, δεν θα αγωνιστούν και η ομάδα θα χάσει με 3-0 αφού θα κατεβάσει σύνθεση με κορασίδες.
Το πάρτι του Παναθηναϊκού στο ΟΑΚΑ
2007: Ο Παναθηναϊκός κατακτά το 4ο του Final Four νικώντας στον τελικό την CSKA Μόσχας με 93-91 στο κλειστό του ΟΑΚΑ. Η Unicaja κατακτά την τρίτη θέση νικώντας στον μικρό τελικό την Tau Ceramica με 76-74. Ο Δημήτρης Διαμαντίδης του Παναθηναϊκού ανακηρύσσεται MVP της διοργάνωσης από τους εκπροσώπους του Τύπου και ο Φραγκίσκος Αλβέρτης κατακτά το 4ο Κύπελλο Πρωταθλητριών με τον ΠΑΟ και φτάνει τους 19 τίτλους (μαζί με τα 8 Πρωταθλήματα Ελλάδος, 6 Κύπελλα και 1 Διηπειρωτικό).
2006: Μετά από 93 χρόνια, η Arsenal δίνει τον τελευταίο της αγώνα στο Highbury νικώντας την Wigan Athletic με 4-2 στην τελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος, στο οποίο η ομάδα τερμάτισε στην 4η θέση εξασφαλίζοντας τη συμμετοχή της στο Champions League. Η λονδρέζικη ομάδα θα μετακομίσει στο γειτονικό Emirates Stadium, χωρητικότητας 60.000 θέσεων και κόστους 600 εκ. ευρώ που ως επί το πλείστον καλύφθηκε από την αεροπορική εταιρεία Emirates, ενώ το Highbury θα κατεδαφιστεί και θα δώσει τη θέση του σε πάρκο με πολλά καταστήματα.
Τι αλλάζει η FIBA
1999: Το Κεντρικό Συμβούλιο της FIBA ανακοινώνει στην Βαρκελώνη ότι εγκρίνει την ελεύθερη μετακίνηση των αθλητών στις διεθνείς διοργανώσεις από την 1/7/2000, άρει τον περιορισμό των 2 ξένων ανά ομάδα, επιτρέπει την συμμετοχή στην εθνική ομάδα μόνο σε όσους έχουν πάρει νομίμως την εθνικότητα της χώρας, απαγορεύει την συμμετοχή παικτών σε εθνικές ομάδες διαφορετικών χωρών, άρει την περίοδο αναμονής τριών ετών για να παίξει κάποιος ως νατουραλιζέ, αποφασίζει να επιβάλει αυστηρές κυρώσεις σε όσους παίκτες αρνηθούν τη συμμετοχή τους σε υποχρεώσεις της εθνικής τους ομάδας. Επίσης ανακοινώνει αλλαγές στο τεχνικό μέρος που θα ισχύσουν μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2000: 4 δεκάλεπτα αντί δύο 20λέπτων, επίθεση 24”, 8” περιορισμός για να περάσει η μπάλα την σέντρα, 2λεπτα διαλείμματα ανάμεσα στις περιόδους, 5 μονόλεπτα τάιμ-άουτ συνολικά στο παιχνίδι για κάθε ομάδα και 3 διαιτητές εφόσον το αποφασίσουν οι κατά τόπους ομοσπονδίες.
1999: Το γερμανικό τηλεοπτικό κανάλι ΤΜ3, το 66% των μετοχών του οποίου ανήκουν στον Rupert Murdoch και η βάση του προγράμματός του απευθύνεται στον γυναικείο πληθυσμό, αγοράζει τα δικαιώματα των αγώνων ποδοσφαίρου του Champions League.
1998: Διεξάγεται ο πρώτος τελικός στην ιστορία του Κυπέλλου UEFA που γίνεται σε ουδέτερο γήπεδο, Ίντερ – Λάτσιο (3-0) στο Parque des Princes στο Παρίσι.
O Carl Lewis σπάει το φράγμα των 10 δευτερολέπτων
1984: Ο Carl Lewis σπάει το φράγμα των 10 δευτερολέπτων στο 100μ με 9.99 στο Χιούστον.
1980: Ντεμπούτο του Νίκου Γκάλη στην Εθνική Ελλάδος στον αγώνα εναντίον της Σουηδίας (71-79) στο Βεβέ της Ελβετίας για το Προολυμπιακό Τουρνουά.
1979: Ο Αμερικανός Renaldo Nehemiah καταρρίπτει το παγκόσμιο ρεκόρ στα 110μ εμπόδια με 13.00 στο Λος Άντζελες.
1978: Πεθαίνει σε ηλικία 76 ετών η Ethelda Bleibtrey, η κολυμβήτρια που κέρδισε τρία χρυσά μετάλλια στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1920.
1976: Για πρώτη και τελευταία φορά ο Βασίλης Χατζηπαναγής φοράει τη φανέλα της Εθνικής Ελλάδος στο φιλικό αγώνα με την Πολωνία.
1973: Οι New England Whalers κερδίζουν τους Winnipeg Jets και κατακτούν το πρώτο World Hockey Association series.
1961: Η Tottenham Hotspur κερδίζει την Leicester City με 2-0 στον τελικό του Κυπέλλου Αγγλίας και γίνεται η πρώτη ομάδα που κάνει το νταμπλ.
1954: Ο Άγγλος δρομέας Roger Bannister γίνεται ο πρώτος αθλητής που σπάει το φράγμα των τεσσάρων λεπτών στο μίλι με επίδοση 3.59.4.
1937: 35 από τους 97 επιβάτες του Zeppelin LZ129 Hindenburg πεθαίνουν όταν το αερόπλοιο πιάνει φωτιά και καταστρέφεται πάνω από το New Jersey. Η καταστροφή κινηματογραφείται από τον μηχανικό Charlie Nielsen και τον Herbert Morrison, έναν Αμερικανό ρεπόρτερ που είχε σταλεί από τον σταθμό WLS του Σικάγο για να καλύψει την άφιξη του αερόπλοιου. 28 χρόνια μετά, ο Rober Wise θα γυρίσει ένα φιλμ με τους George Scott και Anne Bancroft.
1915: Ο Babe Ruth των Yankees σημειώνει το πρώτο, από τα 714, home runs στο μπέιζμπολ στον αγώνα Boston Red Sox – New York Yankees (3-4).
1860: Ιδρύεται στο Σαν Φρανσίσκο το Olympic Club, ο πρώτος αθλητικός σύλλογος στις ΗΠΑ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Υπεράνω Όλων: Δεν τρώει όλος ο κόσμος το «σανό» που σερβίρουν!
- Solidarity UEFA: Το ποσό που θα πάρουν οι ελληνικές ομάδες
- Αποκάλυψη για Ρονάλντο: «Ο Μουρίνιο τον κάλεσε για να τον φέρει στην Φενέρμπαχτσε»
- Παναθηναϊκός Παρασκήνιο: Παπαδημητρίου κατά... Τζαβέλλα
- Ρουί Βιτόρια: Αυτό είναι το πλάνο του για τον Τάσο Μπακασέτα