Φεστιβάλ… ζύθου στο Σύνταγμα, Μίλαν - Λίβερπουλ στο ΟΑΚΑ

Σαν σήμερα: Φεστιβάλ… ζύθου στο Σύνταγμα, Μίλαν – Λίβερπουλ στο ΟΑΚΑ , Σύνταγμα, Μπύρα, 23 Μαΐου.

Τι σημαίνει τελικός Champions League στην Αθήνα; Όσοι το βίωσαν στις 23 Μαΐου –σαν σήμερα- του 2007 στην Αθήνα έχουν λογικά εύκολη την απάντηση. Μπύρες, μπύρες και μπύρες.

Με μια απέραντη μπυραρία έμοιαζε η Αθήνα από την προηγούμενη ημέρα καθώς οπαδοί των δύο ομάδων κυρίως αυτοί της Λίβερπουλ- έφταναν για το μεγάλο ματς, αλλά και για να πιουν.

Από το Σύνταγμα έως το ΟΑΚΑ η μπύρα έρεε άφθονη. Δημοσιεύματα της εποχής ανέφερε ότι σε μόλις ένα 24ωρο καταναλώθηκαν περίπου 3.000.000 κουτάκια μπύρας στην Αθήνα, ήτοι 20-30 κουτάκια ανά άτομο.

Μιλάμε για μια πόλη που έμοιαζε… κατεχόμενη από τους Άγγλους και τους Ιταλούς που έφταναν με τις 913 πτήσεις, στο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Για να γίνει κατανοητό το μέγεθος, η πιο δύσκολη ημέρα των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 είχε 856 πτήσεις.

Το Σύνταγμα θύμιζε γιορτή μπύρας με φορτηγά να πηγαινοέρχονται ασταμάτητα και να τροφοδοτούν συνεχώς καταστήματα και περίπτερα με τον πολυπόθητο για τους ταξιδευτές ζύθο. Πρωταγωνιστές με μεγάλη διαφορά οι φίλοι της Λίβερπουλ. Όχι μόνο διότι ήταν περισσότεροι, αλλά διότι έπιναν ασταμάτητα.

Πάντως οι νικητές του Συντάγματος, δηλαδή οι φίλοι της Λίβερπουλ ήταν οι χαμένοι του ΟΑΚΑ καθώς η Μίλαν επικράτησε 2-1 στον τελικό του Champions League. Μορφή του αγώνα ήταν ο Φίλιππο Ιντζάγκι, σκόρερ των δύο τερμάτων της Μίλαν στο 45΄και στο 82. Η Λίβερπουλ είχε μειώσει στο 89ο λεπτό με τον Κάιτ.

Οι συνθέσεις:

ΜΙΛΑΝ (Ανσελότι): Ντίντα, Όντο, Νέστα, Μαλντίνι, Γιανκουλόφσκι (80΄Καλάντζε), Γκατούζο, Πίρλο, Αμπροσίνι, Ζέεντορφ (90+2΄Φαβάλι), Κακά, Ιντζάγκι (88΄Τζιλαρντίνο).

ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ (Μπενίτεθ): Ρέινα, Φίναν (88΄Αρμπελόα), Κάραγκερ, Άγκερ, Ρίισε, Αλόνσο, Μαστσεράνο (78΄Κράουτς), Πέναντ, Ζέντεν (59΄ Κιούελ), Τζέραρντ, Κάιτ.

Το δεύτερο ATP τρόπαιο του Τσιτσιπά

2021: Στην πρώτη του συμμετοχή στο Lyon Open, ο Στέφανος Τσιτσιπάς νικά στον τελικό τον Κάμερον Νόρι με 2-0 σετ (3-6, 3-6) και κατακτά το δεύτερο ATP τρόπαιο αυτής της χρονιάς μετά το ATP Masters 1000.

2021: Ο Κριστιάν Γκολομέεβ τερματίζει τρίτος με χρόνο 21.73 στον τελικό των 50 μέτρων ελεύθερο και κατακτά το χάλκινο μετάλλιο (και δεύτερο στην καριέρα του) στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κολύμβησης στη Βουδαπέστη.

2004: Πεθαίνει σε ηλικία 66 ετών ο Θεόδωρος Μπαλφούσιας, βασικό στέλεχος της ΕΟΚ από το 1975 έχοντας διατελέσει υπεύθυνος τύπου, συντονιστής και τέλος διευθυντής των γραφείων της. Από το Πάντειο Πανεπιστήμιο πέρασε στη δημοσιογραφία ξεκινώντας με τα ”Παναθηναϊκά Νέα”, εργάστηκε στο Φως” για 15 χρόνια, ενώ από το 1982 εξέδιδε τον Ετήσιο Οδηγό Μπάσκετ.

2004: Ο ΠΑΟ νικάει 1-0 τον Πανηλειακό στον Πύργο και σπάει την εφτάχρονη κυριαρχία του Ολυμπιακού στο ελληνικό πρωτάθλημα. Είναι η χρονιά του νταμπλ για τους πράσινους που έχουν κατακτήσει και το Κύπελλο Ελλάδος με νίκη 3-1 επί του ”αιωνίου αντιπάλου”.

Νικήτρια στα πέναλτι η Μπάγερν

2001: Η Μπάγερν Μονάχου κατακτά το Champions League στο Σαν Σίρο του Μιλάνου νικώντας στα πέναλτι (5-4) την Βαλένθια στον τελικό (καν. 1-1), φτάνοντας τα 4 Κύπελλα Πρωταθλητριών. Επίσης έχει κατακτήσει ένα Κύπελλο Κυπελλούχων και ένα Κύπελλο UEFA.

1999: Ο Γιώργος Παπανδρέου του Πανηλειακού γίνεται ο δεύτερος παίκτης στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου που αγωνίζεται ως τερματοφύλακας σε ολόκληρο τον αγώνα με τον Άρη στο Χαριλάου αφού ο Πανηλειακός δεν διαθέτει τερματοφύλακα. Ο Θεόφιλος Βερνέζης της ΑΕΚ ήταν ο μόνιμος αντικαταστάτης του Στέλιου Σεραφείδη στην δεκαετία του ’60 παίζοντας σε 5 αγώνες.

1998: Ο Ολυμπιακός κατατάσσεται δεύτερος πίσω από την Φερεντσβάρος στο Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης στο πόλο μετά από διπλό αγώνα (7/6 & 5/8).

Πεθαίνει ο Κώστας Δαβουρλής

1992: Πεθαίνει από καρδιά ο Κώστας Δαβουρλής, ένας από τους μεγαλύτερους παίκτες όλων των εποχών στο ελληνικό ποδόσφαιρο με πολύ ισχυρό και ευθύβολο σουτ και μεγάλη ικανότητα στις απευθείας εκτελέσεις φάουλ. Κατείχε το άτυπο ρεκόρ των 22 γκολ-φάουλ μέχρι τη στιγμή που το κατέρριψε ο Κώστας Φρατζέσκος την περίοδο 1997-98. Ο Δαβουρλής έπαιξε 11 χρόνια στην Α΄Εθνική (1966-77, 95 γκολ σε 325 αγώνες) και 6 χρόνια στη Β΄ Εθνική (ο πρώτος που πέρασε τα 100 γκολ), σε τρεις ομάδες (Παναχαϊκή, Ολυμπιακός, Κόρινθος). Ήταν 12 φορές διεθνής με 2 γκολ.

1982: Ο Colin Wilson διανύει 294 μίλια με ιστιοσανίδα.

1976: Ο ΠΑΟΚ κατακτά το πρώτο του πρωτάθλημα στο ποδόσφαιρο νικώντας στην τελευταία αγωνιστική τον Εθνικό εκτός έδρας με 0-4.

1972: Υπογράφει έναντι 2.1 εκατομμυρίων δραχμών ο Araken Demelo, ο πρώτος Βραζιλιάνος που υπογράφει με την ομάδα του ΠΑΟ. Ο Demelo θα σημειώσει 19 γκολ σε 37 αγώνες και μαζί με τον Juan Ramon Veron και τον Αντώνη Αντωνιάδη θα αποτελέσουν μία κορυφαία επιθετική γραμμή. Ακόμη, οι αλλοδαποί παίκτες δεν επιτρέπεται να αγωνιστούν στο ελληνικό πρωτάθλημα εκτός εάν βρεθεί συγγένεια με Έλληνα, και παρότι το όνομα ελληνοποιείται σε “Δέμελος” θα υπάρχουν σχόλια για το χρώμα του παίκτη για αρκετό διάστημα. Με την μεταγραφή αυτή καταγράφεται και η πρώτη συμμετοχή του Παύλου Γιαννακόπουλου στα διοικητικά της ομάδας, όπου εισφέρει οικονομικά για την απόκτηση του παίκτη και στην συνέχεια γίνεται πάρεδρο μέλος.

1954: Η Ουγγαρία συντρίβει την Αγγλία στο Νεπ Στάντιον της Βουδαπέστης με 7-1 σε έναν αγώνα που η Αγγλία θέλει να πάρει την άτυπη ρεβάνς του 3-6 της 25/11/53 στο Γουέμπλεϊ.

Η υποδοχή στο Στέλιο Κυριακίδη

1946: Ένα μήνα μετά, την νίκη του στον 50ο Μαραθώνιο της Βοστόνης με χρόνο ρεκόρ 2:29.27, ο 36χρονος Κύπριος δρομέας, αθλητής του ΓΣ Ολύμπια Λεμεσού, Στέλιος Κυριακίδης έρχεται στην Αθήνα και στο αεροδρόμιο του Ελληνικού τον καλωσορίζουν ένα εκατομμύριο άνθρωποι, περισσότεροι από τον πληθυσμό της Αθήνας.

1934: Η 24χρονη Bonnie Parker και ο 25χρονος Clyde Barrow, οι γνωστοί φυγόδικοι, εγκληματίες και ληστές “Bonnie and Clyde”, σκοτώνονται στην Λουιζιάνα από την αστυνομία, όταν οδηγούν μία κλεμένη Ford V8, το αγαπημένο μοντέλο αυτοκινήτου του ζευγαριού. Ο Clyde είχε στείλει επιστολή στον Henry Ford το 1934 συγχαίροντάς τον για το μοντέλο αυτό “Οδηγούσα πάντα ένα Ford αφού μόνο με ένα τέτοιο μπορούσα να διαφύγω… Δεν κοστίζει τίποτε να σου πω τι καταπληκτικό αυτοκίνητο έχεις φτιάξει μέσα σε αυτό το V8”.

1922: Ο Gene Tunney χάνει μετά από 15 γύρους από τον Harry Greb στην μοναδική ήττα στην καριέρα του για την κατηγορία ελαφρών βαρών.

1893: Ιδρύεται ο Εθνικός Γυμναστικός Σύλλογος, το δεύτερο σημαντικότερο αθηναϊκό αθλητικό σωματείο, από 12 μέλη του Πανελληνίου ΓΣ που διαφωνούν με την πολιτική του προέδρου Ιωάννη Φωκιανού. Ήδη από τις 26 Φεβρουαρίου του ιδίου έτους, με μυστική ψηφοφορία (34 υπέρ, 21 κατά και 5 λευκά), έχει διαγραφεί ο Ν.Α. Κοτσελόπουλος από τον Πανελλήνιο, ενώ η διάσταση των απόψεων έχει αιτία το γεγονός ότι ο σύλλογος διοργανώνει αγώνες δαπανηρούς για λίγους εκλεκτούς θεατές, ενώ θα έπρεπε να απευθύνεται στα ευρύτερα λαϊκά στρώματα. Κυρίως ιδρυτές είναι οι: Τρ. Τριανταφυλλόπουλος, Ι. Σιώρης, Στ. Βούρος, Νικ. Αθανασιάδης, Α. Δεμερτζής, Α. Ζίνης, Κ. Δεμερτζής, κα.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News