Κουρτ Λαντάουερ - Επέζησε στο Νταχάου, τον απαρνήθηκε η Μπάγερν αν και την ανέστησε

Σαν σήμερα: Κουρτ Λαντάουερ – Επέζησε στο Νταχάου, τον «εξαφάνισε» η Μπάγερν αν και την ανέστησε

Η Μπάγερν Μονάχου ήταν για τους ναζί η «Judeklub», δηλαδή η ομάδα των Εβραίων. Όχι χωρίς λόγο είναι η αλήθεια. Τον Γενάρη του 1900, στο εστιατόριο Mariengarten στη Λειψία, 86 ποδοσφαιρικά σωματεία γερμανόφωνων περιοχών ιδρύουν την DFB, δηλαδή τη Γερμανική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία.

Ο σύλλογος Münchner Turnverein 1879 υπάρχει ήδη, αλλά ένα μήνα αργότερα, έντεκα μέλη από το τμήμα γυμναστικής αποχωρούν. Μαζεύονται στο Schwabing, την πιο μποέμ συνοικία του Μονάχου, στο βόρειο τμήμα της πόλης.

Το καταστατικό της Μπάγερν Μονάχου υπογράφουν 17 άτομα, δύο εξ αυτών Εβραίοι. Ο Κουρτ Λαντάουερ ήταν αυτός που της έδωσε το πλήρες Εβραϊκό της στίγμα. Κυρίως ο άνθρωπος που έχτισε τον μύθο που λέγεται Μπάγερν Μονάχου αφού προηγουμένως ο ίδιος κατάφερε να βγει ζωντανός από το Νταχάου.

Tο Νταχάου ανοίγει τις πύλες του

Ήταν σαν σήμερα -21 Μαρτίου- το 1933 όταν το Νταχάου, άνοιξε τις πύλες του. Δημιούργημα της Γκεστάπο μετά την άνοδο στην εξουσία του Αδόλφου Χίτλερ, το στρατόπεδο συγκέντρωσης της Ναζιστικής Γερμανίας, κατασκευάστηκε στην πόλη Νταχάου που βρίσκεται κοντά στο Μόναχο. Στο στρατόπεδο αυτό οι Ναζιστές συγκέντρωναν και βασάνιζαν, αρχικά τους αντιστασιακούς Γερμανούς και αργότερα αιχμαλώτους κάθε ηλικίας, κυρίως Εβραίους και διάφορες άλλες πληθυσμιακές ομάδες ή μειονότητες από τις χώρες που καταλάμβαναν.

Ανάμεσα σ’ εκείνους που πέρασαν από το φριχτό αυτό στρατόπεδο και ο Κουρτ Λαντάουερ. Η ιστορία του χρέωσε την αναγέννηση της Μπάγερν από τις στάχτες της μεταπολεμικής Γερμανίας. Επίσης, την πρόοδο του ίδιου του ποδοσφαίρου της Γερμανίας και της Ομοσπονδίας της χώρας.

Εξαφανισμένος από την ιστορία του συλλόγου

Όμως για πολλά χρόνια, ακόμα και στον Τύπο της Γερμανίας, το όνομα του Κουρτ Λαντάουερ απουσίαζε. Ήταν συνδεδεμένο με μια σκοτεινή πλευρά της χώρας. Γεννημένος στις 28 Ιουλίου 1884 ήταν γνωστός ως «έμπορος», διότι ήταν επικεφαλής του διαφημιστικού τμήματος της μεγάλης καθημερινής εφημερίδας του Μονάχου, Münchneruvres Nachrichten. Πρόκειται για την εφημερίδα που θεωρείται πρόδρομος της Süddeutsche Zeitung, η οποία άρχισε να κυκλοφορεί μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο Λαντάουερ διατέλεσε πρόεδρος της Μπάγερν τέσσερις φορές, πριν και μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Αθροιστικά, ο πρόεδρος που έμεινε στη θέση αυτή όσο κανείς άλλος. Για πολλά χρόνια όμως και η ίδια η Μπάγερν έμοιαζε να τον έχει απαρνηθεί. Ώσπου ένας ανιψιός του μίλησε για τον θείο του στον Τύπο, μια μερίδα οπαδών τύπωσε μπλουζάκια στη μνήμη του, ανάρτησε σχετικό πανό στη διάρκεια αγώνων και διοργάνωσε τουρνουά ποδοσφαίρου με το όνομά του. Η επίσημη Μπάγερν αναγκάστηκε να ψάξει βαθύτερα στο παρελθόν.

Ο Καρλ-Χάιντς Ρουμενίγκε, μεγάλος σταρ της ομάδας στις δεκαετίες του ’70 και του ’80 και μετέπειτα πρόεδρος, είχε πει ότι δεν άκουσε ποτέ το όνομα του Λαντάουερ όταν ο ίδιος ήταν ποδοσφαιριστής. «Δεν αγνοήθηκε», είχε δηλώσει ο Ρουμενίγκε: «Απλώς είχε εξαφανιστεί από την ιστορία του συλλόγου».

Πώς… εμφανίστηκε

Εμφανίστηκε το 2003, όταν ένας περίεργος δημοσιογράφος ανακάλυψε τον Siegel, έναν ανιψιό του Λαντάουερ. Το σχετικό δημοσίευμα στην εφημερίδα Die Zeit, διαδέχθηκε μια ταινία, δύο ντοκιμαντέρ και ένα βιβλίο.

Μετά τις ενέργειες των οπαδών –του συνδέσμου Schickeria– ο Λαντάουερ βρήκε μια θέση και μάλιστα περίοπτη, στο μουσείο της Μπάγερν στο Allianz Arena . Με τη συμπλήρωση 125 ετών από τη γέννησή του, οι άνθρωποι της ομάδας του Μονάχου κατέθεσαν ένα ερυθρόλευκο στεφάνι στον θάλαμο 4, του Μπλοκ 8, του στρατοπέδου συγκέντρωσης του Νταχάου.

Το Νταχάου, χτίστηκε εκεί που βρισκόταν ένα εγκαταλειμμένο εργοστάσιο πυρομαχικών περίπου 18 χιλιόμετρα βόρεια του Μονάχου. Μέχρι το τέλος του πολέμου, οι Γερμανοί και οι σύμμαχοί τους δημιούργησαν περισσότερα από 40.000 άλλα στρατόπεδα και χώρους φυλάκισης όπου χάθηκαν 11 εκατομμύρια άνθρωποι. Περισσότεροι από τους μισούς ήταν Εβραίοι. Στο Νταχάου τον Νοέμβριο του 1938 φυλακίστηκε και ο Κουρτ Λαντάουερ. Το έγκλημά του ήταν ότι ήταν Εβραίος.

Εβραίος, γυναίκες, μπύρα, ψητό χοιρινό και μπάλα

Ο Λαντάουερ δεν ήταν ιδιαίτερα θρησκευόμενος. Προτιμούσε τις γυναίκες, τη μπύρα, το ψητό χοιρινό και φυσικά το ποδόσφαιρο. Μάλλον αδιαφορούσε για τον Εβραϊκό τρόπο ζωής. Όμως στο Μόναχο, τη γενέτειρα του Ναζιστικού Κόμματος, η Μπάγερν  ήταν γνωστή ως η Εβραϊκή λέσχη. Ο Λαντάουερ ήταν ο πρόεδρος και ο Ρίτσαρντ Κον, ένας Εβραίος από την Αυστρία ο προπονητής. Το χειρότερο για τους Ναζί είχαν πανηγυρίσει το πρώτο πρωτάθλημα ήδη και δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι του αποθέωναν τη βραδιά που επέστρεφαν από τη Νυρεμβέργη με το τρόπαιο.

Λιγότερο από ένα χρόνο αργότερα και αφού ο Αδόλφος Χίτλερ είχε γίνει καγκελάριος, ο Κον κατέφυγε στην Ελβετία και ο Λαντάουερ παραιτήθηκε. Επίσης ο Ότο Μπερ, επικεφαλής του προγράμματος για τα τμήματα υποδομής της Μπάγερν, Εβραίος και αυτός.

Ο Μπερ και τα μέλη της οικογένειάς του χάθηκαν στο Ολοκαύτωμα. Μαζί και τα αδέρφια του Λαντάουερ πλην ενός. Ο ίδιος ο Λαντάουερ πέρασε 33 ημέρες στον θάλαμο 4 του Μπλοκ 8, στο Νταχάου. Απελευθερώθηκε όταν οι Ναζί ανακάλυψαν ότι ήταν παρασημοφορημένος στρατιώτης καθώς είχε πολεμήσει στην πρώτη γραμμή στη Γαλλία κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Πέρασε το υπόλοιπο του πολέμου εξορισμένος στην Ελβετία, στην οποία πήγε στις 15 Μαρτίου 1939. Το 1940 η Μπάγερν Μονάχου αντιμετώπισε στη Γενεύη, σε φιλικό αγώνα, την Εθνική Ελβετίας. Όταν οι παίκτες εντόπισαν τον Λαντάουερ μεταξύ των θεατών, έσπευσαν να χαιρετήσουν τον πρώην πρόεδρό τους. Κίνηση που δεν άρεσε στη Γκεστάπο, η οποία απείλησε με τιμωρία του παίκτες.

Μετά τον πόλεμο

Μετά τον πόλεμο επέστρεψε στο Μόναχο και στην ουσία αναδημιούργησε την υπό διάλυση Μπάγερν. «Κατονομαζόμενη ως μία ομάδα Ιουδαίων, έχουμε δείξει με όλους τους δυνατούς τρόπους την αντίθεσή μας στον Εθνικοσοσιαλισμό», είχε πει. Πέθανε σε ηλικία 77 ετών το 1961. Πλέον είναι επίτιμος πρόεδρος της Μπάγερν μαζί με τους Φραντς Μπεκενμπάουερ, Βίλχεν Νόϊντέκερ.

2021: Ο Άγγλος πρώην διεθνής επιθετικός, Φρανκ Γουόρθινγκτον πεθαίνει σε ηλικία 72 ετών μετά από πολύχρονη μάχη με ασθένεια. Με οκτώ συμμετοχές και δύο γκολ στην εθνική Αγγλίας, ξεκίνησε την καριέρα του στη Χάντερσφιλντ, για να κάνει στη συνέχεια περισσότερες από 200 εμφανίσεις με τη Λέστερ, ενώ έπαιξε επίσης σε Μπόλτον, Μπέρμιγχαμ, Σαουθάμπτον, Λιντς και Σάντερλαντ.

2020: Πεθαίνει σε ηλικία 93 ετών ο Τζόζεφ Ντάγκαν, ο οποίος που εφηύρε την διαδικασία των πέναλτι. Ο Ντάγκαν είχε θεσμικό ρόλο στην ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Αγγλίας επί χρόνια και ήταν αυτός που παρέα με τον Μίκαελ Άλμογκ εφηύραν την διαδικασία των πέναλτι, εφόσον το αποτέλεσμα ενός αγώνα ή της παράτασης είναι ισόπαλο.

Πεθαίνει ο Carlo Parola

2000:Ο Ιταλός ποδοσφαιριστής και προπονητής Carlo Parola πεθαίνει σε ηλικία 79 ετών. Ο κεντρικός αμυντικός, αγωνίστηκε σε 334 αγώνες με την Γιουβέντους ενώ έπαιξε και με την Λάτσιο και την Αργεντίνικη Midland πριν ασχοληθεί με την προπονητική. Έχει γίνει γνωστός από το περίφημο “Bicycle kick” (ψαλίδι) που σημείωσε στον αγώνα Φιορεντίνα – Γιουβέντους 0-0 στις 15/1/1950, μία ενέργεια που έγινε το λογότυπο στις συλλογές αυτοκολλήτων ποδοσφαίρου “Calciatori” (Παίκτης) της Panini.

1997: Η Tara Lipinski (σε ηλικία 14 ετών και 10 μηνών) γίνεται η νεότερη παγκόσμια πρωταθλήτρια στο καλλιτεχνικό πατινάζ στη Λωζάνη.

1997: Η Βουλιαγμένη κατακτά το Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης στο πόλο κερδίζοντας τη Ρόμα με 7-6 στο ΟΑΚΑ χάρη στην ισοπαλία 9-9 που είχε φέρει στη Ρώμη μια εβδομάδα πριν. Από τον πάγκο κοουτσάρει ο Γιάννης Γιαννουρής και σκόρερ είναι οι Γ.Αφρουδάκης (3), Ψύχος (2), Λοράντος και Κουτσογιλάνης.

1996: Ο Παραγουανός Jose Luis Chilavert, ο καλύτερος τερματοφύλακας του αιώνα, σκοράρει με σουτ από 60(!) μέτρα στον αγώνα Βελέζ-Ρίβερ Πλέϊτ 3-2.

1986: Η Debi Thomas γίνεται η πρώτη έγχρωμη γυναίκα που κερδίζει τον παγκόσμιο τίτλο στο καλλιτεχνικό πατινάζ.

1976: Διεξάγονται στην Αθήνα οι αγώνες του 5ου προκριματικού ομίλου του 6ου Κυπέλλου Εθνών Ευρώπης στο σκάκι που ξεκίνησαν στις 20/3 και διαρκούν εννέα ημέρες.

1975: Πεθαίνει ο Θέμος Ασδέρης, σε ηλικία 75 ετών. Από τους παίκτες που στελέχωσαν την ΑΕΚ αμέσως μετά την ίδρυσή της, ερχόμενος από την Πόλη και τη θρυλική Πέρα Κλουμπ. Αργότερα, εργάστηκε ως προπονητής (και ομοσπονδιακός) και διαιτητής, ενώ ήταν αυτός που, μεταξύ άλλων, ανέδειξε τους Λινοξυλάκη και Πετρόπουλο.

1894: Παίζεται ο πρώτος αγώνας χόκεϊ για το Stanley Cup. Οι Montreal Amateur Athletic Association κερδίζουν τους Ottawa Capitals με 3-1.

1893: Στο γυμναστήριο του Smith College στο Νορθάμπτον της Μασσαχουσέτης η καθηγήτρια Berenson πετά την μπάλα ψηλά για το τζάμπολ του πρώτου αγώνα γυναικείου μπάσκετ.

1888: Αποφασίζεται με πρόταση του William McGregor, προέδρου της Άστον Βίλα, η διοργάνωση πρωταθλήματος με αγώνες εντός και εκτός έδρας.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News