Μια μπύρα με τον Τζακ Τσάρλτον - Yπήρξε άραγε το «μαύρο βιβλίο» του;

Σαν σήμερα: Μια μπύρα με τον Τζακ Τσάρλτον για να μας πει αν υπήρξε το περιβόητο «μαύρο βιβλίο», 11 Ιουνίου, Μπόμπι Τσάρλτον, Λιντς.

Το 1970 ο μεγάλος Τζακ Τσάρλτον ήταν ήδη 35 ετών. Γεννημένος στο Ashington μια πόλη της Βόρειας Αγγλίας κοντά στα σύνορα με τη Σκωτία, στις 11 Ιουνίου -σαν σήμερα- του 1970, ο αδερφός του τεράστιου Μπόμπι Τσάρλτον, αγωνίστηκε για 35η και τελευταία φορά την εθνική ομάδα της Αγγλίας στον αγώνα εναντίον της Τσεχοσλοβακίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Μεξικού.

Σταμάτησε το ποδόσφαιρο σε ηλικία 38 ετών το 1973, εξαιτίας ενός τραυματισμού.

Οι Άγγλοι ισχυρίζονται με το χαρακτηριστικό τους χιούμορ ότι αν ήθελες να χρίσεις κάποιον σερ αυτός θα ήταν ο Μπόμπι Τσάρλτον. Αυτό έπραξε και η Βασίλισσα της Αγγλίας. Αν όμως ήθελες να πιεις μια μπύρα σε μια Βρετανική παμπ λογικά θα το έκανες παρέα με τον Τζακ Τσάρλτον. Απλά μπορεί να μην έφτανε μια μπύρα. Ο μεγάλος  John “Jack” Charlton, με το προσωνύμιο «Big Jack», ήταν πότης και καπνιστής όπως αρκετοί από τους ποδοσφαιριστές εκείνης της εποχής. Κάποτε, στη διάρκεια μια συνέντευξης Τύπου είχε πει στους δημοσιογράφους: «Μπορούμε να τελειώνουμε; Θα ήθελα μια μπίρα».

Προφανώς σε κάποιο μπαρ θα μπορούσε να λέει και σήμερα ιστορίες για την Εθνική Αγγλίας με την οποία κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο το 1966, για την Λιντς με την οποία έπαιξε σε 773 ματς ή την Εθνική Ιρλανδίας, την οποία ως προπονητής οδήγησε δύο φορές σε τελική φάση Μουντιάλ και μάλιστα το 90′ έφτασε μέχρι τα προημιτελικά. Θα μπορούσε να λέει πολλά για τους πάγκους της Μίντλεσμπρο, της Σέφιλντ Γουένσντεϊ και της Νιούκαστλ, στους οποίους κάθισε.

Μπάλα με τη… μαμά

Λίγο έως πολύ, τα περισσότερα από αυτά θα μπορούσε κάποιος να τα μάθει εύκολα σήμερα. Στην εποχή του ίντερνετ ζούμε, άλλωστε. Μάλλον περισσότερο ενδιαφέρον θα είχαν άλλες πτυχές της ζωής του.

Για παράδειγμα πως του έμαθε ποδόσφαιρο -όπως και στον αδερφό του- η μάνα του. Η οικονομία του χωριού Ashington βασιζόταν εξ ολοκλήρου στην εξόρυξη άνθρακα. Ο πατέρας του Μπομπ ήταν ανθρακωρύχος και δεν έδειχνε το παραμικρό ενδιαφέρον για το ποδόσφαιρο. Ο Τζακ και τα τρία αδέρφια του –Μπόμπι, Γκόρντον και Τόμι-, έπαιζαν ποδόσφαιρο με τη μητέρα τους, Σίσι, η οποία αργότερα προπονούσε την ομάδα του τοπικού σχολείου. Αυτή τους πήγε μια ημέρα στην εφηβεία τους στο γήπεδο για να παρακολουθήσουν την Άσινγκτον απέναντι στη Νιούκαστλ. Κάπως έτσι έγινε οπαδός της Νιούκαστλ ο Τζακ.

Όσο θα έπινε μπύρες θα μπορούσε να πει για τον γάμο του με την Πατ Κεμπ στις 6 Ιανουαρίου 1958 με κουμπάρο τον αδερφό του Μπόμπι. Επίσης για τα τρία παιδιά του -τον Τζον, τη Ντέμπορα και τον Πίτερ– και τα δύο καταστήματα ρούχων στο Λιντς που άνοιξε, αλλά και το κλαμπ στο Elland Road. Για το ψάρεμα που ήταν το πάθος του. Για την πολιτική καθώς δήλωνε σοσιαλιστής και υπήρξε ιδρυτικό στέλεχος της Αντιναζιστικής Λίγκας στη Βρετανία. Μαζί με τη σύζυγό του, ήταν υποστηρικτής της μεγάλης απεργίας των ανθρακωρύχων του Ηνωμένου Βασιλείου το 1984-85.

Κακές σχέσεις με τον Μπόμπι και «μαύρο βιβλίο»

Ίσως μας έλεγε και γιατί για πολλά χρόνια είχε κακές σχέσεις με τον αδερφό του Μπόμπι. Μια από αυτές τις ιστορίες που συμβαίνουν και στις καλύτερες οικογένειες. Ο Μπόμπι νυμφεύθηκε τη Νόρμα, η οποία δεν τα πήγαινε καλά με τη μητέρα τους Σίσι. Ο Μπόμπι δεν μιλούσε με τη μητέρα του μετά το 1992 μέχρι τον θάνατό της στις 25 Μαρτίου 1996, αν και αυτός και η Νόρμα παρευρέθηκαν στην κηδεία της. Τα δύο αδέρφια παρέμειναν απόμακρα, όμως ο Τζακ παρέδωσε στον Μπόμπι το Βραβείο του BBC Sports Personality of the Year στις 14 Δεκεμβρίου 2008.

Προφανώς το καλύτερο θα έμενε για το τέλος, Για την τελευταία μπύρα -last drink- για τον Άγγλο, στον οποίο το 1996 απονεμήθηκε τιμητικά η ιρλανδική υπηκοότητα. Τότε ίσως μας έλεγε για το περιβόητο μαύρο βιβλίο του που κάποτε ξεσήκωσε σάλο.

Ήταν το 1970, όταν σε μια συνέντευξη είπε ότι έχει ένα «μικρό μαύρο βιβλίο» και σε αυτό έχει… φακελωμένους τους αντιπάλους του. Παίκτες που τον είχαν χτυπήσει σε ματς και κάποια στιγμή, όταν θα τους συναντούσε και πάλι θα έπαιρνε την εκδίκησή του. Η είδηση κυκλοφόρησε γρήγορα ως «το μαύρο βιβλίο που έχει ο Τζακ και έχει λίστα με παίκτες στους οποίους έχει στήσει… καρτέρι». Η Ομοσπονδία ξεκίνησε έρευνα, τον κέλεσε σε απολογία, ο Τζακ εξήγησε ότι δεν έχει κανένα βιβλίο, ότι είχε μιλήσει για δύο ονόματα, ότι ήταν ειλικρινής και ότι στο μυαλό του έχει κάποιους παίκτες που τον είχαν χτυπήσε σε αγώνες. Δεν σκόπευε να τους βλάψει αλλά θα ήταν σκληρός απέναντί τους. Όταν κάποτε ρωτήθηκε ποιοι ήταν αυτοί οι παίκτες, είπε απλά «γνωρίζουν οι ίδιοι».

Ο μεγάλος Τζάκι Τσάλτον πέθανε την Παρασκευή 10 Ιουλίου 2020 σε ηλικία 85 ετών, στο σπίτι του στο Νορθάμπερλαντ, με την οικογένεια του στο πλευρό του…

Ο Τσιτσιπάς σε τελικό Grand Slam

2021: Ο Στέφανος Τσιτσιπάς νικά με 3-2 σετ (3-6, 3-6, 6-4, 6-4, 3-6) τον Alexander Zverev στον ημιτελικό του French Open (Roland Garros) και γίνεται ο πρώτος Έλληνας που πάει σε τελικό Grand Slam.

2019: Η Εθνική ομάδα γυναικών των ΗΠΑ πετυχαίνει ένα μεγάλο ρεκόρ συντρίβοντας την Ταϊλάνδη με 13-0 για το Μουντιάλ Γυναικών.

2014: Ο πρώην καλαθοσφαιριστής και μετέπειτα προπονητής, Κώστας Μουρούζης πεθαίνει σε ηλικία 80 ετών μετά από χρόνια μάχη με τον καρκίνο.

2013: Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου κλείνει η ΕΡΤ μετά από 47 χρόνια λειτουργίας. Η είδηση μεταδίδεται από το δελτίο των 18:00 ενώ στις 23.15 το βράδυ “πέφτει” το ψηφιακό σήμα όλων των καναλιών της δημόσιας τηλεόρασης (ΕΤ1, ΝΕΤ, ΕΤ3, Βουλή) αλλά και όλων των ραδιοφωνικών σταθμών και ταυτόχρονα ανακοινώνεται η απόλυση 2.656 υπαλλήλων. Η ενέργεια θα προκαλέσει πολλές αντιδράσεις τόσο από τον εγχώριο τόσο από τον διεθνή Τύπο, ενώ η “κρίση” θα οδηγήσει τη ΔΗΜΑΡ εκτός τρικομματικής κυβέρνησης.

2012: Πεθαίνει σε ηλικία 60 ετών ο Κουβανός Teofilo Stevenson Lawrence, ένας από τους μεγαλύτερους πυγμάχους όλων των εποχών.

Η μεταγραφή του Κριστιάνο Ρονάλντο

2009: Ο Πορτογάλος επιθετικός Κριστιάνο Ρονάλντο μεταγράφεται από την Manchester United στην Real Madrid έναντι του ποσού των 94 εκατ. ευρώ.

2004: Πεθαίνει σε ηλικία 100 ετών ο οικονομολόγος Ξενοφών Ζολώτας, ο οποίος διετέλεσε και πρωθυπουργός της Ελλάδας το 1990.

1990: Η Monica Seles σε ηλικία 16 ετών γίνεται η νεότερη νικήτρια του γαλλικού open Roland Garros.

1989: Ο 17χρονος Michael Chang γίνεται ο πρώτος Αμερικανός τενίστας που κερδίζει το Roland Garros μετά 34 χρόνια.

1980: Η Ελλάδα παίζει για πρώτη φορά σε τελική φάση Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος στη Νάπολι της Ιταλίας και χάνει από την Ολλανδία με 1-0.

1978: Ο Ολλανδός Rob Rensenbrink σημειώνει το 1.000ό γκολ στην ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου κατά τη διάρκεια του αγώνα Ολλανδία – Σκωτία 3-2.

1955: Συνολικά 83 θεατές βρίσκουν τραγικό θάνατο και άλλοι 100 τραυματίζονται στο Grand Prix του Le Mans στην Γαλλία όταν η Mercedes του Pierre Levegh μετά από σύγκρουση με την Austin Healy του Lance Macklin και με ταχύτητα 150 μιλίων / ώρα βγαίνει εκτός πίστας και πέφτει επάνω τους, στη μεγαλύτερη τραγωδία που σημειώνεται σε αγώνα αυτοκινήτων. Νικητής του αγώνα ανακηρύσσεται ο Mike Hawthorn με Jaguar και μέση ωριαία ταχύτητα 107.09 μίλια.

1919: Ο νικητής του Kentucky Derby και του Preakness “Sir Barton” κερδίζει το Belmont Stakes στην Νέα Υόρκη και γίνεται το πρώτο άλογο που κατακτά το Triple Crown.

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News